Lauantai 15.12.2018

Nils Torvalds: ”Venäjän talous on tikittävä aikapommi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.12.2017 22:47
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent
    Kuva
    Nils Torvalds.
|

Presidenttiehdokas Nils Torvalds (r.) uskoo, että Venäjä on suuntaamassa suurkriisiin etenkin taloutensa rakenneongelmien vuoksi.

Torvalds nostaa Puheenvuoron blogissaan esiin Suomea tulevaisuudessa odottavia haasteita. Yksi niistä on Venäjä.

– Itäinen naapurimaamme on hyvää vauhtia suuntaamassa valtavaan kriisiin. Poliittinen järjestelmä on kyvytön vastaamaan haasteisiin. Kansalaisyhteiskunta on viimeisen kolmensadan vuoden aikana mankeloitu olemattomaksi. Ja aikaisemmin sillä ei ollut edellytyksiä kasvaa, Torvalds kirjoittaa.

– Talouden rakenne öljy- ja kaasuriippuvuuksineen ja jyrkkine kehityseroineen ihan Sydän-Venäjää myöten, on aikapommi jossa sytytys jo tikittää, hän jatkaa.

Hänen mukaansa Venäjän poliittinen komento on kykenemätön ohjaamaan jättiläistä uusille urille ”ja on meidän eurooppalaisen tulevaisuuden kannalta täysin arvaamaton”.

Torvalds varoittaa myös EU:n tilanteesta, mutta ei suinkaan liittovaltiokehityksestä, jota osa hänen vastaehdokkaistaan vastustaa. Torvaldsin mukaan liittovaltion vaara on tuulesta temmattu, sillä uhka on päinvastainen.

– EU voi hajota rusinanpoimijoiden piittaamattomuuteen Euroopan yhteisistä eduista. Višegrad-valtiot kokevat pitkäaikaisen sorron jälkeen myöhään syntynyttä kansallisuushurmiota, joka johtaa heitä Eurooppa-sokeuteen ja vaaralliselle tielle omien vähemmistöjen sortamiseen. Esimerkkejä on jo runsaasti, Torvalds väittää.

Hänen mukaansa kohua herättänyt saksalaispoliitikko Martin Schulzin avaus liittovaltiosta ei edusta realistista EU-näkemystä.

LUE MYÖS: ”Avoin aseellinen konflikti Baltiassa, Viro pyytää Suomelta apua...” – Näin presidenttiehdokkaat vastasivat Ylellä

Alma Talent haastattelee kaikki presidenttiehdokkaat:

Matti Vanhanen varoittaa Afrikan kansainvaelluksesta: ”Järjestelmämme oli seota miljoonasta”

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen: ”Ei koskaan Natoon”

Alkuviikosta vuorossa on Laura Huhtasaari (ps.).

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Nils Torvalds
Nils Torvalds
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Hämäläinen

Tyypillistä NATOn propagandaa .Siis luodaan uhkaa jota ei ole olemassa.Siis venäjän hyvin vointi ei ole yhtään sen enemmän uhattuna kuin Euroopan unionin.Tiedostava ihminen ymmärtää hyvin voinin synnyn.Eli hyvinvointi syntyy raha kierrosta.Venjällä ei rahat kierrosta lopu.Öljyä käytetään vielä vuosikymmeniä.Maailma ei muutu öljyttömäksi ihan heti.Ja ennen sitä on toisenlaiset ongelmat joita ihmiset eivät vielä nyt edes ymmärrä.Euroopan unioni on enemmän se aika pommi koska valtiot eivät tiedosta miten hyvin vointi jaetaan kun maat ovat niin erilaisia järjestelmiä.Siis itse en ole huolissani venäjän kehityksestä eniten huolestuttaa politiikkojen sinisilmäisyyys eli ei kyetä havaitsemaan o ngelmiä mitä kasvava eriarvostuminen luo maailmassa.Niin kauan kun osataan omistamisen sijaan myös jakaa on hyvinvointia.On tärkeä että erottaa mikä on NATOn propagandaa .NATO tarvii propaganda että se pysyy kasassa eli se tarvii jonkun uhkan ja jonkun vihollisen.Nato ei ole rauhan unioni se on sotilas liitto omine komento ketjuineen ja järjrstelmineen.Kun on jäsen tietää se myös että soditaan.Kun on sota ei ole rauhaa.Sotaa käyvän maan on vaikea puolustaa rauhaa.Siis maailma tarvii maita jotka on sitoutuneet rauhaan ja jotka estävät näin sotien synnytys asettumalla väliin kun tulee konflikteja.Siis mitä moninapaisempi maailma sen turvallisempi se on.Talous joka perustuu kilpailuun johtaa yksinapaisen maailmaan jossa monopoli asemassa oleva taho päättää sodista ja rauhoista tämä on se oikea uhka.

Tapio Mäkeläinen

Hannu, ne varannot on maan kokoon nähden todella pieniä. Norjan väkiluku on Leningradin kokoluokkaa mutta rahastot tuhat miljardia. Venäläiset ( nupit 140 milj) ehkä 15-20% siitä ja hupenevat.samoin kuin nupit.
Siperiassa öljyn tuotanto on kallista kun taas saudit saa barrelin 5 taalalla prosessiin. Siperiasta yli 20. Luvut
on ” pauttiarallaa” mutta hehtaarilla.
Ilman lännen jättejä kuten öljyfirmat, Siemens ja Abb ja suomalaisetkin laitetoimittajat, ei tulis hommasta paljoakaan. Taitaa vallita kauhun tasapaino siellä arolla.
Toivottavasti ei tule mitä Torwalds sanoo. Paavo V mukaan CCCP oli ikuinen. Nyt tiedetään että ikuinen on 74 v.
Etelä-Korea esim on suurempi talous kuin Venäjä.

Mikko Virtanen

Näytäthän sinäkin Tapsa sinne neukkuaikoihin jääneen kun käytät Pietarista vielä sanaa Leningrad. Venäjä on kumminkin kokonais-luonnonvaroiltaan ylivoimaisesti maailman rikkain valtio. Esim. Öljy- ja kaasuesiintymät, jalometallit ja kivet sekä hiilentuottaja jne. Niitä vain ei ole vielä hyödynnetty siinä määrin kuin muissa maailman öljy- ja / tai kaasuvaltioissa. Sauditkin joutuu päivä päivältä yhä vain syvemmältä pumppaamaan öljynsä. Jenkit on aika päivää sitten tuhlanneet kerskakulutuksellaan öljy- ja kaasuvaransa. Sillähän ne on viime vuosina ahkerasti hamunneet Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän rikkauksiin käsiksi. Afganistan, Libya, Irak ja nyt viimeisimpänä Syyria. Venäjä ympärysvaltoineen on kumminkin myös heidän tähtäimessään tuosta ed. mainitusta syystä.

Ari Myllis

Jotta ymmärtäisi edes jotain Venäjän taloudesta sitä pitäisi lähestyä ihan eri perspektiivistä kuin mitä länsimaissa on opittu. Ja samalla tutkia Venäjän kaupankäynnin historiaa aina tsaarin aikakauteen asti. Nilsin heitto on juuri sellainen, kun voi odotaakin henkilöltä, joka on pihalla kuin lumiukko.