Perjantai 14.12.2018

Päivi Räsänen: ”Synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.12.2017 13:29
Päivitetty: 
15.12.2017 14:37
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kansanedustaja, ex-sisäministeri Päivi Räsänen pettyi tänään eduskunnassa.
|

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) pääsi aloittamaan keskustelun, kun eduskunta on jatkanut alkoholilain kokonaisuudistuksen käsittelyä. Eduskunta äänesti tänään prosenttirajan korotuksen läpi.

Suuri valiokunta puolsi eduskunnan enemmistön kantaa, joten lain sisältöä ei käytännössä voi enää muuttaa. Näin ollen 5,5-prosenttiset alkoholijuomat tulevat ruokakauppoihin.

Räsänen esitti vielä käsittelyn viime metreillä, että ruokakauppojen alkoholijuomien tilavuusprosenttiraja laskettaisiin 3,5 prosenttiin Ruotsin malliin. Hän jätti esityksensä eilen illalla. Juuri äsken eduskunnassa Räsänen piti erittäin pettyneen puheenvuoron.

– Synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa, hän sanoi.

Räsänen viittasi siihen, että hallitus tietoisesti lisää alkoholikuolemia Suomessa. Hallitus on viitannut esityksensä perusteissa siihen, että prosenttirajan nostolla on negatiivisia vaikutuksia kansanterveyteen. Räsänen viittasi suoraan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) puheenvuoroon, jonka hän piti eduskunnassa torstaina.

– Hallituksen omissa vaikutusarvioissa tämä lakiesitys yksiselitteisesti päihdehaittojen näkökulmasta johtuen, ei normin vapauttamisesta, vaan tästä tilavuusvahvuudesta, tulee lisäämään alkoholin kulutusta ja siten lisäämään haittoja. Yhdessäkään puheenvuorossa hallitus ei tästä faktasta enkä minä vastuuministerinä, joka tästä kokonaisuudesta vastuun kannan, ole kertaakaan väittänyt asiasta mitään muuta, Saarikko sanoi suoraan.

Räsäsen jälkeen SDP:n edustajat ovat pitäneet kovasanaisia puheenvuoroja alkoholilaista. Paitsi prosenttirajan nostoa, puolue on kritisoinut vahvasti etämyyntisäädöstä, joka jäi hallituksen esityksessä epäselväksi. Myös muu oppositio olisi toivonut, että pykälästä tehdään selvempi.

Lue myös:

Nyt se on varmaa: IV-olut tulee ruokakauppaan

Alkoholilaki sai vihreän valon eduskunnalta – Nelosolut tulossa ruokakauppaan

Seurasimme: Alkoholiratkaisu keräsi kansanedustajat ”ennätyksellisesti” eduskuntaan – ”En muista tällaista”

Prosenttirajan korotuksen vastustajat eivät ole kantansa kanssa yksin: vastustus on ollut laajaa myös viranomais- ja järjestöpuolella. Noin kuukausi sitten korotusta vastaan käytiin myös laaja somekampanja. Muutos tarkoittaa vastustajien mukaan lisää työtä muun muassa poliisille, pelastuslaitokselle, sairaaloille, lastensuojelulle ja mielenterveystyöntekijöille. Näiden alojen asiantuntijat ovat nostaneet huolen esiin lakiuudistuksesta antamissaan lausunnoissa.

Eduskunnan päätöstä paheksuu nyt kannanotossaan myös Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto. Verkoston puheenjohtaja, A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Olavi Kaukonen sanoo, että alkoholilain uudistus toteutettiin ”yhden elinkeinon ehdoilla” ja asiantuntijoiden arviot sivuutettiin täysin.

– Lakiuudistusta tehtäessä kansanterveys ja hallituksen kärkihanke terveyden edistämisestä ja eriarvoisuuden vähentämisestä jäivät panimoteollisuuden ja päivittäistavarakaupan etujen jalkoihin, verkosto arvostelee.

– Tämä tulee väistämättä vaikuttamaan siihen, että päihdehaitat yhteiskunnassamme kasvavat. Samalla eriarvoisuus kasvaa, ja syrjäytymisvaarassa olevien määrä nousee, Kaukonen jatkaa.

THL:n arvioiden mukaan prosenttirajan nosto kasvattaa alkoholin kokonaiskulutusta kuudella prosentilla.

Eduskunta keskeytti täysistunnon puoli kahden maissa ja jatkaa keskustelua jälleen kolmen aikaan.

