Maanantai 20.5.2019

Tutkijat epäilevät suurmoskeijahanketta: ”Näyttää siltä, ettei Helsinki halua oppia muun Euroopan kokemuksista”

Luotu: 
9.12.2017 16:09
  • Kuva: Helsingin kaupunki
    Kuva
    Helsingin kaupungin kuva havainnollistaa suunnitellun moskeija- ja monitoimirakennuksen kokoa Hanasaaressa. Hankkeelle esitetään Hanasaareen aluevarausta jatkosuunnittelua varten.
|

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Charly Salenius-Pasternak ja Toni Alaranta sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh suhtautuvat epäillen suurmoskeijahankkeeseen Helsingissä.

Moskeijahankkeesta järjestettiin perjantaina Helsingissä tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin, että suurmoskeijan suunnittelua ja arkkitehtikilpailua varten aiotaan kerätä yhteensä 700 000 euroa Bahrainiin perustettavalle tilille. Moskeijan käsittely Helsingin kaupunkiympäristölautakunnassa alkaa ensi viikolla, jolloin asialistalla on alustava aluevaraus. 

Virkamiesten valmistelema kaupunkiympäristölautakunnan esitysehdotus on myönteinen hankkeen etenemiselle. Esitysehdotuksen mukaan lautakunta esittäisi kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallitus varaa Oasis-säätiölle alueen ”moskeija- ja monitoimikeskus-hankkeen toteutusedellytysten jatkoselvittämistä ja arkkitehtikilpailun järjestämistä varten”. Kyse ei ole vielä varsinaisesta tonttivarauksesta ja hankkeen toteuttamiselle esitetään muun muassa rahoituksen luonteeseen liittyviä ehtoja.

–Näyttää siltä, ettei Helsinki halua oppia muun Euroopan kokemuksista. Moskeijat, jotka on rahoitettu suurelta osin Lähi-Idästä tulevalla rahoituksella eivät ole hyvä idea. Liian paljon siteitä, Salonius-Pasternak kommentoi Twitterissä.

Toni Alaranta puolestaan korostaa STT:lle, että Persianlahden maista ei tule suuria rahasummia ilman taustaoletuksia. Helsingin moskeijan 100 miljoonan euron rakennusinvestoinnin vaativan hankkeen päärahoittajaksi on ilmoitettu Bahrainin kuningaskunta, joka saattaisi kerätä rahoitusta myös muista muslimimaista. Tämän ulkomaisen rahoituksen vaikutus on hankkeen suuria kysymysmerkkejä. Kysymykset eivät rajoitu vain rakennusvaiheeseen vaan jatkuvat keskuksen valmistuttua, sillä keskuksen käyttökustannuksiksi arvioidaan noin 6–7 miljoonaa euroa vuodessa.

–On vakavan pohdinnan paikka, millä ehdoin rahoitusta otetaan vastaan, Alaranta kommentoi.

Moskeijahankkeen vetäjiin kuuluva Pia Jardi myönsi perjantaina, että kyse on ensisijaisesti sunnimoskeijasta, vaikka moskeijaa on julkisuudessa kutsuttu kaikkien muslimien moskeijaksi. AlanSalehzadehin mukaan turvallisuuden kannalta olisi hyvä, että islamilaiset ovst "hajallaan pienissä moskeijoissa eikä yhtenä suurena ryhmänä.

–Suurmoskeija on tervetullut, JOS 1) islamista poistetaan poliittiset osat 2) suurmoskeija poistaa kaikki epätasa-arvoiset elementit 3) jos imaami hyväksyy seksuaalivähemmistöt 4)noudatetaan kaikessa Suomen lakeja ja hyviä tapoja, ei ylläpidetä varjolainsäädäntöä (sharia), hän kommentoi Twitterissä.

Lue lisää:

Suurmoskeijalle kerätään nyt 700 000€ tilille Bahrainissa – Perussuomalainen aiheutti hässäkän tiedotustilaisuudessa

Suurmoskeijahanke: Tällaiset ovat Helsingin virkamiesten ehdot – pormestari Vapaavuori sanoi heti ”ei”

Pormestari Jan Vapaavuori: ”En kannata suurmoskeijaa vieläkään”

Suurmoskeijahanke etenee, Bahrainin edustajat nyt Suomessa – Tämä kuva havainnollistaa hankkeen koon Hanasaaressa

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veli-Pekka Moisalo

Tutkijoiden argumentit ovat painavia. Suurmoskeijasta tulisi vääjäämättä linkki äärikonservatiivisiin arabimaihin, joille siitä tulisi toiminta-alusta Suomeen. Miksi Suomeen halutaan epätasa-arvoa ajava laitos?

