Keskiviikko 23.1.2019

Tuula Haatainen: Suomen olisi pitänyt haastaa Trump aborttijarrusta – Feministinen ulkopolitiikka kirjattava hallitusohjelmaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.12.2017 19:10
Päivitetty: 
11.12.2017 19:14
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd.) aiemmassa vaalitentissä.
|

Presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd.) haluaa feministisen ulkopolitiikan osaksi Suomen hallitusohjelmaa ja Euroopan unionia. Hän sanoi Ilta-Sanomien tentissä, että Suomen olisi pitänyt reippaasti kritisoida myös Yhdysvaltain päätöstä leikata tuet seksuaaliterveyttä edistäviltä järjestöiltä abortinvastustuksen varjolla.

Haatainen kommentoi asiaa Ilta-Sanomien Presidentinvaalimessuilla.

Presidentti Donald Trump otti aborttien rajoittamisen painopisteeksi heti noustuaan virkaan ja allekirjoitti asiaa koskevan määräyksen ja myöhemmin säädöksen. Hän kuohutti aborttinäkemyksillään jo vaalikampanjansa aikana.

Haataisen mielestä Suomen olisi ollut syytä ottaa asiaan reippaasti kantaa. Hän huomautti, että päätöksen taustalla on turvallisen abortin vastustaminen ja sanoi, että olisi itse ottanut asian esille tapaamisissa Trumpin kanssa.

–Koska se on väärin, Haatainen sanoi.

Ulkoministeri, katolilainen Timo Soini (sin.) vastustaa aborttia. Hän ei ole innostunut myöskään feministisestä ulkopolitiikasta, jota on aiemmin voimallisesti ajanut Ruotsin demariulkoministeri Margot Wallström. Ruotsissa feministinen ulkopolitiikan harjoittaminen on kirjattu osaksi hallitusohjelmaa. Haataisen mielestä Suomen seuraavan hallituksen tulisi tehdä samoin ja ajaa asiaa myös YK:ssa.

– Suomen pitäisi ottaa reippaasti tämä askel eteenpäin ja toimia yhteistyössä muiden samalla tavalla ajattelevien kanssa, Haatainen sanoi ja lisäsi, että Suomen pitäisi lisäksi tavoitella YK:n turvallisuusneuvoston jäsenyyttä mukanaan tämä johtolanka.

Haatainen huomauttaa, että naisten ja tyttöjen asema maailmassa on iso jarru maailman kehityksessä. Monet joutuvat avioon jo teini-iässä ja tyttöjen pääseminen kouluun on heikkoa. Haatainen huomauttaa, että maailman lukutaidottomista kolme neljästä on naisia. 

Haataisen mukaan feminismin vastakohtana voi pitää sovinismia, joka liittyy hänen mielestään kansalliskiihkoiluun. Haatainen kuvailee, että feminismi tarkoittaa kaikkea alistavia rakenteita purkavaa lähestymistapaa.

–Demokratia on tärkeä, mutta ei riitä yksin. Pitää olla myös näkökulma, mihin pyritään. Minusta keskeisin tehtävä tämän päivän maailmassa ja myös Suomessa on edelleenkin se, että keskitytään purkamaan alistavia rakenteita.

Haataisen mielestä yhteiskunta, joka ottaa miehet ja naiset tasavertaisesti tekemään, on oikeudenmukainen ja kunnioittaa todennäköisimmin oikeusvaltioperiaatetta. Haatainen sanoi, että Suomessa tasavertaisuutta on toteutettu vahvasti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

J.a. Tauriainen

Ompa surullinen mielipide denmari presidentti ehdokkaalla.
Suomessa on jo tarpeeksi surmattu viattomia lapsia, jotka ovat puollustuskyvyttömiä ennen syntymäänsä. Yhteensä noin seitsemänsataatuhatta lapsimurhaa on tehty 1969, Ahti Karjalaisen laatiman lain varjolla. Sitten ihmetellään kun tasapaino järkkyy väestörakenteessa. Ei ihme jos Antti Rinnekkin on haukotellut synnytystalkoista suomeen.
Nyt yritetään tehdä hyviä töitä, poilaamalla elintaso pakolaisia !

Esko Kotilainen

Tämä nainen ajattelee pillulla,aivan samoin kun hänenlaisensa toistuvasti huutavat suomalaisen heteromiehen tekevän,omilla eväillään.
Jos on kysymys muslimista,tai somaliista,voi voi kun ne ovat ihania,kaneja lisääntymään.
Hyi helvetti mitä sontaa,tämäkin "edustaja" päästää suustaan.

Jaakko Aalto

SDP:llä oli kovia vaikeuksia löytää joku, joka suostuu presidenttiehdokkaaksi. Enpä olisi arvannut kuinka epätoivoinen tilanne oli, mutta nyt sekin asia on paljastunut. On tietysti kiusallinen asia, jos perinteinen valtapuolue ei löydä ehdokasta mutta tässä tapauksessa se olisi kuitenkin ollut se vähemmän kuisallinen asia.

Harri Tapani

Että ihan YK:ssa. Aikoinana sanottiin feminismistä, että feministi on tyytyväinen vasta kun äijä on nyrkin ja hellan välissä :p

Oikeasti, kyllä on vähissä ehdokkaat ja puolueetkin joita voisi äänestää, tuotakaan feminismillä vouhkaavaa ehdokasta eikä hänen puoluettakaan kykene kyllä äänestämään.

Joonas Ranta

Jos Tuula Haatainen haluaa olla todellinen feministi, hän voi lähteä lähi-itään tekemään tasa-arvo työtä. Siellä erot ovat räikeitä. Jos ulkopolitiikkaa ruvetaan tekemään ismit- edellä on suomi tuhoon tuomittu.

Markku Nieminen

No, ensimmäisen kerran huomaan vaalitenteistä ja puheista olevan jotain
hyötyä. Ehdokas puhuu itsensä ulos jo paljon ennen vaaleja. Tässä ulostulossa näkyy hänen vieraantumisensa elävästä elämästä ja todellisuudesta! Ei minkäänlaista käsitystä ihmisten arjesta eikä tarpeista. Vain ismit ja mu**mit ovat rouvan suojeluksessa.

Juha Koponen

..feministi ja abortit?
Omituinen vimma etsiä Trumpista jonkinlainen opponentti Haataisen presidentinvaaliin!
SDP:n Haatainen luulee, että Trumpin hukkumisella saa ääniä. Ja onhan aika hullua, että presidentti suomesta vinkuu USA:n presidenttiä naisten AHDISTELIJAKSI , Aborttien vastustajaksi
TRump on naisten ahdistelija siksi, että joku on 25 vuotta sitten äänittänyt hänen puheitaan naista.
Jos olisimme ottaneet SDP:n puolueohjelmasta kopioita ja ehdokkaiden puheita äänitykseen , saisimme aika kammottavaa länsimaitten vastustusta kuultavaksi. Milloin kielletään yhteistyö "lännen" kanssa, ollaan sosialistiseen yhteiskuntaan matkalla, aivopestään koulaisia jotta he aikuisena äänestäisivät sosiaalidemokraattteja, ollaan Stasi-järjestöissä jne.

Aborttikin on kyseenalainen "oikeus", pitäisi siitäkin olla vähän maltillisemmin.

Haatainen on huonoin mahdollinen presidenttiehdokas...