Lauantai 20.10.2018

Passiivinen työtön menettämässä yli 30€/kk – Haukuttu aktiivimalli tänään käsittelyssä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.12.2017 11:06
Päivitetty: 
11.12.2017 11:24
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Eduskunta jatkaa tänään työttömien aktiivimallin käsittelyä. Oppositio haukkui mallin perjantaina, mutta lähes tyhjälle salille. Vain kolme kokoomuslaista kävi puolustamassa hallituksen suunnitelmia.

Oppositio kuulutti hallituspuolueita paikalle ja esitti keskustelun jatkamista maanantaina, joten käsittely jatkuu tänään kello 14 alkavassa istunnossa.

Hallituksen esitys on suututtanut työttömiä. Siinä alennetaan työttömyysetuutta 4,65 % seuraavan 65 maksupäivän ajan, jos aktiivisuusehto ei täyty. Hallituksen esityksessä lasketaan, että tämä tarkoittaa peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavan etuudessa ilman korotusosia noin 32,40 euroa kuukaudessa. Kuukaudessa maksettava tuki pienentyisi noin 697 eurosta 664 euroon. Ansiopäivärahaa saavalla vaikutus on keskimäärin noin 66 euroa ja pienentäisi kuukaudessa maksettavaa päivärahaa arviolta noin 1 420 eurosta 1 353 euroon. Ansiopäivärahan saajalla vaikutus riippuu työttömyyttä edeltävistä tuloista.

Ehdon voi täyttää tekemällä työtä tai yritystoimintaa tai olemalla työllistymistä edistävässä palvelussa tai toiminnassa yhden viikon ajan. Pääsääntöisesti vaaditaan 18 tuntia työtä kalenteriviikon aikana. Yritystoiminnassa on tienattava vähintään 240 euroa tarkastelujaksolla. Työttömyysetuuden maksajat eli Kela ja työttömyyskassat valvovat aktiivisuusvaatimuksen täyttämistä.

Lyhytkestoiseksi jäävässä työttömyydessä etuuden taso nousee nykyiseen verrattuna. Työttömyysturvan omavastuuaikaa lyhennetään seitsemästä päivästä viiteen päivään. Omavastuupäivät lisääntyvät, jos ei täytä aktiivisuusvelvoitetta 3 kuukauden tarkastelujakson aikana.

Oppositio on vastustanut aktiivimallia kiivaasti. Myös sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä perustuslakivaliokunta katsoivat lausunnoissaan, että esitykseen liittyy alueiden työpaikkatarjonnan ja työnhakijoiden työllistymisedellytyksien erilaisuudesta johtuvia yleisiä ongelmia. Avoimien työpaikkojen määrässä ja laadussa on alueellisia eroja, joista myös hallitus huomautti esityksessään. Sote-valiokunta ehdottaa, että aktiivisuutta osoittaviin työllistymistä edistäviin palveluihin luetaan palveluja esitettyä laajemmin, mutta tuki muuten hallituksen esitystä lausunnossaan. Tuula Haatainen (sd.), Anneli Kiljunen (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) jättivät mietintöön vastalauseen. Omat vastalauseensa jättivät myös Arja Juvonen (ps.) ja Veronica Rehn-Kivi (r.).

Aktiivimallista suljetaan pois henkilöt, joilla on vireillä työkyvyttömyyseläkettä koskeva hakemus tai jotka saavat jotakin etuutta osittaisen työkyvyttömyyden, sairauden tai vamman perusteella.

Lue myös:¨

”Järkyttävää” – Työttömiä suututtanut aktiivimalli salin käsittelyssä, koko hallitus poissa

Juha Sipilän hallituksen aktiivimalli suututtaa: ”Aivan pöyristyttävän julmaa ajattelua”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

