Perjantai 14.12.2018

Li Andersson ryöpyttää alkoholipäätöstä: ”Neloskaljan saaminen kauppaan on elämää suurempi ihmisoikeuskysymys”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.12.2017 18:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Li Anderssonin mielestä olisi ollut järkevämpää alentaa ravintoloiden anniskeluarvonlisäveroa.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson arvostelee suorin sanoin eduskunnan aikaisemmin tänään tekemää päätöstä, joka sallii ruokakauppojen alkoholijuomien prosenttirajan korotuksen.

–Suomalainen oikeisto”liberalismi” vaikuttaa valitettavasti olevan sitä, että neloskaljan saaminen kauppaan on elämää suurempi ihmisoikeuskysymys, kun taas työttömiä heistä riippumattomista syistä rankaiseva sosiaaliturvaleikkuri menee läpi mukisematta, Andersson kommentoi Twitterissä.

Hän kertoo itse äänestäneensä muutosta vastaan, koska ei kannata esitystä, joka lisää kulutusta ja haittoja eikä edistä alkoholikulttuurin muutosta ”pätkääkään”.

–Minusta olisi ollut järkevämpää alentaa ravintoloiden anniskeluarvonlisäveroa, Andersson sanoo.

Hallituksen esityksen, eli 5,5 prosentin rajan, kohtalosta äänestettiin eduskunnassa kahdesti eli kahden lakipykälän kohdalla. Ratkaiseva ensimmäisen kohdan äänestys päättyi korotuksen kannattajien voittoon äänin 98-94. Toisessa äänestyksessä korotuksen puolesta äänesti 102 kansanedustajaa ja vastaan 89.

Eduskunnan täysistunnon jälkeen suuri valiokunta päätti tukea eduskunnan päätöstä prosenttirajan nostamisesta 4,7:stä 5,5:een ruokakapoissa. Suuren valiokunnan päätöksen myötä alkoholilain kokonaisuudistuksen sisältöön ei enää voi tehdä muutoksia. Eduskunta päättää alkoholilain kokonaisuudistuksen lopullisesta hyväksymisestä tiistaina 19.12.

Lue myös:

Nyt se on varmaa: IV-olut tulee ruokakauppaan

Keskusta repesi äänestyksessä kahtia – Pettynyt Pekka Puska: Alkoholipäätös menee läpi

Alkoholilaki viimeinen niitti Mikael Jungnerille: ”Erosin juuri SDP:stä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Korte

Li. Te poliitikot olette sitä vatvoneet kuin koko kansan kohtalonkysymystä. Te olette repineet pöllöimmätkin asiat esiin ja toistuvasti sovut auki ja miksi? Saadaksenne naamanne lehteen.

Hävetkää toki koko Arkadianmäki, ja Li Anderson erityisesti ylimielisellä jälkipopulismillaan. Lupaatko ottaa heittosi takaisin mikäli koko kansa ei kuole huhtikuussa alkoholismiin, siltä tuo ahdistava paatos on kuulostanut.

Marja-Liisa Kalkela

Tai työttömät kuole nälkään leipäjonossa hallituksen leikkausten jälkeen.
Onkohan porvarihallitus laskenut yhtään mitä tulee maksamaan työttömien ja heidän lapsiensa terveydenhoitokustannukset tulevaisuudessa?
Hurstin ja EU-ruoka-avulla ne ei ainakaan vähene.Eikä syrjäytyminen,diabeetes,mielenterveysongelmat,koulukiusaaminen lopu.
Ja eduskunnassa vatvotaan Alkoholista jota myydään täysi -ikäisille valtion toimesta.?

Reijo Vuoriheimo

Ei työttömien ja heidän lastensa terveydenhoitokustannukset tule yhtään nousemaan. Heillähän ei ole varaa ryypätä ja näin tärvellä terveyttään. Tulevaisuudessa aina vaan vähemmän on terveysongelmia, kun tuloja leikataan lisää.

Hannu Rautomäki

Kansanmasent... ei kun edustajien on helpompi askaroida alkoholiprosentissa, kuin todella tärkeissä kysymyksissä kuten kymmenien tuhansien nuorien syrjäytyminen kaikesta, pysyvä suurtyöttömyys, yhteiskunnallisien palvelujen leikkaaminen valtio- ja kuntatasolla, kuten koulutuksessa, vanhustenhuollossa, yleisessä terveydenhuollossa jne.

