Sunnuntai 21.10.2018

HS: 53 % suomalaisista haluaa IV-oluet ruokakauppaan – eduskunnan jännittävä äänestys käsillä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.12.2017 08:03
Päivitetty: 
11.12.2017 10:15
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Suomalaisista 53 prosenttia kannattaa hallituksen esitystä vahvempien alkoholijuomien tuomisesta ruokakauppoihin, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden teettämän kyselyn mukaan niukka enemmistö suomalaisista oli täysin tai jokseenkin tätä mieltä.

Hallitus esittää, että ruokakaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla voisi myydä korkeintaan 5,5-prosenttisia alkoholijuomia, kun nykyisin raja on 4,7. Kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajasta poikkeuksellisesti omatuntonsa mukaan. Vahvasti mielipiteet jakavasta asiasta äänestetään eduskunnassa, kunhan sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö valmistuu tällä viikolla.

Lehden kyselyssä 37 prosenttia vastanneista oli täysin tai jokseenkin eri mieltä prosenttirajan korotuksesta. 55 prosenttia puolestaan haluaisi helpottaa ravintoloiden aukioloa aamuyöllä, kun kolmannes vastusti tätä.

Eduskunta käsittelee tänään myös alkoholiveron korotusta, jonka hallitus näkee kytkeytyvän prosenttirajan korotukseen. Kokoomuksesta kommentoitiin aiemmin Uudelle Suomelle, ettei puolue suostu veronkorotukseen ilman prosenttirajan korotusta. Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja sinisten Simon Elo sanoivat, että hallitus arvioi veronkorotusta erikseen, jos 5,5 prosenttia ei mene läpi, ja vahvistivat jyrkän ehdon sunnuntaina STT:lle.

Kyselyn toteutti tutkimusyritys Kantar TNS toteutti internetpaneelissa 24.–29.11.2017. Tutkimusta varten haastateltiin 1 119 ihmistä. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä. 

Lue myös:

Kokoomus: Jos IV-olutta ei tule, veronkorotus perutaan

Alkoholikantaansa pantannut Antero Vartia Ylellä: Suomi hurskastelee anniskelun mielikuvitusrajoilla – pelleilyä

Kaupan tilaama tutkimus: Harva siirtyisi IV-olueen – todistaako ravintolamyynti kolmosoluen puolesta?

Alkoholilobbaus käy kuumana: THL:n pääjohtaja lähetti paimenkirjeen kaikille kansanedustajille

Salattu kirje paljastaa: Kuusi maata kannusti Suomea tuomaan IV-oluen kauppoihin

IV-olut tulee kauppaan? Kaksi vihreää paljasti tukensa – voi ratkaista täpärän äänestyksen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minä en kuulu oluen juojiin, mutta edes tuon verran alkoholien vapautusta ensi toimena haluan kauppoihin aivan periaatteellisista järjen ja inhimillisen vapauden syistä. Kyse on samasta asiasta kuin sanan ja ilmaisunvapaus, sekä demokratian fundamentit.
Näen nihilistiset ja uskomus holhoajat tyranniana ja orwellilaisena maailmana tai sellaiseen pyrkivänä.

Tuomas Sikander

Ehdotan että syöpämyrkyt otetaan kokonaan pois ruokakaupoista ihmisiä saastuttamasta.
Alkon monopolin voisi purkaa ja antaa yksityisille toimijoille valvotut oikeudet, näihin erillisiin kauppoihin luonnollisesti 18v ikäraja. Veikkaan että työpaikkoja syntyisi huomattavasti enemmän kuin Alko nykyisellään työllistää, arveluttavien teiniviinojen suosiokin mahdollisesti pienenisi.
._.

Juha Kuikka

"Kansanedustajat saavat äänestää prosenttirajasta poikkeuksellisesti omatuntonsa mukaan."
Huonosti muotoiltu lause, sillä kansanedustajilla on velvollisuus perustusalain mukaan äänestää kaikissa asioissa aina omantuntonsa mukaan.

Jaakko Tuominen

Alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa - joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia - myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse lainkaan valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Markku Likitalo

Olisi korkea aika unohtaa veroluokista puhuminen, jo senkin takia että yleisesti suosio alkaa siirtyä laimeasta lagerista laatuoluihin. Kuten vaalea kahvi on menettänyt valtaa tummille kahvilaaduille. Tämä ruokkii kohtuun kulttuuria ja on hyvä asia.

Seppo Simonen

Äänestimme lokakuun 16 päivä 1994 EU-in liittymisestä puolesta oli 56.9 % Vielä 23 vuoden jälkeenkään emme ole päässeet 500 miljoonan EU kansalaisen joukkoon vaan olemme holhousyhteiskunta. Ei tälläiset alkoholin saatavuus rajoitukset ole ihmisen yhdenvertaisuuden puolesta oikein kun huomioi sen että kaupungeissa on usein 10 km useissa kauppakeskuksissa alko samassa aulassa ruokakaupan yhteydessä. Maaseudulla saattaa olla lähimpään keskiolut kauppaan 20 km ha alkoon jopa 100 km. Siis vähintää < 15 viinit, oluet ja long drinkit ruokakauppoihin ok.

Marja-Liisa Kalkela

Onkohan tuolla niin väliä tuleeko ne kauppoihin?
Nythän Alkot on Prismojen,City-markettien,Lidlien kyljessä .Samalla ovenavauksella voi asioida myös Alkossa.
Vastustajat taas voi vaalikiertueella -18-19 itse kertoa äänestäjilleen miksei maaseudulla ja Lapissa ole samoja etuja kuin kasvukeskuksissa. Oluita ja viinejä heidän kaupoissa.

Antti Salonen

Maaseudulla asuvilta voitaisiin kysyä: Kun käyt Alkossa, otatko samalla vähän reilummin juotavaa, kun myymälä on kaukana, eikä sinne viitsi useasti ajaa? Kun juomat on ostettu, tuleeko niitä juotua enemmän, kun niitä on kotona kaapissa tarjolla?

Juominen vähentyy, kun alkoholia on saatavilla. Kansanedustajia vain sattuu istumaan runsaasti Alkon hallituksessa, joka ajaa Alkon etua. Nämä kansanedustajat pitäisi jäävätä äänestyksestä.