Keskiviikko 23.1.2019

EU:ssa syttyi myrsky siirtolaisuudesta – Donald Tuskilta ”sopimaton” ja ”antieurooppalainen” ehdotus

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.12.2017 16:50
Päivitetty: 
13.12.2017 16:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Puolan entinen pääministeri Donald Tusk johtaa Euroopan unionin jäsenvaltioiden päämiehistä koostuvaa Eurooppa-neuvostoa.
|

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin väläytys turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen pakkojärjestelmän hylkäämisestä synnytti tiistaina poliittisen myrskyn EU:ssa. Kreikkalainen maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos syytti puolalaista Tuskia antieurooppalaiseksi.

Tusk totesi EU-johtajille osoittamassaan tiedoksiannossa, että pakollinen taakanjako on herättämänsä kovan vastustuksen vuoksi osoittautunut tehottomaksi keinoksi ratkaista jäsenmaiden ylikuormittumista siirtolaispaineessa. Verkkolehti Politicon mukaan huomio sytytti siirtolaisuustappelun, jossa esimerkiksi ruotsalainen europarlamentaarikko Cecilia Wikström ilmoitti järkyttyneensä Tuskin kommentista ja totesi tämän vaikuttavan enemmän tiettyjen EU-maiden kuin koko Euroopan johtajalta. Taakanjakoa ovat vastustaneet etenkin itäisen Euroopan maat.

Euroopan komissio on vakuutellut, että taakanjako ja turvapaikanhakijoiden pakolliset sisäiset siirrot toimivat, vaikka se samaan aikaan on pyrkinyt siirtymään pakkojärjestelmästä vapaaehtoisempaan pakolaismalliin. Lue lisää: EU hautaa ”sisäisten siirtojen” järjestelmän? Nyt siirrytään uuteen pakolaisohjelmaan

Kiivaimmin hermostui maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos, jonka kommenteista kertoo muun muassa kreikkalaislehti Kathimerini. Välimeren maana Kreikka kuuluu niihin EU-maihin, jotka tarvitsevat muilta mailta apua pakolaistaakan jakamiseen.

– Tuskin paperia ei voi hyväksyä. Se on antieurooppalainen ja se hylkää kaiken viime vuosina tekemämme työn. Eurooppa-neuvoston johtajan rooli on puolustaa eurooppalaista yhtenäisyyttä ja periaatteita – tässä paperissa Eurooppa-projektin pääpilari unohdetaan. Eurooppaa ei voi olla ilman solidaarisuutta, kreikkalaiskomissaari sanoi.

Politicon mukaan Tuskin myöhemmin julkaisema päivitetty paperi suhtautui EU:n saavutuksiin myönteisemmin.

Suomessa pääministeri Juha Sipilä arvioi STT:n mukaan keskiviikkona, että EU:n tur­va­paik­ka­jär­jes­tel­män uu­dis­tuk­seen ei varmaankaan oteta mukaan pa­kol­lis­ta vas­tuun­ja­koa.

Lue myös: Matti Vanhanen varoittaa Afrikan kansainvaelluksesta: ”Järjestelmämme oli seota miljoonasta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Sen tarkemmin perehtymättä Tuskin siteerattuun lausuntoon, niin yleisesti Tusk on erinomaisen rationaali ja eurooppalaisilla arvoilla varustettu henkilö.

Tusk on varmaan nähnyt, että ensisijaisten rajamaiden ei tarvitse vastuutaan kantaa ja hoitaa rajavelvollisuuksiaan jos tulija vastuu voidaan delegoida muille Euroopan maille. Tuskin ehdottamassa tapauksessa rajat alkaisivat kummasti tiivistyä Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa, mikä oikeasti palvelisi koko Eurooppaa nuo ensilinjan maat mukaanluettuna.
Tosin Tuskinkin esitys on hyvin vaatimaton mitä pitäisi tehdä ja se mitä pitäisi tehdä on GCC maiden malli missä kaiiki maahantulo on tarkkaan laillistra ja aina määräaikaista työ-ja oleskeluluvallista. Mahdollisisesti rajoitetusti jostain muusta hallittavasta syystä kuten opiskelu tai "osto" residessi mikä on sidottu asunnon ostoon.
Myös on voitava luoda erilaiset sopimusmahdollisuudet tulijoille ja kansalaisille. Sekin juuri GCC maiden mallin mukaisesti mutta tasollisesti jonkin verran korkeammalle kun täällä on kulut enemmän ja kylmempi.'
Kaukana kuitenkin siitä mitä esitettiin tänään kotipiikojen minimipalkaksi.

