Lauantai 20.10.2018

Alkoholiratkaisu keräsi kansanedustajat ”ennätyksellisesti” eduskuntaan – ”En muista tällaista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.12.2017 11:00
Päivitetty: 
15.12.2017 12:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Lähes kaikki kansanedustajat ovat paikalla eduskunnan täysistunnossa, jossa päätetään alkoholiuudistuksesta.
|

Eduskunta päättää näillä hetkillä alkoholilain kokonaisuudistuksen kohtalosta. Hallituksenkin rivejä repivä äänestys on kerännyt poikkeuksellisen suuren kansanedustajajoukon täysistuntoon. Uusi Suomi seurasi äänestystä tämän jutun alaosassa. Tästä linkistä löytyy päivitetty juttu kauppojen prosenttirajan noususta 5,5 prosenttiin.

Istunnosta on poissa ilmeisesti vain 4-5 kansanedustajaa, edustajat raportoivat Twitterissä.

– En muista näin hyvää läsnäoloprosenttia tällä kaudella. Huomaa, mitkä ovat tämän maan kohtalon- tai ainakin herkimmät kysymykset, Sari Multala (kok.) viestittää.

Eduskunta otti noin kello 11 vielä parinkymmenen minuutin tauon ennen äänestyksiä alkoholilaista. Äänestys on poikkeuksellisen monimutkainen, sillä siihen sisältyy useita eri vaihtoehtoja sekä kaupoissa sallitun alkoholipitoisuuden ylärajasta että muun muassa alkoholin etämyynnistä. Lue lisää: Suuri äänestys IV-oluesta koittaa: Alkoholisota kiihtyi viime hetkillä – 4,7% voikin olla 3,5–8,5%

Uusi Suomi raportoi äänestyksestä heti tuloksen valmistuessa ja seurasi tärkeimpiä käänteitä tässä alla. Seuranta on päättynyt.

Klo 12.56: Nyt valiokunnan päätös on selvillä. Lue lisää: Valiokunta tukee eduskunnan täysistunnon päätöstä

Klo 12.30: Nelosoluen vapautuksen tiellä vielä suuren valiokunnan käsittely.

Klo 11.48: Nyt äänestyksen tulos on lopullinen ja eduskunta on äänestänyt 5,5 prosentin puolesta. Ruokakauppojen myymien juomien enimmäisalkoholipitoisuus on siis nousemassa 5,5 prosenttiin, mutta asia menee vielä suuren valiokunnan käsittelyyn. Lue lisää tästä jutusta.

 

Klo 11.39: Sarkomaan esitys 5,5 prosentista on voittanut mietinnön eli 4,7 prosenttia äänin 98-94! Kokoomuksen Outi Mäkelä kertoo, että tämä on tulos "tässä vaiheessa", päätös ei ole lopullinen.

Klo 11.37: 8,5 prosenttia ja 5,5 prosenttia vastakkain. 5,5 prosenttia eli hallituksen esityksen mukainen esitys voitti.

Klo 11.35: Ensin äänestetään 3,5 prosentin ja 8,5 prosentin rajan välillä (muutosesitykset). Esitys 8,5 prosentin rajasta voitti tämän.

Klo 11.22: Helsingin Sanomien mukaan eduskunnassa kuhisee tauon aikana, etenkin pääministeripuolue keskustan ja kokoomuksen välillä. Epäselvyyttä on äänestysjärjestyksestä. Lehden mukaan eduskunnassa on ihmetelty, olisivatko loppuäänestyksessä olleet vastakkain hallituksen esityksen mukainen 5,5 prosentin ja korkein esitetty eli 8,5 prosentin prosenttiraja kaupassa myytävään alkoholiin. 8,5 prosentin esitys sekä rajaa alentava 3,5 prosentin esitys ovat vastakkain ensimmäisessä äänestyksessä, ja näistä voittaja etenee jatkoäänestykseen. Varsinaiset todelliset vaihtoehdot ovat kuitenkin nykyisen 4,7 prosentin säilyttäminen sekä hallituksen esityksen mukainen nosto 5,5 prosenttiin. 

Klo 11.06: Nyt istunnossa noin 20 minuutin tauko. Muut asiat on saatu äänestettyä pois alta ja tauon jälkeen äänestetään alkoholilaista.

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit