Keskiviikko 23.1.2019

Alkoholilain epäselvästä etämyynnistä seuraava riita: Oppositio vaatii täyskieltoa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.12.2017 15:12
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) jätti valiokunnan mietintöön vastalauseen ja vaati lakiin selkeää etämyynnin kieltopykälää valiokunnan muiden oppositiojäsenten kanssa pois lukien Arja Juvonen (ps.).
|

Eduskunnassa etenevä alkoholilain kokonaisuudistus on jättämässä etämyyntipykälän nykyiselleen, vaikka lain tulkinta on ollut haastavaa. Oppositio on kritisoinut päätöstä kovin sanoin.

Etämyynnistä väiteltiin eduskunnassa viime yönä peräti aamukolmen tienoille. Oppositio vaati etämyynnin selvää kieltämistä lakiin. Pykälät ovat olleet epäselvät ja perustuslakivaliokunta katsoi lausunnossaan, että etämyynti on sallittua, jos sen kieltämistä ei selkeästi kielletä laissa.

Etenemässä olevassa lakiesityksessä etämyyntipykäliä ei ole selvennetty. Eduskunnassa kuitenkin palataan asiaan, sillä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi torstaina eduskunnassa asettavansa työryhmän selvittämään etämyyntiä.

Perustuslakivaliokunnan mukaan esitys ei kiellä etämyyntiä yksityiseen käyttöön perustuslain edellyttämällä tavalla, ja valiokunta piti esitystä osin jopa ristiriitaisena. Myös talousvaliokunta ja lakivaliokunta katsoivat, että etämyynnin sääntelyä tulee selventää mahdollisimman pian. Eduskunta on kuitenkin käsitellyt alkoholilakia sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta. Siinä edellytettiin vain, että etämyynnin salliminen selvitetään ja valmistellaan.

Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.), Anneli Kiljunen (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Veronica Rehn-Kivi (r.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) jättivät mietintöön vastalauseen, jossa vaaditaan lakiin pykälää, jonka mukaan ”alkoholijuomien rajat ylittävä etämyynti ja kyseiseen myyntiin liittyvä maahantuonti Suomeen on kielletty”.

”Hallitus tuhoaa Alkon monopolin”

Kipakoita puheenvuoroja etämyynnistä on kuultu kaikista oppositiopuolueista. Eduskuntasalissa etämyynnin kieltämisen uupumista ihmetteli torstaina myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sekä eilen että tänään.

–Näyttää siltä, että hallituksen keskinäiset suhteet ovat johtaneet siihen, että tämä etämyynnin kielto on tarkoituksellisesti jätetty pois tästä esityksestä. Täytyy sanoa, että tämä on kyllä todella huolestuttavaa. Tämäkö hallitus jää historiaan sinä hallituksena, joka tulee tuhoamaan Alkon monopolin Suomesta, Essayah sanoi torstaina.

Etämyyntipykälää kritisoi myös perussuomalaisten entinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi, joka sanoi, että ei voi ”missään mielessä hyväksyä sitä, että tehdään tietoisesti perustuslain vastainen laki etämyynnin osalta”. Sote-valiokunnan perussuomalainen jäsen Arja Juvonen ei kuitenkaan jättänyt etämyynnistä vastalausetta, vaan ehdotti lausumaa, jossa hallitus sitoutuisi ryhtymään etämyyntisäännösten selventämiseen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi torstain täysistunnossa, että hän asettaa alkuvuodesta työryhmän, jonka tehtävänä on sosiaali- ja terveysvaliokunnan ohjeen mukaan ”ottaa huomioon kaikki asiaan vaikuttavat seikat”.

–Selkiyttäminen tulee tehdä siten, että se ei vaaranna suomalaisen Alkon monopoliasemaa, ja tästä on, arvoisa puhemies, hallituksella yhteinen, selkeä kanta, Saarikko sanoi.

Opposition mielestä etämyynnin kohtalo olisi pitänyt ratkaista jo nyt ennen uuden alkoholilain hyväksymistä.

KKO:n päätöstä odotetaan

Sosiaali- ja terveysvaliokuntakin totesi, että ”etämyyntiä on tarpeen ja perusteltua säännellä esityksessä ehdotettua selkeämmin”. Valiokunta kuitenkin vetosi siihen, että kansallisen lainsäädännön liikkumavara riippuu vielä EU:n oikeuden sisällön vahvistamisesta ja korkeimmalta oikeudelta (KKO) odotettavasta Alkotaxi-päätöksestä. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on todennut jo aiemmin, että etämyyntisäännöstä tarkastellaan uudestaan ja muutetaan tarvittaessa, kun virolaisyrittäjän Alkotaxi-juttuun saadaan KKO:n päätös. Keväällä tullut hovioikeuden päätös ei ole lainvoiminen, koska siitä on valitettu.

Helsingin hovioikeus päätti keväällä Alkotaxi-jutun yhteydessä, että mietojen alkoholijuomien etämyynnin on oltava sallittua, mutta väkevien ei tai muutoin Alkon monopoli vaarantuu. Taustalla oli EU-tuomioistuimelta pyydetty ennakkopäätös, jonka mukaan Alkon monopolilla voi rajoittaa tavaroiden vapaata liikkuvuutta, jos se takaa kansanterveyden ja yleisen järjestyksen suojelun. EU:n yleisperiaatteena on tavaroiden vapaa liikkuvuus.

Suomen lain tulkinta on vaihdellut sen voimaan tulon jälkeen vuodesta 1995. Nykyään laki tulkitaan tiukasti ja katsotaan, että ulkomailta saa etäostaa, mutta ei etämyydä. Tämä tarkoittaa, että ostajan on itse järjestettävä tilauksen kuljettaminen Suomeen. Lisäksi on huolehdittava siitä, että joko myyjä tai ostaja maksaa Suomen alkoholiverot. Kaikessa muussa toiminnassa kuluttaja rikkoo STM:n mukaan lakia, eikä myyjälle ja ostajalle tulevia seurauksia voi toistaiseksi varmuudella arvioida ennen KKO:n Alkotaxi-päätöstä.

Lue myös:

Kansanedustaja alkoholilaista ja etämyynnistä: "Paljastaa karuja asioita virkamiesten mahdollisuuksista kävellä jopa lakien yli"

Näkökulma: Jätän juomat ostamatta – alkoholin tilaaminen ulkomailta on suomalaiselle oikea riski

Alkoholilaki: Kansanedustaja oudoksuu etämyynnin estämistä – ”Hidas ja terveen järjen vastainen linja”

Päivi Räsänen: ”Synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa”

Hartwallin toimitusjohtaja 5,5%:sta: ”Hieno asia lonkerolle – Voi jopa hillitä kokonaiskulutusta”

Nyt se on varmaa: IV-olut tulee ruokakauppaan

Erittäin täpäräksi povattu kokous ohi – valiokunta sanoi IV-oluelle kyllä: ”Tärkeä voitto”

Alkoholilaki sai vihreän valon eduskunnalta – Nelosolut tulossa ruokakauppaan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Lehtonen

Jaahas, Toimi taas vauhdissa, vai on alkoholin etämyynti ihan perustuslain vastaista. Miksei Toimi älähtänyt silloin, kun ihan oikeasti säädettiin perustuslain vastaisia lakeja, esim. kansalaisten mielipiteen ilmaisuvapautta - jonka pitäisi olla aika lailla jokaisen kansanedustajan ja kansalaisen selkäytimessä - rajattiin ulkolaisten peliyhtiöiden markkinointia rajoittavalla lailla.