Myös islamistien sisäinen eripura kärjistyisi, mikä ei olisi näkymättä koko Suomessa.

Matti Loikkanen

"Moskeijahankkeen vetäjiin kuuluva Pia Jardi myönsi perjantaina, että kyse on ensisijaisesti sunnimoskeijasta, vaikka moskeijaa on julkisuudessa kutsuttu kaikkien muslimien moskeijaksi."

Maailmalla on runsaasti näyttöä, että muslimien eri haarat eivät pysty rukoilemaan yhdessa. Avuksi otetaan aina tarvittaessa rynnäkkäkiväärit ja pommit. Muutama viikko sitten parisataa ihmistä kuoli taas moskeijaan tehdyssä pommihyökkäyksessä.

Tunnettua on myös, että Euroopan suurmoskeijat toimivat terroristien värväyskeskuksina.

PS. Olen muutaman kerran lähettänyt Helsingin Sanomiin kommentin, jossa viittaan terrorismiin ja näihin veritekoihin, mutta HSn sensori laske niitä läpi. Miksi?

Mikko Toivonen

Hesari sensuroi hyvin aktiivisesti kaiken mikä ei vastaa toimituksen "väriä" sillä hetkellä. Tai moderaattorin väriä. Hyvin pitkään Hesariin kommentoineen (Nimimerkillä aina) tuon asian on jo saanut vuosia sitten selville. Sananvapaus ei paljoa Hesarissa paina kuten ei paina Ylessäkään. Vain toimituksen aate painaa.

Tälläkin viikolla on jokainen muslimiasiaa koskenut kommenttini sensuroitu niiden sisältämän mielipiteen tai faktan vuoksi. Ei nimittelyn tai huonon kielen vuoksi. Yhteensä 5 nimimerkkikommenttia tällä viikolla tuosta aiheesta.

Siitä ei kannata murheita ottaa, se on suomalainen tosiasia. Onneksi kaikki lehdet kuten US eivät harjoita mielipidesensuuria vaan ilmaisesti vain törkyilmausten automaattista moderointia ja sen uhriksihan ei joudu jos ei käytä törkeyksiä ilmaisuissaan

Esko Kotilainen

Hesarihan on tunnetusti ns.törkylehti,sensuurinsa kera,muttei tämä usarikaan niin kaunis ole.
Nyttemmin on parantanut tapojaan,aiemmin laitettiin pannaan hyvin herkästi,jos islamia tai somaleita kommentoi.
Minulle ,jokin aika sitten soittivat oikein usarin toimituksesta,ihan tänne ulkomaille saakka,miten olivatkin saaneet kaivettua numeroni,vaikkei se mikään salainen olekkaan.No,kun soittivat,niin kuvittelin pääseväni haastateltavaksi.He,he,alkoi kova tentti,kuka minä olen,ja olenko todellinen ihminen,vai menninkäinen.
Tämä oli sitä trolli aikaa,mitä Huusko pelkäsi,kun siirsin keskustelun päinvastoin ja yritin udella lehden kantoja päivän poliittisiin kysymyksiin,niin jokaiseen kysymykseen oli vastaus,no komment,ei me emme voi kommentoida mitään täältä toimituksesta.Tutkimme vain oletteko te ihminen.
HE,he ja vielä kerran he.
No,kuten sanottua usari on parantanut tapansa ja on kuitenkin ehkäpä se viimeinen lehti joka vielä julkaisee myöskin mielipiteet, jotka eroavat valhemedian suoltamasta sonnasta.
Täällä ulkomailla,ne jotka suomea ymmärtävät,nauravat kippurassa,Suomen medialle.Onneksi meitä ei ole kuitenkaan paljon.Muutoin saisi hävetä ulkona kulkiessa.
Tai ainakin pyrkiä olemaan joku muu kuin suomalainen.