Kenneth Ainetdin

Olin taas oikeassa! Vasemmisto kokonaisuudessaan vihreiden kanssa vastusti tätä lakimuutosta ja se tarkoittaa vain sitä, että he haluavat holhota ihmistä eikä antaa hänelle vapauksia sekä vastuuta itsestään.

Mitä enemmän mennään vasemmalle, sitä enemmän on holhousta ja ääripäässä jopa diktatuuria (Pohjois-Korea, Neuvostoliitto).

En oikein ymmärrä näitä vasemmistolaisia ja kommunisteja. Kokevatko he saavansa jotain etuutta siitä, että painavat ja alistavat kansalaisia?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus :
Mitä enemmän mennään vasemmalle, sitä enemmän on holhousta ja ääripäässä jopa diktatuuria (Pohjois-Korea, Neuvostoliitto).

Olen huomannut saman Lipposen jälkeen-03-19.
Kepu 3 kautta ,kok 1 kauden.
Porvarienemmistö eduskunta. vasem.2- 7 porvaripuoluetta nyt.

Unto Toivainen

Surullista, että Li on todellisuudessa periaatteeton poliitikko.

Tämä purkaus johtuu vain ja ainoastaan porvarihallituksen tämä, kuten tämä täysin asiaan liittymättömien asioiden koplaus yhteen.

Toisaalta tätähän Vasemmistoliiton kannattajat haluavat - mielummin tappelu porvarien kanssa kuin omien periaatteiden puolustaminen.

Vesa Kaitera

Olen hyvin tyytyväinen siihen, että hallituksen alkoholilakiesitys meni eduskunnassa läpi, myös suurta kiistaa aiheuttanut prosenttirajan pieni nosto. Tällä lailla oli kiire, sillä sen läpimeno merkitsi siihen kytketyn alkoholiveron selkeää kiristystä, ja alkoholivero taas on budjettilaki.

Kun viime yönä kolmisen tuntia seurasin Areenassa eduskunnan keskustelua alkoholilaista, niin kyllä rupesi aidosti hirvittämään. Kun alkoholista on puhe, niin osa kansanedustajista näyttää jättävän aivot narikkaan ja pelavan puhtaasti selkäytimellä. Onneksi järki lopulta voitti, tosin siihen tarvittiin yli 20:n oppositiokansanedustajan tuki, kun Keskustan edustajista 40% lipsui yhdessä puolitoista vuotta sitten sovitusta kompromissista prosentirajan korotusasiassa.

Kun tiedetään, millaista alkoholipolitiikkaa Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa harjoitetaan, niin nyt Suomi lähti virkistävästi omalle pari pykälää liberaalimmalle linjalleen. Jo oli aikakin. Kieltolakihenkeä edustavat miehet ja naiset on jatkossakin syytä pitää alkoholipolitiikasta päätettäessä sivuraiteella.

Timo Hietanen

Kun tiedetään alkoholipolitiikka Pohjoismaiden ulkopuolisessa EU-maissa - niin
mahtaa Supermercadojen myyjiä ja tavallisia Via Appian ja Boulevardien tallaajia
naurattaa tämä Suomen huikea 0,8 % ja siitä käyty aikuisten ihmisten mesominen
eduskunnassa Anno Domini 2017. Hienoa tämä logiikka alkoholi kontra noin 40 000
itämaiden seksuaaliterapeuttia. No jälkimmäinen ei tunnu olevan mikään ongelma,
pikemminkin osa Tuhannen ja Yhden Yön satujen hohtoa ja kulttuuria, josta pitää
saada osa jokamiehen oikeuksia.

Risto Salonen

Voi kun Kari Suomalainen ja Juice Leskinen vielä eläisivät. Sitä sanan säilää ja piirroksen loistokkuutta.
Kaipaisin varsinkin Karin piirrosta, missä kansanedustaja kysyy kumppanilta, mitä ne muut nyt meistä ajattelevat.

Jani Lindroos

Hyvä Li, kuka/ketkä tähän on käyttänyt suuruusluokkaa 2 vuotta aikaa, ja tehneet tästä suuren numeron?