Harri Kovala

Perustuslaissa ei taida olla ALKOn asemasta tai etämyynnistä yhtään mitään. Suomen lakien ja EU-direktiivien mukaan etämyynti on täysin laillista. Tietenkin, jos Suomen valtio haluaa jälleen kerran tuomion EU:n tuomioistuimista, niin voihan sitä aluksi kieltää etämyynnin. Rekyylinä voi tulla takaisin EU:n mielipide, että Suomessa valtiolla ei ole oikeutta alkoholin monopolimyyntiin.

Raimo Laine

Viinitalous EU:lle on suurta ja merkittävää. Siellä menee nyt todella huonosti ulkomaisen kilpailun ja huonon viinivuoden takia. On vain ajan kysymys, koska etämyynti tulee pakolliseksi koko EU:hun. Olkaa valmiina !

Markku Nieminen

Meidän holhoajien mielestä vapaakauppa tarkoittaa, että me myymme kansallisomaisuuden vapaasti pois, mutta ei suinkaan vapaata kauppaa alkoholista, autoista, ym. jokin roti sentään vapaudellekin pitää olla.

Eikä muuten puhe eikä mielipidevapauskaan kuulu vapaakaupan piiriin, vaan sensuuri ja ohjattu uutisten pakkosyöttö ja mielipiteenmuokkaus.

Marja-Liisa Kalkela

Holhotaan kansaa mutta :
–Selkiyttäminen tulee tehdä siten,
että se ei vaaranna suomalaisen Alkon monopoliasemaa, (voi kiesus)
ja tästä on, arvoisa puhemies, hallituksella yhteinen, selkeä kanta, Saarikko sanoi.
Alkon monopoliasemaa juottaa kansaa yksin ja pitää duskunnan näpeissä
verot ja säätelyt.
Mites jos avattaisiin kilpailu kuten SOTE muillekin yrityksille ? EU maissa on useita maita jolla on kokemusta alalta.

Timo Virta

Vaikka laki ei niin määrää, olisi silti fiksua, että nämä, joilla on vahva Alko-sidonnaisuus, jättäytyisivät sivuun tästä keskustelusta ja äänestyksistä. Tuhansien eurojen kokouspalkkiot ja lahja- tai lahjusjuomat on kuitenkin tavallisen kansalaisen silmissä merkittävä etu.Å0

Ilmari Jokinen

Ruotsia aina kehutaan kun heillä menee hyvin ja valtiovelkakin on enää vain pala korppua. Alkoholimyynti Systembolagessa ja kukaan ei valita. Eläkekatto toisin kuin meillä. Veroja alennetaan jatkuvasti pien ja keskituloisilta.Ostovoima senkuin kasvaa.Autoverot poistuneet ja näin kustannukset kotitalouksille edulliset.
Demarit sielä ovat luoneet hyvinvoinnin. Kokkaret ovat sotkeneet terveudenhoitokustannukset pilviin.

Juha Koponen

..kannattaa ensivaaleissa muistaa, että SDP ei halua kehitystä Suomeen. SDP haluaa monopoleja, valtion valtaa, yksilön kadottamista "mediaani"-tilastoihin.
SOTE vastustus on kaikkein pahinta ja oluen kauppaan tulon vastustaminen on käsittämätöntä. Palkkaveron alentaminen on demareille ollut hirveää.Vieläkin he muistavat, kuinka sairaanhoitajille annettiin "liikaa" rahaa palkankorotuksina.
Mikä ihme demareita vaivaa? NYT sitten ehdotellaan nuorisolle "syrjäytymisen estämiseksi" oppivelvollisuuden lisäämistä 18 ikävuoteen! Kuinka monet tuhannet nuoret eivät kertakaikkiaan tarvitse olla koulussa tuohon asti!
Ammattiliitot heti ovat mukana ja ammattiliitot tukevat sosiaalidemokratiian politiikkaa miljoonilla ja estää muiden puolueisiin kuuluvien tulemasta liittojen johtoon.
SDP ei voi menestyä 19% ensi vaaleissa. Ehkä sellaiset 10-12% on todellinen kannatuksen määrä...