Sunnuntai 21.10.2018

Hjallis Harkimolta suorat sanat Suomen tilanteesta: "Tämä on katastrofaalista"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.12.2017 12:35
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Harry Harkimo.
|

Kokoomuksen kansanedustaja, liikemies Harry "Hjallis" Harkimo arvioi kahdessa tuoreessa blogissaan suorin sanoin Suomen tilannetta. Hän ottaa erityisesti kantaa nuorten syrjäytymiseen ja tekemättömiin rakennemuutoksiin.

–Suomi ei pysty suitsemaan velkaantumistaan. Tämä on katastrofaalista. On menossa suurin nousukausi hetkeen emmekä saa velkaantumista taittumaan. Lisää ratkaisuja tarvitaan. Tämä kaikki johtuu isoksi osaksi siitä, että emme saa rakennemuutoksia tehtyä. Meidän polittinen systeemimme ei pysty tuottamaan niitä. Se on surullista, koska jossain vaiheessa tulee laskusuhdanne, Harkimo kirjoittaa blogissaan Savon Sanomissa.

IL-blogissaan hän puolestaan nostaa esiin Me-säätiön selvityksen, jonka mukaan Suomessa on 69 000 syrjäytynyttä alle 30-vuotiasta nuorta. 

–Hallitus kiinnittää kyllä asiaan huomiota, mutta se ei tunnu riittävältä. Esimerkiksi nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi koulutustarjontaan lisätään rahaa reilu yhdeksän miljoonaa euroa, peruskoulun tasa-arvon vahvistamiseksi lisätään rahoitusta. 25 miljoonaa euroa ja varhaiskasvatusmaksujen alennukset ovat 70 miljoonaa euroa. Mutta mahtavatko ne riittää? Nythän näyttää siltä, että Me-säätiön kaltaiset yksityiset toimijat tulevat apuun, kun julkinen systeemimme ei osaa puuttua ongelmiin – tai siis auttaa ihmisiä ajoissa, Harkimo kirjoittaa.

Harkimo korostaa, että ongelmien hoito maksaa "miljardeja enemmän kuin niiden ennaltaehkäisy tulisi maksamaan". 

Hän mainitsee myös tuoreen Pisa-tutkimuksen ja muistuttaa, että Suomessa on 600 000 ihmistä, jotka eivät osaa elämässä tarpeellisia taitoja, kuten riittäviä atk-, luku- ja kirjoitustaitoja. 

–Nuorten osuus on hälyttävän suuri. Koulutuksen uudistusten pitäisi aidosti tähdätä siihen, että jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet menestyä työelämässä. Peruskoululle pitäisi määrittää osaamisen minimitaso. Jokaisen lapsen pitäisi olla päivähoidossa edes muutaman tunnin päivässä jo vuosi ennen esikoulua. Varhaiskasvatuksen nähdään olevan keskeinen syrjäytymisen ehkäisyssä ja koulutuksellisen tasa-arvon tuottamisessa.

Tällaiset uudistukset tulevat Harkimon mukaan maksamaan enemmän kuin niihin on nyt panostettu. 

–Koulutetut ja työssä käyvät maksavat jo korkeita veroja. Siksi onkin vaikea ymmärtää, että yrityksille maksetaan erilaisia tukia neljän miljardin edestä. Laiva- ja telakkateollisuudelle budjetoidaan 101 miljoonan työllisyystuet samaan aikaan, kun korkeakoulupaikkoja ei voida lisätä rahan puutteen takia. Tietenkään nämä rahat eivät tule samasta laarista, eikä parlamentaarinen yritystukiryhmä varmaan koskaan pääse yksimielisyyteen siitä, miten yritystukia voitaisiin karsia, hän kommentoi.

Lisäksi työelämän on Harkimon mukaan "jossain vaiheessa" muututtava niin, että tekemättömästä työstä ei enää makseta korvausta. 

–Tämä koskee vaikkapa sunnuntailisiä ja pekkaspäiviä. Lisäksi yrityksen sisällä pitäisi pystyä sopimaan työajoista ja palkoista – jos oikeasti haluamme menestyä. Jossain vaiheessa meidän on pystyttävä poistamaan minimipalkat ja yhdistettävä tähän sosiaaliturva sopivalla tavalla. On tehtävä kaikki asiat, jotka pienentävät työttömyyttä, muuten hyvinvointiyhteiskuntamme kaatuu. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mari Mattila

Hallitus pystyy ehdottamaan toimenpiteitä ja tukemaan lainsäädäntöä sekä jakamaan rahaa. Mutta ongelmien ratkaisu? Jos ne, joita asia koskee, eivät itse hae tietoa ja opettele tarpeellisia taitoja ja ryhdy toimeen, ei juuri kannata pidättää hengitystään ratkaisuja tai suunnanmuutosta odottaessa. Olemme tuudittautuneet uskomaan, että kun mistään muusta ei tunnu olevan apua, heitetään perään rahaa.

Jukka Mattsson

Hjallis on myös itse sokea! Poliittinen päätöksenteko on kuin hölmöläisten matonkutomista. Toisesta päästä otetaan ja toisessa päässä kudotaan.

Kansan taskusta otetaan ja yritysten taskuun siirretään!

