Lauantai 20.10.2018

Suurmoskeijan käsittely alkaa Helsingissä – Soininvaara: Mitä jos katolinen kirkko hakisi samaa paikkaa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.12.2017 12:25
  • Kuva: Alma Media arkisto / Markku Ojala
    Kuva
    Helsingin kaupunginvaltuutettu, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Osmo Soininvaara (vihr.) katsoo, että moskeijan suunnitteluvarausta tulisi tarkastella vain maankäytön kannalta. Helsingin tonttiosastolta myönnetään, että lautakunnan jäsenillä on mahdollisuus laajempaan kokonaisarvioon.
|

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan 13 jäsentä alkavat tiistaina käsitellä niin kutsutun suurmoskeijan suunnitteluvarausta.

–Jos roomalaiskatolinen kirkko haluaisi tuolta paikalta tontin tämän kokoiselle rakennukselle, miten me siihen suhtautuisimme? Aika keskeinen sijainti, nimittäin, pohtii lautakunnan jäsen, kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara (vihr.) blogissaan.

Kolme uskonnollista järjestöä, Suomen muslimiliitto, Suomen musliminaiset sekä Fokus ry haluavat rakennuttaa Helsingin Hanasaareen yhteensä noin 15 000 kerrosneliömetrin moskeija- ja monitoimikeskuskompleksin. Moskeijan osuudeksi on arvioitu 2 300 kerrosneliötä.

Suunnitteluvaraus ei tarkoita tontin luovutusta, vaan sitä, että moskeijahanke voisi edetä arkkitehtikilpailuun. Mikäli hanke tähän saakka etenee, alkaisi myöhemmin tonttivarauksen käsittely kaupunginhallituksessa ja koko kaupunginvaltuusto päättäisi lopulta asemakaavan muutoksesta.

Nyt tiistaina kokoontuva kaupunkiympäristölautakunta päättää, esittääkö se kaupunginhallitukselle alueen varaamisesta moskeijahankkeen jatkoselvittämistä ja arkkitehtikilpailua varten. Asiassa lopullisen päätöksen tekee siis kaupunginhallitus.

Moskeijahanke on ennakkoon herättänyt myös vastustusta ja epäilyksiä on syntynyt etenkin hankkeen rahoituksesta. Koko moskeijan investointikustannuksiksi on arvioitu 116 miljoonaa euroa ja vuosittaisiksi käyttökustannuksiksi 6–7 miljoonaa euroa. Lue lisää: Tutkijat epäilevät suurmoskeijahanketta: ”Näyttää siltä, ettei Helsinki halua oppia Euroopan kokemuksista”

Perjantaina moskeijahankkeen vetäjät kertoivat, että suunnittelutyötä varten on kerätty toistaiseksi 400 000 euroa, ja että lisäsuunnittelua sekä arkkitehtikilpailua varten kerätään vielä 700 000 euroa. Rahankeruusta vastaa bahrainilainen taho, joka kerää varoja Bahrainissa sijaitsevalle tilille.

Kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Nuutti Hyttinen kertoi tilaisuuden jälkeen heti Uudelle Suomelle, ettei rahoitusta ole avattu vielä luotettavasti. Toinen jäsen, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva arvioi, että rahoitus on niin epäselvä, että koko asiaa ei käsiteltäisi, jos kyseessä oli muu rakennus kuin moskeija.

Soininvaara taas katsoo, ettei maankäytöstä ja kaavoituksesta vastaavan lautakunnan tehtävä ole arvioida asiaa.

–Hankala juttu. Meidän tehtävämme on miettiä asiaa vain maankäytön kannalta. Rahoitukseen liittyvät kytkennät ja kysymys sunni- ja shiiamuslimien keskinäisistä suhteista ja muu sellainen ei kuulu meille, mutta kaupunginhallitukselle se kuuluu, Soininvaara pohtii.

Helsingin kaupungin tonttiosastolla katsotaan, että lautakunnan jäsenillä on mahdollisuus laajan kokonaisarviointiin, sillä päätöksessä otetaan kantaa alueen varaamisen tarkoituksenmukaisuuteen.

