Lauantai 15.12.2018

Esitys IV-oluesta laimeni – Haatainen: ”Hyvin, hyvin laaja tuki”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.12.2017 10:55
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
|

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) on tyytyväinen valiokunnan linjaukseen esittää eduskunnalle vahvempien alkoholijuomien säilymistä Alkossa.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on esittänyt nelosoluen vahvuisten, 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien tuomista ruokakauppoihin ja kioskeihin.

–Minä kannatan sitä, että se 4,7 prosenttia säilyy. Siihen oli valiokunnan asiantuntijakuulemisissa hyvin, hyvin laaja tuki sekä perustelut sille, että kansanterveyden kannalta on parasta, että raja säilyy siinä, Haatainen kertoo.

Keskustan kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Puska arvioi, että ratkaisu vaikuttaa siihen, miten eduskunta asiasta äänestää. Aiemmin on kerrottu, että eduskunta päätyisi kannattamaan prosenttirajan nostoa.

LUE MYÖS:

Lähteet: IV-olut tulossa kauppoihin – 5,5 % menee läpi

Prosenttirajan noston ohella kansanedustajien mielipiteet ovat jakautuneet nykyisen, niin kutsutun valmistustaparajoitteen poistamisesta. Käytännössä rajoita tarkoittaa sitä, että kaupoissa voi myydä vain käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Siksi esimerkiksi ginistä sekoitettua olympiajuoma gin long drinkiä ei saa myydä kuin Alkossa.

–Valmistustavasta äänestettiin ja itse kannatin sitä, että tämä nykyinen tila olisi jatkunut. Mutta nyt se menee hallituksen esityksen mukaisesti, eli limuviinat tulevat nyt sitten kauppoihin.

Lakiesityksen viime metreillä valiokunnassa kiivasta keskustelua on aiheuttanut etenkin alkoholin etämyynti. Nykyisen oikeustilan on katsottu olevan epäselvä. Helsingin hovioikeus katsoi huhtikuussa, että mietojen alkoholijuomien myynnin lupajärjestelmä rikkoo EU-lakia.

Ratkaisun on arvioitu tarkoittavan sitä, että jatkossa miedot alkoholijuomat voisi tilata esimerkiksi suoraan Ruotsin-lautalta kotiovelle.

LUE MYÖS: Kaljat suoraan kotiovelle? – Kansanedustaja ilahtui: ”Pistää varmasti miettimään aika rajustikin”

Valiokunnan puheenjohtaja Haatainen kertoo, että hän itse toivoi, että etämyyntipykäliä olisi selkeytetty jo tässä laissa. Se olisi tarkoittanut käytännössä, että lain käsittelyä viivästytettäisiin siihen saakka, että uudet etämyyntipykälät ehditään valmistella sosiaali- ja terveysministeriössä.

Haatainen syyttääkin hallitusta siitä, että kiire on ajamassa hyvän lain edelle.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi kannustamaan hallitusta valmistelemaan uudet säännökset, mutta nyt esitelty lakipaketti voidaan käsitellä sitä ilmankin.

–Valiokunnan enemmistö ei halunnut sitä pykäliin laittaa, vaan siitä tulee tämä lausuma.

–Minusta nyt olisi pitänyt ottaa riittävä aika, niin että tämä etämyyntiasia olisi pystytty selvittämään nyt kunnolla. Tällä lailla ei ole kiire. Jos olisi otettu pikkuisen lisää aikaa, olisi pykälämuotoilu varmasti pystytty selvittämään. Nyt tämä paketti menee näin, että sitä ei tässä selvästi sanota.

Jääkö epäselvä tila vielä siis voimaan?

–Tähän jää epäselvä tilanne niin kauaksi aikaa, kunnes se selkiytetään.

Haatainen arvioi, että eduskunta pääsee debatoimaan alkoholilaista vielä tänään. Ensimmäisiä äänestyksiä käydään vielä perjantaina.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen on myös SDP:n presidenttiehdokas.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Ei varmaan ole, kun lobbarien välityksellä poliitikoilla on usein vain luulot ja olettamukset mututunteineen.

Muualla maailmassa ollaan muuttamassa monia asioita, joita on pidetty paheena mutta Suomi jatkaa jääräpäisesti huonoa politiikkaansa.

Kenneth Ainetdin

Nyt voisi Hatainenkin perehtyä tilastoihin jotka kertovat karua kieltään. Mitä enemmän rajoituksia niin sitä suurempi alkoholinkulutus. Esimerkiksi Espanjassa juodaan 2 litraa vähemmän absoluuttista alkoholia vuoden aikana kuin Suomessa (yli 15v).

Mistäköhän tämä johtuu hyvä Haatainen??