Voisiko valtion tuet kohdentaa yrityshankkeisiin jotka työllistävät suomessa? Ei tietenkään jos Kokoomuksen mielipidettä kysytään. Hommataan lisää maahanmuuttajia ja lisäongelmia että poliittiset ongelmat ja kähmintä jää taka-alalle.

Risto Nikander

Totta. Sipilä lupasi SUURIA rakenteellisia muutoksia budjettiin. Ainoa iso muutos on niin sanottujen "pakolaisten" vyöry maahan Sipilän henkilökohtaiset ansiot tässä ovat suuret. Kaikki muu onkin sitten ollut juustohöyläa ja maksujen korotuksia. Jopa yritystukia ja nimenomaan turhia yritystukia on lisätty. Valitettavasti nimenomaan sellaisia, jotka vain pitävät yllä olemassa olevaan yritys kantaa, lisäävät niiden voittoja eivätkä luo uutta.

Pertti Tervala

Hjalliskaan ei kirjoituksistaan päätellen ole vielä oivaltanut että työttömyyden ja syrjätymisen pääasiallisimmat syyt ovat liialliset omistusten ja pääomien keskittymiset. Tuossa asemassa olevan ihmisen kyllä kannattaisi perehtyä oikeasti tosiasioihin.

Pertti Tervala

Hjallis on täysin oikeassa siinä että poliittinen päätöksentekojärjestelmä on täysin kyvytön hoitamaan asioita yhteisen edun mukaisesti, koska se toimii siten että kaikki tavoittelevat vaan omaa tai oman eturyhmänsä etua, koska jokaisen aivoissa on osittunut ihmismieli egoineen. Silloin kun kaikki tavoittelevat vaan omaa etuaan, mitään yhteistä etua ei tietenkään voi olla olemassakaan, koska yhteinen etu ei voi mitenkään muodostua joukosta omia etuja.

Seija Vuolli

Olemme isoissa ongelmissa kun ei satsata nuoriin, puhutaan ja leikataan. Valitettavasti isot ikäluokat vanhenevat vuosi vuodelta ja kun nyt tuntuu vanhusten hoidossa ongelmia, mites tulevaisuudessa? Kaikki töihin, työttömyys on vain saatava pois. Tuet alas, ilmaista rahaa ei voida jakaa, se on kumma ettei kommunistit tätä käsitä. ( Lasken keskustasta vasemmalle kaikki kommunisteiksi). Rahaa ei ole turhuuteen.
Piste.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
ilmaista rahaa ei voida jakaa, se on kumma ettei kommunistit tätä käsitä.

-Samaa mieltä. "Kommunistit" Porvarienemmistö eduskunta -03-19 jakaa ilmaista rahaa miljonääreille,hyvätuoisille ja tuloja saaville 12x vuodessa Nordean seinään.Tulojen päälle verovaroista.Jopa päällekkäisiä tukia.
Sitä ilmaista rahaa on jokainen saanut lapsilisänä,Kela-vähennyksinä ym. Kaikki kelan etuudet on sitä "ilmaista" rahaa.
Vain köyhä,tuloton työtön saa sitä vähiten ja työtön työtä vastaan .
Mitä suuremmat tulot sitä suuremmat on ansiosidonnaiset etuudet.
Tulottomalla minimituki kuukauden elantoon.
Perustuslaki takaa tulottomalle työttömälle perustarpeisiin tuen.
Toimeentulotuen kuukauden elantoon.

Olisiko aika karsia "löysät" pois sosiaalisia tukia saavilta? Tehdä etuuksiin tuloraja kuten on toimeentulotuessakin?
Mihin tuloja saavat tarvitsevat sosiaalista tukea? Eikö palkka,palkkiot,pääomatulot riitä elämiseen?
Meissä kaikissa on se sosiaalipummi ja kommunisti puolueesta riippumatta joka ottaa vastaan kaikki Kelan etuudet,tuet,lisät ,vähennykset johon on oikeutettu .Ehdothan niihin on tehnyt kepu,kok johtoiset hallitukset pääsääntöisesti -03 jälkeen.

"Ilmainenraha"
Kansanedustajan "työttömyysturva" 2500e-6000e/kk.
Nuoren työttömyysturva=toimeetulotuki 487e/kk työtä vastaan .Tai tuosta summasta leikataan 40% kk elannosta.

Tuolla summalla ei nuoret perhettä perusteta eikä tee uusia veronmaksajia tulevaisuudeksi. Loppuu Kelasta rahat etuuksiin samoin eläkkeisiin
(Sopeutumiseläke,Takuueläke,kansaneläke,luopumiseläke)
Ilmaistyöllä ei tule verovaroja Kelan sosiaaliturvaan .
edm.Stvm- sosiaaliturvarahoista Kelan osuus on 27,4%. Josta työttömyysmenoihin on 7% .
Vain pullonpalautusrahoja Kelan menoista ,mutta sitä isompi meteli niiltä jotka niitä myös nostavat .

JK.
Yksi hammaslääkäri -/sairaala laskut ja Kela vähennys niistä voi olla kk toimeentulotuki työttömälle.
Sama kirstu mistä "ilmainen" raha maksetaan kummallekkin.

