Torstai 13.12.2018

Trumpin Jerusalem-päätöksen seuraus: Jo 16 loukkaantunut, Hamas väläyttää intifadaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.12.2017 16:13
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Ainakin 16 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen presidentti Donald Trumpin Jerusalem-päätöksestä alkaneista mielenosoituksissa Gazassa ja Länsirannalla, kertoo israelilaislehti Haaretz Punaisen puolikuun välittämiin tietoihin nojaten. Yhtä loukkaantunutta on ammuttu aseella.

Palestiinalaismielenosoittajat ovat polttaneet ja talloneet Trumpin kuvia.

Trump ilmoitti keskiviikkona, että Yhdysvallat tunnustaa nyt Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää lähetystönsä sinne. Päätös on herättänyt vastustusta ympäri maailman. Palestiinalaismielenosoittajat ovat huutaneet Jerusalemin olevan Palestiinan pääkaupunki.

YK:n turvaneuvosto linjasi jo vuonna 1980 antamassaan päätöslauselmassa, ettei se tunnusta Jerusalemia pääkaupungiksi ja vetosi kaikkiin maihin, jotta ne vetäisivät lähetystönsä kaupungista. Yhdysvallat pidättäytyi äänestämästä turvaneuvostossa.

Hamasin johtaja, palestiinalaisten pääministeri Ismail Haniyyah katsoo, että Trumin ilmoitus voi käynnistää uuden intifadan eli palestiinalaisten kansannousun.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Heimola

On se tämäkin.

Ensin tahallaan provosoidaan, kun seuraukset tiedetään.
Sitten kun vastapuoli provosoituu, niin ihmetellään ja haukutaan siitä provosoitumisesta.

Loistavaa suurvaltapolitiikkaa....mutta oikeutettua koska se on suuri ja mahtava USA

Kari Oittinen

Ei Hanieh puhunut mitään voimisesta, vaan uhosi, että Trumpin päätös avasi helvetin portit ja kehoitti arabeja uuteen intifadaan. -Minkähän takia näitä terroristien uhoiluja meidänkin lehdistö aina kaunistelee? Israelia kyllä syyllistetään sumeilematta.

Vesa Alahuhta

16 loukkaantui? Onpa kauheaa... Sielä varmaan loukkaantuu muutenki sen verran joka päivä.. Suomessakin loukkaantuu melkein 100 päivässä.. Eipä niistä uutisoidaan ympäri mailmaa. Tänä vuonnakin on tullut syyskuuhun mennessä 25000 henkeen ja terveyteen kohdistuvaa rikosta. Joka päivä sattuu 92 loukkaantumista...

Juha Koponen

..EU:n kanta on kuin kehoitus muslimeille , että aloittakaa nyt ihmeessä, se "Trump:in vastainen sota". Sama suhtautumisessa Israelin kokemaan terroriin.
Jerusalem on Israelin pääkaupunki ja kaikkien EU maiden olisi tultava USA:n perässä. Palestiinalaiset ovat muslimien ase ottomaanien aikojen puolesta. Palestiinalaiset ajettiin väkivalloin muista naapurimaistaan Israelin päänmenoksi, leireille jossa heitä pidettiin näihin päiviin asti. GAZA on esimerkki siitä, mikä käsitys muslimeilla on yhteiskunnan rakentamisesta. Israel taas on sivistynnyyt ja kehittynnyt demokratia.
Tuemme rauhaa ja kehitystä olemalla Israelin tukena Jerusalem asiassa. Irak. Iran , Syyria jne. ovat muslimien kaaoksessa. Mitään tolkkua ja järjelllistä visiota tulevaisuudesta ei heillä ole. NYT pyritään taas saamaan sotaa ja vihaa Israelia kohtaan, jonka perusteet pääkaupunkiin ovat kestävät. Ikävää, että Euroopassa ei ajatella ja olla Israelin tukena...