Perjantai 19.10.2018

”Työttömiltä tulee palautetta päin naamaa” – Ministerit puolustivat haukuttuja aktivointitoimia

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.12.2017 19:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Ministerit Pirkko Mattila (sin.) ja Jari Lindström (sin.) puolustivat eduskunnan täysistunnossa työllisyystoimia, joita on arvosteltu kovasti. Arkistokuva.
|

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) ja työministeri Jari Lindström (sin.) ovat puolustaneet eduskunnassa hallituksen kaavailemaa työttömien aktiivimallia. Mattila vakuutti, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunto otetaan valmistelussa tarkasti huomioon. Lindström vetosi kymppilistaan, joka viedään läpi.

Oppositio on haukkunut mallin pystyyn. Myös sote-valiokunta katsoi perustuslakivaliokunnan tavoin lausunnoissaan, että esitykseen liittyy alueiden työpaikkatarjonnan ja työnhakijoiden työllistymisedellytyksien erilaisuudesta johtuvia yleisiä ongelmia, kun avoimien työpaikkojen määrässä ja laadussa on alueellisia eroja. Sote-valiokunta ehdottaa, että aktiivisuutta osoittaviin työllistymistä edistäviin palveluihin luetaan palveluja esitettyä laajemmin, mutta tuki muuten hallituksen esitystä lausunnossaan.

–Pidän tätä nimenomaan lisäyksenä, joka on tehty myös perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen, eli on lisätty toimenpiteitä, Mattila sanoi eduskunnassa.

Mattila vakuutti myös, että valiokunnan edellyttämä uudistuksen vaikutusten seuranta toteutetaan tarkasti. Hän puhui myös mahdollisesta selvityshenkilöstä. Valiokunta edellytti, että ”uudistuksen vaikutuksia tulee tarkasti seurata ja tarvittaessa laajentaa keinoja, joilla aktiivisuusedellytyksen voi täyttää, jos ilmenee, etteivät nyt ehdotettavat keinot ole riittäviä estämään aktiivisesti työnhakua tai palveluun pääsyä yrittäneen työnhakijan joutumista vähennetylle etuudelle”.

–Minusta tämä on selvästi sanottu, Mattila sanoi ja lisäsi, että lausunnon pohjalta on helppo toimia.

Mattila totesi, että samalla TE-palveluita on kehitettävä. Hän toisti opposition mielipiteen siitä, että rangaistusten sijaan tarvitaan kohtaamisia. Mattila lisäsi, että vapaaehtoistyötä helpottaisi laki vapaaehtoistyöstä, joka ”toimisi myös työttömien kohdalla ja auttaisi heitä”.

Lindström vastasi opposition kritiikkiin saaneensa työttömiltä kyllä ”palautetta suoraan päin naamaa ja hyvä niin”. Hän totesi, että SAK on vastustanut aktiivimallia alusta saakka, mutta puhui kymppilistasta, josta on sovittu ja joka viedään maaliin. Kymppilistalla viitataan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen neuvottelujen pohjalta laadittuun listaan työllisyyspoliittisista toimista.

Lindströmin mukaan listalta ei voi poimia vain ”rusinoita pullasta”. Hän arveli aktiivimallin olevan ”se kivi siellä pullassa”. Muista listan asioista Lindström mainitsi esimerkkinä nollatuntisopimusten pelisäännöt, jotka tulevat niin ikään eduskuntaan pian.

Lindströmin mukaan Suomen palveluja ei edes tunneta tarpeeksi hyvin ja hallitus aikoo lisätä tunnettuutta. Useampi edustaja nosti salissa esiin vertailun Tanskaan, missä TE-palveluita hoitaa moninkertainen määrä henkilöstöä verrattuna Suomeen. Moni kritisoi, että Suomi tarvitsee lisää henkilöstöä, eikä sanktioita.