Risto Nikander

Mielestäni isot ongelmat nuorison kanssa johtuvat siitä, ettei työtä ole ja/tai sitä ei haluta ottaa vastaan. "Kaikki" tulee kuin Manulle illallinen. Näin isoihin ikäluokkiin kuuluvana jokainen meistä kansakoulusista löysi oman tehtävänsä ja työnsa vaikka kansakoulu oli 7 luokkaa ja 1 opetatja opetti kolmea luokkaa alakoulussa ja yhtä luokkaa yläkoulussa. Syrjäytyneitä ei ollut.
En silti tyrmää ettetkö olisi myös osittain oikeassa.

Marja-Liisa Kalkela

Nuorisonko syy että työpaikat on viety halpamaihin tai myyty ulkomaalaisille pörssiyrityksille?
Tuhansia ammatteja on hävinnyt siitä kun me isoikäpolvi aloitimme työnteon. (Itse 15v ammatiin valmistuin 17v ja heti sain työpaikan)
Automatisointi,robotit ,tietokoneet vienyt työpaikat. Pelkästään pankkiautomaatit pisti tuhansia pankkineitejä pihalle.
Savupiipputeollisuus ja maatalous ei enää työllistä kuten silloin. Ei voi verrata isonikäpolven aikaa -60 lukua ja nyt 2000 luvulla olevia nuoria keskenään. EU myötä muuttui kaikki työelämässä ,enää ei investoitu tuotoilla uusiin tehtaisiin ja työpaikkoihin kuten ennen tehtiin . Tuotot jaettaan osakkeenomistajille ja optioina johtajille.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #48

Et taida olla ollenkaan selvillä siitä, että Suomessa on paljon töitä, joihin suomalaiset nuoret eivät halua ryhtyä.

Olen täysin tietoinen että ulkomaille on siirtynyt paljon työpaikkoja.

Kuulut niihin ihmisiin jotka hakevat yksittäisiä sanoja tai lauseita että voisit esittää mielipiteesi.

Nauti siitä.....

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #51

lainaus:
Suomessa on paljon töitä, joihin suomalaiset nuoret eivät halua ryhtyä.

Totta. Kuka lähtisi ilmaiseksi tekemään töitä josta ei raaskita edes maksaa palkkaa?
Kun on koulunsa käynnyt ja opinnot lopettanut.Tai on valmistunut ammattiin
niin pitäisikö se tuhlata :vieraslajien kitkemiseen puistoissa, vanhusten ulkoiluttamiseen ,puolukan poimimiseen tai mansikkapellolla kyykkimiseen?
Jos esim.AKK valmistunut kokki tms. on puistoja siivoamassa sosiaaliturvaa vastaan .Niin palkkaako hänet joku ravintola kokiksi ? Mitä pitempään on poissa alalle valmistumisen jälkeen sitä huonommin saa alan töitä.

Huom.Kansakoulupohjalta vielä isonikäpolven aikana kelpasi työ kuin työ.
Silloin riitti siivojalle ämpäri ja mäntysuopa. Nyt sekin työ on muuttunut ja siihen on saatava koulutus. Siivoukseen käytetyt koneet,puhdistuaineet ,materiaalit on muuttunut noista ajoista .

Lauri Kiiski

Hjallis on asian ytimessä. Maa velkaantuu edelleen vauhdilla vaikka talous on kasvanut mallikkaasti. Entäpä sitten, kun siirrytään taas kerran lähemmäs nollakasvua samalla verotuksen ollen jo valmiiksi ehkä maailman korkein. Velkaantumisen taittaminen ja rakennemuutoksen teko ovat näköjään mahdottomuus Suomen politiittisessa järjestelmässä puheista huolimatta. Velkahan on siirrettyä verotusta ja pois nuorien tulevaisuuden elintasosta ja elämänlaadusta. Velkaantuminen loppu vasta kun velkaa ei enää saada tai sen hoitaminen ( korot ) nousevat kestokyvyn yläpuolelle.

Sama tauti kuin Ranskassakin. Jäykät työmarkkinat, liiallisen iso julkinen sektori ja pula yksityisrahoitteisista työpaikoista.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #30

Maata ovat johtaneet viimeiset kymmenet vuodet POLITIIKOT. Ja politiikot lupaavat kansalle vaikka mitä, eivät ole luotettavia. Vihervassurit kaikkein hölmoimpinä, jotka lupaavat jopa koko maailmalle sellaista, joka ei ole mahdollista edes suomalasille.

Suoimi kaipaisi valtiomiehiä. Oiskohan Koivisto ollut viimeinen presidentti jossa oli vaaltiomiesainesta. Kansaedustajista en muista ketään ellei mene ielvästi yli 50 vuotta taaksepäin.

Harri Tapani

Se nykyisin vallassa oleva "markkinatalous"(uuslinberaali globaali kapitalisimi), se haluaa poistaa tuon "sosiaalitukina valtion rahoista kohdan" markkinahäiriönä ja ja alentaa vain palkkoja duunareista viis, se on osa niitä rakenneuudistuksia.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #34

lainaus:
tuon "sosiaalitukina valtion rahoista

Kansanedustajien "työttömyyskorvaukset" sopeutumisrahat?
Jännä nähdä nyt miten eduskunta aikoo poistaa tai kohtuullistaa verovaroista maksettavat hulpeat tuet . Nythän se on "työnalla" ja pitäisi ennen joulua tehdä sille jotain.
Se luopuuko edm. saavutetuista eduistaan ,vai "estääkö" perustuslaki sen muuttamisen jää nähtäväksi.
Työttömien,eläkeläisten ja "kätilöiden" ,duunareiden eläkkeiden,palkkojen,työttömyysturvan alentamiselle ei ollut perustuslaillisia esteitä? Siihen riitti vain hallituksen/eduskunnan päätös .
Kuten 1.1-18 lisää työttömyysturvan heikentämiseen.