Tapio Ukkola

Suomen suvakit ovat menettäneet järkensä. Luulevat kostavansa Suomea isänmaallisesti johtaneita kohtaan, mutta näillä älyttömillä toimillaan vahingoittavat isänmaatamme.
Sheikkien raha on likaista eikä meidän tule mennä mukaan heidän rahanpesutalkoisiinsa.

Milli Maja

Tämä Jardi ja imaami ovat hoitaneet nykyisetkin raha-asiansa hunningolle: ulos-otossa toisella 60 000 ja toisella 30 000 euroa. Miten tällaiset henkilöt voivat muka johtaa 100 miljoonan projektia. Älytöntä. Lisäksi näköpiirissä on että 6-7 miljoonan vuosittaiset käyttökustannukset tulevat lopulta Helsingin veronmaksajien kontolle. Vai uskotteko tosissaan että nämä henkilöt, jotka eivät osaa hoitaa edes omaa talouttaan, pystyvät siihen tässä moskeijassa? Ihmettelen jos naapuristossa asuvat eivät nouse kapinaan. Heitä odottaa joka aamuinen älämölö minareeteista ja asuntojen arvon romahdus.

Timo Hietanen

Myös presidentti Sauli Niinistö myöntää, että Suurmoskeijan voi rakentaa, mikäli
rahoitus tulee saudeilta tai Bahrainista ( 16.11.2015 ). Suomessa on uskonnonvapaus
eli meillä on miina tältä osin valmiiksi viritettynä. Jos ei hyväksytä, niin moskeija-ak-
tiivit valittavat ties minne ihmisoikeustuomioistuimiin yms. Ja Suomi-kuva tärveltyy
- olemme suvaitsemattomia ! Lisäksi tämän monumentin rakentamista ei edes leegio
ns. asiantuntijoita voi pysääyttää. Maailman tai Euroopan esimerkit eivät Suomen
päättäjiä tässä asiassa vakuuta. Sama toistuu kuin Tanskassa tai Ranskassa.

Jari Kaisla

Päättäjiä kiinnostaa vain raha joten suurmoskeija tulee hyvin todennäköisesti. Jossain taustalla vaihdellaan kultaisia kädenpuristuksia vaikka julkisuudessa annetaan täysin erilaista kuvaa mielipiteistä. Rakennuspäätöksen jälkeen onkin sitten aika selitellä ja vähätellä tulevan suurmoskeijan vaikutuksia. Totuus on kuitenkin, että tulevaisuudessa Isis tai vastaava järjestö aloittaa uudelleen rekrytoinnit Suomen suurmoskeijan avulla kun vähäosaisten ja tyytymättömien osuus väestöstä kasvaa riittävän suureksi. Nämä henkilöt kun ovat helposti käännytettävissä ääriajattelun piiriin.

Jari Mikkola

Nythän Suomella olisi hyvä paikka pönkittää "maailman rauhaa" ja rakentaa moskeija, jonne kaikki ovat tervetulleita. Mutta se ei tietenkään ole tarkoitus. Sen arvaa jo siitä,että Bahrain on (USA:n) läheinen liittolainen ja vahvasti mukana kuvioissa. Saadaan Suomeenkin vihdoin ison maailman hässäkkää aikaiseksi,ja tietysti sen jälkeen tiukempaa lainsäädäntöä, poikkeustilaa ym, jotta maan "alkuperäiset" ongelmat saadaan piilotettua.

Mikko Toivonen

Myös me ihmiset, mukaanlukien me, jotka olemme vuosikymmenet asuneet heidän alueillaan paikallisilla ehdoilla ja kuvioissa tiedämme että suur moskeijan aika ja paikka ei ole Helsingissä nyt.
Islamin, etenkin sunni ja shia islamin olisi perin juurin reformoiduttava ja muututtava vapaaehtoiseksi sydämen uskoksi tullakseen mihinkään demokratiaan vastaavan suurkirkon tapaan hyväksytyksi.
Ennenkuin Islamin päälinjat kokevat totaalisen vapautuksen ja uudistumisen sitä uskoa on parempi harjoittaa näkyvästi vain sen syntysijoilla ja jos sen kauheudet haluaa mukanaan tänne tuoda, niin jättää ne kotinsa tai niiden kellarien sisällä harjoitettavaksi ja silloinkin niin että ensimmäinen auktoriteetti on Suomen tai minkä tahansa demokraattisen "lähetys ja tuontimaan" laki ja tavat.
Helsingin kaupungin johdossa on valitettavasti naisia jotka eivät ajattele kuin vastuulliset ihmiset. Se taas on meidän helsinkiläisten ongelma ja itse luomaamme tilannetta voimme yrittää vain vaaleissa korjata pitämällä huolen että näitä moskeijan tuojia ei valtuustoon eikä kaupungin pormestaristoon, valmistelevista virkahenkilöistä puhumattakaan valita.