Lindström myönsi, että Suomella on pienemmät resurssit. Hän kuitenkin nosti esiin monien haukkumat työttömien haastattelut, joita hallitus lisäsi hiljattain merkittävästi. Lindströmin mukaan Uudellamaalla on tehty loistavaa työtä. Hänen mukaansa elokuussa 2016 tehtiin 3000 työllistymissuunnitelmaa, kun elokuussa 2017 niitä tehtiin yli 30 000. Tämä on ollut Lindströmin mukaan mahdollista, kun työvoimaa on lisätty.

Lindströmin mukaan aktiivimallin tarkoitus on saada ihmiset ottamaan vastaan myös lyhyempiaikaista työtä. Opposition kritiikin työttömien syyllistämisestä hän kielsi jyrkästi, vaikka myönsi toisen puolen.

–Kyllähän tässä on myös pakottamisesta kysymys. Täytyyhän se nyt rehellisyyden nimissä sanoa, Lindström sanoi.

Mattila tai Lindström eivät tähän mennessä ole kommentoineet hallituspuolueiden poissaoloa perjantain täysistunnosta. Tuolloin suuressa salissa oli paikalla vain kourallinen kansanedustajia, kun aktiivimallia käsiteltiin iltapäivästä alkaen. Hallituksen suunnitelmia kävi puolustamassa vain kolme kokoomuksen kansanedustajaa. Muutoin opposition kova kritiikki kaikui tyhjälle salille.

Keskustelu aktiivimallista jatkuu parhaillaan eduskunnassa.

Lue tarkemmin: ”Järkyttävää” – Työttömiä suututtanut aktiivimalli salin käsittelyssä, koko hallitus poissa

Lue myös:

Passiivinen työtön menettämässä yli 30€/kk – Aktiivimalli tänään käsittelyssä

Juha Sipilän hallituksen aktiivimalli suututtaa: ”Aivan pöyristyttävän julmaa ajattelua”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tanska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

lainaus:
Useampi edustaja nosti salissa esiin vertailun Tanskaan

Vapaasti voi ottaa mallia Tanskasta:
-Tanskassa sosiaaliavustusta (Social bistand) myöntää kunnat ja valtio-osuus tuista on 50 prosenttia.
-Sosiaaliavustuksen määrä 25 vuotta täyttäneelle henkilölle
- on 1 120 euroa kuukaudessa,
- huoltovelvolliselle 1 490 euroa kuukaudessa.
-Sosiaaliavustuksen määrä on sama riippumatta siitä,
-osallistuuko sen saaja aktivointitoimenpiteisiin
-vai onko hän työtön.

Suomen malli: toimeentulotuki 487e/kk .
Tai karenssi ja tukea leikataan 40% 2 kk ajalta.
Saisinko kansan sosiaaliturvasta kohdan jonka mukaan edm.tukea on perustuslain mukaan mahdollista tehdä vastiikkeelliseksi tai että sitä voidaan leikata yhden kansanosan kohdalla.
Muiden Kela-etuuksiahan ei yhdenvertaisuuslain takia voi tehdä edm.tavalla?
Kuten tuli esille köyhyyskeskustelussa rikkaiden lapsilisien poistamisessa. Yhdenvertaisuuslaki.
Kok VM-Katainen
US-11

JK. Muutettiinko työttömien tukien kohdalla muutakin kuin yhdenvertaisuuslakia-14 aktiivitoimissa olevien työttömien kohdalla ?
Irroitettiiko työttömien toimeentulotuki erilliseksi tueksi kansan sosiaaliturvasta -08?-10? Miksi?

Jari Kaisla

Otsikon mukaan kokeilu onnistui, mutta kun lukee kertomuksen loppuun saa hyvin toisenlaisen kuvan tapahtumista ja ainakin itse uskallan väittää että kokeilu oli täysi floppi/fiasko. Tässäkin oli mitä ilmeisimmin kyseessä vain tempputyöllistäminen, jotta tilastoja saataisiin hetkellisesti kauniimmiksi ja kokeilun jälkeen tilastot palaavat entiselleen.