Jouko Repo

Holhouskoneiston ylivalta se vaan jatkuu ja jatkuu. Palkataan siis äkkiä lisää paikallisia, korttelikohtaisia valvojia valvomaan ja ohjaamaan wäkijoumain kulutusta jokaisessa kodissa väkevällä kädellä ja tuimalla katseella.

Hannu Rautomäki

Suomella on edessään joka tapauksessa alkoholimyynnin kaikenpuolista vapauttamista.
Sen jälkeen suomalaisia lakoaa kuin venäläisiä Raatteen tiellä, ja alkoholihaittojen aiheuttamat kustannukset reilusti ylittävät myynnistä saatavat tulot.
Sukupolven parin päästä on opittu jo tavoille, että ei kaksin käsin.

Tapio Mäkeläinen

Nimenomaan. Ollessaa Thl PÄÄjohtaja puska oli mm Alkon hallituksen varapj. Eli todistaa tavallaan omassa asiasaan. Toki tässä on kyse monopolin suojelusta.
Viinien ja viinan suhteen olen alkon kannattaja mutta tämä olut rallatus to typerää.

Pasi Salmi

Olen aina ihmetellyt mihin sitä alkoholia oikein tarvitaan, kun se ei ole välttämätöntä. Silti siitä riittää väännettävää. Viinat vain pois kaupasta ja jokaiselle oikeus tuottaa itselleen tarvittavan alkoholimäärän, jos alkaa janottamaan.

Jaakko Tuominen

Kyseisessä valiokunnassa on useita monopoli-Alkon hallintoneuvoston jäseniä - mm. tämä Haatainen - joten tuo kanta ei ole sinänsä ihme.

Alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa - joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia - myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Marja-Liisa Kalkela

Ja sosiaali ja terveys-valiokunnassa on kepu,Sini.Kok enemmistö. Tais olla Puskakin ko.valiokunnassa.
Ex-Ps teki aloitteen kaljamainokset rekoista piiloon. Kepu tuki samaa aloitusta ja krst. Ja nehän pantiin piiloon.Kaupoissakin kaljakorit mustan jätesäkkien alle .Myydään vasta kellonlyömällä minkä eduskunta päätti. Tupakat meni samalla piiloon.
Kielletty "hedelmä" on aina maistunut paremmalta.

Jonne Peto

Tuula on täysi turha henkilö. Hänen maailmaasyleilevä politiikkansa mukaan suomeen pitäisi rahdata muslimeja veronmaksajien elätettäviksi. Hän ei liene koskaan tehnyt rehellistä työtä vaan aina toiminut veronmaksajien loisena.

Joni Rikkola

Eli jatkossakin vironpoika tuo neloset ja kirkkaat ovelle ja valtio nuoleenäppejään. Kulutus laskee tilastollisesti ja nouseeraalimaalmmassa. Kun valtio elää valheellisessa tilastopumpulissaan, toivon että se myös tukehtuu siihen.

Lauri Kiiski

Toisin sanoen Haataisen johtama valiokunta on päätynyt tulokseen , että tämän slaavilaisen juoppokulttuuriin tarvitaan lisää sosiaalidemokraattista hoivapalvelua 0,8 % keppnan lorotuksen sijaan. Kepulaiset taitavat Puskan johdolla kompata tätä samaa.

Todellisuudessa kyse on vain valtion verotuloista ja niiden maksimoinneista hällä väliä muista ns. asiantuntija-arvioista. Kukakohan tekisi väitökesn siitä,miksi suomalainen ei käytä alkoa ulkomailla yli normaalin, mutta kotiinpalattuaan alkaa maistua humalahakuinen juominen ?

Asmo Linna

Kyseessä ilmi selvä Alkon monopolin puolustus. Eli jäävätä pitäisi.
Nyt jo monen kaupan yhteydessä Alko. Hei haloo! Alkoholi pois kaupoista ja alkoi pois ruokakauppojen yhteydestä. Silloin olisi maa mallillaan.
No enhän minä pahalla. Se on vaan se,että miksi ei Euroopassa ole ongelmaa, vaan meille tulee jos lonkeron saa ruokakaupasta. Kiristääkö kukkahattu?

Marja-Liisa Kalkela

Voisin luetella kymmeniä kieltoja mitä nyt on mitä isonikäpolven aikana ei ollut.
Ei turvaistuimia autoissa lapsille,ei turvavöitä,ei kännyköitä eikä meitä saatu kiinni joka hetki,silti oltiin hengissä. Mussutettiin pullaa juotiin simaa ja vaarinkaljaa. Ajettiin pyörällä ilman turvakypärää. Asfalttirupea polvet täynnä eikä meitä silti kiikutettu lääkäriin. Puukko oli joka pojalla vuolemista varten ym.
Holhous alkaa mennä jo liian pitkälle .