Nita Hillner

En usko että suurmoskeija tuo mitään hyvää tänne, ei musleimeille eikä muillekaan. Suurmoskeijat ovat maailmalla terroristen värväystoimistoja. Jopa radikaalit imaamit suosivat terrorismia. Imaamien koulutus Suomen oppilaitoksiin!

Ovatko jotkut virkamiehet ja/tai poliitikot saanet rahaa tämän asian edistämisestä? Tuntuu todella kummalliselta, että tätä moskeijahanketta ajetaan väkisin vaikka asiantuntijat pitävät sitä turvallisuusuhkana.

Veikko Mäkitalo

Vapaavuori voisi myöntää tälle Bahrainin massimiehelle jokavuotisen luvan pop-up moskeijalle ja parille minareetille. Sijaintipaikka Töölön tori , aika Joulukuun 1- 14.
Tulisi tuo natsigatekin hoideltua . Rukousjoiku minareetista myös viittomakielelle tulkittuna.

Timo Hietanen

Tämän suurmoskeijan takana on uskonnonvapaus, koska on kirjattu ihan Suomen
perustuslakiin. Aivan samaa sarjaa, kuin pakolais- ja turvapaikkasäädökset kansain-
välisin lisäyksin. Ei tässä tavallisen suomalaisen mielipidettä kysellä, jos naapurin
10 vuotias tytöntyllerö raiskataan itämaan tietäjän hurmoksella tai sama moniosaaja
käy kyykkimässä Suurmoskeijan uumemissa Mekkaa kohti. Eurooppa ja Suomi siinä
sivussa on helpottanut tätä Troijan hevosenkaltaista tunkeutumista omalla sinisil-
mäisellä hölmöydellään, maailman halaamisellaan ja kaiken mahdollistavilla lakien ja
säädösten porsaanrei íllä - joita itämaiden taktikot nyt hyödyntävät surutta. Saa toki
kiemurrella ja valittaa kovaa kohtaloaan, jonka itse mahdollisti omin sinisin silmin.

Esko Kotilainen

Jardille ja muillekin islamin perseen nuolijoille pitää ehdottaa vastaehdotus ja rahankeräys Bahrainiin perustettavalle kristilliselle suurkirkolle.
Sinne saisivat tulla suojaan kaikki lähi-idän vainotut kristityt.
Onko kukaan kysynyt mahdollisuutta????

Jonne Peto

*Helsinkiläiset eivät halua suurmoskeijaa, täällä on jo moskeijoita uskonnon harjoittamiseen
*Uskonnonvapaus EI TARKOITA vapautta RAKENTAA kirkkoja, synagogia, moskeijoita minne vaan, milloin vaan
*Kirjoituksen painavat argumentit nimenomaan fundamentalismista muslimismia vastaan.
*Helsinkiläiset EIVÄT halua maksaa senttiäkään mitään maksuja moskeijasta. Rahat nuorten ja vanhusten hyvinvointiin, syrjäytymisen estämiseen
*OTTAKAA OPPIA TANSKAN KOKEMUKSISTA.

Timo Hietanen

Kyllä se Suurmoskeija tulee. En itsekään sitä todellakaan halua mutta meidän tava
tallaajien mielipiteillä ei ole Suomessa mitään merkitystä. Uskonnonvapaus ja ihmis-
oikeussopimukset ym. artiklat menevät meidän tava veronmaksajien ohi, kuten on
nähty 2015 alkaneen itämaisen invaasion yhteydessä. Meillä on maksajan ja toisen
posken kääntäjän status - ei mitään muuta poliittisen eliitin agendassa.

