Maanantai 22.10.2018

Suurmoskeija hylättiin – Helsingin päättäjät avoimia pienemmille moskeijahankkeille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.12.2017 14:38
  • Kuva: Karoliina Vuorenmäki
    Kuva
    Suurmoskeijahankkeen visiitti Helsingin päätöksenteossa päättyy maanantaina, kun kaupunginhallituksen odotetaan vahvistavan kaupunkiympäristölautakunnan esityksen hankkeen hylkäämisestä. Kuva hankkeen viimeviikkoisesta infotilaisuudessa.
|

”Muslimit tarvitsevat tiloja, mutta tämä hanke ei ole kestävällä pohjalla”. Näin tiivisti Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) somessa ajatuksensa suurmoskeijahankkeen kaatamisesta.

Hän ja muut johtavat helsinkiläispäättäjät hylkäsivät nyt käsittelyssä olleen suurmoskeijahankkeen, mutta eivät sulje ovia mahdollisilta uusilta, pienemmiltä moskeijahankkeilta.

Sinnemäen johtama kaupunkiympäristölautakunta totesi hylkäävän päätöksensä perusteluissa, että ”Helsingin muslimiyhteisöjen toiminnan edellytyksistä huolehditaan osana suomalaista yhteiskuntaa sekä osana pääkaupungin roolia mm. asianmukaisten tilojen osalta”. Sinnemäki korostaa samaa viestiä myös Facebook-päivityksessään.

– Pidän tärkeänä, että Helsingin muslimiväestön osalta asianmukaiset tilat moskeijoille ja niihin liittyville muille tiloille saadaan Helsingissä tulevaisuudessa ratkaistua, hän kirjoittaa.

– Pidän tärkeänä, että Helsingissä jokainen voi olla oma itsensä. Tähän kuuluu mahdollisuus harjoittaa omaa uskontoaan, jos näin haluaa. Helsingissä muslimien mahdollisuudet tähän ovat asiantuntijoiden lausuntojen perusteella riittämättömiä ja epätarkoituksenmukaisia, tilat hankalia ja liian pieniä.

Hän korostaa, että lautakunta muodosti nyt kantansa vain nykyiseen suurmoskeijahankkeeseen. Sen laajuus ja rahoituksen epäselvyydet epäilyttivät päättäjiä niin, että hanke katsottiin toteuttamiskelvottomaksi.

Lue myös: Helsinki hylkäsi suurmoskeijan: ”Hanketta ei enää jatketa”

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on vastustanut suurmoskeijahanketta suorasanaisesti. Hän korosti vaalikampanjansa aikana, että tässä hankkeessa nimenomaan moskeijan yliampuva mittakaava oli hänelle suurin ongelma, ei monia muita päättäjiä eniten huolestuttava rahoitus.

– Suurmoskeija on eri asia [kuin moskeijat Helsingissä yleisesti]. Pitää aina muistaa mittakaava. Suhteellisuudentaju on politiikassa aliarvostettu hyve. Ei kannata Helsinkiin Eiffel-torniakaan havitella, Vapaavuori kirjoitti tuolloin.

Lue lisää: Jan Vapaavuori tiukkana: Vastustan suurmoskeijaa riippumatta rahoittajasta

Sekä Helsin­gin vihreiden val­tuusto­ryhmän pu­heen­johta­ja Otso Kive­käs että kokoomuksen ryhmäjohtaja Risto Rautava suhtautuvat Helsingin Sanomien mukaan avoimesti mahdollisten uusien moskeijahankkeiden läpimenon mahdollisuuksiin kaupungissa.

– Ainakin me vihreissä näemme, ja näin kirjoitettiin myös lautakunnan päätösesitykseen, että Helsingin muslimiyhteisöllä on tarvetta paremmille tiloille kuin nykyään, Kivekäs sanoo HS:lle.