Missä on se porkkana? Tällä mallilla ei käytännössä saada muuta aikaan, kuin se, että TE-toimiston jo entuudestaan ylityöllistetty henkilöknta on entistäkin ahtaammalla ja sen varsinainen tehtävä työllisyyttä edistävänä elimenä vaikeutuu entisestään ja KELAn jo ennestäänkin suuri temppuvalikoima työttömän kyykyttämiseksi lisääntsyy, mutta vaikuttaako se työttömän kukkaroon - ei, ei se loppujen lopuksi vaikuta muuhun kuin vi^^^^^^tuskäyrään, kun joutuu hyppäämään yläpystyä näiden höykytyttäjien mielivallan edessä.
Meillähän näet on laissa määritelty perusturva, joka ihmisen on elääkseen saatava ja jos sistä ei tule päivärahan muodossa, niin sossuhan sen sitten maksaa. Vähän enemmän siinä on työtä työttömälle, kun pitää hakemusten kanssa puljata, mutta mieluumminhan sitä tekee, kuin jotain "keinotyöllistävää" hullunhommaa tai osallistua johonkin tyhjänpäiväseen, ylihintaiseen koulutukseen, josta joku hyvän markkinaraon kekannut humpuukiyrittäjä vetää pitkän pennin. Mutta näiden koulutusten tarkoitushan ei olekaan muu, kuin työttömän kyykytys.
Mitäs, jos niilläkin rahoilla, joita näin heitätte "kankkulan kaivoon", tarjoaisitte työttömälle pientä porkkanaa ja hyvittäisittehäntä siitä hyvästä, että hän raahaa sen takamuksensa vaikka kukaudeksi työpaikalle. Näin asettaisitte hänet sen työnantajan sijaan etulyöntiasemaan, jolloin siitä saattaisi olla hyötyä kaikille. Tämä ihminen saattaisi jopa osallistua työn tekoon ja hyödyttää näin työnantajaa ja saisi samalla muutaman roposen ylimääräistä, jota sossukaan ei sisi ryöstää seuraavassa tt-päätöksessään pois. Mitäpäs, jos kerrankin tekisittejotain järkevää noiden kyykytyspäätöstenne sijaan ja palkitsisitte, ettekä kurmoottaisi?

Marja-Liisa Kalkela

Enää ei riitä 9e/pv työttömän ilmaistyössä käyntiin:

-Kaupunkilaisen bussikorttiin hurja korotus – 40 kilometrin työmatkan hinnaksi 377 euroa kuukaudessa!
Joukkoliikenne12.12.2017
YLE
Tällä hetkellä Matkahuollon seutulippu maksaa 70 euroa kuukaudessa, mutta ensi vuoden alusta lähtien kuukausikortin hinta on lähellä 400 euroa.

Jari Kaisla

Eduskunnassa työskentelevistä suuriosa on ns. "passiivisia" kun tarkastellaan heidän työtehoansa. Aikaa tuntuu riittävän kaikenlaisiin harrasteluihin enemmän kuin itse työntekoon ja palkka sekä etuisuudet tuntuvat vain jatkavan nousemistaan. Kun on itse pukkina kaalimaana voi olla täysin passiivinen ja riistää muita mielin määrin.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Omavastuupäivät lisääntyvät, jos ei täytä aktiivisuusvelvoitetta 3 kuukauden tarkastelujakson aikana.

1)Omavastuu siitä kun esim.Nokia on sanonut irti,tai Kone sanoo tuhat irti taloudellisista syistä?
2)Tai kun Anttila meni konkussiin ,niin irtisanotuille siirtyi vastuu?
3) Jos yritykset ei palkkaa työntekijöitä kun ei ole työvoiman tarvetta,vastuu siirtyy taas irtisanotulle työttömälle?

Mikä vastuu on hallituksella joka on irtisanonut valtiolta ja kunnista tuhansia julkisenpuolensäästöjen takia?
Perustuslaki takaa riittävän elannon työttömyyden aikana ja se on valtion tehtävä.
Työtön on työssä ollessaan maksanut joka kk veroja n.30%+Alv 24% .Työttömyysvakuutusmaksu pidätetty joka tilistä. Turvaamaan elantoa työttömyyden aikana.
Nuori koulusta juuri valmistunut joka ei vielä ole ollut työelämässä on yhtä oikeutettu saamaan kansan sosiaaliturvaa joka kuuluu kaikille ilman ehtoja.
Perustuslain sormeilu ja työttömien sosiaaliturvan/työttömyysturvan leikkaukset eri syillä rikkoo perustuslakia jota päättäjien pitäisi noudattaa .