Näitä vastaavia kokeiluja on ollut vaikka miten paljon kunnissa aiemminkin eri nimikkeillä. Niiden kautta mainostetaan miten voi saada vakituisen työpaikan tietyn aikajakson jälkeen. Totuus on kuitenkin se että kunnat ja muut tahot vain ketjuttavat näitä ohjelmaan osallistuneita työttömiä. Tämän sain mm. itse kokea menneinä vuosina. Kyseisen oppilaitoksen rehtori sanoi 2kk:n jälkeen, että ottaisimme mieluusti sinut vakituiseksi, mutta meillä on ollut tapana vaihtaa aina 6kk:n välein uuteen henkilöön. Nämä vaihdokset tulivat hyvin selväksi kun katselin kyseisen työtehtävän aiempia henkilöitä. Kaikilla oli riittävä pätevyys hommaan, mutta se ei riitä jos saa lähes puoli-ilmaista työvoimaa ketkuilemalla.

Kun kerroin myöhemmin asiasta työtä välittäneelle kaupungin taholle he kieltäytyivät kommentoimasta enää asiaa eivätkä enää vastailleet jatkokysymyksiin. Kuvio on siis varsin selvä miten nämä kokeilut toimivat eikä siinä voi kyllä syyttää osallistuneita nuoria/aikuisia. Työintoa oli kovasti, mutta käynnissä oleva työttömien kusetus tappaa motivaation monelta.

Marja-Liisa Kalkela

Työttömät kansalaiset on vain pelinappuloita joita heitellään sen mukaan miten heistä eniten joku taho hyötyy. Ihmisistä ei ole väliä.
Paljonko työllistämistukea järjestöt saa verovaroista, työtöntä kohden kun ottaa ilmaista työvoimaa ?

-Kunnat maksavat työttömistään miljoonia Kela-sakkoina – "Jostainhan ne ovat pois"
Kunnat maksoivat viime vuonna valtakunnallisesti yli 400 miljoonaa euroa niin sanottuja Kela-sakkoja.
Pit­kä­ai­kais­työt­tö­mien sakkomaksut kasvussa – Oulu maksoi viime vuonna 23 miljoonaa euroa
Mutta jos:
Jos kunta työllistää nämä pitkäaikaistyöttömät, se saa TE-toimistolta työttömän työllistämiseen jopa 50 euroa päivässä kuuden kuukauden ajan. Pitkäaikaistyöttömien joukossa on myös ammattitaitoisia työntekijöitä. Kunta saa tukityöllistettyään työsuorituksen, säästää toimeentulotuissa ja terveysmenoissa.
Lokakuun-17 lopussa aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä
oli 125 700 henkilöä-
Syyskuuhun verrattuna palveluissa olleiden määrä lisääntyi 4 100:lla.
Aktivointiaste oli lokakuun lopussa 31,6 % eli 3,5 prosenttiyksikköä
korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Kaikkiaan palveluissa oli 4,7 %
työvoimasta.
Työllistetyistä
2 % oli valtion,
30 % kuntien ja
68 %yksityisen sektorin töissä
TEM

Marja-Liisa Kalkela

Veikkaan että moni miisteri joutuu työttömäksi-19 jälkeen ja jokunen puoluekkin voi pudota eduskunnasta.
Onneksi on varmistaneet oman työttömyyskorvauksensa jopa-40 asti,ilman työvelvoitteita tai vasteekkeellisuutta.
Sama kirstu mistä työttömienkin tuet maksetaan ,Stvm-budjetista verovaroista.

Petri Kokko

Minä taas veikkaan että yksikään ministeri ja useimmat eduskunnan kultapossukerholaisista eivät joudu työttömyyden ongelmia kohtaamaan, hyvävelijärjestelmä pitää kyllä omistaan huolen ja näille patologisille paskanjauhajille ja ahneille porsaille löytyy aivan takuuvarmasti joku hyväpalkkainen suojatyöpaikka jossa voivat jatkaa perseilyjään.

