Perjantai 14.12.2018

Kansanedustaja: Nykyistä matalammat palkat mahdollisiksi Suomessa – toimeentulon turvaisi julkinen tulonsiirto ja vapautus veroista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.12.2017 19:55
Päivitetty: 
13.12.2017 20:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Antero Vartia toivoisi Suomen työllisyyden avuksi mallia, jossa yhdistyisivät nykyistä matalammat palkat sekä julkiset tulonsiirrot ja matalapalkkojen verovapaus.
|

”Työttömien Suomi” ei kestä uutta talouskriisiä, varoittaa kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) blogissaan. Yrittäjämielinen kansanedustaja haluaa parantaa työllisyyttä vapauttamalla matalapalkkaisen työn veroista sekä mahdollistamalla työn teettämisen nykyistä matalammilla palkoilla. Matalapalkalla elämistä hän tukisi julkisista varoista maksettavilla tulonlisillä, mitä ehdottaa myös taloustieteilijä Sixten Korkman.

Vartian blogikirjoitus on julkaistu myös osana keskusjärjestö STTK:n Matapalkkatyö-pamflettia. Kansanedustaja on puhunut julkisuudessa mallista, jossa työnantajat saisivat maksaa nykyistä matalampia palkkoja, mutta työntekijöiden toimeentuloa parannettaisiin julkisilla tulonsiirroilla.

Hänen vaatimuksensa koskee työtä, jossa ei vaadita suurta osaamista ja josta ei ”pystytä” maksamaan toimeentuloon riittävää palkkaa – eli jota ei ehkä synny ilman tulonsiirtojen apua. Vartia perustelee mallia sillä, että tällä hetkellä työttömyys on korkeinta matalasti koulutettujen joukossa.

– Matalapalkkatyötä vastustetaan, koska kuka nyt haluaisi ihmisille maksettavan huonoa palkkaa. Mutta kun mietitään sen todellista vaihtoehtoa, työttömyyttä, on matalapalkkatyö huomattavasti parempi vaihtoehto, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Uusia työsuhteita olisi tarvittaessa voitava solmia nykyistä matalammilla palkoilla, mutta tämä on kompensoitava palkansaajille palkan lisäksi maksettavilla tulonsiirroilla. Yrityksille maksettava palkkatuki tulisi ohjata suoraan tuettaville työnhakijoille, sillä se lisäisi heidän autonomiaansa huomattavasti.

Vartian mukaan ”matalapalkkaisen työn veroista ja työnantajamaksuista tulee päästä eroon”.

– Kaikki työllistymistä haittaavat kiilat tulee yksinkertaisesti hävittää. On paljon fiksumpaa verottaa vähemmän sitä, mitä haluamme enemmän (työtä) ja verottaa enemmän sitä, mitä haluamme vähemmän (haitat, kulutus).

Samansuuntaisia ajatuksia esitti STTK:n seminaarissa myös taloustieteen professorina toiminut Sixten Korkman, Talouselämä kertoo. Korkman helpottaisi erityisryhmien palkkaamista vähimmäispalkkatasoja alittavilla summilla tilapäisesti – ja turvaisi työntekijän tulotason tulonsiirroilla, kuten Vartiakin ehdottaa.

Samoin Korkman puuttuisi matalapalkkaisen työn verotukseen.

– Matalien palkkojen kohdalla ei pitäisi maksaa veroja lainkaan. Sama koskee sosiaaliturvamaksuja. Meidän pitäisi helpottaa työllistymistä ainakin siltä osin kuin se on järkevästi tehtävissä, Korkman sanoo.

Vartia heikentäisi myös työllistämisen riskejä eli muun muassa irtisanomissuojaa.

Vartian mielestä matalapalkkatyön edellytyksiä parantavilla uudistuksilla on ”tavaton kiire, sillä muuten seuraava talouskriisi horjuttaa hyvinvointivaltiotamme vielä edellistä rajummin”.