Maarit Korhonen

Toimittajalle voisin sanoa, että passiivisia työttömiä ei ole olemassakaan, tuollainen sanan käyttö vain lisää eriarvoistavaa käsitystä suurimmasta osasta työttömiä, jos perehtyy esitykseen tarkemmin, myös jo ennestään aktiivisia ollaan rankaisemassa, jos työtä ei löydy! Aivan perustuslain vastaista toimintaa ja ihmisarvoa alentavaa!

Irma Asikainen

Passiivisia työttömiä kyllä on. Heitä on jopa suuri osa työttömistä, mutta.....ja suuri mutta onkin, että tämä järjestelmä pakottaa osan passiivisiksi ja monet, jotka niistäkin, jostka haluaisivat oikeasti tehdä töitä, eivät halua tehdä mitään "leikkitöitä", eivätkä tarvitse mitään "leikkikursseja", vaan haluaisivat järkevän työpaikan ja passivoituvat mieluummin. Tehkää työnteko mielekkääksi jakannattavaksi, niin passiivisten työttömienkin määrä laskee.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #15

"Onneksi edes yksi rehellinen ministeri Sipilän hallituksessa:"
Olisikin entisenä AY-aktiivina vaikea kieltää, mutta kun tässä taannoin kävimme melko värikkäänkin keskustelun ko. ministerin kanssa, niin eivätpä hänen kommenttisa juuri hallituksen virallisesta linjasta poikenneet. Eli, kyllä se rehellisyys rajoittuu juurikin siihen, että ihan kaikkea ei voikieltää. Onkin varmaan vaikea tilanne, kun näkee ongelmat duunarin näkökulmasta, mutta pitää tehdä ratkaisut hallituksen linjaa myötäillen.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #18

Totta. Niin Linströmmi kuin T.Soinikin on ollut työttämänä ja täytellyt työtön,työtön lappuja. Soini -95 jälkeen kun MSP hajosi ja puoluesihteerin virka loppui.
Audin takapenkki kuljettajineen saa unohtamaan nuo ajat. Liekö muut ministerit ollutkaan koskaan aikuistenoikeissa töissä?
Kuten Alkoholi keskuskustelussa sai äänestää omantunnon mukaan ,näissä joutuu äänestämään ryhmäkurin mukaan. Jotta hallitus pysyisi pystyssä ja enemmistönä.

Pasi Anttila

Iseasiassa on, tai ainakin oli yksi. Nimittäin minä. Työttömyysaikanani en todellakaan aktiivisesti etsinyt töitä tai koulutusta tai työvoimapalveluita. Siihen oli kyllä ihan oma syy mitä en nyt tässä ala käsittelemään.

Mutta edellämainittu ei tietenkään tarkoita että hyväksyisin hallituksen aikeet, päinvastoin. Tämä hanke pitäisi ehdottomasti kaataa, syitä on luetellut edellä kirjoittaneet. Lisäksi muutkin työttömien kurittamiseksi tehdyt *"uudistukset" pitäisi ottaa uuteen tarkasteluun. Kyllähän tämä hallitus osaa omia päätöksiään peruuttaa, näyttöä on ainakin 30 peruutuksen edestä.

Marja-Liisa Kalkela

Mitä jos karsittaisiin tuloja saavien Kela-etuuksista euromääräisesti suurimmat etuudet pois jotka lasketaan tulojen mukaan ansiosidonnaisena?