Marja-Liisa Kalkela

Ylen MOT-ohjelma laski vuonna 2009,
- että tuolloin Suomessa teki palkatonta työtä 320 000 henkilöä, mikä on 13 prosenttia koko työvoimasta.
-Tämä joukko koostui lähinnä työvoimapoliittisiin aktiivitoimenpiteisiin osallistuneista työttömistä sekä opiskelijoista, jotka suorittavat opintoihinsa pakollisina kuuluvia palkattomia harjoittelu- ja työssäoppimisjaksoja.
-Tällä hetkellä ilmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista. Tämä tarkoittaa noin 60 000 kokoaikaisen työntekijän työpanosta.
AL-12
Hyödyn palkattomasta harjoittelusta korjaavat lähinnä työnantajat. Työttömien aktivointipolitiikka ja opintoihin kuuluvat pakolliset harjoittelut ovat johtaneet järjestelmään, jossa työnantajat voivat poimia työvoimapoliittisilta kursseilta ja oppilaitoksista itselleen sopivia työharjoittelijoita hyvinkin pitkille harjoittelujaksoille. Joissakin opinnoissa harjoittelujakso saattaa olla jopa vuoden mittainen. Useimmiten kyse on ammattitaitoisen ja tehtävään pätevän ihmisen täydestä työpanoksesta korvauksetta.

Palkaton harjoittelu on kuitenkin pakko suorittaa, sillä se on työttömyyskorvauksen tai tutkintotodistuksen saamisen ehdoton vaatimus. Näin työnantajille on annettu vapaat kädet valita tarjolla olevien ilmaistyöntekijöiden joukosta omasta mielestään parhaimmat henkilöt.

Mihinkähän ne palkalliset työpaikat on hävinnyt? Ilmaisilla töillä työllistettäisiin kaikki työttömät jos palkanmaksuhalukkuutta löytyisi.
Niistä verot valtiolle ja Kelan sosiaaliturvamenot laskisivat.

Jorma Nordlin

Ihan huuhaata koko touhu, koska työvoimahallinnolla ei ole resursseja. Paperilla näyttää hyvältä, mutta todellisen työn laadusta ei mainituilla ministereillä ole mitään havaintoa. Sähköiset palvelut ovat huonoja, asiakaspalvelu on käytännössä melkein lopetettu ja samaan aikaan sattuu paljon virheellisiä katenssipäätöksiä, kun asioita ei voi etukäteen oikaista asiakaspalvelussa.

Karenssi-Linström vauhdissa ja siitä kärsivät kaikki työttömät.

Jari Kaisla

Juuri näinä aikoina tarvittaisiin todella ammattitaitoista johtajaa varsinkin työministerin paikalle. Meillä Suomalaisilla ei valitettavasti käynyt onni tämän valinnan suhteen vaan kärsimme jopa noususuhdanteessa lama-ajan ongelmista. Lindström on edesauttanut luomalla Suomeen ilmaiset tai lähes ilmaiset työvoimamarkkinat, joita elinkeinoelämä käyttää mielellään hyväkseen. Tällä on kauaskantoisia vakavia seurauksia, sillä elinkeinoelämä odottaa jatkossakin näitä "ilmaisia" työläisiä nyt kun on päässyt niiden makuun.

Marja-Liisa Kalkela

Pieni oikaisu. TEM/Työ ja elinkeinoministeriössä on kaksi ministeriä.
Työ-ministeri ja elinkeino-ministeri.
Ministerivaliokunta päättää yhdessä asioista. Työttömien kyykytyslista on kaivettu Apollokadun arkistosta E.Ahon ajoilta uudelleen käyttöön.
Jatkoa työreformille joka pudotti Kepun oppositioon -95.

Yksi ministeri yksin ei päätä mistään .Paltamokokeilulle
miten työn tekemisellä ( ilmaistyöllä ) saa elämänsä "hallintaa"?
Kauanko jaksaa tehdä töitä minimituella+ Hurstin leipäkassilla.

