Torstai 24.1.2019

Nyt tuli iso tyrmäys: 5,5%:lle ei valiokunnalta – Tuleeko IV-olut silti ruokakauppoihin?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.12.2017 10:10
Päivitetty: 
14.12.2017 14:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Sosiaali- ja terveysvaliokunta tyrmää alkoholijuomien prosenttirajan noston ruokakaupoissa. Valiokunta esittää, että alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan enimmäisprosenttia ei nosteta, vaan se säilytetään 4,7:ssä.

Valiokunta katsoo, että enimmäistilavuusprosentin nosto vaikuttaisi ratkaisevasti alkoholin saatavuuteen ja kulutuksen kasvuun. Koko mietintö julkaistaan myöhemmin tänään. Mietintöön sisältyy 3 vastalausetta.

Kulutuksen siirtyminen vahvempaan olueen vaikuttaisi valiokunnan mukaan merkittävästi kansanterveyteen ja kansantalouteen, vaikka kyseessä olisivatkin vain prosentin osat. Panimotuotteet muodostavat yli puolet kaikesta suomalaisten käyttämästä alkoholista.

Enimmäistilavuusprosentin nosto laajentaisi vahvempien alkoholijuomien saatavuutta nykyisestä noin 350 myymälästä yli 5 000 ruokakauppaan. Valiokunta katsoo, että tämä lisäisi olennaisesti alkoholinkulutusta ja siitä johtuvia turvallisuuteen liittyvä haittoja sekä sosiaalisia ongelmia.

Myös etämyynti on puhuttanut. Sen osalta valiokunta ehdottaa, että säännökset selkeytetään.

Juomasekoitusten eli niin sanottujen limuviinojen vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo 1.1.2018, mutta koko laki tulee voimaan 1.3.2018.

Eduskunnan on määrä jatkaa asian käsittelyä mietinnön pohjalta jo tänä iltana.

Prosenttirajan korotus on ollut vaikea eduskunnalle ja myös sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka halusi kuulla lisää asiantuntijoita asiassa. Käsittelyn epäiltiin aiemmin lykkääntyvän ehkä jopa ensi vuoden puolelle. Korotus jakaa vahvasti kansanedustajia.

Uusi Suomi ja Talouselämä hankkivat alkuviikosta kaksi toisistaan riippumatonta laskelmaa kansanedustajien äänien jakautumisesta. Niiden mukaan prosenttirajan korotus olisi menossa läpi niukalla, noin puolen tusinan äänen erolla, kun asiasta äänestetään suuressa salissa. Kansanedustajat saavat äänestyksessä poikkeuksellisesti vapaat kädet.

Lue myös:

Lähteet: IV-olut tulossa kauppoihin – 5,5 % menee läpi

HS: 53 % suomalaisista haluaa IV-oluet ruokakauppaan – äänestys pian eduskunnassa

Alkoholilain kätilöinyt Juha Rehula on sitoutunut 5,5%:iin – ”Olen kokenut kokoomuksen kampituksen”

Kansanedustaja alkoholilaista ja etämyynnistä: "Paljastaa karuja asioita virkamiesten mahdollisuuksista kävellä jopa lakien yli"

Alkoholilaki: Kansanedustaja oudoksuu etämyynnin estämistä – ”Hidas ja terveen järjen vastainen linja”

Alkoholilaki: Alle 18-vuotiaat poliisin syyniin ja ”vääristä papereista” sakot – valiokunta kyseenalaistaa

Kokoomuksesta täystyrmäys Pekka Puskan alkoholi- ja viljahuoleen

Lapsiasiavaltuutettu ryöpyttää alkoholilakia: ”Raaka ja poikkeuksellisen väärä linja”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Hyvä että vain Eduskunta on lamassa eikä koko maa. Miten maan ongelmat ratkaistaisiin, jos olisimme lamassa, kun näin pientä ongelmaa eivät aikuiset järkevät (9) edustajat osaa ilman vuosikausien vatvomista ratkaista.
Vai yritetäänkö tässä rikkoa se 12 vuoden ennätys, joka meni kieltolain voimaansaattamiseen lain säätämisestä (31.10.1907) täytäntöönpanoon (1.6.1919).

Mikko Toivonen

On täysin uskomatonta nähdä tätä nihilistien, holhoajien, ihmisyyden- ja sivistyksen vastaisten lestadiolaispuskalaisdemarinais joukkojen toimia globaalin järjen vastaisesti alkoholiasiassa ja yrittää rajoittaa jopa elintarvikkeen, oluen, koostumusta normaalissa myynnissä.

Toivottavasti eduskunnasta löytyy ihan normaalien ihmisten enemmesti. jolla on edes minimaalinen ymmärrys alkoholiasioissakin tallella, ja saadaan edes tuo ensimmäinen pienen pieni askel otettua järkeistymisen tiellä.

Kaj Nyyssönen

Ensi työksi pitää lakkauttaa turha ALKOn monopooli ei sellaista tarvita enään. Tuo Terveys ja Järjetön lautakunta kun luulee että kaikki ostaa tuota väkevintä heti kun sitä saa. Täällä Portugalissa saa kaikki alkoholijuomat elintarvike liikkeistä ja vaikka myynnissä on jopa 8% olutta niin valtaosa on 5,0% vahvuista myös mitä juodaan ravintoloissa.
Juoppoja ei täällä näe kun ALKO ei täällä kouluta juopoksi.

Päivi Laukkanen

Voi hyvänen aika tätä holhousta! Ensimmäinen asia olisi ollut laittaa viinit maitokauppoihin,niinkun muuallakin maailmassa,kyllä suomalaiset siihen oppisivat pian,että juomia saa vapaasti kaupasta,eikä siinä olisi sitä kieltojen sumaa enää! Kyllä suomalainen oppii tavoille,kun annetaan siihen mahdollisuus!Alkoholismi on sitten taas eri juttu,heitän tulee aina olemaan,oli sitten alkoholi maitokauppoissa tai Alkossa!