Lauantai 20.10.2018

KKO: Uskonrauhaa rikkoneen Sebastian Tynkkysen 300 €:n sakot pysyvät – ”Sananvapauttani rajoitetaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.12.2017 09:15
Päivitetty: 
14.12.2017 09:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisten nuorten ex-puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen toimii kaupunginvaltuutettuna Oulussa. Arkistokuva.

Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt valituslupaa Sebastian Tynkkysen tuomioon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oulun käräjäoikeus oli tuominnut Tynkkysen 50 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen.

Oulun kaupunginvaltuutettuna toimiva, perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Tynkkynen määrättiin maksamaan sakkoja yhteensä 300 euroa viime tammikuussa. Käräjäoikeuden mukaan Tynkkynen oli kirjoittanut kolmessa julkisessa Facebook-kirjoituksessaan muun muassa, että islam pitää kitkeä Suomesta pois ja että islaminuskoiset tulee poistaa maasta massiivisten siirtojen avulla.

KKO on hylännyt Tynkkysen valituslupahakemuksen, joka koski Tynkkysen oikeutta valittaa hovioikeuteen. Tynkkynen haki tuomioon muutosta Rovaniemen hovioikeudelta, joka ei kuitenkaan myöntänyt hänelle jatkokäsittelylupaa. KKO:ssa kysymys oli siitä, olisiko hovioikeuden tullut myöntää Tynkkyselle jatkokäsittelylupa.

Tynkkynen sanoi jo heti käräjätuomion jälkeen, että kyseessä on poliittinen tuomio. Nyt hän kommentoi KKO:n päätöstä tiedotteessa.

– Vien sen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi ja se on viimeinen askel, jonka voin sananvapauteni puolustamisen suhteen enää ottaa. Uskon, että suomalainen oikeuskäytäntö ei omassanikaan tapauksessa kestä ihmisoikeustuomioistuimen päivän valoa, sillä se rajoittaa sananvapautta perusteettomalla tavalla, Tynkkynen sanoo tiedotteessa.

Hovioikeus oli katsonut, ettei käräjäoikeuden tuomion oikeellisuutta ole millään muodoin syytä epäillä. KKO taas on ennakkopäätöstuomioistuin, jonka keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä, joilla ohjataan laintulkintaa ja oikeuskäytäntöä. KKO voi myöntää valitusluvan myös purkuperusteella oikeudessa tapahtuneen virheen takia.

Lue myös:

Sebastian Tynkkynen: ”Odottelen tietoja, mistä minua edes syytetään, jos syytetään”

Sebastian Tynkkysestä poliisitutkinta – Yhdenvertaisuusvaltuutettu: vaalikampanja osin rasistinen

Tutkija perussuomalaisten tuomioista: ”Sakko ei paljoa satuta”

Sebastian Tynkkynen tuomiostaan: ”Täysin käsittämätön ajatus 2000-luvun Suomessa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Stewart Griffin
Vastaus kommenttiin #13

Kansainvälisen lain? Taidat olla melkoinen kirjanoppinut. ;)

Hmmm, mistäköhän saisimme tietää pidetäänkö muslimeita ja kristittyjä kansanryhmänä? Kokeillaanko vaikka ihan sitä rikoslain pykälää, joka koskee kiihottamista kansanryhmää vastaan? Kas näin:
"Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan JOTAKIN RYHMÄÄ rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, USKONNON tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Kappas vaan. Mutta jos kansainvälinen "laki" sanoo jotain muuta, niin ei kai siinä mitään. :)

Harri Tapani

Muistaa kuinka Salaman Rushdien kohtelusta pöyristyttiin Euroopassa, hänhän joutui piiloutumaan maan alle ja valtion suojelukseen. Hänen sanavapuden rajoittamistaan pidettiin ympäri Eurooppaa aivan järkyttävänä.

Sitten ajat ja tavat muuttuivat EU-maissa ja yllättäen Rushdeta pidetään jopa rasistina yms.

"fanaatikkojen uhkaa piileskelevä kirjailija Salman Rushdie ihmettelee, miksi sananvapautta puolustavan lauseen jälkeen tulee usein mutta-sana ja näkemys siitä, miten sananvapautta tulee rajoittaa. Hän muistuttaa, että sananvapauden käsitteen ydin on, että sana on vapaa. Kun sanomista rajoitetaan, kyse ei ole enää sananvapaudesta.

– Sinä hetkenä, kun joku sanoo: ”Uskon kyllä vapaaseen sanaan, mutta”, minä lakkaan kuuntelemasta, sanoo Rushdie."

http://havainnoija.blogspot.fi/2015/05/kannatan-sananvapautta-mutta.html...

Kohuttu sanavapuden puolestapuhuja Rushdie rinnastetaan nykyisin vihapuhjaan..

http://www.lefigaro.fr/livres/2016/08/28/03005-20160828ARTFIG00011-salma...

Mikko Toivonen

Sebastian Tynkkynen ei mielestäni mikään järjen jättiläinen ole, mutta hänen saamansa tuomio kuten aikaisemmatkin vastaavanlaiset tuomiot ovat ilmiselvän poliittisia joiden tarkoituksena on estää joidenkin ryhmien mielestä sopimaton mielipide.

Lakeja pitäisi uudistaa siinä missä tuomari koulutustakin. Rangaistuksia ei pitäisi lainkaan voida langettaa mielipiteistä vaan vasta toiminnasta.
Henkilöön kohdistuva herjaus on erillinen kysymys verrattuna yleisen tason poliittisiin mielipiteisiin

Timo Laine

Noin se oikeus tanssii, kun langoista vetelee, kuka lie toimii nukkemestarina? Tämän, kun yhdistää poliisien saaman tuomioon ja toisaalta Sebastianin omaan henkilökohtaiseen elämään, päästään kohta taas 80-luvulle missä hakataan kaikki poikkeava pusikossa virkamerkin takaa. Aika synkkä päivä valmiiksi mustassa maassa. Ensin viedään yöllä Tynkkyset, sitten joku muu ja viimeksi sinut.