Lue tarkemmin: 5,5%:n kauppaoluelle valtava vastaisku: Poliisi, pelastusala, lastensuojelu… – 10 000 myyntipistettä, kova hintalappu

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Älä Päivi vaivu synkkyyteen. Alentakaa alkoholiveroa reippaasti, niin matkailjatkin viihtyvät Suomessa entistä paremmin. Elinkeinoelämä kukoistaa ja saadaan ihmisille työtä ja elämäniloa. Ei siellä Kaanaan häissäkään ilman viiniä juhlittu!

Seppo Simonen

Päivi Hyvä
KD sisarpuolueella Saksassa on liberaali suhde alkoholiin. Berliinin U-Bhan (metro) pysäkeillä kioskeista sai läpiyön vaikka Underbergiä mutta kummallista
ei sielä juoppokööriä näkynyt. Jeesus tuli Kaanaan häihin ja muutti veden viiniksi
elikä aidossa kristillisyydessä jätetään ihmiselle oma valinta elontiellä ilman holhousta.

Harri Kovala

Toivotaan näin. Ja kuten olemme huomanneet, on kaupoissa oluita huomattavasti laajempi valikoima ja jopa laadukkaampia kuin ALKOssa, joten todennäköisesti viinin myynnin vapauduttua Suomessa myytävien viinien laatutaso nousee reippaasti.

Timo Hietanen

Kyllä tämä EU-jäsenmaiden alkoholipolitiikka on ihan kauhiaa. Ny saa Suomessakin
kohta peräti nelosta maitokaupasta. Aivan hunningolla tässä porukka koht konttaa.
Ja melkein on puoli ilmaista tuo olut vielä kaiken kukkuraks...

Mikko Toivonen

Pitkästä, pitkästä aikaa iloinen ja aurinkoinen päivä Suomen nihilististsaristiskristillispunavierkepurkp politiikassa.
On otettu pieni ensiaskel kohti sivistystä ja terveellisempiä alkoholitapoja.
Pitkä on kuitenkin polku ennenkuin pääsemme maailman laajuisen konkreettisen näytön eduista eli täysin vapaasta alkoholin myynnistä ja valmistuksesta nauttimaan eli vaikka pääosan Euroopasta mallin mukaan, missä vapaassa alkoholipolitiikassa ihmiset elävät iloisempina ja terveempinä pitempään kuin täällä nihilistimummojen ja heidän miesorjiensa maassa.

Olen todella iloinen tästä päivästä vaikka en polta, en juo olutta lainkaan ja wiskypaukunkin varsin harvoin. Mutta sen minkä käytän haluan tavallisesta kaupasta tai mistä tahansa ravintolasta, kuten Skandinavian ulkopuolella muualla maailmassa.

Toistan: ensimmäinen poliittisen ilon päivä vuosikausiin. Vielä kun torpattaisiin sote sotku ja maakuntahallitus niin iloa olisi melkein riittävästi loppuiäksi. (Tosin jäljelle jää vielä asunto ja energiapolitiikan järkiperäistäminen ja pahoin raiskattujen metsien palauttaminen siedettävään tilaan.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa”
Miksi on ?
Siksikö kun ette saanut lopetettua alkoholin ja oluen valmistamista Suomessa?
Vai siksikö ettei eduskunta pysty valvomaan aikuisia ihmisiä kuinka paljon kukin juo alkoholia?
Miksette vaatinut Viinakorttia? Jolla "annostellaan" kuukaudessa myytävän olueen ja muiden alkoholijuomien määrää per henkilö?
Jos Alkoholia myydään kaupoissa täysi ikäisille vapaasti niin miksei Kossupullossa ole varoitusta "myrkystä" kuten tupakka askeissa? Sitäkin myydään kaupoissa.
Se joka juo hakee viinansa vaikka taxilla Ruotsista tai valmistaa juotavan itse .
Olisiko aika keskittyä toimeentulotukea saavien asioihin jotka seisoo leipäjonossa? Sieltä se terveysriski on tulossa diabeeteksen ,masennuksen ym. lisääntyessä ja lasku onkin kallis veronmaksajille ja yhteiskunnalle SOTE/ valinnanvapaudessa..

Martti Santala

Miksi ns. "Uskovaisilla" on hillitön tarve määrätä ja määrittää toisten ihmisten elämään liittyviä asioita?
Emmehän me ei niin uskovaiset, puutu ja pyri rajoittamaan heidän asioitaan, mm. kuinka monta kertaa päivässä saa harjoittaa hartautta!

Mika Hämäläinen

Nytkö kaikki hallituksen/eduskunnan kuritukset unohtuu....ehkä ne laskikin juuri sen varaan, että kansa on hiukan tyytyväisempi pöhnäpäissään. Monta vuotta on taas väännetty tällaisesta yhdentekevästä asiasta. Uskoisko tuota, että se olisi nyt ohi.

