Keskiviikko 12.12.2018

HS: Keskusta syöksyi jo alle 15%:n – kokoomus nousi taas

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.12.2017 17:46
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän (vas.) johtama keskusta on pahassa kannatusluisussa. Samaan aikaan viime vuonna keskustan kannatus oli peräti kuusi prosenttiyksikköä korkeampi kuin nyt.
|

Pääministeripuolue keskustan alamäki jatkuu Helsingin Sanomien kyselyssä. Puolue oli mittauksen neljänneksi suosituin 14,8 prosentin kannatuksella.

Vuodessa kannatus on romahtanut peräti kuusi prosenttiyksikköä. Näin alhaalla kannatus oli viimeksi syksyllä 2011.

Kokoomus sen sijaan vankisti asemiaan kärjessä 22,2 prosentin kannatuksella, joka on suurempi kuin kertaakaan aiemmin tänä vuonna. Toisena on SDP 19 prosentilla.

Vihreät piti paikkansa kolmantena 15,4 prosentin kannatuksella, vaikka luku pieneni hieman. Vihreiden suosio on huomattavasti suurempi kuin vielä alkuvuodesta, vaikka syksyllä luisua onkin ollut.

Vasemmistoliiton kannatus nousi hieman 9,3 prosenttiin ja perussuomalaisten kannatus hupeni vähän 8 prosenttiin. Sinisiä äänestäisi vain 1,6 prosenttia suomalaisista, kristillisdemokraatteja 3,3 ja RKP:ta 4,4 prosenttia.

Hallituksen yhteen laskettu kannatus nousi hieman ja oli nyt 38,6 prosenttia.

Tutkimusyritys Kantar TNS haastatteli puhelimitse 2 356 henkilöä 14.11.–10.12.2017. Suurimpien puolueiden kohdalla tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttia.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Lars-Erik Wilskman
Lars-Erik Wilskman
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Keskusta laskee edelleen

12.8-11
Keskustan kannatuksen alamäki jatkui myös heinä-elokuussa, ja kannatus oli taas ennätyksellisen alhaalla. Puoluetta kertoi
-kannattavansa 13,2 prosenttia vastaajista, eli 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kesäkuussa.

Pasi Käyhkö

Matti, niinkin voi olla. Mutta kyllä tuo muuttosuunnan vaikutus alkaa voimistua, sillä miksi kaupungissa asuva äänestäisi Keskustaa? Tämä sama ilmiö on tapahtunut jo Ruotsissa. Siellä vastaavan puolueen kannatus on nyt n. 5-6%.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #13

Näin tämä on Pasi nähtävä. Kaupunkipuolueet, Kokoomus reaalipolitiikan puolueena ja Vihreät luonnosta vieraantuneena puolueena, ovat tänä vuonna kasvattaneet kannatusta. Tosin sitten SDP, joka on myös ollut kaupunkipuolue, jopa Helsingissä, on aivan itse sotkenut kannatuksensa kukkahattuiluun ja kaiken sääntelyn vaalimiseen (tosin KePu taitaa tässä vetää jopa pidemmän korren).

Keskustapuolue... Neuvostoliitto kaatui yli 25 vuotta sitten, miksi Keskusta jatkaa? Ehkäpä Maalaisliiton osa tulee kannattelemaan puolueen mainitsemaasi 5-6 % kannatukseen.

Puoluekenttämme on niin pirstoutunut, että ei taida olla olemassa todellisia vaihtoehtoja vallitsevalle puoluehegemonialle.

Juha Salmi

Tutkailin viime vuoden tämän vuoden tulojani joissa kiky alensi kokonaistulosummaa, mutta alentunut veroprosentti taasen teki tuloksen lievästi positiiviseksi. Jos kikyt tarkoittavat tulevaisuudessa samaa niin kannatan niitä lämpimästi.

Marja-Liisa Kalkela

Niinkö? Se mikä "aleni " vietiin toisellakädellä
terv.palv.maksujen 27%,energiaveron,kuntaveron,alkoholi/tupakka ,kesämökkien kuntaveron ,vene verojen korotuksilla .
Työttömiä,eläkeläisillehän ei tuloveronkevennys koskenut koska ei ole tuloja.
Veronkorotukset edm.kyllä tasapuolisesti tuloja saavien kanssa.

Sipilän hallitushan lupasi ettei nosta veroja.
Mutta ei puhunut mitään veroluonteisten maksujen korotuksista.

Mikko Toivonen

Minulla ei muuten ole mitään sitä vastaan, että kokoomus on sen noin 20% puolueiden joukossa, mutta en ole kokoomuksen johtohenkilöiden ajaman politiikan kanssa ollut yhtä mieltä sitten Kataisen valinnan. Olin riittävästi ennen Kataisen aikaa tai sitä seuraavaa aikaa. Orpokaan ei luottamustani saa, ei liioin Risikko sote taiteilijana.
Tämä johto on käsittääkseni melko vastuuttomasti yksityistänyt turvaamme eli yhteisessä hallinnassa olevia yhtiöitä ja toimijoita ja annostellut ne pala palalta kaiken rahana näkeville ja siitä pelkästään nauttivalla mielestäni spekulatiivisen elämän edustajille.

Tällä hetkellä pahin tällainen kokoomusvetoinen päälle ajo, kuin käärmettä pulloon, on soten virheellinen "uudistaminen" vapaavalinnan avulla vaikka jo nytkin on 100% vapaavalinta jos joku oikeasti haluaa, tarvitsee ja on valmis maksamaan sen valinnan hinnan.

Tämä sote on kaikin mahdollisin keinoin torjuttava ja Kokoomuksen on palattava yhteisvastuulliseen toimintaan uudistamalla olemassa olevaa terveyden ja vanhustenhuoltojärjestelmää mikä on vähäiselläkin halulla mahdollista toteuttaa sekä tehokkaasti että yhteisen edun hyväksi eikä vain lieroilemalla vapaavalinnalla julkisia varoja pörssirahastaja terveystaloille. Ottakaa hyvä kokoomus nyt mallia brittien NHS systeemistä tai mistä tahansa Skandinavian ulkopuolisesta systeemistä ja lakatkaa mättämästä meidän rahojamme ja etujamme pörssirahastajille.

Jos haluatte kansaa palvella niin laatikaa myös oikea energiapolitiikka ja palauttakaa energiahuollosta ja jakelusta pääosa yhteiseen kontrolliin kuten vaikkapa Ruotsissa.
Lopettakaa myös metsien polttaminen tuossa energia politiikassa.

Ilmari Jokinen

Show alkaa heti kun vuosi vaihtuu. Sinistyneitten kansanedustajien työpaikat ovat sulamassa alta pois ja loikkakisat voivat alkaa.
RKP ei lähde täyttämään sinisiä hallitukseen ilman uusia vaaleja.

Hiekka valuu tiimalasissa ja kepun kannatus sulaa lopullisesti pois. Agraareja on liian vähän. Apupuolueen rooli odottaa jos sekään enää jatkossa.