Jukka Mikkola

Suurmoskeijahanke on itse asiassa signaali siitä, että islamistinen valloitus Pohjoismaissa on helpointa toteuttaa Suomessa. Suomi on siihen ”luvattu maa”. Terveellä ihmisellä on itsesuojeluvaistoa ja terveellä kansalla on itsenäisyydensuojeluvaistoa. Meillä viimeksi mainittu on häviämässä pala palalta. Tätä ”vihervasemmikot” ovat toteuttamassa. He sahaavat samalla niiden vähävaraisten kantasuomalaisten ”oksaa”, jota heidän pitäisi olla kaiken järjen mukaan puolustamassa. Myötä suhtautuminen suurmoskeijahankkeeseen on tämän oksan sahaamista. Siitä ei päästä yli eikä ympäri.
Suomessa asuu jo nyt noin 22 000 äidinkielenään arabiaa puhuvaa ihmistä. Syntyvyys heidän keskuudessaan on aivan eri luokkaa verrattuna kantaväestöön. Höveli sosiaaliturva on tehnyt omalta osaltaan tämän mahdolliseksi. Sitä tukee yhteiskunnan sosiaalinen tuki mm. asuntoasioissa. Monilapsiset tulijaperheet kulkevat vuokra-asuntojonossa etusijalla. Suomalainen perhettä perustava nuori pari on saatettu jo nyt aivan eri asemaan tulijoihin verrattuna. Heillä on edessään joko kallis vuokra-asunto tai pankin ”torpparuus.” Tämä vähentää kantaväestön syntyvyyttä ja tulee heilauttamaan yhteiskuntarakennetta tulevaisuudessa tulijoiden eduksi pääkaupunkiseudulla.

Esko Kotilainen

Toivon mukaan ei onnistu,tuon saatanan laitoksen rakentaminen Suomessa.On niin paljon vastavoimia jotka sen tulevat estämään.Vaikka rakennusluvan saisivatkin.
Muinnoin aikoinaan kotikyläni,Kivijärven kirkkoa,alettiin vastustuksista huolimatta rakentamaan väärään paikkaan,eli yhteen saareen.
No,sen minkä päiväsaikaan rakentajat kasasivat, niin joka yö PIRU kävi ja purki.Niinpä se sitten rakennettiin paikalle minkä asukkaat hyväksyivät.
Islamisti on pirun lähettiläs jolla ei ole mitään hyvää tarjottavaa.

Jouko Helenius

Puuhamiehet lupasivat, että saarnataan suomeksi. Vitsi. Eli valtio aloittaa imaami-koulutuksen. Saksassa on 900 Turkin rahoittamaa moskeijaa. Imaami-koulutus tapahtuu Turkissa. Saarnaaminen arabiaksi. Pari vuotta sitten Saksalle valkeni tämä tosiasia ja silloin vaadittiin, että ainakin perjantairukouksesta toimitetaan käännös. Enpähän usko.

tom brunila

"Moskeijahankkeen vetäjiin kuuluva Pia Jardi myönsi perjantaina, että kyse on ensisijaisesti sunnimoskeijasta, vaikka moskeijaa on julkisuudessa kutsuttu kaikkien muslimien moskeijaksi."
Sunnien näkökulmastahan näin on, sillä kaikki sunnit eivät tunnusta shiia muslimeja edes muslimeiksi! Hietä pidetään harhaoppisina!

Jari Kaisla

Mikäli Lähi-Idästä maksetaan vain tarpeeksi hyvin, niin uskoisin, että suuriosa poliitikoistammekin on valmiita kääntymään tämän "rauhanuskon" kannattajiksi ja käymään säännöllisesti suurmoskeijassa rukoilemassa. Heillä kun ei juuri muita arvoja ole kuin rahan kerääminen omiin ja lähipiiriläisten taskuihin.

Jouko Repo

Helsingin kaupungilla luulis olevan järkevää käyttöä noin mainiolle ja isolle tontille ? Luulis muuten, että asuntotuotanto noin keskeiselle sijainnille saisi paljon kannatusta ja asunnot saisivat asukkaat hetkessä.

Muutamassa minuutissa asemalle, ei huono !