R. Paul Vuolle

Ongelma on siinä, että kansanedustajat eivät uskalla, ei edes Harkimo, puhua asioista oikeilla nimillä. Aina puhutaan "rakennemuutoksista"! On vain sanottavat, että Suomessa on noin 530000 valtiolla tai kunnalla olevaa ihmistä palkkalistoilla, eli syömässä verotuloja!! Sinnehän ne verorahat menee sen lisäksi, että kansanedustajat löytävät rahareikiä moneen tukeen. Nämä 530000 merkitsee noin 2000Euron /kk palkalla yli 50miljarin menoerää vuodessa. Puhtaita verorahoja (tai muita maksuja). Vain karkea laskelma , ilman tarkempia faktoja. Mutta näin asiaa pitää lähestyä ja katsomaan ketkä näistä työntekijöistä on poistettava palkkalistoilta. Samalla poistetaan byrokratiaa. Se on selvää, että vähän aikaa menevät nauttimaan lisää verorahoja työttömyyskorvauksen muodossa. Mutta se aiheuttaisi tiettyä dynamiikkaa yhteiskunnassa ja todellisen rakennemuutoksen. Tuossa joukossa olisi varmasti myös henkilöitä, jotka haluaisivat ja pystyisivät perustamaan yrityksen, jne jne Sitä kautta hyvinvointi nousee....eikä asioita kiertelemällä.

Mikko Toivonen

Olen kyllä Vuolteen kanssa aivan samaa mieltä siitä, että poliitikot eivät puhu asioista niiden oikeilla nimillä vaan käyttävät peitejargonia mista voi aina tarvittaessa vetäytyä tai tehdä tilanteeseen sopivan omaa etua turvaavan tulkinnan.

Meidän kansalaisten ongelma on, että vaikka kuinka käyttäisimme oikeita nimityksiä ja kertoisimme miten todellinen ongelma voitaisiin oikeasti ja kohtuullisesti ratkaista, niin yksikään "itseään kunnioittava" poliitikko ei niistä neuvoa ota, vaan oman eturyhmän ja omat edut edellä poikkeuksetta mennään.

Hjallis tosin ajoittain esittää kokonaisuudesta irroitettuja oikeita asioita, mutta nimenomaan irti kokonaisuudesta. Toisaalta minunkin mielestäni Hjallis on niin "rehellisen" näköinen, että kyllä häntä pitäisi uskoa!

Harri Tapani

Eiköhän sitä julkisen sektorin työntekijöiden määrää ole pienennetty melko tavalla, sieltä on väkeä siirtynyt työttömyyskortistoon ja eläkkeelle tasaisesti. Virkamiestenkin määrä jo puolittunut huippuajoista, vuoden 1985 määrästä 131 648, vuoden 2015 määrään joka oli 66 586.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Virkamies

Tuolloin -85 köyhällä Suomella vielä olo varaa moiseen, mutta nyt väitetysti Suomella rikkaampana kuin koskaan sellaiseen ylellisyyteen ei ole enään varaa.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #35

Suomen julkisen sektorin kokonaispalkkasumma on noussut eniten koko EU:n alueella v. 2008 lähtien. Palkkasumma on noussut n. 20 miljardista eurosta 29 miljardiin euroon täysin ilman talouskasvua. Verraten muihihn EU-maihin, kasvu on ollut keskimäärin kaksinkertaista. Muilla mailla on ollut myös palkkasumman kasgvun mahdollistavaa talouskasvuakin.

Kolasosa kaikista Suomessa maksetuista palkoista maksetaan julkisella sektorilla ja tämä siitkin huolimatta, erttä suuri osa julkisen sektorin toiminnasta on hiljalleen siirretty ns. yksityiselle puolen.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #46

Niin ja ajattele nyt, kun väkeä on vähennetty pilvin pimein ja YT -neuvottteluita käydään käytännössä koko ajan julkisella sektorilla, niin jossain on vikaa, tilastoissa tai vastaavissa, en ihan äkkiseltään mene sanomaan missä se vika, mutta mahdottomalta kuulostaisi tuollainen "palkkojen nousu". Lasketanko siinä kenties palkat suhteessa johonkin....

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #50

EKP:n tilastot euromääräisinä, otka pitänevät varmasti paikkansa. Tosiasiassa julkisen sektorin työntekijöiden määrä ja palkat ovat nousseet rajusti viimeiset 10 vuotta, vaikka jaettavaa ei ole syntynyt talouden pitkän taantuman takia laittoi kaan.

Melkoisen vastuutonta touhua, saattaisi joku olla mieltä asiasta, sillä menojen lisäys on rahoitettu velanotolla, vetonkorotuksin ja palvelumaksujen korotuksiin.
Velanotto on siirrettyä verotusta tuleville sukupolville.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #55

Tuossa oli jotain tutkimusta muutama vuosi sitten.