Menojen rahoitus
Suomen sosiaaliturva rahoitetaan seuraavasti:
työnantajien maksuilla 34,4 prosenttia
vakuutetut maksavat 13,3 prosenttia
valtion rahoituksesta 26,5 prosenttia
kuntien rahoituksella 20,8 prosenttia.
Loput noin 5 prosenttia katetaan sosiaaliturvarahastojen tuotoilla.
Suomessa sosiaalimenotilastoista vastaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos.
JK. 66,3 miljardia euroa
38,5% (sairaalat ,laitokset ym)
Kelan osuus tuosta oli 27,8%
Työttömien osuus Kelan tuista 7%

Marja-Liisa Kalkela

EU-raportti antaa karun kuvan Suomesta: Euroopan toiseksi syrjivin maa
Maanantai 11.12.2017
IL
Pitää paikkansa täällä 100v Suomessa. Jossa pitäisi lain mukaan kaikkien olla yhdenvertaisessa asemassa. Koskien etenkin työttömiä.
Mutta kun sinut on irtisanottu ja joudut työttömäksi niin Ex-palkansaaja,veronmaksaja,äänestäjä joka on työssä ollessaan rakentanut Suomea ja maksanut veronsa sosiaaliturvaansa muuttuukin lainsuojattomaksi.
- Lasketaanko edes enää Suomen kansalaiseksikaan?
Häntä ei koske enää perustuslaki,yhdenvertaisuuslaki,työlait ,koko kansan sosiaaliturva kaikki Kelan etuudet joiden pitäisi tulla kaikille,ilman ehtoja.

Ne työttömiltä vietiin jo -94. Jäljelle jäi vain köyhille ja tulottomille työttömille toimeentulotuki ja asumistuki joka vähennetään tulona pois toimeentulotuesta .Käteen 487e/kk elantoon.

Tuosta tuesta leikataan 40% jos ilmaistyö ei käy. Nyt vielä 30e siitä?
Kaupan kassalla on optiomiljonääreilläja työttömällä samat hinnat ja Alv 14%-24%.
Toimeentulotuen summa on laskettu -94 hinnoilla elantoon. Onko hinnat ja Alv noussut sen jälkeen?
Kyse on myös työttömien lapsiperheistä . Jatketaanko yhä- 90 luvun
lamanlasten syrjäytymistä köyhyydessä ja leipäjonossa? Hävetkää.

Marja-Liisa Kalkela

Työttömyysetuus on veronalaista tuloa, josta tehdään 20 %:n ennakonpidätys.
Vaikka työttömyysetuus on pienempi kuin palkka,
-ennakonpidätysprosentti ei välttämättä pienene.
Tämä johtuu siitä, että tuesta ei voi tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta.
Kela-17

Vaikka olisit työssä ollessa maksanut liikaa veroa ,sosiaaliturvastasi otetaan lisää veroa?
Veronpalautuksetkin kela vie jos työtön saa toimeentulotukea.
Tulotonta ei koske edes verohelpotukset kun ei ole tuloja. Hinnat ja veroluonteisten maksujen korotukset koskee kyllä yhdenvertaisesti työtöntäkin.
esim.Bensa-laskuissa,bussilippujen hintojen noustessa.

Marja-Liisa Kalkela

Totta Bussilippuihin se kuluu hyvin äkkiä jo nyt.
Faktaahan on se että vaikka työttömiltä vietäisiin 100% tuet ei yksikään yritys palkkaa työtöntä ellei ole työvoiman tarvetta.
Tukien leikkauksista kärsii eniten työttömien lapsiperheet ja lapset niistä eniten.
Avoimia työpaikkoja määrällä ei pakko keinoin jaeta niitä 600 000 työttömän kesken.
Niihinkin on etusijalla työpaikkaa vaihtavat ja vähiten työttömänä olleet .
Työttömien ammatikirjo koskee kaikkia aloja. Niissä kaikissa ei ole edes avoimia työpaikkoja.
lähde:
TE avoimet työpaikat.

