Perjantai 19.10.2018

"Juha Sipilä vaikuttaa edelleen olevan sitä mieltä, että tärkeintä on vain saada jotakin aikaiseksi"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.12.2017 16:31
  • Kuva: Alma Media arkisto / Matti Hautalahti
    Kuva
    Juha Sipilän mukaan Suomi ei kestä soten siirtymistä seuraavalle hallitukselle.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vastaa suorin sanoin pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), joka arvioi Lännen Medialle lauantaina, ettei Suomi kestä sote-uudistuksen siirtymistä seuraavalle hallitukselle.

–Tämä ei ole totta. Sipilän hallitus ei kestä soten siirtymistä seuraavalle hallitukselle. Se olisi hallitukselle ja pääministerille kiusallinen arvovaltatappio, pitkään jatkuneen veivaamisen takia, Andersson kommentoi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa. 

–Sen sijaan Suomi ja suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto pärjäisi paljon paremmin ilman Sipilän ajamaa sote-mallia, joka on saanut hyvin laajaa asiantuntijakritiikkiä niin sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoilta, kunnilta kuin sairaanhoitopiireiltä ja ekonomisteilta, hän jatkaa.

Hallituksen sote-malli pilkkoo Anderssonin mukaan hoitoketjuja ja vähentää integraatiota nykyisestä. Lisäksi hän arvioi sote-uudistuksen mahdollistavan voittoa tavoittelevien suuryritysten kermankuorinnan, kun kalliimpaa hoitoa tarvitsevat ohjataan julkiselle puolelle. Andersson muistuttaa myös asiantuntija-arvioista, joiden mukaan sote-uudistus nostaa kustannuksia.

–"Tulos tai ulos" -lausunnollaan itsensä profiloinut yritysjohtaja Sipilä vaikuttaa edelleen olevan sitä mieltä, että tärkeintä on vain saada jotakin aikaiseksi. Ei. Tärkeintä on saada hyvä sote-uudistus aikaiseksi. Sellainen, joka toteuttaa uudistuksen alkuperäiset tavoitteet sujuvammista hoitoketjuista, vahvemmista julkisista järjestäjä-tuottajista ja alhaisemmista asiakasmaksuista. Emme halua sotea, joka uhkaa romuttaa järjestelmän toimivimmat osat, korjaamatta niitä, jotka ovat oikeasti rikki, Andersson linjaa.

Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko varoitti aikaisemmin lauantaina, että Suomen uhkaa syntyä polarisoidut terveydenhuollon markkinat.

–Viime aikoina esillä olleet monet, erikoisetkin kuviot liittyen palveluiden ulkoistamisiin juontavat siihen, että tällä hetkellä meillä ei ole riittävän vahvoja sote-järjestäjiä, tai niiden rooli on hakusessa. Mikäli mitään ei tehdä, sama villi meno ja markkinaosuuksien valtaaminen jatkuu ja kiihtyy. Meille uhkaavat syntyä polarisoidut terveydenhuollon markkinat, jossa vähävaraiset ja monisairaat päätyvät julkisen hoidettaviksi, ja varakkaat ja työssäkäyvät hyödyntävät yksityisiä toimijoita vakuutuksen tai työterveyshuollon kautta.

Lue myös: Sote-varoitus ministeriltä: "Vähävaraiset uhkaavat päätyä julkisen hoidettaviksi, varakkaat hyödyntävät yksityisiä"

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Eräs firmajohtaja sanoi usein alaisilleen jotka epäilivät esimiehensä työohjeita:

"Tärkeintä ei ole että asiat tehdään oikein ja kunnolla. Tärkeintä on, että näyttää siltä että tehdään jotakin"

Mielestäni kyseinen johtaja oli umpihullu mutta hänen ohjeensa kuvaa Sipilän toimintaa paremmin kuin hyvin!

Seppo Simonen

Pasi Käyhkön toive on sama kuin vasemmiston toive mahdollisimman monen työllistyminen kunnan tai valtion palkkolliseksi. Byrokratiaa ei saa hellittää ei sitten mitenkään sovi 295 kuntapäättäjän sijasta asiat priorisoidaan 18 maakunnan päättäjälle. Li Anderssonin epäilys tulevasra kermankuorinnasta on kyllä osin aiheellinen mutta kyllä potilaan pitää saada paras mahdollinen hoito. Tämä pitää kyllä hoitaa järkevästi lainsäädännöllä. Perustuslakivaliokunnan hallituksen puoleiset jäsenet eivät saa jäädä vihervasemmiston mottiin.