"Suomen julkinen sektori on Pohjoismaiden pienin
Valtion tuottavuusohjelmasta, oikeammin henkilöstön vähennysohjelmasta, tai kuntien liikelaitoksista keskusteltaessa jää aina mainitsematta kolme asiaa:

1) Suomen julkinen sektori on pieni; ylivoimaisesti pienin Pohjoismaista

Tanska 34 % palkansaajista
Ruotsi 34 %
Norja 32 %
Suomi 23,3 %2

http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.fi/2009/05/suomen-julkinen-sektori...

Ja sitten tietysti oli tämä kohuakin aiheuttanut juttu. Sen mukaan väkeä on himan tullut lisää uusien velvollisuuksien takia, mutta että 90-luvulla väkeä oli enemmän.

https://yle.fi/uutiset/3-7062265

Tietysti myös tämä Taloussanomien juttu summista.

"EK:n ohjelma on kuitenkin harhaanjohtava ja propagandistinen.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001860566.html

Risto Nikander

Ihan totta. Ja niistä 530000:sta iso osa on sellaisia, jotka vain kuluttavat rahaa sellaisiin asioihin, jotka eivät ole edes valtion ydintoimintaa. Ja avustajat, utkijat, professorit jne. antavat lisää sytykkeita vastaavaan toimintaan, puuhasteluun jne.

Kari Aaltonen

Sipilän Suomessa ei tarvita koulutusta, koska lehmät voi lypsää vaikkei kovin hyvin osaa lukeakkaan ja kun vähennetään mahdollisuuksia opiskella pystytään myös keskittämän valtaa tiettyihin piireihin, mutta onko se Suomen etu, ei mutta jos sitä ei haetakkaan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Suomessa on 69 000 syrjäytynyttä alle 30-vuotiasta nuorta.

Ja 600 000 työtöntä . Joista jotkut on tehnyt jo 30milj.ilmaista työtuntia yrityksille ja järjestöille.
Kun ilmaisia ylityötunteja tehdään 200milj.euron edestä /vuodessa yrityksille.
Kun opiskelijat ,alaa vaihtavat tekee ilmaiseksi työharjoitteluja jopa useamman vuoden ammattitaitoisetkin .
Niin onko porvarienemmistö eduskunnalle tapahtunut moka työttömyyden hoidossa?
Tarjota ilmaista työvoimaa oikein lakeja muuttamalla yritysten hyödyksi.
Kyllä velka tulee kasvamaankin kun palkoista ei tule veroja kirstun.

-Lähtökohtahan ei ole kaikilla nuorilla sama .Johtuen -94 (Kepu/kok) leikkauksista köyhimmiltä toimeentulotuesta. Lapsilisistä lähtien leikattiin köyhimmiltä lapsiperheitä. ns."lamanlapsia" on jo kolmannessapolvessa .
"Ope" mulla on nälkä"!
IL-17
Vilma-viesti kotiin: "Voisiko oppilaalle ostaa uudet lenkkarit ettei häntä kiusattaisi koulussa"!
IL
Siinä missä hyvätuloisetkin saa lapsilisät jolla voi ostaa 12x vuodessa 100e Adidaksen lenkkarit joka kuukausi uudet.
Köyhimmät ilman lapsilisiä joutuu hankkimaan lenkkarit kirpparilta .
Koulukiusaamisen syy usein miten köyhyys.

JK. "syrjäytyneistä" jäi pois nuoret optiomiljonäärit,sukupolven vaihtoa odottavat, joiden ei tarvitse ilmoittautua Kelan ja työkkärin asiakkaaksi.

Antti Ollikainen

Eläkeikää nostetaan ja nuorisotyöttömyys kasvaa kasvamistaan. Lisäksi haalimme tänne maailmalta työttömiä lisää. Harkimo (Kokoomus) katsoppas peiliin että mitä siellä näkyy.

Varmasti seuraava lama on katastrofi tälle maalle.

Irma Asikainen

Niin kauan, kun hallitus tekee näitä toimenpiteitä yritysvetoisesti ja tajuamatta nuorten tarpeita ja köyhien (syrjäytyneiden perheiden) elinolosuhteita, ei muutosta ole odotettavissa. Se että tarjotaan porkkanan sijaan keppiä, ei pure, vaan nuorille täytyy olla myös jotain hyötyä siitä, että nostavat takamuksensa sieltä sohvan nurkasta ja vaihtavat nämä pelit ja vempaimet johonkin yleisesti arvottomaksi koettuun työhön tai opiskeluun, joka ei pitkässä juoksussa johda mihinkään. Nyt täytyisi ihan ensimmäiseksi kartoittaa nuorten tarpeet ja tarjota heille jotain, mihin heidän intonsa voisi aidosti kohdistua, jolloin tästä voisi hyvinkin syntyä jopa dominoefekti ja nuoret laumasieluina"rekrytoisivat" kaverinsakin mukaan talkoisiin. Mutta ei siihen auta sanelupolitiikka, eikä ne vanhat konstit, joita nämä hallityksen "kääkät" menneiden aikojen silmälasist päässään yrittävät tyrkyttää. Astukaa alas sieltä raha-arkkujenne päältä, rekrytoikaa nuoria ideoimaan sitä tulevaisuuden tekemistä ja näyttäkää heillä näin, että te oikeasti arvostatte heitä ja heidän panostaan. Pelkkä paskan jauhanta ei auta, sillä se ei kohtaa nuoria. Jouduin reilut 20 vuotta painimaan itse tässä järjestelmän loukussa ja näin itse, miten järjenvastaisesti tämä systeemi toimii. Se suorastaan pakottaa usein torjumaan työtarjoukset ja järkevän koulutuksen, mutta pakottaa samaan aikaan pelkän rahastuksen vuoksi kassan kyhättyihin hölynpölyn hömpötyksiin. Luokaa jotain, missä on järkeä ja tukekaa sitä opiskelua, tai työhatjoittelu, älkääkä rokottako siistä, että joku sentään yrittää. Heittäkää ko systeemillä häränpyllyä, niin se saattaa joskua lakaa toimiakin.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
vaan nuorille täytyy olla myös jotain hyötyä siitä, että nostavat takamuksensa sieltä sohvan nurkasta ja vaihtavat nämä pelit ja vempaimet