Omaan elämään tuo ei vaikuta pätkän vertaa, eli sinänsä minulle on aivan sama onko nelosolut kaupassa vai ei. Kuitenkin, jos pitää valita vapauden tai kiellon välillä, valitsen vapauden kuutena päivänä viikossa, ja kahdesti sunnuntaina.

Itsellesi tuo kieltäminen, sääntely ja suunta totalitarismiin näyttää olevan elämää suurempi kysymys, kuten liian pitkälle viedyssä sosialismissa yleensä. Vai miksi vapaus, ja ihmisten suurempi vastuu omasta juomisestaan on sinulle niin vaikea asia?

Jukka Kirjavainen

Alkossa on nykyisin hieno ja asiantunteva asiakaspalvelu. Pidän Rovaniemen alkoholiliikkeiden henkilökuntien toiminnasta. Viinit voitaisiin siirtää päivittäistavarakauppoihin, mutta siten ettei asiantuntemus unohdu. Suomen kansan tulee olla valmis samaan alkoholipolitiikkaan, jota esim. Tanska harrastaa.

Veli-Pekka Moisalo

Normaalia vasemmiston ajamaa kontrolllipolitiikkaa, jossa valtio määrittää ihmisten elämää mahdollisimman katavasti. Kaipuu neuvostojen halointomalliin.
Saatavuus ja hinta ovat "asiantuntijoiden" muuttujat alkoholin kulutukseen. Todellisuudessa siihen vaikuttaa laaja yhteiskunnallisten olosuhteiden, arvojen ja odotusten kompleksisuus. Kannattaisi lukea Klaus Mäkelää ja muita oikeita alkoholitutkijoita.

Veli-Pekka Moisalo

Normaalia vasemmiston ajamaa kontrolllipolitiikkaa, jossa valtio määrittää ihmisten elämää mahdollisimman katavasti. Kaipuu neuvostojen halointomalliin.
Saatavuus ja hinta ovat "asiantuntijoiden" muuttujat alkoholin kulutukseen. Todellisuudessa siihen vaikuttaa laaja yhteiskunnallisten olosuhteiden, arvojen ja odotusten kompleksisuus. Kannattaisi lukea Klaus Mäkelää ja muita oikeita alkoholitutkijoita.

Tapio Mäkeläinen

Rupeaa olemaan ihmisoikeuskysymys sekin jos tota DDR -osaston Li-megafonia on kuunneltava vuodesta toiseen.
Voisko noi jeesustelijat lukea esim iktsikasta miten mitättömästä alkoholimäärän noususta on kyse. Työttömillehän tämä on hyvä ; ei tartte ajaa kauas alkkohooolimonopoliin kallilla tuontipolttoaineella. Olen joskus ollut tovin itsekin ” vapaa uusiin haasteisiin” joten en kaipaa mitään moraalisaarnoja.

Hyvä että vasemmistolaari ( vas, sdp, vihr) paljasti taasi itsensä. Vihreät erityisesti. Osa heistä onkin ex stalinisteja.
Samaa keskusjohtopomottamista Isä-Leninin tyyliin: vapaus hyvä, valvonta parempi!

Juha Lehtonen

Et siis Lii huomannut, että äänestyksessä ei ollut vastaesityksenä työttömiä rankaiseva sosiaaliturvaleikkuri, vaan se ettei alkoholilakia nykyisestä muuteta? Ei se mitään, ei työporukkasi muutenkaan ole penaalien terävimpien kynien joukossa: tällaistä pikkuasia nuhjataan vuositolkulla.

Hyvänä syynä tähän voisi tietysti olla se, että tämmöiset pikkujutut jää isompien jalkoihin, mutta kun ette saa niitä isoja asioita eteenpäin senkään vertaa. Hävetkää!

Taisto Pihlajamaa

Juuri näin. Näyttää rouva Li olevan sitä sukupolvea, joka ei enää olekäynyt edes Sirola-opistoa. Siellä olisi osattu neuvoa esiintymistä ja asioiden esille ottamista.

Tällä tavoin kahden toisiinsa mitenkään kuulumattoman asian vertailuun ottaminen on vähintään yleisön halveeraamista, etten paremmin sano.