Lauantai 20.10.2018

13 eduskunta-avustajaa kertoo seksuaalisesta häirinnästä Ylelle – Ministeriö: ”Se on paljon”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.12.2017 08:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Naisten ahdistelu on yleisempää kuin miesten. Kuvituskuva.
|

13 eduskunta-avustajaa kertoo Ylen kyselyssä joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi työssään eduskunnassa. Johtaja Tanja Auvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä pitää lukua suurena.

Vertailu muualle on vaikeaa, mutta esimerkiksi tuoreimman Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan 6–7 prosenttia suomalaisista on kokenut seksuaalista häirintää työpaikoilla. Toisaalta Eurooppalainen työolotutkimus ja Tasa-arvobarometri antavat työelämästä tätä karumman kuvan. Kaikissa tutkimuksissa on havaittu, että naisia ahdistellaan reilusti useammin kuin miehiä.

Työ- ja tasa-arvo-osaston johtaja Auvinen arvioi, että ahdistelu on yleisempää työpaikoissa, joissa on vahvat valta-asemat ja naiset printeisesti alisteisessa asemassa. Eduskunnassa niin avustajat kuin poliitikot ovat töissä määräajalla.

Yle lähetti kyselyn kaikille eduskunta-avustajille ja -ryhmien työntekijöille. 223:sta 95 vastasi. Yksi mies ja 12 naista kertoivat ahdistelusta. Vastauksissa toistuu kertomus, että ahdistelijalla on ollut valta-asema suhteessa ahdisteltavaan.

–Luku kuulostaa isolta, vaikka suurempiakin lukuja on mitattu. Useampi kuin joka kymmenes, se on paljon, Auvinen sanoo Ylelle.

Eduskunnassa käydään tänään ajankohtaiskeskustelu seksuaalisesta häirinnästä Tuula Haataisen (sd.) aloitteesta.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylellä reilu viikko sitten, että ”lainsäädännössä ei varmaankaan kovin paljon voida tehdä ja jos voidaan, niin tehdään”. Tämän jälkeen ainakin kaksi professoria on vastannut Sipilälle, että kyllä voidaan tehdä. Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen professori Johanna Kantola kaipasi poliitikoilta toimintaa viime viikolla.

Suomen Akatemian Minna Canth professori Johanna Niemi puolestaan listasi blogissaan tarvittavia toimia. Hän neuvoi pääministeriä ja poliitikkoja muun muassa muuttamaan rikoslakia.

–Ehdota, että raiskauksen tunnusmerkistö muutetaan suostumuksen puutteeksi (nykyisen voiman käytön sijaan), hän kirjoitti.

–Ehdota, että seksuaalinen ahdistelu -rikosta muutetaan siten, että sen piiriin kuuluu myös toistuva, sukupuolen perusteella halventava puhuttelu.

Samaa vaati tänä aamuna Ylen aamu-tv:ssä kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.). Seksuaalinen ahdistelu lisättiin rikoslakiin vasta 1.9.2014.

Viime vuosina työhyvinvointikyselyissä häirintä ei ole noussut eduskunnassa esiin samassa laajuudessa kuin häirintäskandaalin yhteydessä kymmenisen vuotta sitten. Eduskunnassa vuonna 2008 tehdyssä selvityksessä kyselyyn vastanneista sadasta naistyöntekijästä kolmasosa kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää työpaikallaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Tuohan on tuttua jo "Kalapuikko-viiksimiesten"ajoilta.
Asia hoitui eduskunnassa viiksimiesten sairalomilla ."Masennus" sukupuolihäirintä syytöksistä.
Jatkoa siihen:
11.8.2013 - Eveliina Talvitie on koonnut kirjassaan
"Keitäs tyttö kahvia "yhteen politiikan huipulla olevien naisten kokemuksia elämästä ja urakehityksestä politiikan portailla.
"Kokovartalo" PM.
Maailmansivun sitä on tapahtunnut sillä eroituksella ettei siitä tehty numeroa ja kanteluita. Naiset "hoiteli" ne itse työpaikoilla.
JK. Kyllä se häirintä helpottuu kun täyttää 50v . Huomiota saa miehiltä sen jälkeen vain kun he tarjoavat bussissa istumapaikan.

Eero Pekonen

Maa näyttää muuttuneen takautuvasti. Vähän aikaa sitteen puhuttiin maahan tulleiden pakolaisten tekemistä joukkoahdisteluista ja jopa raiskauksista. Nyt niitä ei jostain syystä enää ole. Sensijaan kantasuomalaiset heteromiehet on paljastettu ahdistelijoiksi, joita punavihreä valtamedia on päättänyt rangaista. Näin meitä viedään kuin kuoriämpäriä!

