Sunnuntai 21.10.2018

Näkökulma: Eilinen muutti presidenttipelin käsikirjoituksen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.12.2017 10:40
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö IS:n vaalihaastattelussa maanantaina.
|

Olin todistamassa eilen näiden presidentinvaalien hurmioituneinta tapahtumaa Helsingin ytimessä Sanomatalossa.

Ihmiset nauroivat ja taputtivat, kerta toisensa jälkeen Ilta-Sanomien tapahtumassa. Ja heitä oli paljon, niin paljon, että kaikki paikat, joilta kello 14:40–15:00 esiintynyttä henkilöä näki, oli varattu. Myös seisomapaikat.

Tuo henkilö oli Paavo Väyrynen, 71-vuotias poliitikko, joka pääsi ensimmäistä kertaa irti käytännössä varmana presidenttiehdokkaana.

Valitsijayhdistyksensä kautta kisaan päässyt keskustalainen europarlamentaarikko joutui vastailemaan Sanoma-talon lavalla Ilta-Sanomien toimittajan Timo Haapalan heittoihin jalasmökistä ja Neuvostoliiton ikuisuudesta. Hän sai kaiken kokeneen toimittajankin pari kertaa aika hiljaiseksi, kun onnistui vääntämään itseensä liittyvät sitkeät poliittiset väittämät ja uskomukset voitokseen.

Joku näytti peukaloa alaspäin, kun Väyrynen tapansa mukaan ylisti itseään ja omien takavuosien ulkopoliittisten tekemistensä suurta merkitystä. Sitäkin peukalon kääntämistä näyttäjä säesti naurulla.

Väyrynen huvittaa kansalaisia, siitä ei ole epäilystäkään. Hän on tämän presidenttikisan vitsihahmo, mutta myös yhden laidan asiaosaaja. Väyrynen aiheuttaa länsi-integraatiota systemaattisesti ajaneelle Sauli Niinistölle, mutta myös muille ehdokkaille, parikin harmaata hiusta.

Ei Väyrynen jopa 80 prosentin gallupkannatukseen parhaimmillaan yltänyttä istuvaa presidenttiä uhkaa, mutta presidentti saa Väyrysen vielä kimppuunsa yhteisissä tv-tenteissä. Alma-tutkimuksessa hänen kannatuksensa oli 2 prosenttia, mutta eilisen perusteella suunta ei ole ainakaan alaspäin.

Kysymys tietysti kuuluu: uhkaako istuvan presidentin kannatusta kukaan edes niin paljoa, että syntyisi toinen kierros? Vihreiden Pekka Haavisto sai Alma-tutkimuksessa 12 prosenttia kansalaista taakseen Niinistön 64 prosenttia vastaan, kun muille kuudelle ehdokkaalle tuli kannatukseksi 1–3 prosenttia kullekin ja 8 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa ketä kannattaa.

Haaviston eilistä Sanomatalo-haastattelua seurasi eilen mittava yleisö, kuten luonnollisestikin myös istuvan presidentin tenttaamista. He pääsivät varsin helpolla, mutta eivät saaneet yleisöä varsinaisesti villintymäänkään. Haavisto-ilmiöstä ei siis ainakaan tässä vaiheessa voida vielä puhua.

Asetelmassa on kaikesta huolimatta tällä hetkellä jotain samaa kuin kuusi vuotta sitten, jolloin kakkospaikasta Niinistön perässä taistelivat juuri liberaali Haavisto ja eurokriittinen Väyrynen. Jälkimmäisellä ei tosin ole nyt keskustan suurta puoluekonetta takanaan, vaan se kampanjoi Matti Vanhasta presidentiksi.

Parin prosentin ehdokkaat eivät ole keskimäärin vielä vakuuttaneet. Heidän leiristään kuului eilen arvioita, että tämän viikon tv-kanavien tentit muuttavat vielä kokonaiskuvaa ja toisaalta silläkin on merkitystä, kun kansalaiset vastailevat vaalikoneisiin. Jälkimmäistä selitettiin sillä, että on todennäköistä, että Niinistö ei tule 80 prosentille tai edes 60 prosentille ykkösvaihtoehdoksi vaalikoneesta.

Äänensä voi tosin antaa vaalikoneen tarjoamista vaihtoehdoista vaikka viidenneksi tulleelle, eli ei sekään suoraan mitään ratkaise.

Useampikin kuin yksi presidenttiehdokas arveli minulle eilen, että Väyrysen mukaan tulo tuo juuri heille nostetta. Voi olla niinkin tai sitten ollaan enemmän toiveajattelun puolella.

Väyrysen jälkeen estradille asteli eilen Sanomatalossa omaan haastatteluosuuteensa Matti Vanhanen, joka on tehnyt vaalikampanjaa jo keväästä 2016. Todistin omin silmin, kuinka aika moni poistui paikalta, kun Vanhasen osuus alkoi.

***

Alma Talentin medioiden presidenttihaastattelut alkavat tällä viikolla. Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen yhteishaastatteluissa ovat ensin vuorossa Matti Vanhanen (kesk.) ja Merja Kyllönen (vas.).