Taitaa olla niin että useampi nuori hyötyy juuri noista vempaimista. Pelaamalla voi voittaa sen verran päivässä mitä ilmaistyöllä saisi Kelasta korvauksia kuukaudeksi. Eli he elättävät itsensä ilman yhteiskunnan verovaroista maksettavia tukia .
Ja jos joka kevät valmistuu kouluista n.100 000 joille ei löydy työpaikkaa tai opiskelupaikkaa.
OAJ-16
Niin sekään ei ole nuorten syy. Ammattiin valmistuneet varmasti ottaisivat työpaikan ja palkan . Hukkaan heitettyä voimavaraa.
Nykynuoret on viksua porukkaa .

Irma Asikainen

"Pelaamalla voi voittaa sen verran päivässä mitä ilmaistyöllä saisi Kelasta korvauksia kuukaudeksi."
Tuntuu jokseenkin oudolle, jos nuorten tulevaisuuden oletetaan pohjautuvan pelivoitoille, kun minulle ainkain on opetettu, että "se,mikä laulaen tulee, se viheltäenmenee", eli tähän soveltaen, lienee jokseenkin epävarmaoissa käsissä tämä nuorten tulevaisuus.
Mielestäni sekään, että nuoria valmistuu tuo kymmenen tuhatta, ei selitä sitä, että osa nuorista syrjäytyy, sillä ne syrhäytyjät kun eivät yleensä kuulu siihen kastiin, jotka edes valmistuvat mistään, vaan ovat yleensä lopettaneet opinnot jo peruskoulun läpi kahlattuaan.
Olen myös melko vakuuttunut siitä, että suurimmalle osalle on jo äidin maidosta lähtien sisäänrakennettu sellainen maailmankuva, että tässä maassa ei kannata duunata, kun ei sillä pärjää kuitenkaan. He ovat oppineet jo rattaissa istuessaan reitin työkkäriin ja sossuun, eivätkäheidän elämänsä arvot mitenkään perustu työn ihannoinnille.
Haastaisin tässä myös AY-liikkeen näihin työllistämistalkoisiin, sillä siellähän sitä rahaa kuuluu olevan kasapäin suurlakkoa odottelemassa, mutta ehkäpä sitä suurlakkoa ei tulisikaan, jos ne rahat käytettäisi viisaasti ja luotaisi niillä rahoilla työtä työttömille ja nuorille ja rustattaisi työlainsäädäntöä ainakin siinä kohtaa joustavammaksi, että yrityksille tulisi kannattavaksi työllistää nuoria. Eikö tässä kohtaa olisi parempi , että nuorelle työntekijälle voitaisi esim. maksaa joku 70 % minimipalkasta ja työnantaja vapautettaisi joistakin maksuista siihen asti, että nuori olisi vakiinnuttanut paikkansa työelämässä ja astuisi niin sanotusti täysipalkkaisten työntekijöiden joukkoon. Vaikkapa täyttäessään jonkun ikärajan tai oltuaan työssä vaikkapa 2 vuotta. Palkanhan voisi tänä aikana porrastaa nousemaan vaikka niin, että se tarkastetttaisi puolivuosittain 10 prosentilla tms.
On paljn keinoja, joilla voitaisi JÄRKEVÄSTI edistää työnantajan ja -tekijän kohtaamista.

Risto Nikander

Luin juuri tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että Afrikan unioni ei kaipaa EUn apua.
Se poistas Afrikasta ylimääräiset henkilöt Eurooppaan.
Saksan sosiaalidemokraatti johtaja Schultz ottaa ne vastaan. Muuta ratkaisua hän ei löydä Afrikan väestö räjähdykseen. Syrjäytyneitä tulee lisää EUhun ja Suomeen.
Js valitettavasti syrjäytyneet tulevat olemaan pääosin suomalaisia, koska politiikot ovat huolissaan maahanmuuttajien työllisyydestä ja tulevat maksamaan verovaroista ison osan heidän palkoistaan. Ruotsissa uusi suunnitelma, (tämän päivän uutinen) on noin 50/50.

Marja-Liisa Kalkela

Vaatikaa yrityksiltä vastineeksi työpaikkoja niille verohelpotuksille mitä on jaettu -10 lähtien.
Turha nuoria on syyttää siitä ettei yritykset tarjoa työtä jollei niillä ole työvoimantarvetta. Sama koskee työttömien syyllistämiseen.
Globaali-markkinatalous: Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.
Tapahtuu yleisimmin henkilöstömenojen pienentämisellä,irtisanomisilla ja lomautuksilla.
KIKYN jälkeenkin sama peli jatkuu. SAK sivuilta löytyy-15-17 lomautukset ja irtisanomiset.