Marja-Liisa Kalkela

Miten mahdollinen hoito järjestetään jos ei ole henkilökuntaa julkisellapuolella? Siten syntyi jonot SOTEA varten.
Miten palvelut toimii kun olet vähentämässä lisää kunnilta ja valtiolta työntekijöitä?
Otetaanpa muuta esim.
Kelan ruuhkautuminen toimeentulotukien käsittelyssä tammikuu-huhtikuun ajan.
MAVI maataloustukien käsittelyjen viivästyminen.
Maahanmuuttoviraston turvapaikkahakemusten käsittelyt ruuhkautuminen ja käsittelemättä on vielä tuhansia hakemuksia.
Terveyspalveluiden ajanvaraus ruuhkautunut liian pienen henkilökunnan takiakko?
Miksi lastensuojelu tökkii? Onko riittävästi henkilökuntaa hoitamaan perheiden asioita?
(Toimeentulotuen Kelaan siirron takiahan kuntien sossustahan piti vapautua henkilöitä hoitamaan lastensuojelua yms? Vai vähennettiinkö henkilökuntaan julkisenpuolen säästöjen takia jotka aloitettiin -07 ?)
Miksi kouluissa on kiusaamista,oppilaat voi huonosti? Onko henkilökuntaa riittävästi puuttumaan edm.ongelmiin?
Ei ne palvelut toimi ilman julkisenpuolen työntekijöitä.

Mikko Toivonen

Kun myös ajattelette Sipilän koko taustaa, niin kyllä sen selvä ajatus on että rahan on parempi olla sellaisten käsissä jotka sitä "oikeaan" ja hyvään tarkoitukseen osaavat ja haluavat käyttää.
Se ei valitettavasti ole kansalaisten suuri enemmistö vaan "valitut"

Irma Asikainen

Niin, kukapa näkisi sitä malkaa omassa silmässään, vaikka näkee rikan toisen silmässä? Trumpin haukkumisella on hyvä peittääoman pesän kaoottisuus. Toivottavasti suomalaiset näkevät tämän huijauksen läpi. Olkoonkin, ettei tämä nykyinenkään järeselmä toimi, niin tuo sotesostku on kyllä kaiken älyttömyyden huippu, jolla köyhältä kansanosalta ollaan viemässä ne viimeisetkin toivon rippeet,mitä palveluiden saatavuuteen tulee.

Jorma Nordlin

Mikäköhän siinä on, että yrittäjänä menestyminen pätevöittää laittamaan koko valtakunnan terveydenhuollon kuntoon? Onko menestyvä yrittäjä kaikkien alojen onnistuja ja asiantuntija?

No nyt on tulossa valtava tietojärjestelmäsotku, kun kovalla kiireellä joudutaan tiukan soteaikataulun vuoksi luomaan tietojärjestelmäinfra.

Jonne Peto

Andersson on kommenteissaan oikeilla jäljillä. Sipilä ajaa oikeasti Kepun maakuntamallia, jolla sementoidaan Kepun valta ikiajoiksi maakunnissa. Mitäpä siitä vaikka syntyy hallintohimmeli kun maksajaksi saadaan pääkaupunkiseutu/veronmaksajat. Sote, jota Sipilä esittää, on epäonnistunut jo tässä vaiheessa. Tosin Andersson voisi itsekin tarkistaa kantojaan mm. paperittomien terveydenhoito, joka kasvattaa Helsinkiläisten kuluja. Tämä lisää muslimien halua tulla tänne veronmaksajien elätettäviksi.

Lauri Kiiski

Byrokratian purkutalkoot - vai mitä sitä äänestäjille luvattiin ?

Hallituksen saavutukset tässä suhteessa ovat yksi uusi massiivinen julkishallinnon organisaatio lisää - soten varjolla perustettava maakuntahallinto.