– Erona edelliseen talouskriisiin on se, että tällä kertaa puskurimme on syöty. Jos työmarkkinamme ovat yhä korjaamatta, seuraava kriisi iskee paljon edellistä rajummin. Tuolloin täälläkin saatetaan nähdä yli 20 prosentin työttömyysaste, Vartia väittää.

Matalapalkkakeskustelua nostanut STTK on eri linjoilla kuin Vartia ja Korkman. Keskusjärjestö linjaa, että se ”ei kannata matalapalkkatyötä eikä esitä sen lisäämistä”. STTK:n teettämän kyselyn perusteella myöskään suomalaiset eivät kannata matalapalkkatyön lisäämistä, sillä 79 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että työttömien ei tulisi ottaa vastaan kokoaikatyötä alle työehtosopimuksen mukaisen vähimmäispalkkatason.

Matalapalkkatyön puolesta on twiitannut myös vihreä politiikan konkari Osmo Soininvaara (alla).

Päivitys: Otsikkoa täsmennetty klo 20.46: muotoilu ”Nykyistä matalammat palkat Suomeen” muutettu muotoon ”Nykyistä matalammat palkat mahdollisiksi Suomessa”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Miksi?
TALOUSKASVU
Suomen talouskasvu vihdoin kunnon vauhdissa !
13.12.2017
TE
JK.Maksaisiko Pörssiyritykset ja PK-yritykset sitten enempi veroja yhteiskunnan ylläpitoon? Sosiaaliturvaan ja palveluihin.
Nyt jo 30 milj.ilmaista työtuntia yrityksille ja järjestöille,verovaroilla.

Jonne Peto

Muslimipakolaisiin uppoaa n. 2 miljardia ei uusia pakolaisia maahan, hallintoa karsittava - nyt hallintoa 10 milj. suomalaista varten - säästö vähintään 1 miljardi, oopperatuki 60 milj. euroa, museovirasto lakkautettava jne. Ihan säästämällä saadaan n. 5..7 miljardin säästöt.

Juha Aalto

Miten liittyy ehdotukseen ? Tässähän haetaan ratkaisua sille joukolle, joka ei työllisty helposti edes nousukautena. Lisäksi esimerkiksi yksinyrittäjät saisivat mahdollisuuden työllistää ja jaksaa paremmin..

Marja-Liisa Kalkela

Arvaas monta miljoonaa on jo upotettu tempputyöllistämiseen ?
Sinä,minä,eläkeläiset,palkansaajat ja PK-yritysten kotitaloudet ne "palkat" maksaa tuosta puuhastelusta. Veroilla ja korotetuilla veroluonteisilla maksuilla. Ja lisää on tulossa-18.Miten ihmeessä isonikäpolven aikana yrityksillä oli varaa maksaa palkat tehdystä työstä? Niillä veroilla luotiin sosiaaliturva kaikille ja palvelut. Pitäisikö tyytyä vähän pienempiin tuottoihin myös yritysten osalla?

Pasi Anttila

Se on se työttömien ryhmä josta J. Vartia puhui, ryhmä joka ei kuitenkaan työllisty.
Missä tässä mallissa on se säästö? Matalat palkat, työntekijä ei maksa veroja ja saa edelleen tulonsiirtoja. Missä säästö?

Harri Tapani

Uusliberaalien vaatimukset että verot valtion maksettaviksi ja nyt näköjään palkatkin...Semmoinen systeemi oli tuossa itänaapurissa vuosikymmeniä, sitä kyllä kauhistellaan yleisesti ympäri maailmaa.

Tämä working poor idea:

"Kirja alkaa kuvauksella Fairmontissa Yhdysvalloissa pidetystä eliittikokouksesta ja sen premisseistä. "To have lunch or be lunch" on osallistujen mottona. Heidän hahmottelemassaan tulevaisuudessa on 4/5 ihmisistä vailla työtä...