Mikko Toivonen

Minulla ei muuten ole mitään sitä vastaan, että kokoomus on sen noin 20% puolueiden joukossa, mutta en ole kokoomuksen johtohenkilöiden ajaman politiikan kanssa ollut yhtä mieltä sitten Kataisen valinnan. Olin riittävästi ennen Kataisen aikaa tai sitä seuraavaa aikaa. Orpokaan ei luottamustani saa, ei liioin Risikko sote taiteilijana.
Tämä johto on käsittääkseni melko vastuuttomasti yksityistänyt turvaamme eli yhteisessä hallinnassa olevia yhtiöitä ja toimijoita ja annostellut ne pala palalta kaiken rahana näkeville ja siitä pelkästään nauttivalla mielestäni spekulatiivisen elämän edustajille.

Tällä hetkellä pahin tällainen kokoomusvetoinen päälle ajo, kuin käärmettä pulloon, on soten virheellinen "uudistaminen" vapaavalinnan avulla vaikka jo nytkin on 100% vapaavalinta jos joku oikeasti haluaa, tarvitsee ja on valmis maksamaan sen valinnan hinnan.

Tämä sote on kaikin mahdollisin keinoin torjuttava ja Kokoomuksen on palattava yhteisvastuulliseen toimintaan uudistamalla olemassa olevaa terveyden ja vanhustenhuoltojärjestelmää mikä on vähäiselläkin halulla mahdollista toteuttaa sekä tehokkaasti että yhteisen edun hyväksi eikä vain lieroilemalla vapaavalinnalla julkisia varoja pörssirahastaja terveystaloille. Ottakaa hyvä kokoomus nyt mallia brittien NHS systeemistä tai mistä tahansa Skandinavian ulkopuolisesta systeemistä ja lakatkaa mättämästä meidän rahojamme ja etujamme pörssirahastajille.

Jos haluatte kansaa palvella niin laatikaa myös oikea energiapolitiikka ja palauttakaa energiahuollosta ja jakelusta pääosa yhteiseen kontrolliin kuten vaikkapa Ruotsissa.
Lopettakaa myös metsien polttaminen tuossa energia politiikassa.

Jaakko Karki

Tusk on aivan oikeassa sanoessaan että EUn pakollisiin turvapaikanhakijakiintiöihin nojaava maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka on ollut ja on ”suuresti hajottava” ja ”tehoton”, joka mielestäni on lisäksi osoittanut EUn täydellisen harkintakyvyn puutteen ja toimintakyvyttömyyden jopa tässä asiassa.
EUn tehtävänä ei ole eikä tule olla itsenäisten valtioiden pakottaminen mihinkään, ja erityisesti ei mihinkään tekoihin tai päätöksiin jotka murentavat näiden valtioiden omaa kulttuuria ja taloutta. Erityisesti EUn ei tule milloinkaan yrittää kävellä valtioiden suvereniteetin yli ja yrittää pakottaa jonkun Brysselin byrokraatti- tai elitistipolitiikkoryhmän arvoja toisiin valtioihin, joilla on itsellään ollut jopa satoja vuosia omat hyvin toimivat juutalais-kristilliseen sekä helleenis-roomalaiseen arvomaailmaan pohjautuvat yhteiskunta järjestykset.
Saksalaistyylinen mahti (German Macht, English might) ei kuulu EUn toimivaltaan ja sellaisen pakottamispolitiikan yrittäminen tulee johtamaan EUn ennenaikaiseen hajoamiseen.

Milli Maja

No eurooppalaiset ovat olleet alun perinkin typeriä kun oikein kansainvälisin voimin on poimittu satoja tuhansia pakolaisia Välimerestä. Tämähän on saanut aikaan juuri massamuuton ja salakuljettajat rikastuvat. Kaikki pakolaisveneet olisi pitänyt käännyttää esim Tunisiaan, joka on suhteellisen turvallinen maa. Kauhulla odotetaan kun seuraava miljoonien aalto pyyhkäisee yli Euroopan. Afrikan väkiluku lisääntyy 2050 mennessä miljardilla sen miljardin jo asuvan lisäksi. Eihän siitä määrästä tarvitse kuin 10% eli 100 miljoonaa niin ollaan lirissä....eikun kaikki Euroopan rajavartioston veneet sinne Välimerelle sitten vaan. Itse asiassa Suomi ei voi tähän juurikaan itse vaikuttaa. Siksi täytyy todellakin sulkea ne rajat.