Kepu ja kok kansanedustajathan on sanonut:"Työn teko kannattaa aina "(vaikka ilmaiseksi?)
Muistaakseni Sata-komitea keksi Paltamokokeilun-08. Joka kyllä osoittautuitäydeksi "sudeksi". Kalliiksi ja ei työllistänyt vakituisesti palkalliseen työhön kuin muutaman kokeiluun osallistuneen.

Tämä nyt tehtävähän on Sipilän malli.Miten työn ja sosiaaliturvan voi yhdistää.
(Niin että työtä tekee yrityksissä Kelan rahoilla
1,8 milj."työvoimapulanpoistajaa" ja irtisanotut työttömät.
Sanotaan vakituisessa suhteessa olevat irti ja otetaan (hallituksen tarjoamana) takaisin sosiaaliturvaa vastaan.

Miten työssä ollut irtisanottu palkansaajan tarvitsee harjoitella työntekoa?
Eiköhän suurinosa "harjoitellut" jo työntekoa ja verojen maksamista vuosia ennen irtisanomista?
Osallistuivat 100v Suomen rakentamiseen osaltaan.

Jari Kaisla

Unohdin mainita, että Lindströmin menetelmä johtaa seuraavanlaisiin työmarkkinoihin entistä useamman kohdalla:

1. Joudut tekemään ilmaista työtä ensin x kuukautta jotta saat oppilaitoksen hyväksynnän, mikä on edellytys tutkinnon suorittamiseksi.
2. Valmistuttuasi joudut mahdollisesti suorittamaan vielä useita ilmaisia työkokeilujaksoja työvoimatoimiston pakottamana eri paikkoihin.
3. Kun ja jos saat vihdoin jalan oven väliin johonkin työpaikkaan joudut todennäköisesti jonkinlaiseen harjoittelijapestiin tai tukityöllistetyksi.

Nämä edellä mainitut kuviot kun kertoo (alakanttiin arvioituna) n. 100 000+ työttömällä niin meillä on loputon kierre, jossa ihmiset kiertävät työstä toiseen tehden pätkä- ja ilmaistöitä. Työpaikkojen määrä ei tällä tavoin lisäänny vaan olemassa olevien työpaikkojen (yritysten) voitot vain kasvavat ja entistä suurempi osa kansaa ajautuu kurjuuteen. Tämä taas johtaa yhteiskunnan rakenteiden hajoamiseen ja valtaviin kustannusnousuihin kun jatkuvasti pienempi elitistipiiri koittaa pitää lankoja käsissään. Kaiken tämän kruunaa tietysti se että nämä kovaa tuottoa tekevät yritykset maksimoivat vieläkin lisää tuottojaan ja kiertävät veroja ulkomaiden kautta. Yhteiskunnan kuoleman spiraali on valmis. Tämä kaikki ei tapahdu vuodessa eikä parissa, vaan muutamien tulevien vuosikymmenien aikoina.

Kiitos tästä kaikesta kuuluu tietysti päättäjillemme jotka maksimoivat vain omia ja lähipiiriläistensä etuja unohtaen oman maan ja kansalaisten tulevaisuuden sekä kestävän kehityksen.

Esko Kotilainen

He,he,olisikin joku joka menisi takomaan luuvitosella näitä tyyppejä nenään,ja tivaamaan missä se minun työpaikka on.Jotta päästäisiin työn alkuun,samoilla työehtosopimuksilla kuin sinulla,ministeriraukalla on.
Orjatyötähän nuo yrittävät tarjota ihmisille.Milloinkahan alkaa neekereiden tuonti Libyan orjamarkkinoilta.
Hallituksen tehtävänä on luoda maahansa edellytykset jossa TYÖPAIKKOJA syntyy,ja mistä maksetaan asianmukainen palkka,eikä yrittää nykyisten työntekijöiden polkemista maanrakoon.

Kari Keto

Titteli ratkaisee entisestä työmiehestä/naisesta tule ministeri joka joutuu nöyrtymään
valta puolueiden politiikkaan,ja ainoa mitä pystyy itsenäisesti lausumaan on että
noudatamme hallitusohjelmaa samalla taaten jatkon itselleen.