Mauri Gardin

Suomen suurimman puolueen, keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Sipilä saakin aikaiseksi. Hän vauhditti mm.Talvivaaraa. Sen ansiosta Kainuu on eniten kasvanut maakunta. Vapaavuoren (kok) mainostama "koko Suomen veturi, Helsinki" ei saanut edes omaa maakuntaa kovin suureen kasvuun. Uusimaa oli kasvavista maakunnista 4. heikoin ja sen edellä oli peräti 14 maakuntaa!
Siinäpähän Vapaavuori, Rinne, Aalto ja Andersson saavat ilkkua ja mollata tekijämiestä niin paljon, kun lystäävät. Jäljet ovat näyttäneet, etteivät he muuhun pystykään.

Teijo Myllylä

Sipilän suurin toive on milonäärien tilipussin täyttyminen. Eikä se ole kaukana. Hallintorekisteri on jo plakkarissa. Maakuntahallinto lähellä, kansa uikuttaa kun verot nousee, mutta ei haittaa, urpo on tyytyväinen kun palvelusetelillä päästään rahastamaan. Kukaan ei vielä tiedä kuka niitä myöntää. Mie tiiän. Urpon yksityinen sosiaalikassa, osakkeita myyään jo... osta siekin heti.

Irma Asikainen

Harvoin minä Anderssonia peesaan, mutta nyt on pakko tehdä se ainakin siltä osin, että päin vastoin kun Sipilä arvioi, niin Suomi ei kestä noin hataraa ja sekavaa järjestelmää, eikä siinä ole suinkaan päästy lähellekään sen tavoitteita, puhumattakaan se alkuperäisetä ajatusmallista. Matkalla mukaan tulivat ahneus, kateus ja oman edun tavoittelu, jotka sekoittivat koko kuvion, mutta koska Sipilän oma arvovalta on kiinni tästä mammuttimaisesta hökötyksestä, jota soteksi kutsutaan ja hänellä on vimmainen tarve saada nimensä historiankirjoihin, ei hän kykene mäkemään, mitä hirviötä hän on oikeasti luomassa. Nyt viimeistään jonkun pitäisi antaa Sipilälle potku persuksiin ja sen verran lujaa, ettei hän nousisi siitä kumarasta ennen uusia vaaleja, eikä ehkä enää niidenkään jälkeen.

Marja-Liisa Kalkela

Koska vasemmistopuolueella on ollut hallitusvastuu?
-03-19 vastuu on ollut kepulla 3 kautta,kok yhden kauden.
vas.nyt 12 (sdp 34 yht:46) porvarienemmistö tekee päätökset.

Tässä komea lista: Sipilän eestaas-hallitus päättää ja peruu esityksiä – määrä hipoo jo kolmeakymmentä
Hallituspolitiikka/YLE
10.12.2017

JK. Joko hääkyltit on poistettu tienvarsista? Entä tähtisädetikkujen ja Solariumin käytön säännöt uudistettu?
Nehän sisältyi kepun 101 ohjelmaan sääntelynpurkuu.

Irma Asikainen

(Tähän kuuluisi nyt iso hymiö) Kauhistuttaakin ajatus, että Li andersson pääsisi noita asioita vuovaamaan, mutta se ei tee mielestäni oikeutetuksi sitä, että Sipilän pitäisi saada sössiä näin iso asia. Tai no, sehän on se Peruspalveluministeri, jonka "siipien suojassa" Sipilä tätä siaansa ajaa. Onneksi Li-tytystä ei ole huolta, sillä hänelle tuskin koskaan tulee mahdollisuutta päästä puikkoihin.

Jari Kaisla

Sipilää ei kiinnosta kansan jakautuminen, kunhan vain itse ja lähipiiri saavat kuulua ylimpään kastiin. Kuten olemme jo saaneet nähdä niin Sipilän mukaan parempiosaiset osallistuvat yhteiskunnan kustannuksiin vain vapaaehtoisesti haluamallaan tavalla kun taas vähäosaiset puolestaan pakotetaan osallistumaan ja tuottamaan näille parempiosaisille riistopalkoilla tai jopa ilmaiseksi entistä parempaa tulosta.

Marja-Liisa Kalkela

Se on vain hankala juttu että kun SOTEA on sorvattu -10 lähtien .Veivattu edes takaisin ,törmätty perustuslakiin jo useamman kerran. Niin hätäisesti huitaistut lait onkin sitten jälkikäteen huomattavasti vaikeampi perua tai muuttaa.
Verovaroja kuluu useampia kampaviinerien kokouspalkkioihin. Niihin on nyt jo kulunut iso summa +konsulttipalkkiot.