Elitistit pohtivat tämän 4/5:n tulevaisuutta tietystikin ainoastaan omalta kannaltaan; pienten ihmisten kohtalo ei heitä huoleta. Hehän ovat onnellisia saadessaan tehdäkseen katujen lakaisua, kotiapulaisen hommia ym.saadakseen katon päänsä päälle.Yritytksethän heistä eivät tietenkään voi ottaa vastuuta. Mitkään moraaliset probleemit eivät elististejä vaivaa...

Heidän tarjottelemassaan kehitysmaamallissa ihmiset saisivat elämäänsä sisältöä esim. naapuriavun, urheilujärjestöjen ja erilaisten yhdistysten kautta. Rikkaat linnoittautuvat omiin aidattuihin kaupunginosiinsa mellakkapoliisien ja yksityisten turvapalvelujen suojiin, asioivat omilla klubeillaan, yksityisissä ostoskeskuksissa. Heitä eivät köyhät, pakolaiset eivätkä siis myöskään rasismi vaivaa...He voivat rauhassa puoltaa niitä vaikka millä mitalla koska niistä on heille hyötyä: he voivat mielin määrin käyttää hyväkseen tätä työttömien vara-armeijaa..."

http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=92

Jussi Keinonen

Tuo linkkisi, kirja-arvostelu vuodelta 1998 tarjosikin hauskasti vaahtoavan, ylipitkän, anarkismiin heittäytyvän murinaesseen, josta otteita:

"... tämä nykyajan yhteiskunnallinen hajoaminen saattaa tarjota anarkistista potentiaalia radikaalin ja totaalisen (kaikille elämänaloille ulottuvan) työväenliikkeen muodossa... päätökset tehtäisiin yhteisön sisäisen solidaarisuuden keinoin suoraa demokratiaa noudattavissa neuvostoissa... elitistit rosvoavat tuotantovoimat ja inhimillisen potentiaalin jotta voisivat synnyttää köyhyyttä joukkoonsa kuulumattomille... media komentaa kaikkia kuin armeija sotilaitaan, ja kaikki tottelevat, omaksi tuhokseen... demokratia merkitsee Yhdysvaltain tahtoon taipumista... parlamentarismi on eliitin tapa kahlehtia ja neutraloida kansan aktiviteetti... ainoastaan anarkistit eivät voi pettää koska he sanoutuvat irti parlamentaarisesta toiminnasta..."

Harri Tapani

Jo vain, otteesi/tiivistelmäsi on oikein hyvä, jopa huvittava varsinkin jos yrittää puhua ohi asian, kirjoittamasi on oikeastaan aika lähellä tunnettua argumentoinnin ensimmäistä virhettä...

http://www.skepsis.fi/jutut/virhelista.html

Toki kirja-arvostelu on 90-luvulta jolloin ihmiset yllättävää kyllä tuntuivat tietävän paljon enemmän asioista kuin nykyisin nettiaikanakaan jolloin ihmiset kovasti hämmästelevät niitä asiota mitä tapahtuu koko ajan...ja jotka jo 90-luvulla kerrottiin. Ehkä tuolla kirjaesitteyssä mainitulla tittytainmentilla on jotain tekemistä sen hämmästelyn ja asian kanssa, onhan sitä tuutattu meri medioista muodossa jo toisessa viimeiset parikymmentä vuotta kiihtyvän tahtiin, tälläkin hetkellä ihmiset vouhkaavat kovasti tärkeinä aina uutisia myöten sukupuolijutuista...yms.