Matti Kurki

Vuonna 1995 luvattiin tälle tyhmälle kansalle, että kaikki euroopan tavat ja lait harmonisoidaan ja alkaa uusi ihanuus. Mitä vielä. Kaikkea uudistusta jarrutetaan ja johdossa on propellipää, joka lupasi vähentää byrokratiaa, mutta on tainnut käydä aivan toisin. Kiitos siitä Kempeleen suuntaan. Ostan kolmosta ja lisään etanolia ja juon 10 prosenttista kaljaa, ihan vaan Pekka Paskan harmiksi. Repikää siitä.

Jouni Hautala

Helvetin hyvä päätös.. Toivon ja uskon että osa matkustajatuonnista jää roudaamatta..

Sen sijaan on käsittämätöntä että arkadian mäellä istuu edustajia joka kuvittelevat että esim. Viinien vapautuminen ruokakauppoihin lisäisi absoluuttista kulutusta.. -se että viinipullon voisi ostaa "alepasta" ei taatusti lisää kuluttajan viinapäätä...(maksan polttamaa alkoholia/h) !? Riski-, suurkäyttäjät vetää pöntön himmeeks enivei.. Alkoholin absoluuttiset määrät kulutuksessa tulevat edelleen laskemaan.. Laskevat vaikka verot puolitettaisiin...

Juha Koponen

..ikävää, että uskovaiset eivät pääse näistä "hihhuleiden juoksuhaudoista". Muuten uskovaisuus voisi olla hyvää asiaa.
Viinien ja oluiden, myös kaikkien väkevienkin alkoholien ,pitää olla myynnissä kaupassa. Ihmiset pitää oppia olemaan alkoholin kanssa kohtuudella. Toisaalta se on elintarvike. Raamatussa Jeesus pitää viinin nautimista hyvänä, alkoholi on osa elämän iloa.
Alkoholilla rahastaminen on ollut irvokasta. Valtio tienaa miljardeja sillä, että sillä on monopoli.
Valitettavasti jotkut syövät liikaa tai syövät vääriä elintarvikkeita ja aiheuttavat sairauksia itselleen ,toiset juovat liikaa ja päinvastoin. Nämä asiat ovat niitä Ihmisten asioita. On väärin pakottaa ihmisiä....seuraavaksi apteekkien kilpailutus vapaaksi...

Sallu Heikkilä

Kertakaikkiaan surullinen ja tosi synkkä :)
Mää en kyllä voi ymmärtää tän asian tärkeyttä... Olis täällä niin paljon muutaakin murehdittavaa kun se että tulleeko nelonen kauppaan vai ei .. ne ketkä sitä huurteisata haluu niin hakee sen kuitenkin oli se sitten kaupassa vai alkossa ja mitä mielummin tyypit hakee sen Virosta koska siellä se on halppista :) Suomi se vaan nostelee veroo ja hemmot juaksee rajan taakke :) Aika hupasaa ! :)

Juha Hämäläinen

Räsänen on kantoineen viime vuosituhannelta. Hänen on syytä jo henkisesti varautua siihen, että ainakin viinit tulevat pian markettien hyllyihin kuten edustaja Jaana Pelkonen jo fiksusti vihjaisi.

Suomen on aika luopua joukosta turhia säännöksiä ja holhousta, siis alkaa olemaan eurooppalainen maa kuten johtomme inttää meidän jo mukamas olevan. Meidän viinamonopolille nauravat muualla kaikki.

Heikki Rosti

Viina on Suomen kansan pyhä lehmä,poliitikot rakastavat sen lehmän ympärillä hyöriä,mediajulkisuus on taattu.Maailmanlaajuisesti viinabusines on makrobusinesta,jonka kasvulla ei ylärajaa.Kuningas alkoholi on osoittanut voimansa entisissä sosialistimaissa ja nykyisissä puolisosialistisissa Eu maissa viina virtaa ja Brysselin byrokraatit tekevät kunniaa vapaan viinan kunniaksi.Onko tästä kaikesta seurauksena suuri vapautuksen päivä vai tuomiopäivä.Oikea vastaus.Molemmat.

Tapio Mäkeläinen

Pyhä, tekopyhä, kristilliset.
Sao Palon Carrefourissa 1,1 l Smirnoff vodka maksaa 4€. Ei sitä juuri kukaan osta.
Räsäsellä ja muilla kukkiksilla on mielessä joku myyttinen lala- land mitä ikinä ei ile ollutkaan . Kieltolakihan se hyvä oli!! Kulutus nelinkertaistui.
Naurettavaa pelottelua. Jos viina tulisi kauppoihin niin hieman voi ymmärtää mutta sekin pelko olisi turha.
Tämä junä menee nyt.
Räsäsen ajattelun laajuutta kuvaa esitys lantrata keppana 3.5%.