Moskeija-asian on arvioitu jäävän tiistaina pöydälle, eli sen käsittely jatkuisi myöhemmissä kokouksissa.

Lue lisää:

Suurmoskeijalle kerätään nyt 700 000€ tilille Bahrainissa – Perussuomalainen aiheutti hässäkän tiedotustilaisuudessa

Suurmoskeijahanke: Tällaiset ovat Helsingin virkamiesten ehdot – pormestari Vapaavuori sanoi heti ”ei”

Pormestari Jan Vapaavuori: ”En kannata suurmoskeijaa vieläkään”

Suurmoskeijahanke etenee, Bahrainin edustajat nyt Suomessa – Tämä kuva havainnollistaa hankkeen koon Hanasaaressa

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Soininvaaralle on ilmeisesti tarpeen todeta, että Katolinen katedraali olisi meidän henkiseen kulttuuriimme täysin sopiva rakennus ja toiminta.
Moskeija ja Wahhabistisen/Salafistisen islamin kulttuuri sen sijaan on vapaaseen, demokraattiseen maailmaan täysin ja aina yhteensovittamaton ajatusrakenne tai kulttuuri tai uskomus, miksi sitä kukin nimittää haluaakin.
Eroa on kuin yöllä ja päivällä. Jos tätä edes ei ymmärrä olisi parempi olla vaiti!

Pasi Salmi

Eihän se ole sen kummenpi -ismi kuin muutkaan. Samalla tavalla ideologiat kamppailevat olemassa olosta kuin kaikkina aikoina aikaisemminkin. Mutta pääsääntöisesti niistä kaikista pitäisi päästä eroon lukuunottamatta humanismia, sillä ideologiat ovat näkemyksiä harvemmin tositietoon perustuvia maailmankuvia.

Esko Kotilainen

Islami on sonta joka on jo laittanut ainakin 2 mijaardia ihmistä orjiksi,ja lukutaidottamiksi muumioiksi.
Ainoastaan koraanikoulun,ei lukemaan,ei kirjoittamaan oppineet,päähän präntätyt koraanijakeet lausumaan oppineet ovat heidän profettojaan.
Libyassa muslimit ovat aloittaneet mustien orjan myynnin,suoraan leireiltä.Kuten ennenkin ,eli kalifaatti vahvistuu.Kas, kun ei kukaan tästä mitään Suomessa kirjoita,vaikka EU ja Afrikan unioni niistä neuvottelevatkin.
Olisiko riitaa hinnoista.

Rauno Varis

Ei pidä paikkaansa. Tuo on Memrin totena levittämä, Gisele Littmanin kirjaan perustuva Eurabia-salaliittoteoria, jota on verrattu Siionin Viisaiden Pöytäkirjoihin. Se on islamofobiaa, siinä kuin SVP antisemitismiä. Kummatkin salaliittoteoriat esittävät väitteen ulkoisen vähemmistön maailmanvalloitusaikeista, ja niitä on käytetty kannatuksen keräämiseen politiikassa.
Esimekiksi Britannia on linjannut islamofobian samaan kategoriaan antisemitismin kanssa.

Petri Niemi

Eikö Soininvaaran pointtina ollut, että koska Suomessa paikallisesti katsottuna pienehkön kirkkokunnan (eli katolisten) suureellinen kirkkohanke ei olisi mikään läpihuutojuttu tälle paikalle, niin olisi varsin epäloogista myöntää niin keskeistä ja isoa tonttia myöskään tällaiselle sunnitemppelille.

Eli luulisin että pääosa porukasta täällä kommeteissa haraa vastaan Soininvaaraa, vaikka tämä on päätynyt samalle kannalle kuin nämä vastustajat. Nyt pitää vielä ottaa selvää, miten Soininvaara tästä todella äänesti, koska näitä juttuja lukiessa alkaa epäilyttää, osaanko sittenkään lukea Soininvaaraa yhtään paremmin kuin useimmat Uuden Suomen peruskommentoijat...