Marja-Liisa Kalkela

Mitään päätöksiähän ei tehdä työttömienkään kohdalla ellei eduskunnan enemmistö sitä hyväksy.
Nyt enemmistönä on Kepun,Sinisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmät.
Hallitus tekee lakeja ko.ministeriön ministeri esittelee ne eduskunnalle
(Stvm/TEM-valiokuntien ja asiantuntijalausuntojen jälkeen)
Eduskunta tekee päätökset aina.
Edes Lipponen ei voinut päättää yksin mistään. Siksi siellä on 200 kansanedustajaa.

Juha Koponen

..Keskusta suurimpana haukkumassa työttömiä. Maataloudentuet maksavat palkansaajille yli 7 miljardia joka vuosi. NYT hallitus antoi heille 150 miljoonaa lisä rahaa. Heinäluoma muistutti asiasta . Keskustan kansanedustaja ryhtyi ulisemaan 50-luvusta ja kateudesta.
Maatalouden tuet, eläkkeet, jne. hevostuet ovat liian kalliita. Maatalouden tuista pitää keskustella ja alentaa menoja kahdella miljardilla, emme tarvitse tuettua maanviljellyä ja eläkkeiden maksua keskisuomensta ylöspäin.
Keskusta pyrkii käymään palkansaajien asioihin käsiksi, mutta maatalouden järjetön tukeminen ei saa mitään uudistusta...

Jari Liedes

Kuten niin monet tämän hallituksen uudistuksista tulee vesittymään ja ja ovat jo vesittyneet, niin tässä uudistkusessa se tulee vesittmään sen 5% rangaistuksen osalta (toivon). Heinäluoma sanoi eilen eduslunnassa hyvin, että tämä uudistus on hallituksen muiden järjettömien uudistuksien " KUKKULANKUNINGAS".

Antti Salonen

Kansanedustajat ovat suojelleet itseään työttömyydeltä järjestäessään itselleen sopeutumiseläkkeen, jolloin heidän ei tarvitse hakea työtä tai altistaa itseään työvoimapoliittisille toimenpiteille. Kansanedustajan kun on niin kauhian vaikea työllistyä.

Marja-Liisa Kalkela

13.5.2015
Suvi Lindén (kok.) saa sopeutumiseläkettä noin 5 000 euroa kuukaudessa. "Eläkkeen ansiosta olen pystynyt keskittymään 12-vuotiaan tyttäreni koulunkäyntiin
-eikä ole tarvinnut lähteä töihin".
Näin sanoo Linden Ilta-sanomissa.

Joidenkin ei tarvitse osallistua työntekoon vaikka työvoimasta on pulaa kepu,kok mielestä?
Iskeekö karenssi jos kieltäytyy työstä ja jää kotio hoitamaan viidennellä luokalla olevaa koululaista?

Jukka Uhlgren

Ranskassa on aikanaan kehitetty päätä huimaava aktivointimalli johtoporsaille, jotka elävät herroiksi toisten työn kustannuksella, mutta sanovat "syököön kakkua" kun kansa ihmettelee, etteivät rahat oikein riitä leipään.

Seppo Simonen

Tästä työttömän kokemaa ikävää kyselyselyä ja aktivointia ei pidä kokea vihasydämmellä vaan positiivisenä yhteiskunnan kokonaisedunmukasena asiana.
Kommentti 18 on taas katkeroitunutta purkausra maanviljelijöitä kohtaan. Valtio ja EU tukee ruuan tuotantoa jota syödään ruokapöydässä, sekö on paha asia.

Marja-Liisa Kalkela

MTK innostui työttömien saamisesta maatiloille
28.9.2014
IL
Työttömiä pyritään kokeilussa työllistämään maatiloille. MTK:n johtajan mielestä on loistavaa. Hänestä työttömät voisivat korvata ulkomaista työvoimaa.
Maatiloilla on paljon tekemätöntä työtä.

Forssalainen Minna Linna tekee raskasta työtä maatilalla ilman palkkaa !
YLE-14
39-vuotias Linna on työkokeilussa. Hän ei saa työstään palkkaa,
vaan 9 euron kulukorvauksen.

