Sunnuntai 21.10.2018

Lähteet: IV-olut tulossa kauppoihin – 5,5 % menee läpi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.12.2017 18:24
Päivitetty: 
11.12.2017 18:27
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Nykyistä korkeamman alkoholipitoisuuden juomat kuten nelosolut tulevat kauppoihin, arvioivat Uuden Suomen ja Talouselämän lähteet.
|

Eduskunta on vapauttamassa nelosoluen ja muiden 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myynnin kauppoihin.

Äänestys olisi menossa läpi niukalla, noin puolen tusinan äänen erolla, arvioidaan Uuden Suomelle ja Talouselämälle. Lehdet hankkivat kaksi toisistaan riippumatonta laskelmaa kansanedustajien äänien jakautumisesta.

Puolueiden eduskuntaryhmistä viestitään, että muutamat kansanedustajat vielä puntaroivat kantaansa. Äänestys ei noudata perinteisiä hallitus–oppositio-rajoja, kun hallitusryhmät sopivat kesäkuussa, että kansanedustajat saavat äänestää asiassa omantuntonsa mukaan. Korotuksen vastustajia ja kannattajia löytyy lähes kaikista ryhmistä. Ainoa yksimielinen ryhmä on kristillisdemokraatit, jonka viisi kansanedustajaa kaikki vastustavat korotusta.

Alkoholilain kokonaisuudistuksen käsittely on yhä kesken eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunta piti maanantaina oman koeäänestyksen tilavuusprosenttirajan nostosta. Valiokunnan enemmistö vastusti korotusta äänin 13–3. Valiokunnan lopullinen mietintö on odotettavissa keskiviikkona, jolloin täysistunto pääsee keskustelemaan asiasta torstaina. Ensimmäinen äänestys voitaisiin pitää perjantaiaamuna.

Alkoholilain uudistusta ministerinä valmistellut Juha Rehula (kesk.) arvioi Uuden Suomen haastattelussa perjantaina, että äänestyksestä tulee täpärä, mutta että se voisi päättyä kummin vain. Myös keskustan terveyspolitiikan konkari Pekka Puska arvioi, että enemmistö näyttäisi nyt kallistuvan korotuksen puolelle, mutta pitää mahdollisena, että lopputulos vielä muuttuu torstaina käytävän keskustelun seurauksena.

Lue myös:

Alkoholilain kätilöinyt Juha Rehula on sitoutunut 5,5%:iin – ”Olen kokenut kokoomuksen kampituksen”

Kansanedustaja alkoholilaista ja etämyynnistä: "Paljastaa karuja asioita virkamiesten mahdollisuuksista kävellä jopa lakien yli"

Kokoomuksesta täystyrmäys Pekka Puskan alkoholi- ja viljahuoleen

Lapsiasiavaltuutettu ryöpyttää alkoholilakia: ”Raaka ja poikkeuksellisen väärä linja”

Tuula Haatainen 5,5 %:n kauppaoluesta: ”Alkoholisairaudet tulevat lisääntymään”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Edes pienen marginaalin läpimeno olisi pieni askel oikeaan suuntaa. Suuntaan missä kansaa oikeasti aletaan muun maailman tyyliin sivistämään alkohlin käytössä eli tekemään siitä valinnaista, harkinnanvaraista ja lopulta kohtuullista.

Taival alkoholisivistyksessä on kuitenkin yhtä vaikea kuin ruotsin kielen laadun parantamisessa mihin pätevät täsmälleen samat eväät kuin alkoholiin eli valinnaistaminen, harkinnanvaraisuus ja lopulta sivistyminen sen käytössä.

Kenneth Ainetdin

Nyt vasta saavat äänestää omantuntonsa mukaan! Milläs "tunnolla" sitä muutoin äänestetään?

On tämä ihmeellinen näpertelijöiden maa! Eduskunnallakaan ei tunnu olevan oikeita töitä lainkaan ja tällaista turhanpäiväistä vatvotaan kuukausitolkulla.