Matti Mustonen

Jos kyse olisi katolisesta temppelistä niin vihreät vastustaisivat - tottakai. Ja Soinivaaralla olisi perustelut valmiina. Mitä ilmeisemmin Soinivaaran mielestä moskeija ajaa vihreiden tavoitteita - tosin olen osin samaa mieltä. Pienten vihreiden miesten vaara ei tule idästä.

Jaakko Aalto

Jossittelu on vanha ja ahkerasti käytetty tapa silloin, kun keskustelu halutaan ohjata pois käsiteltävänä olevasta asiasta. Se on myös varmimpia merkkejä siitä, että jossittelijalla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan.

Esko Riikonen

"Perjantaina moskeijahankkeen vetäjät kertoivat, että suunnittelutyötä varten on kerätty toistaiseksi 400 000 euroa, ja että lisäsuunnittelua sekä arkkitehtikilpailua varten kerätään vielä 700 000 euroa. Rahankeruusta vastaa bahrainilainen taho, joka kerää varoja Bahrainissa sijaitsevalle tilille."

Eli onko tarkempaa tietoa. Tai riittähän se, että on Bahrainista. Eikö Suomesta ole lahjotuksia. Jokainen muslimi voi laittaa kympin, niin siitä tulee puolimiljoonaa.

Irja Laamanen

Rahankeruu ylläpitoon pelkästään, jos moskeija tulisi, olisi ongelma. Me veronmaksajat joutuisimme maksamaan moskeijan vuosittaiset kulut. Ei mitään järkeä siinäkään. Vuosittaisiksi käyttökustannuksiksi arvioidaan 6–7 miljoonaa euroa. Paljonko maksettavaa tuleekaan yhtä veronmaksajaa kohden? Ei kiitos sellaista, etukäteen tuokin olisi otettava huomioon.

Rauno Varis

Eikö perussuomalaisilla ole joku kerhotila ollut?
Muslimit äänestivät Saksassa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Montako persua äänesti Suomessa?
Muslimit ovat osallistuneet pridekulkueisiin, persut eivät.
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/angela-merkel-chancellor-...

Juutalaisilla ei ole mitään muslimeja vastaan, eikä muslimeilla juutalaisia, kun puhutaan uskonnoista.
Poliittisilla ääriliikkeillä on napit vastakkain, kuten tässäkin jutussa maantasalle poltettu moskeija osoittaa. Se osoittaa myös uskontokuntien rauhanomaisesta yhteiselosta, kun juutalaiset antoivat synagogansa avaimet muslimeille, kunnes heidän moskeijansa on uudelleenrakennettu.
http://www.independent.co.uk/news/world/americas/victoria-islamic-centre...

Veijo Murtomäki

Ei ikinä suurmoskeijaa Suomeen: kun islamin eri haarat eivät osaa elää sotimatta lähi-Idässä, miksi Helsingistä pitäisi tehdä uusi kokeilukenttä. Radikaalit imaamit paukuttaisivat jihadisti-oppejaan ja nuoret miehet lähtisivät pyhään sotaan opettelemaan terrorismin alkeita. Stop moiselle!

Islam on sinällään hyvä uskonto, ei sen sotaisampi kuin kristinusko eri versioissaan, mutta sille ei pitäisi antaa liian suurta jalansijaa, koska se tuo mukanaan monia kulttuurisia ongelmia, sillä muslimit eristäytyvät aina omiksi ryhmikseen. Sen olen huomannut myös Suomeen muuttaneiden sinänsä miellyttävien ja joka suhteessa tolkun ihmisten suhteen.

Jari Rahkonen

Samat ihmiset jotka kovaan ääneen öyhöttävät rasismista, tukevat sellaisen uskonnon saapumista, jonka ei natsien rinnalla tarvitse hävetä, jos raakuuksista ja rasismista puhutaan. Järki on kateissa tai kädet hillopurkissa.