Hevostilan yrittäjä joutuisi maksamaan Linnalle
- noin 8-14 euroa tunnilta, jos Linna olisi töissä alan keskipalkalla.
Päälle tulisivat vielä verot ja muut maksut.

Nyt Linnan työpanos maksaa Leinoselle 0 euroa.
Leinonen on iloinen järjestelystä.
Nythän on iloisia yrittäjiä on jo tuhansia.
JK.Lomittajatkin tulevat Stvm -rahoista kuten työttömätkin.

Markus Vuorivirta

Niin. Turha sitä kyllä on patsastella kuinka monta työllistymissuunnitelmaa on haastattelujen tiimoilta saatu lisättyä, kun eihän työttömät mitään SUUNNITELMAA tarvitse vaan TÖITÄ. Niitä ei sitten ilmeisesti ole saatu lisättyä.

Samoin aktiivimallissa on ongelmana matematiikka. Kun on selvästi laskettavissa ja nähtävillä, kautta aikojen, että avoimia työpaikkoja (ja myös niitä paljon puhuttuja piilotyöpaikkoja) on paljon vähemmän kuin työttömiä. Tällöin rangaistus osuu väkisinkin joihinkin työttömiin. Siis aivan vuorenvarmasti. Ei tällainen ole laitapeliä, että vaadittu asia on osalle työttömistä täysin laskennallisesti mahdoton samalla kun asiasta vuoren varmasti rangaistaan. Ei toteudu kyllä oikeusvaltioperiaate moisessa mitenkään!

Marja-Liisa Kalkela

Totta puhut.
Olisi mielenkiintoista tietää mikä on karenssien määrä mitä Kela on lykännyt esim. tänä vuonna. Mihin niistä säästetyt rahaton on ujutettu. Työttömän leipärahasta viety lastenkin suusta leipä.
Muutama vuosi sitten hallitus osasi jo ennustaa että seuraavana vuonna säästyy työttömyysmenoissa 4 milj.euroa.
Työttömyys ei vähentynyt vaan jatkoi kasvamista?
Talousarvio oli -10 vuodelle-11.
lähde:
VM
Jolloin alkoi Nokian jätti irtisanomiset,HK,Arabian tehtaiden ym.irtisanomiset.

Matti Karnaattu

Itseasiassa kyllähän sitä töitä löytyy vaikka kuinka mutta työttömillä ei aina ole valmiuksia tehdä niitä töitä tai sitten niistä töistä ei ole työnantajalle taloudellisesti kannattavaa maksaa normaalia palkkaa.

Yhdistettynä nykyiseen tukisysteemiin tuostahan sitten tietenkin seuraa se, että osa työikäisistä ei tee eikä saa tehdä töitä ja osa sitten rehkii senkin edestä, ja osalle ei työtä riitä.

Jukka Uhlgren

Verottajan tilaston mukaan vuoden 2015 verotuksessa reilua 695 000 henkilöä verotettiin työttömyysetuuden perusteella. Tänään lehtiartikkelista laskin yhteen työttömien määräksi vuoden 2016 verotuksessa yhteensä 726 000. Siinä oli siis yhdessä vuodessa nousua 31 000 henkilön verran. Kaikki eivät ole yhtä aikaa työttömänä, eivätkä koko vuoden ajan, mutta kyllähän tuo kasvu kertoo oleellisen.

Maa ei nouse jaloilleen sillä, että yhä useampi joutuu hakemaan työttömyyskorvausta muutaman työtunnin päälle koska ei 0-sopimuksellaan elä. Joudumme vain maksamaan lisää asumistukia, toimeentulotukia ja ties mitä rahoja kun lisäämme kurjuutta.