Jari Kaisla

Päättäjiä ei vaikuta kiinnostavan lainkaan tutkia perimmäisiä syitä miksi osa ajautuu ns. "passiiviseen työttömyyteen". Lindströmin ilmaiset pakkotyöleirit, koulutusta täysin vastaamattomat leikkityöt, turha pomputtelu viranomaiselta toiselle, yrittämisen mahdottomuus kun menettää täysin perusturvan, tulorajarankaisut heti jos ottaa pätkätyötä vastaan, opiskelun ja lyhyiden pätkätöiden sovittaminen on lähes mahdotonta tulollisesti jne... Järjestelmään on rakennettu niin paljon erilaisia passivoivia loukkuja ja ansoja, että päättäjien tulisi hieman perehtyä enemmän laatimiinsa lainsäädäntöihin ja niiden vaikutuksiin maanpinnalla elävien ihmisten keskuudessa. Jos yhteiskunnan tilaa lukee vain Vartiaisen ja hänen kavereidensa tilastoista katoaa kosketus todellisuuteen täysin ja päätyy tekemään toinen toistaan typerämpiä uusia kiristyksiä ja pakkotoimia. Näin tehtäessä yhteiskunnan kuoleman kierre on valmis.

Musiikki soi jatkuvasti pienemmälle ryhmälle ja sen loputtua tuoleja ei ole tarjolla monelle.

Marja-Liisa Kalkela

Tuohan on sovittu jo -92 EU.
"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen"!
Halpatyövoimaa sosiaaliturvaa vastaan verovaroista. Kiristämällä tuen saannin ehtoja ,pakottamalla ottamaan työtä vastaan leikkaamalla tukia .

Saksan malli:Mini-Job .Tekee työtä jo 7 milj. 460e/kk pääsääntöisesti maahanmuuttajat. Sosiaaliturvan maksaa työnantajat.
Meillä pienellä maallahan on varaa tuohon vai? Riittääkö verot"palkkoihin"Kelasta? Vai ajetaanko sosiaaliturva alas? Vai maksetaanko "palkat" velalla ?
JK. Palkkatyötä n.2,1 milj. tekevien veroilla ei kateta 5,4 mil.asukkaan yhteiskunnan menoja.

Harri Tapani

Täysin järjetöntä toimintaa, eivät ne työpaikat lisäänny sillä, että työttömiä pompotellaan. Homma on vaikuttanut jo vuosia pelkältä hyödyttömältä pelleilyltä. Työttömien toimeentuloa on heikennetty ja hankaloitettu eri tavoin jo vuosien ajan muutenkin.

https://www.uusisuomi.fi/comment/765743#comment-765743

No NAIRU talousopin mukaanhan työttömien pitää voida huonosti, sillä he eivät muuten kilpaile riittävästi ahnaasti työssä olevien kanssa työpaikoista...

https://fi.wikipedia.org/wiki/NAIRU

Pasi Anttila

Ei työpaikat lisäännykkään mutta niihin avoimiin paikkoihin tulee todennäk. enemmän hakemuksia ja niitä hakemuksia lähetetään kauemmaksikin kuin omaan työnhakualueella oleviin yrityksiin. Uskon että hallituksen tavoite on juuri tämä.

Hallitushan on moneen kertaan sanonut haluavansa että ihmiset muuttaisivat enemmän työnperässä eivätkä hakisi töitä vain kotiseudultaan. Tämä lisäisi tietysti aktiivisuutta ja vähentäisi "rakenteellisia" vikoja työmarkkinoilla. Ongelmia tässä mallissa vaan on että monet työpaikat ovat niin huonosti palkattuja ettei niiden perässä kannata muuttaa varsinkaan isompiin kaupunkeihin missä asumis ja elinkustannukset on liian korkeat palkkaan nähden.

Marja-Liisa Kalkela

Juu ja muutaman kuukauden pätkätöiden takiahan kannattaa myydä koti.Repiä lapset tutusta ympäristöstä ja koulusta hallituksen pakottamana?
Yhä edelleen työttömistä 80% on perheellisiä ,ei sinkkuja .
Pitäis saada kansanedustajien saamat kulukorvaukset valtion kirstusta jos joutuu kauemmaksi töihin . Se korvaisi jotenkin poissaolon perheen luota.
Hallituksellehan oli kärkihanke lapsiperheiden hyvinvointi ja lapset?
Paitsi työttömien perheiden lapset?

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #23

Kuten sanoin on tietty sula mahdottomuus lähteä työn perässä kalliiden kustannusten kaupunkeihin jos palkka ei ole kunnollinen, saati että työ olisi vakituinen. Ymmärrän ton oikein hyvin.