Viljo Tuononen

Ne jotka edes harkitsee suurmoskeijan rakentamista suomeen, niin he ovat henkisesti sairaita yksilöitä joita täytyy seurata tarkemmin, että mitä he yleensäkkin ajattelevat Suomesta ja Suomalaisuudesta. Suomeen ei saa missään nimessä rakentaa SUURMOSKEIJAA KOSKA SE ON TAHALISTA MÄÄRÄTYN KANSANRYHMÄN KIIHOTTAMISTA. ONKO PÄÄTTÄJILLÄ JOTKA SEN HYVÄKSYY , NIIN KAIKKI KOTONA VAI ONKO RUUVVIT MUUTEN TRESSIN TAKIA LÖYSÄLLÄ, ETTÄ TARVITSEE PSYKOLOOKISTA HOITOA VOIDAKSEEN AJATELLA TODELLA JÄRKEVÄSTI?
SUOMALAISEEN KULTUURIIN EI SAA MISSÄÄN NIMESSÄ HYVÄKSYÄ MOSKEIJAN RAKENTAMISTA KOSKA SILLOIN REPEÄÄ HELVETTI JA EI VOI SYYTTÄÄ MUITA KUIN NIITÄ JOTKA SEN HYVÄKSYIVÄT. SEN HYVÄKSYMISEN MYÖTÄ HÄPÄISTÄÄN MYÖS SANKARIHAUDOISSA OLEVIEN TYÖ JA UHRAUTUMINEN HENKENSÄ PUOLESTA. SANKARIHAUDOISSA OLEVAT EIVÄT MISSÄÄN NIMESSÄ HYVÄKSYISI MOSKIIJAN RAKENTAMISTA SUOMEEN JA SE ON MEILLE JÄRKEVÄSTI AJATTELEVILLE SUOMALAISILLE ITSESTÄÄN SELVYYS. EDESMENNYT PRESIDENTTIMME MAUNO KOIVISTOKAAN EI HYVÄKSYISI SITÄ, ETTÄ SUOMEEN TULEE SUURMOSKEIJA.
MINÄ VETOAN TEIHIN PÄÄTTÄJIIN , ETTÄ ÄLKÄÄ MISSÄÄN NIMESSÄ HÄPÄISKÖ MAUNO KOIVISTOA JOTEN ANTAKAA HÄNEN LEVÄTÄ RAUHASSA

Viljo Tuononen

PÄÄTTÄJÄT MINÄ VETOAN TEIHIN, ETTÄ ÄLKÄÄ HÄPÄISKÖ MAUNO KOIVISTON ELÄMÄNTYÖTÄ MITÄ HÄN ON MAAMME HYVÄKSI TEHNYT, ETTÄ OLEMME TÄSSÄ TILANTEESSA JOHON OLEMME HÄNEN ANSIOSTAAN PÄÄSSEET VAIKKA NEKYINEN PÄÄMINISTERI OMALTA OSUDEELTAAN SITÄ MUSERTAA JOTEN AIKANAAN HÄNKIN VASTAA SIITÄ.

Viljo Tuononen

Minä vetoan teihin päättäjiin , että jos teillä on vähänkin järkeä nupissa ja osaatte ajatella omilla aivoillanne ettekä halua häpäistä edesmennyttä Presidenttiämme Mauno Koivistoa joka on kovalla työllä saavuttanut sen mitä on halunnut, niin moskeijaa ei saa rakentaa SUOMEEN vaan sinne missä palaa ikuinen tuli, niin heillä on lämmin olla eivätkä palellu ainakaan.

Viljo Tuononen

Soinninvaara oletko tärähtänyt oikeasti vai oletko vanhuuden höperö jota täytyy auttaa koska hyväksyt kuulemma moskeijan Suomeen ? Se on Suomalaisuuden häpäisyä ja sellaiset ihmiset ovat hoidon tarpeessa ja jos eivät siihen suostu , niin pakkohoito on seraava askel. Oletko muuten Mauno Koiviston häpäisijä joka on otettava pakkohoitoon koska olet vaarallinen yhteyskunnalle .