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #14

Siltä tuntuu. SOTEKIN vielä kesken. Mutta aikaa kulutetaan aikuisten väliseen kisailuun.
Kekkosen aikaisessa eduskunnassa tuo ei olisi tullut kuuloonkaan. Silloin keskityttiin maan asioiden hoitoon. Asiallinen ja arvokas käyttäytyminen eduskunnassa hävisi tuon jälkeen.
Jos kuljetaan "roiskeläppä" päällä ja vihjaleva pinssi rintojen päälle
saa sitä mitä on itse tilattu.(Vihelsikö eduskunnan puhemies jo silloin pelin poikki:"Tuo ei käy eduskunnnassa"!)
Tai Televisiosta ihannoidaan paratiisi saarten parinvaihtoa, julkkiksina mediassa päivittäin esillä. Niin onko vaikea ymmärtää miksi "häirintä" on lisääntynyt.

Pentti Westerholm

Tosiasia on kuitenkin,että ihmisillä on sukupuolivietti joka laittaa yrittämään.Ihmisiä on monelaisia toiset ovat jopa röyhkeitä tavoiltaa,mutta valtaosa toimii normien mukaan.Laki on olemassa joiden puiteissa kansalaisia suojellaan.Jos on tarkistamisen tarvetta niin se on eduskunnan tehtävä.Heille on nyt kertynyt kokemusta onko rajat liian löysät?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Yle lähetti kyselyn kaikille eduskunta-avustajille ja -ryhmien työntekijöille. 223:sta 95 vastasi. Yksi mies ja 12 naista kertoivat ahdistelusta.

-Aika suuri prosentti piti häirintää mitättömänä. Eduskunnassahan on huomattavasti enemmän väkeä kuin tuo 223.

Eero Pekonen

Vanhassa iskelmässäkin lauletaan, että "jos herra on tuhma, minä heinällä lyön". Se sopivan mielenkiinnon osoittaminen vaan ei aina ole helppoa. Joskus se menee överiksi ja vastapuoli inhoaa sitä. Toisaalta on sitä sellaisiakin kokemuksia sattunut, että jos ei osoita mitään mielenkiintoa, niin sitten vasta on vaikeuksissa kun daami vetää herneen nenään!

Anssi Laakso

Olisi hyvä, jos kaksi tai useampi henkilöä aikoo ryhtyä sukupuoliseen kanssakäymiseen, niin ensin täytettäisiin ja allekirjoitettaisiin lomake, jossa siihen suostutaan ja ruksattaisiin minkälaiseen suostutaan. Sitten ei olisi epäselvyyttä. Ihmiset ovat erilaisia. Mistä sen muuten tietää? Sitten olisi myös todiste, mistä on sovittu. Saattaa kuullostaa hullulta, mutta onko se sittenkään.

Marja-Liisa Kalkela

Häirintää on ollut aina työpaikoilla missä on naisia ja miehiä yhdessä.
Ennen oli naisilla turpavärkki sen verran kärkevä että häiriköt hoideltiin itse.Ei juostu kantelemaan pomolle eikä ruikutettu lehtien palstoilla.
Itse olin työssä 13 kokin kanssa ja alatyyliset kommentit meni toisesta korvasta ulos. Vain sananhelinää mitä ei viitsinyt edes kommentoida.Jokunen uskalsi kokeilla lääppimistä mutta kokeili vain kerran.
Muutama hyvin valittu sana ja läimäytys kädellä lopetti käpälöintikokeilut siihen.
"Paas kattoen seuraavan kerran mihin kätes pistät"!
Kai nykyään läimäytyksestäkin haettaisiin korvauksia pahoinpitelynä?

Anssi Laakso

Seksuaalinen häirintä työpaikalla ei ole missään nimessä hyväksyttävää. Työpaikalla on vain henkilöitä - ei miehiä ja naisia. Kuitenkin se mikä on häirintää, on liukuva käsite. Toiset ovat sille herkkiä, jotkut jopa odottavat sitä. Pitäisi olla esimerkkejä siitä, mikä ainakin on kiellettyä. Mutta kymmenen vuoden takainen häirintä on jotenkin liian kaukaa haettu. Tosin sekin on hyvä purkaa, jos se vielä vaivaa. Aika oli silloin toinen, mutta se on mennyttä.

Anssi Laakso

Hyvä Marja-Liisa! Olen samaa mieltä. Kyllä pitäisi olla itsellä rohkeutta sanoa, jos jonkun käytös loukkaa. Olkoon vaikka esimies. Sitä sanaa pitää myös uskoa, ja ellei uskota, asian voisi viedä vaikka luottamusmiehelle. Tämä lienee tähän ongelmaan ainoa ratkaisu. Mutta miksi sitten on tämä kampanja? Ilmeisesti kaikki eivät uskalla ja tätä rohkaisua tarvitaan.

Anssi Laakso

Hyvä Marja-Liisa! Olen samaa mieltä. Kyllä pitäisi olla itsellä rohkeutta sanoa, jos jonkun käytös loukkaa. Olkoon vaikka esimies. Sitä sanaa pitää myös uskoa, ja ellei uskota, asian voisi viedä vaikka luottamusmiehelle. Tämä lienee tähän ongelmaan ainoa ratkaisu. Mutta miksi sitten on tämä kampanja? Ilmeisesti kaikki eivät uskalla ja tätä rohkaisua tarvitaan.