Sunnuntai 21.10.2018

Arvoituksellinen tviitti Jussi Niinistöltä: ”Sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.12.2017 12:19
Päivitetty: 
16.12.2017 13:07
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Jussi Niinistö.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on herättänyt lauantaina hämmennystä sananvapautta koskevalla tviitillään.

–Sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen, ministeri tviittasi lauantaina.

 

 

Puolustusministerin kommentin oletetaan liittyvän Helsingin Sanomien lauantaina julkaisemaan uutiseen, jossa julkaistiin salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

– On aina vakava asia, jos tämäntyyppistä tietoa vuotaa julkisuuteen. Tiedusteluyhteistyö perustuu vaihdantaan ja tiedot ovat luottamuksellisia, joten tilanne ei ole hyvä, Niinistö kommentoi vain hetki ennen tviittiään STT:lle.

Hän myös jakoi STT:n uutisen Twitterissä juuri ennen omaa kommenttiaan.

Helsingin Sanomille vuodetut asiakirjat käsittelevät muun muassa Viestikoelaitoksen, nykyisen Viestikoekeskuksen, toimintaa ja henkilöstöä. Lehti on saanut haltuunsa myös asiakirja-aineistoa, joista paljastuu tietoa Puolustusvoimien tiedustelusta.

Puolustusministeri jakoi Twitterissä myös maanpuolustuskorkeakoulun professorin Petteri Lalun kommentin Helsingin Sanomien uutiseen.

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi omassa lausunnossaan, että korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen voi aiheuttaa vakavia vaurioita.

Lue tarkemmin: Sauli Niinistö asiakirjavuodosta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Keitä kaikkia tämä erityislakien kautta yhteiskunnan valvonnasta eristetty laitos vakoilee? Toimiiko se kuten esimerkiksi USAn, Kiinan, Venäjän, Saksan tai Englannin tiedustelu, joka valvoo koko kansaa ja profiloi yksilöitä massoittain kuten NSA Jenkeissä tekee Snowdenin paljastamien dokumenttien mukaan?

En usko kaipaavani turvallisuuden lisäämistä tällaiseen hintaan.

Pasi Harjamäki
Vastaus kommenttiin #10

Kuten Hesarin päätoimittaja sanoi, he eivät ole julkaisseet arkaluonteiseksi katsomaansa materiaalia. Eikä tuossa Hesarin jutussa varmasti mitään sellaista ollutkaan, mitä ulkomaiset tiedustelut eivät olisi jo tienneet.

Jukka Mikkola

Niinistön nopea väliintulo tässä asiassa on ymmärrettävää jo senkin vuoksi, että nämä ”hyödylliset idiootit” aikovat julkaista ”Lisää aiheesta huomenna Helsingin Sanomissa” ja ilmoittavat, että ”Sarja jatkuu lähipäivät.”

Vesa Levonen

Asia on KRP:lla, katsotaan rauhassa, mitä se tuo tullessaan ja onko syytä epäillä rikosta. Sitä vartenhan meillä on poliisi, syyttäjä ja oikeuslaitos, jotka tarvittaessa selvittää onko kaikki mennyt oikein vai ei. Puolueetonta ja riippumatonta tutkintaa odotellessa, luotan viranomaisiin tässä asiassa.

Veli-Pekka Moisalo

Jussi Niinistön olisi syytä kerrata perustuslan perusoikedet ja sananvapaus. USAn tiedostoista on hakkeroitu useaan otteeseen valtava määrä salaista tietoa. HS toteuttaa tiedottamisvelvoitettaan. Lehti on hienosti toteuttanut lähdekritiikkiä ja arviointikykyä.

Veli-Pekka Moisalo

Jussi Niinistön olisi syytä kerrata perustuslan perusoikedet ja sananvapaus. USAn tiedostoista on hakkeroitu useaan otteeseen valtava määrä salaista tietoa. HS toteuttaa tiedottamisvelvoitettaan. Lehti on hienosti toteuttanut lähdekritiikkiä ja arviointikykyä.

Tapio Mäkeläinen

Hesari aina välillä luulee itsestään liikaa. Niinistön kommentointi on ollut perudteltua ja jän on hallituksen parhaita jäseniä.
Kyllä hesarilla sisäpolitiikassa vire tonne vaalean punavihreään on ollut kymmeniä vuosia.
Hki kaupunkipolitiikassa asenne on hyvin selvä.

Timo-Pekka Mustakallio

Jussi Niinistö on väärässä: isänmaallisuutta on huolehtia hyvästä, hygienisestä hallinnosta mikä ylläpitää korkeita periaatteita, ja kertoa rohkeasti hallinnon kannalta epämukavistakin asioista jotta se pysyy ryhdissään. Vaihtoehto, salamyhkäisyys ja klikkiytyminen, "pelolla johtaminen" on ihan tyypillinen taantuvan ja tehottoman organisaation (ja yhteiskunnan) tauti - toki "johtajille" ylen mukava, kun kritiikki ei pakota itsereflektioon, skarppaamiseen ja paremmin toimimiseen. Siksipä kritiikkiä sietämätön ja sitä vaientamaan pyrkivä johtaja ei ole isänmaallinen eikä itse asiassa ansaitse johtajan asemaa laisinkaan.

Mitä taas tulee vuosikymmenen takaisten salaisuuksien julkistamiseen lie kiukkuilun suurin syy, että sotilastiedustelu epäonnistui salassapidossaan, eikä niinkään ikiwanhan tiedon julkaiseminen. Nyt saamme kuulla, että toimittajaan kohdistuneella etsinnällä ei ollut esittää tuomioistuimen lupaa, eli viranomainen itse ei panikoidessaan osannut tai halunnut toimia lainmukaisesti. "Tilanne ei ole hyvä" (Jussi Niinistö), indeed.