"Koska globalisaatio etenee makkaransyöntiteoriaa soveltaen - pätkittäin - ei tyhmä kansa huomaa mitä on tekeillä ja mistä globalisaatiossa on kyse, varsinkin kun sitä pidetään kurissa "tissiviihteellä" (tittytainment - Jimmy Carterin entisen sotilaspoliittisen neuvonantajan Zbigniew Brzezinskin keksimä ilmaus"

Ja totta on sekin havainto ja sivuasia että tuon arvostelun kirjoittanut henkilö näyttää tuolloin arvostaneen anarkismia. Mutta itse asiaan, eli kirjaan ja sen sisältöön, aikoinaan kun kyseisen kirjan lukaisin, havainto oli, että aika lailla oikeaan ovat kirjan kirjoittaneet europarlamentaarikko ja toimittajat osuneet, olihan heistä yksi jopa mukana kaikissa noissa edellä mainituissa Fairmontin eliittikokouksissa. Edellen tänä päivänä kirjassa mainitut asiat hiljalleen tapahtuvat ympäri maailmaa.

Tuossa Wikipedian esittelyä kirjasta, ehkä se on mukavampi lukaista, ainakin lyhyempi.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Global_Trap

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #17

" Tittytainment...tälläkin hetkellä ihmiset vouhkaavat kovasti tärkeinä..."

Heh, että osuskin...

" Vai onko nyt niin, että tällä #Metoolla nimenomaan halutaankin syrjäyttää vaarallisemmat, tulenaremmat aiheet?"

" Eri uutisaiheet käyvät siis mediassa, esim. uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa, jatkuvaa kilpailua, mikä on tärkeää ja mikä ei. Ja niitä tärkeitä, siis aivan jättimäisen suuria kysymyksiä, on nyt ilmassa enemmän kuin aikoihin. Eriarvoistuminen vain kiihtyy, ihmisiä jätetään hoidotta, poliisilla ei riitä resursseja tutkimaan kaikkia rikoksia, edes seksuaalirikoksia. Kaiken lisäksi samaan aikaan kun meillä vietettiin Suomi 100 -juhlia, toisaalla Euroopassa suunnitellaan ei enempää eikä vähempää kuin koko Suomen olemassaolon lakkauttamista itsenäisenä valtiona.

Jotenkin luulisi, että aikuisilla ihmisillä olisi tarve keskustella näistä. Ja vaatia medialtaan ja päättäjiltään näille huomiota. "

http://tuulakomsi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247583-mina-ja-mina-ja-minaki...

Harri Tapani

"Kirja alkaa kuvauksella Fairmontissa Yhdysvalloissa pidetystä eliittikokouksesta ja sen premisseistä. "To have lunch or be lunch"

Heh, siellä meni herne nenuun kyseisestä todellisuuskuvauksesta jollain ja tuo 90-luvulta asti Adcricolan sivuilla ollut kirja-arvostelu sensuroitiin pois.Totuuden ministeriö lienee asialla tässä... :p

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
verot valtion maksettaviksi ja nyt näköjään palkatkin...Semmoinen systeemi oli tuossa itänaapurissa vuosikymmeniä

Juu samaa täälläkin tehdään nykyään. Sielläkin vielä Limpun valtiolta kainaloonsa työstä.
Täällä saa EU-ruoka-apuna ja Hurstin jonosta leipäkassin,että jaksaa ilmaistyöllä ( työnteolla) "parantaa" talouttaan .

Jussi Keinonen

Selvennys: STTK:n teettämä kysely (löytyy taustatietoineen linkistä yllä) ei liity suoraan Vartian, Korkmanin, muistaakseni Vartiaisen ja minunkin täällä tekemään argumentointiin. Se kysyy samoja asioita, mutta ERIKSEEN, kas näin:

1) "Työttömien pitäisi ottaa vastaan kokoaikatyötä alle työehtosopimuksen mukaisen
vähimmäispalkkatason", josta 79 % täysin tai jokseenkin eri mieltä

2) "Mikäli työntekijälle työstä maksettava palkka olisi alle työehtosopimuksen
mukaisen vähimmäispalkkatason, eikä palkka riittäisi kattamaan toimeentuloa,
minkä tahon vastuulla henkilön toimeentulon turvaaminen pitäisi mielestäsi
ensisijaisesti olla?" johon 83 %, että yhteiskunnan.

