Keskiviikko 23.1.2019

Suuri äänestys IV-oluesta koittaa: Alkoholisota kiihtyi viime hetkillä – 4,7% voikin olla 3,5–8,5%

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.12.2017 08:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Myydäänkö ruokakaupoissa pian 5,5-prosenttisia alkoholijuomia? Eduskunta äänestää tänään. Kuvituskuva.
|

Eduskunnassa käydään tänään äänestys alkoholilain prosenttirajan korotuksesta. Tänään siis ratkeaa, nostetaanko ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien tilavuusprosentti 5,5:een.

Asia jakaa vahvasti kansanedustajia, ja äänestyksestä odotetaan tiukkaa. Kansanedustajat saavat poikkeuksellisesti vapaat kädet, eikä heitä sido ryhmäkuri. Tosin kokoomus vaati pikkutunneille jatkuneessa alkoholikeskustelussa hallituspuolueita hallituksen esittämän 5,5 prosentin taakse. Torstaina valmistui sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, jonka mukaan tilavuusprosentti pitäisi säilyttää ruokakaupoissa nykyisessä 4,7:ssä.

Mietintöön sisältyy kolme eriävää mielipidettä. Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.), Anneli Kiljunen (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Veronica Rehn-Kivi (r.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) esittävät vastalauseessaan, että limuviinojen myyntiä ruokakaupoissa ei sallittaisi. Valiokunta tuki mietinnössään hallituksen esitystä siinä, että myös juomasekoitteet eli niin sanotut limuviinat tuotaisiin ruokakauppoihin. Prosenttirajan korotuksen lisäksi valmistustapa on kerännyt keskustelussa paljon vastustusta, sillä limuviinojen katsotaan houkuttelevan etenkin nuoria käyttämään alkoholia.

Viime hetkellä eduskunnassa tehtiin muitakin ehdotuksia. Jani Mäkelä (ps.) ehdotti, että tilavuusprosentti nostetaan ruokakaupoissa peräti 8,5:een. Päivi Räsänen (kd.) puolestaan haluaa laskea prosenttia nykyisestä ja ehdottaa, että se olisi 3,5. Räsänen vetosi torstaina eduskunnassa Ruotsin malliin ja sanoi, että muutos vähentäisi alkoholin kokonaiskulutusta.

Eduskunta kokoontuu äänestykseen kello 10. Tarkoitus on äänestää paitsi valiokunnan mietinnöstä myös poikkeavista ehdotuksista.

Uusi Suomi ja Talouselämä hankkivat alkuviikosta kaksi toisistaan riippumatonta laskelmaa kansanedustajien äänien jakautumisesta. Niiden mukaan prosenttirajan korotus olisi menossa läpi niukalla, noin puolen tusinan äänen erolla, kun asiasta äänestetään suuressa salissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Joonas Ranta

Eikohän eduskunta nykymuodosaaan ole tullut tiensä päähän. Päätöksiä ei vaan kyetä tekemään järkevällä aikataululla ja resursseilla. 5-eduskuntajäsenen raati 200 sijaan nopeuttaisi varmasti prosessia. Säästettäisiin myös palkkioissa. Valittujen 5-edustajan palkat voisi kymmenkertaistaa.

Harri Kovala

Kansanedustajien määrää voitaisiin vähentää, esim. 100 edustajaan. Mutta päätöksenteon toimivuuden kannalta parempi olisi asettaa äänikynnys, esim. 15-20 %. Saisimme huomattavasti selkeämmän päätöksentekokoneiston, kun ei olisi kaikenlaisia takiaisia jarruttamassa.

Mutta oikeassa olet siitä, että eduskunnassa päätöksiä ei tee kansanedustajat, vaan puolueiden politbyroot, jotka erottamisen uhalla pakottavat kansanedustajat perustuslain vastaiseen puoluekuriin.