Timjoh Ken

Neuvostoliitossa kansa omisti kaiken ja kukaan ei yhtään mitään. Tulokset seuraamuksineen tunnetaan tai tulisi tuntea ja otaa opiksi. Meillä on niin ja niin paljon syrjäytyneitä tiedetään. Onko heidät syrjäytetty tai paremminkin tietoisesti jätetty heitteille. Tätä perustellaan perustuslailla, ihmisoikeuksilla tai ties millä. Toiminta ei ole kuitenkaan inhimillistä. Tyhjästä rahanjakaminen tulee lopettaa ja ns syrjäytyneet ottaa mukaan, vieden vaikka vikisevätkin. Samalla on hyväksyttävä se, etteivät kaikki pysty 100 % suoritukseen vaan työskentelevät vaikkapa 65 %:sesti. Tässä tulee kuvaan tes ja palkanmääräytyminen ja tätä eivät ay-liike ja vasemmisto halua ymmärtää ensinkään. Harkimo ja Nalle ovat monessa asiassa oikeassa, mutta samalla on oltava niin, että ylimmän johdon sullemulle leikit on suitsittava. Joukkoja jophdetaan myös työelämässä ja politiikansaralta edestä ei takaa, miettien miten itse saa eniten hyötyä. Ennenkuin tämä tajutaan ja halutaan korjata, ei vastuunkantoa löydy muualtakaan. Surullista on, että tämä hyväksytään vasta sitten kun velaksieläminen ei enää onnistu. Silloinki viulut maksavat syrjäytetyt. Terveisiä Päiville, Suville ja muille...

Ilkka Vuori

On rakennettu 40 vuotta systeemiä systeemin itsensä vuoksi - ei siksi, että siitä olisi jotain lisäarvoa. Syyllisiä ovat myös oikeistopuolueet yhtä paljon: rahaa on annettu polttaa systeemiin, ei ihmisten omaan elämään ja omiin valintoihin. Olen tiennyt - ja varmaan puolet suomalaisista - jo 30 vuotta, että tämä pascaca vielä lässähtää maan tasalle.

Pasi Anttila

Tyypillistä kokoomuslaista ajttelua. Ensin hiukan haukutaan yritystukia näön vuoksi ja sitten jo päästäänkin asiaan. Työläisten edut pois, ei sunnuntai, ei iltalisiä, ei pekkaspäiviä ym. Nehän Harkimollakin on päällimäisenä mielessä ja se ihanuus että päästäis työpaikoilla sopimaan palkoista, eli siis kaksi täysin epätasa-arvoista sopimuskumppania sopisi tulonjaosta. Ei käy. Sehän tietää palkanalennuksia ja muutenkin työehtojen huononnuksia.

Sanon tämän vielä kerran. Kokoomus on istunut hallituksessa miltei 30v. yhteen menoon. Tässä Harkimon vuodatukssesta voitte lukea mihin he ovat Suomen saattaneet. He ovat epäonnistuneet viimeset 30v. Lopettakaa kokoomuksen valtakausi ja äänestäkää jotain muita.

Timjoh Ken

Vähän konkretiaa tässä. Yritys A tekee tuotetta x ja ahtaajat päättävät ryhtyä tukilakkoon satamassa, jolloin A:n tarvitsemat komponenetit makaavat satamassa kontissa. Sen seurauksena joudutaan teettämään ylitöitä viikonloppuna, jottei yritys A joutuisi maksamaan myöhästymissakkoja tai menettämään uskottavuuttaan toimitusvarmuutensa osalta. Nouseeko tuotteen arvo viikoloppuna tehdyn työn seurauksena? Sopii myös kysyä, miksei sataman ahtaajien pelleily johda korvausvelvollisuuteen? Miten ylipäätään sunnuntaityö voidaan arvottaa historian perusteella nykymaailmassa 24/7 systeemissä, jolle ei juurikaan mitään voida. Kirkkoon meno ei ainakaan jää väliin maalistuneessa yhteiskunnassa.

Risto Nikander

, Totta. Välistävetäjä ovat enemmänkin johtaja/politiikot ja elinkeinoelämän johtajat kuten esimerkiksi Eero Lehti ja SRV johtaja omistaja Ilpo Kokkila.
Lisäksi varsinkin EUn kautta tuetaan mm. "maanviljelijöitä", kuten Englannin kuninkaallisia, Wahlroosia, Herliniä jne.
Niitä kenellä on lobbareita, kuten esim. Häkämies.

Harri Tapani

"Hän ottaa erityisesti kantaa nuorten syrjäytymiseen ja tekemättömiin rakennemuutoksiin."

Ne jo nyt tehdyt rakennemuutokset aiheuttavat sitä syrjäytymistä ja mitä enemmän niitä tehdään, sen enemmän tulee syrjäytyneitä nuoria ja ihan varmasti myös vanhempia.

Tuomas Sikander

Hjördiksen suurin poliittinen meriitti on Heinäluoman tukemana haettu viiden miljoonan yritystuki ruotsalaiselle miljonäärille (Bonnier), onneksi meni mönkään mutta yritys oli suorastaan suomenruotsalainen.
Se myös tehokkaasti poisti sen harhan että mitään apua Suomen synkkään sisäsiittois-korruptiiviseen tilanteeseen olisi SDP:N suunnalta tulossa.
._.