MUTTA mikä olisi vastaus, jos kysymykset yhdistettäisiin näin:

"Työttömien pitäisi ottaa vastaan kokoaikatyötä alle työehtosopimuksen mukaisen
vähimmäispalkkatason, jos yhteiskuntamme maksaisi lisätukea niin, että työtön saavuttaa työehtosopimuksen vähimmäistason".

Tästä on kyse.

Harri Tapani

" jos yhteiskuntamme maksaisi lisätukea niin, että ..."

No mutta lisätukiahan on maksettu jo aikoja sitten, palkkojen pienuudesta johtuen ja tietysti kokopäivätyön puutekin on vaikuttanut asiaan, homma vaikuttaa kuten työllistämispuuhat yleensäkin nykyään, pyörän ties monenneltako uusintakeksimiseltä.

http://www.palkkatyolainen.fi/pt2003/pt0305/p030604-a1.html

Aikoinaan LEX - Leppänen toimi hyvin ja poisti lähes koko nuorisotyöttömyyden maasta, mutta se oli eri aikaa ja kalliskin se oli, eikä nykyinen kilpailu sietäsi tuettuja markkinahäiriöitä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lex_Lepp%C3%A4nen

" laki oli kiistelyn kohteena ja siitä lopulta äänestettiin eduskunnassa, vasemmisto puolusti lakia ja oikeisto vastusti, eduskunnan edessä oli työttömien nälkälakkovaunu äänestyspäivänä työttömien vaatiessa lain säilyttämistä. Itse äänestys meni niin tiukille, että "uusi puolue" Vihreät joutui ja pääsi vaa´ankieliasemaan lakia käsitellessä, eli vihreät ratkaisisivat lain kohtalon ja niinhän siinä kävi, vihreät hyppäsivät oikeiston kelkkaan ja laki kaadettiin."

http://ansjout.puheenvuoro.uusisuomi.fi/30453-urpo-on-poissa#comment-315308

Harri Kovala

Saksassa kokeiltiin samanlaista keinoa jo reilut 15 vuotta sitten, Hartz IV-sopimusta. Sen tuloksena Saksan liittovaltion velka paisui nopeasti niin suureksi, että Saksan liittovaltio rikkoi Lissabonin sopimusta velkarajoista ja vieläkin Saksa on sen vuoksi Suomea velkaisempi valtio.

Miksi tähän päädyttiin, johtuu kahdesta yhtäaikaisesta tapahtumasta. Vakituisten, veroa kerryttävien työpaikkojen määrä vähenee, koska osa-aikaisten verorahoja lisätueksi vaativien työpaikkojen määrä kasvaa.

OECD viimeisimmässä katsauksessa totesi, että Suomen talouskasvun suurin jarru on liian pienet palkankorotukset.

Sitten vielä pieni katsaus tilastotieteeseen. Jos 3000 euroa kuukaudessa ansaitseva kokopäivätyötä tekevä irtisanotaan ja hän työllistyy osapäiväisesti ansaiten 1500 euroa kuukaudessa, niin nouseeko keskipalkka, vai laskeeko?

Suomalaisen tilastomatematiikan mukaan keskipalkka Suomessa nousee.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
pitäisi ottaa vastaan kokoaikatyötä alle työehtosopimuksen mukaisen
vähimmäispalkkatason

Hmm? Veikkaisin sitä "paikallistasopimista" mitä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn.
Ennenhän on aina sovittu itse kun työsopimuksen tekee sopii myös palkkansa työnantajan kanssa.
Mutta se ei saa mennä alle alakohtaisesti EK/SAK sopimien palkkojen.

Risto Jääskeläinen

Työnantajat epäonnistuneet työn antamisessa, koska työttömyys?