Viljo Tuononen

Jos suomen päättäjissä on hituisen vertaa järki ihmistä ettei tarvitse turvautua koviin otteisiin asian oikeaan tilanteeseen saattamista, ettei moskeijaa saa rakentaa suomeen maamme turvallisuuden takia, niin se on hyvin. Seuraukset on pahat jos siinä käy toisin.

Pasi Salmi

Moskeija tulee ennemmin tai myöhemmin Suomeen, sille emme voi mitään. Maailma muuttuu, ja siksi on parempi tehdä asioita yhdessä ilman että synnytetään kaunan perinnettä, siinähän me suomalaiset olemme maailman parhaita. Jos perustuslakiin on kirjattu uskonnon ja maailmankatsomuksen vapaus niin noudattakaamme sitä, jos uskomus tai näkemys ei sinällänsä ole rikollista. Jos tuntuu pahalta nähdä toisten uskovan samaan jumalaan toisin uskomuksin niin annataan uskoa. Ateistina ole tätä ihmetellyt ja ihmettelen. Mutta kaipa se uskominen onkin vain aivorakenteen poikkeus eikä mitään muuta. Ja toisaalta onhan erikoista, että niin juutalaiset, kristityt kuin muslimitkin palvovat mielisairaan Egyptin faaraon luoma auringonkehrä jumalaa.

Jonne Peto

Olisin eri mieltä että on luonnonlaki moskeijan tulo Helsinkiin.. ei ole. Ihmiset päättävät ja jopa "vihervasemmiston" luulisi käsittävän mikä eripura saadaan aikaan moskeijan rakentamisella. "Vihervasemmiston" ainoa tehtävä on tuhota maamme tuottamalla tänne muslimeja, jotka eivät sopeudu tai työllisty ja kaikki tämä ideologisista syistä. Vihervasemmisto haluaa kuluttaa muiden maksamat verorahat.

Viljo Tuononen

Pasi Salmi sinä olet vanhuuden höperö jos ajattelet noin joten siltä osin vain ymmärrän sinua jos ajattelet noin asioita sillä kansan täytyy saada päättää asioistamme koska muuten häpäisemme esi isämme ja heidän tekemän työnsä. Meidän kansalaisten velvollisuus on opastaa päättäjiä ettei , niin surkeasti käy mitä emme hyväksy tänne rakkaaseen kotoisaan suomeen jossa on turvallista asua. Jos sinä ajattelet edes toisin, niin sinä olet häpeä maalllemme ja häpäiset esi isämme tekemän työn meidän hyväksemme. Sanotaan , että historia toistaa itseään ja suomalaisiin on juurtunut itsensä puolustaminen , niin kovasti, että on valmis tarttumaan vaikka aseisiin jos ei muu auta. Siksi toivon , että olisi kaikkien hyväksi parempi sopia asioista yksimielisesti rauhanomaisesti ettei näin kävisi koska se ei ole kenellekkään osapuolelle hyväksi.

Viljo Tuononen

Päättäjät minä vetoan teihin , että älkää nyt päättäkö moskeijan rakentamista munallanne vaan käyttäkää aivosolujanne jos teillä on enää niitä terveitä aivosolujanne enää tallella.
Suoman älykkään ja terveet ihmiset eivät halua että moskeija rakennetaan Sumeen koska se on häpeäksi Suomelle ja esi isillemme ja sotien sankareille. Toivon , että teillä on edes hitunen tervettä järkeä tallella.

Timo Hietanen

Nythän olisi kyse siis oikeasti "vain" sunnien Suurmoskeijasta eikä mistään muusta
vaihtoehdosta tai olettamasta. Mitä hittoa tämä Vihreiden eminenssi oikein horisee ?
On kyse islamin arvomaailman merkkipaalusta Helsinkiin; ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa
sekä meitä vääräuskoisia halveksivasta monumentista. Ja te Vihreät olette joka raossa
ja lahdelmassa huutamassa niitä paljon puhuttuja ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa ja
vapaat kädet saadessanne tekisitte Suomesta koko maailman sosiaalitoimiston.