Veli Laurinsalo

Hyvä että syrjäytymisestä puhutaan. Sillä on todellakin monet kasvot ja monta hintalappua, mistä yksikään ei ole halpuutuksessa.
Kaikki tämän ilmiön puolet on synkkiä, yhteiskunnalle kalliita ja inhimillisesti huonoja seurauksia.

Terapiamaailmassa on selkeästi huomattu, että kun lukihäiriöinen tai keskittymisen ongelmainen kuntoutuu, muuttuu hänen tilanteensa täysin. Entisestä passiivisesta ja jaksamattomasta ja viitsimättömästä nuoresta tuleekin usein aktiivinen ja oma-aloitteinen, etenee koulutuksissa ja sijoittuu työelämään.

Harkimo on oikeassa, että ongelman ytimeen tulee puuttua mahdollisimman aikaisin, jotta luonnollinen into edistyä ei taittuisi erilaisiin sisäisiin ”häiriöihin”. jotka ovat yleensä taustalla mm. oppimisen ja keskittymisen ongelmissa. Pienen lapsen kehityksessä ongelmat tulee korjata viimeistään peruskoulun 1-2 luokilla, sillä sen jälkeen koulu tulee oikeasti vaativaksi ja esimerkiksi keskittymiskyvyn, luku- ja kirjoitustaidon tulee olla silloin kunnossa.
terv. Veli Laurinsalo, sensomoottori.com

Juha Lapveteläinen

Rakennemuutosta ei toteuteta Sote- mallin vuoksi, eduskunta on kehittänyt edellisen mallin syystä. Kukaan ei tunnu ymmärtävän mitä se lopulta tarkoittaa, ei edes terveydenhuollon työntekijät sekä johto itse? Jos asiassa noudatetaan perustuslakia ratkaisu olisi yksinkertainen, valtion sairaala, terveyskeskuksista vanhusten tulevaisuuden koteja missä hoiva- ja terveyspalvelut toimisivat alakerrassa, sekä lähilääkäripalvelut kansalaisille yksityissairaaloiden valtionosuusmallin sijaisesti. Tarkoittaako Keskustan Sote- malli itsehallinnollisen maakunnan perustamista, vai terveydenhuoltomallin uudistusta millä köyhät kunnan pannaan ojennukseen eduskunnan poliittisen järjestelmän ottaessa tulevaisuudessa haltuun yliopistollisten keskussairaaloiden lisäksi myös ne loput suomalaiset yksityissairaalat? Nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi meidän tulisi puolestaan kehittää Kela- palveluja enemmän aktiivisemmaksi työllistämistuki- ja innovaatiokeskustuella, missä kekseliäiden pienyrittäjä hankkeryhmien lisäksi toimisivat myös media, taide- sekä kulttuuri osana luovaa kokonaisuutta ilman valtionosuustukea. Kysymys ei ole pääministerin mainitsemasta porsaanreiästä, oikeusvaltiossa kunnallisen itsemääräämisoikeuden tulisi toteutua alueellisesti laajemmin. Tämä vaatii itsenäisten kuntien valtuustojen päätöstä yhdistymisestä Lapin- kuntamalli irtioton mukaisesti, ratkaisu on perustuslaillinen. Verotus? Maakunnassa olevat yritykset maksavat verot valtiolle sekä pienen osan maakunnalle, yrityksissä työskentelevät työntekijät kunnalle- sekä maakunnalle, lisäksi maakunnassa toimii vielä eduskunnan valtion sektori. Todellinen ongelma Suomen osalta on uusien yritys innovaatioiden puute maakunnissa, 60% julkinen valtion- sekä kunnansektori on valtionosuuksista kertynyttä Helsinki- Uusimaa todellisuutta asuntojen hintojen nousua odotellessa julkisella asumistukimallilla, ja vielä byrokratian poliittista ylpeyttä täynnä? Toivotaan että usko on luja ja nuoret parit perustavat edelleen perheitä myös tulevaisuudessa saaden lisää lapsia eri puolille itsemääräämisoikeus alueita, luonnollisesti ne luodaan poliittisella valtionosuusmallilla? On mahdollista, että asuntolainan saantimahdollisuudet pankista kuivuvat olemattomiin, poliittisen järjestelmän tukiviidakon avulla "liberaalien" asuntomarkkinahintaan lisätään asumistukimallin kupla huoneistojen hintoja vedättäen. On viimein aika lopettaa turha puhuminen syrjäytyneistä työttömistä ja kysyä, heitetäänkö useista tahallisesti vain jonninjoutavaa soopaa?

Heikki Rosti

Young man or woman go west,I do not discus,but I do a plan for those 69000 young persona non grata.Are you ready to move U.S.A. That is a great country for white man and woman (of course not for moslems).Here in north Eu no politicians are thinking your capability(only the capability of their own). In south Eu people like you are over ten(10) millions.Therefore do not wait ,do something and we will help you,not to morrow ,but to day

Hannu Rautomäki

Suomessa on edessä joka tapauksessa valtion yhteiskunnallisien hyvinvointipalvelujen alasajoa, sillä valtion velkaantuminen hipoi jo EU:n asettamaa kriisirajaa jo Kataisen valtionvarainministeri- ja pääministerikausien jälkeen. Senkin jälkeen velkakuorma vielä kasvoi.