Vaan jos siirryttäisiin kansalaispalkkaan, työstä maksettavaa alinta palkkaa olisi samalla alennettavakin. Vartian ehdotuksessa on vähän samoja piirteitä, mutta kontrolli säilyisi yksilön ulkopuolella, "hallinnolla"?

Marja-Liisa Kalkela

Kansalaispalkka/Nyt jo kokeilu Perustulo 560e/kk.
Kun Ranskalainen toimittaja kertoi että hän seuraa mielenkiinnolla miten suomalaiset suhtautuu perustuloon kun huomaavat kuinka eriarvoisesti sitä annetaan.
Jos saman kaavan mukaan kuin kelan etuuksia tulojen mukaan ansiosidonnaisena niille kenellä on tuloja.
Mutta köyhimmän toimeentulotuesta vähennetään muut etuudet tulona pois .Ja tuloja vähemmäs saavat pienimmät tuet .Samoin tulottomat työttömät.
Nythän se joka ei tarvitse työmarkkinatukea/toimeentulotukea saa puhtaasti käteen 560e/kk tulojen päälle.
Mutta työtön Työmarkkinatukea/toimeentulotukea saavan perustulo 560e otetaan huomioon toimeentulotuessa tulona ja vähennetään edm.tuesta ja työstä kieltäytyminen leikkaa tukea.
Työstä palkka ja palkoista vero valtiolle yhteiskunnan ylläpitoon. Muuta tapaa ei ole.
Jo Herodes sen tiesi aikoinaan.Kun puusepän pisti verolle .

Harri Tapani

" sillä progressio on sairas systeemi."

Kovin moni näyttää arvostavan tuota Itänaapuri-Venäjän mallia jossa on tasavero, toki onhan tasavero myös mm. Romaniassa josta tänne tulee kerjäläisiä ja Bulgariassakin.

Myös Islannissa oli hetken tasavero, mutta se peruttiin ja muutettiin sikäläisen pankkikriisin jäljissä ja muutettiin progressiiviseksi, samalla myös työttömyys alennettiin neljään prosenttiin, eli nykykäsityksen mukaiseksi lähes täystyöllisyydeksi.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205351-islanti-teki-kaiken-toisin

Uutinen muutama vuosi sitten, oli kyselty tasaverosta:

"Kaikille sama veroprosentti? - Jopa rikkaat sanovat ”ei”"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/81795-kaikille-sama-veroprosentti-jopa-...

Simo Tamminen

Kaikkein matalimmista palkoista ei mene nykyisinkään valtionveroa. Käytännössä se raja on n. 2600€/kk/b. Kunnallisvero on se kaikkein suurin menoerä matalista palkoista. Eläke -, jäsen- ym. maksut vähentävät myös nettotuloja. Avustusviidalkko taas tasaa jonkinverran tuloja jos niitä osaa- ja ymmärtää käyttää.

Harri Tapani

Totta noin, verotus on siirtynyt enemmänkin tasveroihin ja erilaisiin veroluontoisiin maksuihin, siis kunnallisveron lisäksi, esim kiinteistövero jne. jotka osuvat kaikkiin joka tapauksessa, pahiten tietysti niihin pienituloisiin.

Vuoden takaisessa uutisessa ihmeteltiin työttömien kovaa verotusta.

"Työttömän veroprosentti ihmetyttää jopa kansanedustajia – ”Jotain on pielessä, jos ihmiset eivät tiedä tätä”"

https://www.uusisuomi.fi/raha/171723-tyottoman-veroprosentti-ihmetyttaa-...

Muuten verouutisia.

"Raportti: Suomessa on veropalveluyrityksiä, joista osa on avustanut laittomassa veronkierrossa – järjestö syyttää Kevaa verovälttelystä "

https://yle.fi/uutiset/3-9973833

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"Työttömän veroprosentti ihmetyttää jopa kansanedustajia – ”Jotain on pielessä, jos ihmiset eivät tiedä tätä”"

Totta. Työmarkkinatuesta 20%,
ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta jopa 22,4%.Kertoi HS.
(niillä veroilla kannustetaan työllistymään?)
Päälle tulee ALV 14%-24% kuten muillekkin.