Milli Maja

No joo, jos miettii mitä katoliset ovat tehneet viimeisten vuosien aikana suhteessa muslimeihin: no EIVÄT ainakaan katkoneet toisten ihmisten päitä, kivittäneet naisia kuoliaiksi, heittäneet homoja katoilta, silponeet tyttöjä, naittaneet nuoria tyttölapsia vanhoille ukoille, tehneet terroritekoja ympäri Eurooppaa ja maailmaa....ym ym

Pekka Hovatov

"Soininvaara: Mitä jos katolinen kirkko hakisi samaa paikkaa?" Katollisen kirkon jäsenet eivät räjäyttele kirkkoja ja moskeijoita ympäri maailmaa. Sunnilaisen moskeijan jäsenet räjäyttelevät moskeijoita ja kirkkoja ympäri maailmaa. Tämä sinulle ja kavereillesi ihn triviana tietona Soinivaara.

Esko Kotilainen

Ei tule suurmoskeijaa Suomeen.Jos sen rakentaminen aloitetaan,niin piru,suomalaisten ja muidenkin toisin uskovin musliimien toimesta,purkavat salafistien toimenpiteet.
Jos nyt muslimi on uskoltaan,niin harrastakoon harhakuvitelmaansa,lentävällä matolla liikkuvasta hörhöilijästä,aivan omilla nurkillaan.
Niinhän mekin haaveillemme joulupukista,Varsinkin monet naiset.
Mutta,ei ole mitään syytä,ei uskonnolista,eikä tasa-arvoisuuden puolesta olevaa syytä,haalia Perä-Pohjolaan moista keskusta,joka sunni-salafisti suuntauksellaan tulee aiheuttamaan täällä suuret ristiriidat ,täällä oleville muslimeille.
Tämä tulee aiheuttamaan Lähi-Idän uskonnollisien erimielisyyksien siirtymisen pohjolaan.Tästä on hyviä esimerkkejä Tanskassa,ja Ruotsissa,sekä Norjassa,missä tosin heitä ei enää tueta valtion taholta.
Isis taisteliatkin saavat täällä tuomioita,perä jälkeen,aina 10 vuodesta saakka,ja karkoitukset toimivat.
En voi tajuta mitä te siellä Suomessa touhuatte?
Vai vielä salafisti keskus,oletteko te hulluja,vai paitako teitä hieroo,kuten oululainen sanoi.

Esko Kotilainen

Niin,Soininvaaran ehdotuksesta alueen käyttöön otosta pitää keskustella,mihin se olisi soveltuva.
Ehdoittaisin,vihreiden polkupyörien varastoalueeksi.Ei tulisi mitään riitaa,koska kaikki vihreät ajavat samanlaisella pyörällä.
Vielä kun kaikki helsingin ,kehä kolmosen ulkopuolelta tulevat,saadaan ruotuun,hakemaan keskuspyöränsä parkkipaikalta,sopivaan hintaan,niin johan riemu repeäisi.
Töistä ei niin väliä,kunhan kaikki vain polkisi rautatietorille antamaan almuja ja halauksia,rikollisesti maassa loisiville muslimeille.
Tämä on viherkommareiden agenda,en voi käsittää kuinka Suomessa joku heitä äänestää.
Ruotsissa olevat kuitenkin onneksi, nyt alle pääsyä parlamenttiin.

Rauno Varis

Atte Kalevalla ei ole vertaisarvioitua tutkimusta tästä aiheesta. Hänen argumenttinsa ovat vastakulmassa tutkimuksiin nähden.