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Lue myös:

Paavo Väyrynen syytti heti Sauli Niinistöä liittoutumispolitiikasta – ”Pahempi kuin Nato”

Tuula Haatainen: Trump olisi pitänyt haastaa aborttijarrusta – Feministinen ulkopolitiikka kirjattava Suomen hallitusohjelmaan

Sauli Niinistö kommentoi suurmoskeijaa IS:n tentissä: ”Suuria kysymysmerkkejä”

Laura Huhtasaari: Kansalle oikeus kumota eduskunnan päätös – ”Minä haluan Sveitsin kaltaisen maan”

Merja Kyllönen IS-tentissä: Suvaitsevaisuus lähtenyt käsistä Suomessa – miksi fasistit saivat marssia?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Toivola

Nyt Timo Haapala! Mee "ittehes," ookko pualeootoon kaikkia eherokkaita kohtaha? Liävästi sanoen, olit tosi hyäkkäävä Väyrystä kohtaha. Jonset ymmärrä mitä tarkootin, eli suameksi: Samanlainen "piikkettyly" jokaista ehdokasta kohtaan!

Risto Nikander

Aivan oikein.
Niinistöl¨kin on kyllä henkilökohtaisella tasolla ollut "tolkun mies". Kansanedustajista ja ministeristä ei voi sanoa samaa.
Eikä MEPpeistä. PAlkka noin € 8400/kk, (lähdevero), kulukorvaus noin € 400/kk, kun osallistuu istuntoihin, niin siitä "Päiväraha" yli € 300/pv. ? "Tiedonhankinta ja matkjakulut. Ja katastrofia katastrofin päälle kansalle.

Markku Nieminen

Jaa voihan noinkin ajatella, muuta toinen tapa lähestyä asiaa on se, että Niinistö vaikuttaa ylivoimaiselta, koska aiemmat kolme Demaripresidenttiä olivat niin ylivoimaisen huonoja.

Koivisto tuhosi pk sektorin ja pelasti pankit!
Ahtisaari reissasi ja jätti maamme Lipposelle samoin kuin muumimamma jonka ainuita "ansioita" ovat maamme puolustuskyvyn romahduttaminen ja maailmoja syleilevä sosiaalipolitiikka.

Jussi Keinonen

On hyvä ajatella vaihtoehtoa, että osa ihmisistä kokee Väyrysen ehdokkuuden parodiana, poliittisena viihteenä ja postmodernina hupsutteluna, jolle taputetaan pilke silmässä ja vähän ilkeästikin. Tällaiseksikin on politiikka mennyt näinä some-aikoina.

Mauno Strandén

Niinistö Lipposen kanssa junaili 1990 luvulla asioita, jotka ei valoa kestä.. Äänestin häntäkin itse pienempänä pahana, mutta kun kesällä sotkeutui arvovallallaan erään puolueen puoluejohtajan valintaan sanomalla, että ei ole harjoittanut tottapuhumistuomion jälkeen aktiivista katumista, ei sovi puolueen johtoon joka on hallituksessa? Erään etelä Suomen kaupungin johtoon valittiin kok henkilö jolla on kolme tuomiota, en huomannut hänenkään harjoittaneen aktiivista katumista ja on nyt pormestari! Niinistö oli rasistiko arvioidessaan vain yhden puolueen henkilön katumisia! Nyt on muita pienempiä pahoja joista yhtä äänestän!

Markku Nieminen

Samat sanat. Muistin hänen, Niinistön, vanhat syntinsä, mutta ajattelin hänen oppineen virheistään! Petyin pahasti! Eihän koira pääse karvoistaan, olisi pitänyt uskoa vanhan kansan viisauteen.

Presidentin on kohdeltava jokaista kansalaista tasapuolisesti ja pidettävä kansan puolta, eikä antautua puoluepolitikoimaan vaikka kuinka mieli tekisi!

Pekka J. Mäkinen

Väyrynen on selkeä, eikä kiemurtele. Hän puhuu niin että kansa ymmärtää. Jos saisin valita niin valitsisin Paavon presidentiksi, Lauran pääministeriksi ja Saulin haluamakseen ministeriksi.

Pekka Haavistolle näyttäisiin vihreää ovea, ja sanoisin että nyt riittää setankaari-ideologian tuputus. Haluan takaisin tytöt ja pojat ja liikennemerkit, omat vessat ja äitiyspakkauksen.

Jouni Heikkilä

JSN on antanut langettavan tuomion mm Venäjän sotahirviasiassa. Minusta tässä Huuskon jutusta voisi hakea myös JSN:n kannan.

Huuskon kommentti on halventava - Väyrynen huvittaa kansalaisia, siitä ei ole epäilystäkään. Hän on tämän presidenttikisan vitsihahmo, mutta myös yhden laidan asiaosaaja.

Mikä tuossa jutussa ja lauseessa on faktaa. Onneksi tätä "lehdykkää" ei voi tilata.
L I M B O