Mutta aikojen saatossa on muutettu jopa mantereelta toiselle ettei nyt paikkakunnanvaihdos omassa maassa nyt mikään järisyttävä asia ole jos vain edellä mainitut asiat on kunnossa: kunnon palkka ja vakituinen työ. Sinkut nyt tietty pystyy muuttamaan hiukan epävarmempiinkin oloihin.

Mistä tuo teidän 80% on peräisin?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #27

Uskoisin että suurinosa on perheellisiä ja avosuhteessa olevia. Tuskin työttömien keski ikä on 20v?
Muuttohaluja löytyy kyllä heti vaikka Dubaihin Nokian töihin.
Palkka mukavan kokoinen. Muuton hoiti Nokia,asunnon hankki Nokia ,palkanpäälle päivärahat. Huolta pidetiin koko perheestä.
Rahastahan se vain on kiinni muuttohalut työn takia.

Joni Rikkola

Eli työtön ei saa olla työtön saadakseen työttömyysturvaa? Malli vesittää sen että työttömillä olisi suomessa Työttömyysturva, ei ole.
Se on niillä, jotka käyvät töissä.
Sanon vaan, että jos päädyn työttömäksi, niin en edes ilmouttaudu työttömäksi, säästyy tuoltakin byrokratialta. Haetaan sossusta mitä saa, mutta säästyy ainakin hermot.
Hommahan menee niin, että työtulot taas pudottavat työttömyysturvaa se taas viivästyy ja laskut jäävät maksamatta, -> perintäkuluja monta kymppiä. Menetät rahat joka tapauksessa Näin ollen on parempi asioida suoraan KELAn toimeentulotuen kanssa. Koska et saa sitäkään ennenkuin myöhästyneet työttömyysturvalaskelmat ovat saapuneet. Työtä taaseen ei kannata edes tehdä hallituksen vaatimaa määrää koska ns ansio jää pieneksi. Lopputulos on taloudellisesti +-nolla
Tiedän koska työstä on kuluja ja koetin käydä tietyllä palkalla osa-aikatyössä, mutta kulut tekivät sen mahdottomaksi. Ei ollut varaa käydä töissä.
Ja tämmöisistä sanktioistaseuraa myös yhä suurempi taloudellinen työhänlähtökynnys. Työssäkäyminen vaatii yleensä alkupääomaa esim eväisiin. Mutta vielä useammin kulkemiseen. Hallitus pitää huolen, ettei sitä ole ja tämähän on tyssännyt hyvin monen työpaikka. Käytännössä et ansaitse kuin sen minkä sosiaaliturvallakin. Tässä yritetään nyt purkaa kannustinloukkua luomalla nälkäkuolema. Ja sitten nämä kesselit väittävät poistavansa työttömyyttä.

Mihin lie hallitus laittaa, kun liikkelle lähtee massiivinen muuttoaalto halvempien asuntojen perässä tai mihin laitetaan ne kaikki, jotka lentävät kadulle häädön seurauksena?
Nämä perkeleen pellet leikkivät ihmisten elämällä, stnan sadistit! Sipilästä tulee mieleen tohtori mengele sinisine natseineen ja eliitti päällystöineen.

Jos olisin hallituksessa, hankkisin hyvin äkiä henkivartijat. Jollain napsahtaa ihan takuulla kohta, enkä ihmettele yhtään...saati sääli.

Pasi Anttila

Ei taida onnistua. Kela edellyttää mitä ilmeisemmin että työttömyyskorvausta on haettu eenenkuin se myöntää toimeentulotukea.
Sama pätee opiskelijoilla. Ensin pitää hakea opintoituki ja tod.näk. myös opinto laina, muuten ei toimeentulotukea saa.

Marja-Liisa Kalkela

IL 24.10-15
Hän sai ravintolan kassasta 400-500 euroa käteisenä kuussa.
Bangladeshilaisen orjapalkalla työskentely olisi voinut jäädä pimentoon.

Syyllinen tekoihin
45-vuotias ravintolayrittäjä sai vastattavakseen syytteet kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä (alipalkka, liikaa työtunteja ym.)