Olin lähinnä tikahtua nauruun / kiukkuun kun ministeristason henkilö selittää innolla uudistuksena sitä, että vuoden aikana tehtyjen työllistysmissuunnitelmien määrä Uudellamaalla on lisääntynyt 27 000 kipaleella. Toisin sanoen: Virkamiehet ovat kuluttaneet n+1 tuntia tekemällä työtä, jolla ei ole mitään merkitystä kenellekään. Sillä on korkeintaan saatu jokunen ihminen pakotettua hakemaan toimeentulotukea kun on napsahtanut karenssi kohdalle koska ei ole osannut / kyennyt ajoissa käydä verkkosivulla klikkailemassa rastia ruutuun. Yhtään työpaikkaa nämä suunnitelmat eivät ole tuoneet - paitsi työvoimatoimistoon, jonne on pitänyt palkata (valtion ottamalla velkarahalla) lisää työvoimaa tekemään täysin turhaa työtä byrokratian vaatimuksesta. Tämä työaika olisi voitu tehokkaammin käyttää vaikkapa pasianssin pelaamiseen tietokoneella - tai edes hakemalla piilotyöpaikkoja, joita voisi sitten tarjota työttömille työnhakijoille, joilla olisi edellytyksiä näitä töitä tehdä. Ehei, tehdään mieluummin hölmöläisten peitonjatketta.

Ei ihme, että Suomella menee niin huonosti kun päättäjiemme ymmärrys asioista on tätä luokkaa.

Harri Tapani

Euroopan unionilla ei ole ihmisoikeustuomioistuinta.

Euroopan neuvostolla on ihmisoikustuomioistuin (EIT), mutta se ei ole EU:n instanssi, eikä sitä pidä EU:hun sekoittaakaan Euroopan neivostoon kuuluumyös mm. Venäjä.

"Euroopan neuvostoa ei pidä sekoittaa Euroopan unionin neuvostoon eikä Eurooppa-neuvostoon.

Euroopan neuvoston jäsenvaltiot ratifioivat Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen, minkä mainitsemista oikeuksista voi vedota sopimusta valvovaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen sen jälkeen kun mahdolliset kansalliset muutoksenhakukeinot on käytetty."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_neuvosto

Kristian Minks

Erittäin työllistävä vaikutus kelalle ja työttömyyskassoille joissa joudutaan erikseen käsittelemään jokainen soviteltu päiväraha. Maksuajat saattavat venyä helposti kuukauden parin mittaisiksi mutta laskut on maksettava ajallaan.

Merja Mynttinen

Eräs lähipiiriini kuuluva teki vuosia pätkätöitä ja joutui sairauden takia olemaan pois työmarkkinoilta pari vuotta. Se riitti, työnantajia ei pitkäaikaistyötön kiinnosta (ei ainakaan palkanmaksu), vaikka työnhakija on suorittanut työttömänä ollessaan erilaisia kortteja ja lisäpätevyyksiä (omin kustannuksin tietysti). Nyt hän on sitten tehnyt lähes 5 kk töitä työmarkkinatuella + 9 e/pv. Tämä pesti jatkuu vielä 4,5 kk. Sen jälkeen ilmeisesti 12 hakemusta/3 kk "ruhtinaallisen" työmarkkinatuen säilyttämiseksi. No, hakemusrumba vähenee, ennen lähetteli tuon 12 hakemusta/kk, mutta lopputulos ei tästä "aktivoinnista" muuttune... Köyhiä ei laiteta enää kyykkyyn vaan maassa matelemaan, jospa eivät enää jaksisi valittaa.

Snow Flare

Noh se 12 hakemusta / 3kk on sitte kiva työnantajille siirtää sähköpostia roskakoriin joka päivä, jokainen soitto vielä sen päällee kyllä varmasti maksaa jonkun verran aikaa, saa nähdä mitä kivaa palautetta siitä tulee työnantajilta :)

Päivi Suhonen

Tällä mallilla ei ole mitään sen kanssa tekemistä, onko työtön aktiivinen vai passiivinen. Pelkkää byrokraattista temppuilua. Työnhakija tarvitsee asiallista sparrailua työnhakuun ja kunnon työpaikkoja. Kannatan työnvälityksen yksityistämistä ja ammattimaista toimintaa.