Timo Nenonen

Niinpä, Hintoja pitäisi alentaa niin, että puolen litran tölkki keppanaa maksaa noin 50 centtiä, kuten Saksassa.

Ilmeisesti suomi ei kuulukaan Euroopan Unioniin ollenkaan?

Ainakaa mitään hyötyä siitä ei ole KOSKAAN ollut tavistallaajalle.

Kenneth Ainetdin
Vastaus kommenttiin #16

Minä ostin Carrefourista 3 lavaa Carrefour Holandesaa (3*24) hintaan 12 euroa. Siellä oli tarjous eli jos ostat 3 unidades niin maksat kahdesta. 3 lavaa kun ostin niin maksoin kahdesta ja sain 3:nen ilmaiseksi. Tölkin hinnaksi tuli 17 senttiä!

Jari Koponen
Vastaus kommenttiin #16

Saksa ei kustanna täysin kontrolloimattomasti työtävieroksuvien elämää. Kunnon ihmisetkin joutuvat siellä maksamaan lasten päivähoidosta, lastenhoitovapaasta, vuorotteluvapaasta toteutuneiden kulujen mukaan. Saksassa riittää asukkaita ympäri maan eikä heidän tarvitse suurilla tulonsiiroilla elättää (suurinta) osaa maata, joka on ainakin ansiomielessä elinkelvottoman statuksella. Luxus maksaa ja se näkyy meillä mm tulo- ja olutveroissa lisäarvona.

Jaakko Tuominen

No niin - alkoholilain uudistuksessa on kyseessä marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa - joissa ON JO limunmakuisia alkoholijuomia - myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta asukkaasta ei tarvitse lainkaan valtion monopolia alkoholijuomien vähittäismyyntiin alkoholihaittojen ehkäisemiseksi – eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Joonas Ranta

Ihan hävettää suomi kun seuraa tätä päätöksentekoa. Eikö asia nyt saataisi jo käsitellyksi kävi miten kävi? Ei muuta kuitenkaan yhtään mitään. Tarvitaan 100v suomeen joku tehokkaampi elin tekemään päätöksiä.

Kaj Nyyssönen

Täällä Portugalissa on ehdottomasti eniten myydyn oluen vahvuus 5,0 - 5,1% ja kaupoissa sellaisen tölkin hinta on 0,37€ alkaen. On Lidl myymälöissä myös 5,5 - 8% olutta mutta sen menekki on vähäistä.
Pesuaine hyllystä löytyy joka myymälästä 96% etanoolia 250 ml pulloissa eli samaa tavaraa kuin Suomen Apteekin myymä Spiritus Fortis

Vesa Kaitera

Oma käsitykseni on se, että tuo pieni prosenttirajan nosto menisi läpi, tosin melko niukalla enemmsitöllä (5 - 13 ääntä). Se, että korotuksen vastutajien arkki-ikoni Puskakin totea, että enemmistö näyttäisi olevan korotuksen takana, tukee tätä näkemystä. Kokoomuksesta korotusta vastaan äänestää varmuudella vain kaksi, kolmas (Pauli Kiuru) jättäytynee pois äänestyksestä. Keskustasta vastustajia on korkeintaan 15, mutta heistäkin pari kolme saattaa äänestää tyhjää. Sinisistä vastustajia on korkeintaan kolme. Näin korotuksen tukijoita olisi hallitusryhmistä yhteensä noin 85 - 87. Perususomalaisista korotuksen puolesta äänestänee noin 13 - 14, SDP:stä kaksi (Ihalainen ja Skinnari), Vihreistä yhdestä kahteen ja Vasemmistoliitosta yksi (Mustajärvi). Tällä analyysillä saamme korotuksen puolelle vähintään 102 edustajaa, mahdollisesti jopa 106. Tämäpäiväisen keskustelun aikana jotkut kansanedustajat saattavat vielä vaihtaa kantaansa, mutta 5.5% voittanee silti. Hyvä niin, suomalainen alkoholipolitiikka ottaisi näin askeleen tervejärkisyyttä kohden. Itse en ole koskaan käyttänyt alkoholia.