Syytetty kiisti työsyrjinnän.
Espoon käräjäoikeus oli toista mieltä:
Hän on käyttänyt törkeästi hyväkseen työntekijän tietämättömyyttä
-suomalaisesta työlainsäädännöstä.

Tätä olen aina ihmetellyt? Työttömillä teetetään työtä myös alle 500e/kk toimeentulotukea vastaan?
Suomalainen työlainsäädäntökö ei koske heitä?
EK/SAK sopinut ja eduskunta tehnyt laiksi.

Harri Kota-aho

Tarkoittaako tämä aktiivimalli sitä ,jos olet aktiivisesti passiivinen menetät menetät korvauksesta 4,65% jatkuvasti ilman karenssia. Pitääkö hakea silti hakea tietokoneen ehdotettuja 15:sta työpaikkaa kolmessa kk:ssa ja osallistua lisäksi erilaisiin työnhaku valmennuksille ,jotta ei saisi karenssia? Tuntuu nyt siltä vähän,että työllistäminen on sivuseikka ja tilastot pitää saada kuntoon hinnalla millä hyvänsä kai se sitten julkisilla varoilla rahoitetun työnhaku toimiston kuuluukin toimia? Noudattaa käskyjä ja pitää sanktioista huolta,että pysytään budjetissa.

Merja Mynttinen

Ihmettelen, millaisessa kuplassa elävien mielestä pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuki on niin suuri, että siitä voi vielä leikata! Miksi aina kepitetään työtöntä eikä mietitä keinoja, joilla työnantajan saisi palkkaamaan pitkäaikaistyöttömän? Ilmeisesti liian vaikeaa... Lähipiirissäni on tapauksia, joissa mm. sairauden takia on joutunut olemaan muutaman vuoden pois työmarkkinoilta ja sen jälkeen on turhaa työtä hakea, ei kukaan pitkäaikaistyöttömästä kiinnostu. Satoja hakemuksia, ei edes haastatteluun kutsuta. Mitä siinä auttaa velvoite laittaa 12 hakemusta kolmessa kuukaudessa?! Ei riitä, että köyhät laitetaan kyykkyyn, parempi kun matelevat maassa eivätkä jaksa enää valittaa...

Pekka Hovatov

Miettikää ihmiset hyvät. Pakolaisilla ja muilla on oikeus valita asuinpaikkansa Suomesta. Työtön voidaan uuden lain mukaan pakottaa muuttamaan pois valitsemastaan asuinpaikasta, kiristämällä häntä taloudellisesti. Ihmettelen sitä, ettei peruslakivaliokunta ole ottanut asiaan kantaa, koska se on perustuslain vastaista. Jokaisella suomalaisella on oikeus valita itse asuinpaikkansa. Mielestäni uusi nyt vuodenvaihteessa voimaan tuleva työttömien aktiivimalli , oikeammin "työttömien kyykytyslaki" rikkoo törkeästi ainakin kahta Suomen perustuslain kohtaa.

Perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus
Perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

-"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus
-"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä."

-"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Pakolaisia ja muita ulkomaalaisia ei pakoteta kiristämällä taloudellisesti muuttamaan eri puolille Suomea, mutta työtön suomalainen voidaan pakottaa, kiristämällä häntä taloudellisesti muuttamaan toiselle puolelle Suomea.

Jokainen voi käydä tarkistamassa halutessaan mainitsemani lainkohdat tuolta:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Tämä on hyvä esimerkki miksi ei pidä äänestää Kokoomuksen tai Keskustan ehdokasta seuraavaksi Presidentiksi.

Joni Rikkola

Hallitus haluaa työttömät pois työttömyystuen piiristä ennen vaaleja, jotta työttömyystilasto ja työmarkkinatukimenot näyttävät tilastoissa hyvältä. Tosin syrjäytyneitä on sitten jo yli 100 000., mutta kukapa siitä uutisoisi kun mediat on omistettu.

Kansanousu on ainoa tie asioiden korjaamiseksi. Eliitti kaivaa verta nenästä. Itse olen jo ärsyyntynyt