Miksei tuloja saavien Kela-etuuksista pidätetä 20%-22,4% veroa?
Työtön maksoi jo veronsa työssä ollessaan omaan työttömyysturvaansa ,työttömyyden varalle.

Pasi Anttila

Kyllä se niin on että tämä on markkinatalousyhteiskunta jossa tuotetaan vaan sitä mitä markkinat haluaa. Toimitaan markkinatalouden pelisäännöillä, eikä niihin sääntöihin sovi valtion maksaa osaa ihmisten palkoista, se kuuluu työnantalle. Jos työlle ei löydy maksajaa se työ jää tekemättä PISTE.

Marja-Liisa Kalkela

Jos Kianderin tutkimuksen mukaan -10 palkansaajat maksaa suurimman osan palveluista ja sosiaaliturvasta.
Palkkojen "halpuutaminen" vie verotulot edm. ja seuraus on A La USA .Maksat itse kaikesta itse. Ja se tuskin tulee olemaan halpaa kun yksityiset tuottaa jo isonosan palveluista. Vielä jos sosiaaliturvakin on ajettava alas tai maksettava velalla.

Juha Koponen

..kannattaa miettiä onko juuri palkan alentaminen sitten tärkeintä? Vartialla hyviä aloitteita koskien esim. apteekkien kilpailutukseen.
Työnantaja aina haluaa palkkaa pienemmäksi.
Juuri peruspalkat ja työsopimukset ovat tärkeitä ja pitävät yhteiskunnan ihmisarvoisena ja sivistyksessä.
USA:ssa ja Intiassa, Kiinassa, ihmisen arvo mitataan markkina-arvon mukaan.
7 dollarin minimipalkka on tuntipalkka esim- maassa missä ei ole omaa sosiaaliturvaa. Mitä amerikka hyötyy tästä miljoonien köyhien armeijasta, joiden pitää tehdä toista työtä pystyäkseen elämään? Pääsevät walmartiin ostoksille edullisesti?
Ei ole tarvetta puhua palkkojen alentamisesta, "jotta turistit saavat syödäkseen" niinkuin eräs kokoomuksen edustaja sanoi.
Osaaika työ, vuokratyö jne. voisivat olla mahdollisuus. nopeat irtisanomiset, riippuen työntarpeesta jne. Hollannissa suuriosa työmarkkinoista pelataan näillä työläisillä.
Verotus on aivan liian korkeata suomessa, palkkaverotusta pitää koko ajan alentaa. Matalapalkka-aloilla, alle 2600 e/kk verot pitäisi olla 10% ja siitä alaspäin.
Nopeasti matalapalkka alet toisivat hyväksikäytettyjen työmarkkinat. Mitään valtion kompensaatiota on tyhmää sotkea mukaan. Veronalentaminen ja työnantajan maksujen alentaminen voisi olla järkevää..

Timo Hietanen

Toisinsanoen palkat alas ja alipalkatut Sossun luukulle täyttämään
toimeentulokaavakkeita ? Tai miksei samantien tekemään 2 - 3 paskapalkattua duunia, jotta kirkassilmäinen yrittäjähemmo voisi ajaa Mersulla ? Tästäkö juontuu mm. 2015 alkaneiden Suomeen tulleen Tornion ovien avoimien ovien päivät - Petteri Orpohan lunasti tuolloin "osaamisellaan" nykyisen valtion-
varainministerin pestin ? Palveluksena Kokoomukselle ja Suomen Yrittäjille, jotka
ovat lobbailleet vuosikaudet maahanmuuton autuudesta ? Suomi tulee nyky-
menolla olemaan entistä kahtiajakautuneempi, jos Vartian ajatukset saavat
kannatusta.

Harri Tapani

Tuo 2015 joukkomuutto oli jo muutamaa vuotta aiemmin.