Koska Helsingissä on useita erilaisia muslimiyhteisöjä, olisi Kivekkään mukaan luontevampaa, että ”olisi useampia pienempiä hankkeita”. Risto Rautavan mukaan kaupunki ei sanele, mihin esimerkiksi kirkkojakaan voi tulla, kunhan hankkeet ovat taloudellisesti ja muuten perusteltuja.

– Suomessa on 70 000 muslimia. On selvää, että hekin ansaitsevat täällä oman paikkansa, Rautava sanoo HS:lle.

Vasemmiston valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Veronika Honkasalo ilmoitti tiistaina Facebook-tilillään, että hän ei kannata nyt käsittelyssä olleen hankkeen edistämistä. Samalla hän kuitenkin korosti perustuslain takaaman uskonnonvapauden merkitystä.

– On selvää, että muslimiyhteisöt Helsingissä tarvitsevat asianmukaisia rukoushuoneita ja moskeijoita, Honkasalo kirjoitti.

Myös suurmoskeijahankkeen puuhanainen Pia Jardi on aiemmin väläyttänyt pienimuotoisemman moskeijan tavoitteluun siirtymistä. Toisaalta tiistain päätöksen jälkeen hän puhui julkisuudessa mahdollisuudesta hakea moskeijalle paikkaa Espoosta tai Vantaalta.

Alla apulaispormestari Anni Sinnemäen Facebook-päivitys tiistaisen lautakuntapäätöksen jälkeen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

No joka kaupunkiin oma pieni "ajatushautomo" - niin hyvä tulee mummon jalasta ?
Ei se perusongelma, joka on tiedossa näistä puuhanurkkauksista minnekään katoa.
Valvotaanko nykyisiäkään ajatushatomoita Suomessa millään muotoa ?

Jonne Peto

Missä lukee niin että muslimien tulee saada Helsingiltä ylimääräistä tukea, rahaa tai tonttivarauksia pienemmillekkään moskeijoille? Heillä EI VOI OLLA mitään erioikeuksia. Yhtään senttiä ei kuulu antaa Helsinkiläisten verovaroja moskeijahankkeisiin.

Pekka Hovatov

Samaa mieltä. Ostakoon vapailta markkinoilta, markkinahintaan sellaisen tontin kuin haluavat tai mihin rahat riittävät. Kristinuskoisten verorahoja ei saa käyttää vieraan, vihollismielisen ja valloitushaluisen uskonnon levittämiseen ja laajentumiseen.

Mikko Virtanen

Mutta vain väliaikaisesti että mahd. moni saataisiin jymäytettyä äänestämään tulevissa pressa- ja eduskuntavaaleisssa kokoomusta. Kun vaalit ohi niin Jansku, Nusima ja Sinnetännemäki otattavat asian uudelleen pöydänalta. Luuletteko ettei niitä vauraan öljyvaltion varat liehittele? Kaikki on Janskusta kiinni, kun hän haluaa suojata kokomuksen vaalitulokset. Eikö ihmiset muista Guggenheimia? Se otettiin varmaan 10 kertaa naftaliinista aina vain uudestaan ja uudestaan käsittelyyn. Kukkelista käytiin neuvotteluja jopa salassa, ei julkisesti molempien osapuolten välillä.

Timo Hietanen

Hesa voisi vuokrata itämaan tietäjille Messuhallin kovaan hintaan ja esim. Vallisaaresta
on käyttämättömiä bunkkereita upean luonnon keskellä, kuin Afganistanissa, kotoisaa.
Jos puuhanurkka tai ajatushautomo yksikkö tai useita sellaisia pitää saada - niin ilman
mitään islamin logoja.

Jonne Peto

Sinnemäki elää utopiassa. Helsingillä ei ole varaa elättää laittomasti kaupungissa olevia, saati lähi-idästä kotoisin olevia nuoria miehiä. He eivät täällä työllisty (20 % kymmenen vuoden kuluessa) Sinnemäen unikuvissa kaikille annetaan kaikkea .. mutta koskaan ei löydy kovaa faktaa .. mistä rahat otetaan unikuvien toteuttamiseen - veronmaksajiltako?