Perjantai 19.10.2018

Näkökulma: Paavo Väyrynen sekoitti jo pakan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.12.2017 10:54
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Paavo Väyrysen kannatus oli Alma-tutkimuksessa jo lähellä keskustan Matti Vanhasta.
|

Tänään julkaistu Alma-tutkimus kertoo, että istuva presidentti Sauli Niinistö on edelleen ylivoimainen ennakkosuosikki alkuvuoden 2018 vaaleissa, mutta läpimeno suoraan ensimmäisellä kierroksella on muuttunut aiempaa epävarmemmaksi.

Niinistöä äänestäisi 64 prosenttia suomalaisista (kantansa ilmaisseista 70 prosenttia), mutta se on aika paljon vähemmän kuin Ylen viime mittauksessa saatu 80 prosenttia.

Pekka Haaviston (vihr.) kannatus on selkeästi toiseksi suurinta, kun 12 prosenttia äänestäisi Alma-tutkimuksen mukaan häntä. Loput ehdokkaat ovat 1–3 prosentin lukemissa, mutta tällä kertaa joukossa on yksi uusi nimi: kannatuskorttinsa alkuviikosta kasaan saanut Paavo Väyrynen.

Oman kansalaispuolueensa perustaneen Väyrysen kannatus on tässä vaiheessa 2 prosenttia, sama kuin demareiden Tuula Haataisella, mutta suurempi kuin ainoalla yhden prosentin ehdokkaalla Nils Torvaldsilla (r.).

Huomattavaa on, että tutkimuksen toteuttanut Tietoykkönen teki haastattelut 23.11.-3.12., siis ajankohtana, jolloin Väyrynen ei ollut vielä saanut korttejaan kasaan ja varmistunut ehdokkaaksi. Aivan sataprosenttisen varma tuo ehdokkuus tosin ei vieläkään ole, koska Väyrysen kortit ovat tarkastamatta.

Väyrynen on kivenä kengässä jo erityisesti Matti Vanhaselle, keskustan ehdokkaalle, joka aikaisella liikkeelle lähdöllään torppasi hänen ehdokkuutensa puolueen sisällä. Vanhanen on Alma-tutkimuksessa kolmen prosentin ehdokas, eli läheltä piti, ettei Väyrynen jo napannut häntä kiinni.

Lue myös: Alma-kysely: Sauli Niinistön johto luiskahti – Vanhanen vielä Väyrysen edellä

Toinen varma kärsijä Väyrysen ehdokkuudesta on perussuomalaisten Laura Huhtasaari, jonka eurokriittisyys voi olla melko epäuskottavan näköistä, kun Väyrynen pääsee avaamaan koko arsenaalinsa suurissa presidenttitenteissä.

Väyrynen vie elintilaa myös Natoon varsin kriittisesti suhtautuvilta Merja Kyllöseltä (vas.) ja Tuula Haataiselta (sd.). Väyrynen on joukon Nato-kriittisin.

Keskustan konkaripoliitikko Väyrynen lienee uudessa kattauksessa myös Venäjän tekemisiin ymmärtäväisimmin suhtautuva ehdokas. Tämä kaventaa ainakin Kyllösen, Huhtasaaren ja Vanhasen mahdollisuuksia pelata sillä kortilla.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

Kun Niinistön kannatus gallup näyttää 20 % pudotusta edelliseen kyselyyn verraten, otsikon pitäisi kuulua "Niinistön kannatus romahti"!

Pudotus on huima lyhyellä aikajanalla ja toivotaan, että se Paavon tulon myötä jatkuu yhtä huimana! Suomi ei tarvitse sensuuri Saulia eikä federalistia presidentiksi!

Harri Hietajärvi

Nykyisillä valtaoikeuksilla varustettu presidentti voitaisiin aivan hyvin valita eduskunnassa. Ei tarvisi miljoonia euroja hassata veronmaksajien rahoja tällaiseen aivan ilmanaikuiseen näytelmään. Viime presidentinvaalitkin maksoivat valtiolle noin 25 miljoonaa euroa, jonka päälle käsittääkseni tulee vielä esimerkiksi Ylen kustannukset, jotka nekin menevät meidän kaikkien pussista. Olisi niille rahoille järkevämpääkin käyttöä.

Martti Issakainen

Siitä se vyörrytys alkaa. Väyrysen kampanja starttaa ehdokkaista.viimeisenä ensi Tiistai-iltana." Last but not least".
Seuraava Gallup tulee olemaan varmuudella eri näköinen kuin tänään julkaistu.
Ensi maanantain Iltasanomien Presidenttiehdokasmessut Sanoma-talossa ovat hyvä kenraaliharjoitus Paavolle Väyrysen kampanjalle.

Martti Issakainen

Siitä se vyörrytys alkaa. Väyrysen kampanja starttaa ehdokkaista.viimeisenä ensi Tiistai-iltana." Last but not least".
Seuraava Gallup tulee olemaan varmuudella eri näköinen kuin tänään julkaistu.
Ensi maanantain Iltasanomien Presidenttiehdokasmessut Sanoma-talossa ovat hyvä kenraaliharjoitus Paavolle Väyrysen kampanjalle.

Tapio Mäkeläinen

Tämä galluphomma on naurettavaa. Viimeksi SN sai jo 80%. Mulla on tilastotieteessä korkea arvosana yliopistosta ja tollanen heitto ei ole mahdollista. Piste.

Mikäs sen väyrysen arvoa nyt nostaisi? Kolmet vaalit hävinnyt Neuvostoliiton vävypoika. Sanan Absurdi ruumiilistuma. Tietysti on selvää että miljoonissa äänestäjissä on suuri määrä syrjäytyneitä jotka hänessä näkevät itsensä samoin kuin Luhtasaaressa. Kuvasta myös Kepun aka Maalaisliiton alamäkeä , jota maakuntamallilla koetetaan loiventaa. Jos Paawo I voittaa Lappi saapi Paavolan. Turussa on saman niminen lähiö , jonka kummipaikka on Rinkeby.