"Suomeen tulleen pakolaistulvan on täytynyt olla hallituksen tiedossa viimeistään vuonna 2012, koska viranomaisvalmistautuminen aloitettiin jo 2013 SPR:n johdolla. Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena oli valmistautua jopa 100 tuhannen pakolaisen ”yllättävään” vastaanottotarpeeseen..."

http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206431-ei-lainkaan-yllattaen-ja-p...

Marja-Liisa Kalkela

No jos työttömien ilmaistyön työmarkkinatukea/toimeentulotukea vastaan
ja tuen leikkaus ja karenssi seuraa jos työtä ei ota vastaan .
Tehtiin laiksi-08 ja-10. Paltamokokeilu siitä aloitettiin samalla.
Niin mikähän oli Vanhasen/Kiviniemen porvari-hallituksen tarkoitus?
Kepu,kok,vihreät,Rkp-07-11

Per-ole Stenman

Vihreiden kannssanedustajat ovat turhake niiden palkkasta voisi alentaa 70% ja vielä palkka riittäisi heille että ei tarvittse mitän lisämaksuja verorahoille anta siitä olisi hyvä alka. Vihreät haluavat kannatusta alas kuin mokoma ehdotta se on kumma nämä nyky politiikot halua kaikkien palkkoja alas paittsi oma joka pitä korotta kyllä vihreät mene seuravassa vaaleissa mappi öhön.

Raimo Hakala

Verotuasta alennettava. Työtä tehtävä pienellä palkalla jotta vienti vetäisi. Valtionkassasta tuettava työtätekeviä. Mistä ne verovarat saadaan joista valtion kassa muodostuu? Vai onko tarkoitus myydä valtion maat ja metsät yksityisille? Mistä sen jälkeen saadaan rahaa valtion kassaan? Vai eikö sen jälkeen enää tarvitse elättää kansaa.

Orvo Marjamäki

Olen jo edelliseen Vartiaisen kirjoitukseen kommentpinut asiallisesti, mutta nyt uusi kommentti.
Puhasta paskaa. Suomessa ei tule ikinä tapahtumaan että kaikki kansalaiset voivat hyvin ja tasapuolisesti.
Täälä on menttaliteetti se, että Suomalaiset köyhät kyykkyyn ja vieraslajeille kaikki ilmaiseksi. Tämä nk. (Amirkhan Jotakin)vapaaottelija esitteli kirjassaan että kun he tulivat pakolaisina Suomeen, saivat he tietysti asunnon mööpeleineen ja hilavitkuttimineen ja sen lisäksi kaiken mitä mitä älysivät pyytää. Samaan aikaan Vaasassa eleli Suomalaisia jotka elämäntilanteesta johtuen asuivat kylmissä taloissa (ei varaa sähkölaskuun) eikä siinä ollut jakoa mennä hakemaan sossusta rahaa. Että tälläviisiin.

Hannu Hämäläinen

Tulevaisuudessa jos hyvinvointi lisääntyisi myös työt vähenee koska Robotismi aiheuttaa seuraavan muutoksen.Palka ale ei ole ongelman ratkaisu sillä Robotit tekevät työt halvemmalla kuin ihmiset ainakin jossain vaiheessa.Jos ihmiset sietävät enemässä määrin työtä ja vastuuta robotilla ja tekniikalle..voi syntyä tilanne että ihminen ei ymmärrä mitä edes työ todella on tai edes käsitä vastuuta samoin kuin aiemmin.Tämä muutos aiheuttaa seuraavan ongelman eli syntyy luokka jossa elää ihmisiä ilman mitään velvoitteita tai vastuita.Epäilen ihmiskunnan selviytymistä tähän pisteeseen kun vielä näin n suuri osa ihmisistä elää vahoijen ongelmien parissa etsien edelleen ratkaisua työttömyyteen .Työttömyys on oire jostain muusta.