Ensinnäkin suurin osa empiirisistä tutkimuksista osoittaa että isisiin liittyneet eivät tiedä islamista paljon - esim niistä julkisuuteen vuotaneista "jäsenhakemuksista" selvisi että sinne tulleiden shariatieto oli olematon. Samalla väitetään että näitä ympäri eurooppaa "radikalisoi" uskonoppineet. Miten arabian niemimaan uskonoppineet tuottaisi europpan moskeijoissa uskonnollisesti täysin osaamattomia isis-kannattajia? Toinen asia on transparenssi. Jos jossain on ollut radikaalimpia moskeijoita, ne on yleensä suljettuja yhteisöjä, ja edustaa yhteiskunnallisesti segregoituneita väestöryhmiä. Mutta näistä realiteeteista ei puhuta julkisuudessa, vaan rakennetaan olkiukkoja. Atte Kalevan argumentti siitä että kaikki brittimoskeijat ovat salafistisia oli aivan käsittämätön, ja siitä pitäisi ilmoittaa brittiläisille muslimien oikeuksia ajaville kansalaisjärjestöille, sekä itseasiassa brittiläisille viranomaisille, jotka näiden kanssa tekee yhteistyötä. Kolmas suuri ristiriita on se, että saudeissa on ollut monta iskua, arabian niemimaa kärsii terrorismista ja niissä on tosi rankka terrorismirikoslainsäädäntö, ihan eri luokkaa kuin Suomessa. Miksi arabian niemimaat haluis luoda suomeen sellaista ongelmaa mitä vastaan itse taistelevat?

Siis siitä tokasta pointista että mitä laajempi ja avoimempi moskeija, sen pienempi todennäköisyys että siitä tulis suljettu, yhteiskuntaa vastaan kääntyvä yhteisö. Sen lisäksi jo lähtökohta on hämmentävä, miten oletusarvo voi olla se että moskeijasta tulisi ongelma?

Ja vielä siihen juttuun että miksi haluavat rahoittaa - se kuuluu islamilaiseen kulttuuriin että tukee "köyhempiä". Arabian niemimailla on tuhansia hankkeita ympäri maailmaa, jossa rakennetaan moskeijoita, kouluja, ja tuetaan yhteisöjä joilla ei ole itsellään varallisuutta. Esim qatarin kuningashuoneen henkilöillä on nimikkosäätiöitä jotka kustantavat hyväntekeväisyyttä ja islamia ympäri maailmaa.

Jorma Sulander

Tästähän moskeijasta tulee, vain ja ainoastaan sunnien pyhättö! Se siis aiheuttaa suurta epätasa-arvoa muihin islamin suuntiin verraten. Ei siis yhdistä riitaisia uskonnon harrastajia.
Naisten kohtelu ko. paikassa on myös räikeässä ristiriidassa tasa-arvon ja syrjimisen suhteen. Uskontoa harjoitetaa eri huoneessa kuin miehet eli jossain takahuoneessa. Sallisimme siis naisten eristämisen uskontoon vedoten. Uskonnon harjoittamiseen kuuluu myös naisten kivitys ( ei vielä meillä) jolle on laaja hyväksyntä muslimien parissa. Vertaa #MeToo kampanjaan! Homojen oikeudet poljetaan myös suohon tässä uskonnossa . (Homoja heitellään kerrostalojenkatoilta ja poltetaan elävältä)
Emme pysty valvomaan kaksoisstandardeja (sharia) mitenkään. Tästä on laajaa näyttöä ympäri eurooppaa. Lisäksi islam on poliittinenliike ja aina demokratian vastainen.
Meillä on hyvät uimahallit ja liikunta tilat joten emme tarvitse erityisesti muslimille suuniteltua uimahallia, jonne vääräuskoiset koirat eivät pääse. Liikuntatilat lopettavat intekroitumisen jo ennen kuin se on alkanut.
Rahoitus ei ole avoin (Ilmaisia lounaita ei ole.) vaan tulee änkyrä wahhabismia edustavista maista kuten Saudi-arabia ja Bahrain. Kun tönö on pystyssä käyttökulut 6-7miljoonaa tulevat luultavasti kaatumaan Helsinkiläisten niskaan.
Hankkeen vetäjäjillä Pia Jardilla on ulosottovelkaa 30000€ Ja Anas Hajjarilakin on velkaa ulosotossa. Heidän johtamansa Suomen islamilainen neuvosto on myös ulosotossa lähes 50000€ edestä! Näillä muslimeilla on raha asiat täysin sotkussa. Tällaiset henkilöt ”rakentavat”reippasti yli 100milj. moskeijaa. Rahasotkut siis ehkä jatkuvat, vai mittakaava kasvaa moninkertaiseksi!