Keskiviikko 19.6.2019

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Luotu: 
16.12.2017 12:55
Päivitetty: 
16.12.2017 13:02
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Sauli Niinistö pitää korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastumista kriittisenä turvallisuuden kannalta.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää salaisten asiakirjojen sisällön paljastumista erittäin vakavana asiana. Hän viittaa Helsingin Sanomien sotilastiedusteluun liittyvään artikkeliin.

–Salaisia asiakirjoja on laittomasti luovutettu Helsingin Sanomien haltuun. Siltä osin on rikostutkinta käynnistetty. Korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita, Niinistö sanoo.

Helsingin Sanomille vuodetut asiakirjat käsittelevät muun muassa Viestikoelaitoksen, nykyisen Viestikoekeskuksen, toimintaa ja henkilöstöä. Lehti on saanut haltuunsa myös asiakirja-aineistoa, joista paljastuu tietoa Puolustusvoimien tiedustelusta.

–On aina vakava asia, jos tämäntyyppistä tietoa vuotaa julkisuuteen. Tiedusteluyhteistyö perustuu vaihdantaan ja tiedot ovat luottamuksellisia, joten tilanne ei ole hyvä, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kommentoi aikaisemmin lauantaina STT:lle.

Lisäksi puolustusministeri totesi Twitterissä, että ”sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen.”

Lue lisää: Arvoituksellinen tviitti Jussi Niinistöltä: ”Sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Ylimys

Eiköhän Eduskunnan pitäisi näistä asioista päättää, puolustusvoimilla ei ole oikeutta salaiseen toimintaan joka vaarantaa diplomaattiset hyvät naapuri suhteet.
Eikä sotilailla ole myöskään oikeutta horjuttaa turvalllisuutta ja demokratiaa, jatkuvilla yksipuolisilla analyyseillä.

Irja Laamanen

Pentti Ylimys, kommenttisi vaikuttaa ihan typeryksen teolle. Paljastajia armeijassakin on sillä eräällä matkalla oli muutama armeijan tyyppi mukana. Toisen silmät sojottivat ihaillen itään toisen länteen. Kahtiajakautunutta porukkaa. Suomi ja suomalisten turvallisuus edellä olisi syytä edetä.

Pentti Ylimys

Huomio keskitetään tarkoituksellisesti tietovuotoon ja itse asia sivuutetaan.
Ja se asia on tietenkin se, että mitä me oikein olemme tekemässä.
Me emme ole sodassa Venäjän kanssa, siitä huolimatta puolustusvoimat kohdistaa sotatoimia, vain yhtä valtiota Venäjää vastaan.
Tuskimpa tämä on eduskunnan tarkoitus, näyttää pikemminkin siltä että sekopäät käyttää valtaa Eduskunnan yli.

Jukka Mikkola

Ihmettelinkin tämän päivän Hesarin lehtijuttua. Sitä lukiessa saa sellaisen käsityksen kuin tekijöillä ei olisi ollut ”yläkerrassa kaikki valot päällä.” Toivottavasti kaikki ”kivet ja kannot käännetään.” Nyt on menty sananvapaudessa liian pitkälle.

Tämä lehtijuttu vaarantaa tämän tasavallan turvallisuutta.

Tämä on skandaali. Missä on Hesarin päätoimittajan vastuu?

Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä.Vastuu asiakirjojen luovuttajalle.
Henkilöllä jolla on ollut mahdollisuus siihen on varmasti tiennyt mitä teki.
Veikkaan että joka asiakirjan oikeassa yläkulmassa luki "Ei julkinen asiakirja"!
Niihin papereihin ei joka "Taavi" pääse käsiksi.

Ilkka T Arvola

Tässä ne rikostutkimuksen päätähdet sitten olisivat Kaius Niemi, Laura Halminen ja Tuomo Pietiläinen.
Tämä "tutkiva journalismi" alkaa olla nykyään ainoa tapa myydä mediaa, MOT tai HS esimerkkeinä, kun uutiset ovat ainakin printtimedian ilmestyessä jo aina mennen talven lumia.
Onko vastuussa materiaalin luovuttaja vai materiaalin julkaisija? Jos kyse on "valtiosalaisuuksista" mikä on julkaisijan vastuu?

Eero Pekonen

Pentti Ylimys se vasta vitsit murjaisi. Jokaisen maan puolustusvoimilla on tiedusteluorganisaatio. Tarkoititko tosiaan, että kansanedustajat ryhtyvät hoitamaan tiedustelutoimintaa? Kumotaanko nykyinen puutteellinen tiedustelulainsäädäntö ja jätetään vireillä oleva uusi säätämättä?

Reijo Halme

Toimitus on alistunut pahaa tahtovan tahon aisankannattajaksi. Salaisen asiakirjan tietojen levittämisessä ei ole kyse vahingosta, erehdyksestä, tyhmyydestä vaan tarkoituksellisesta oman maan turvallisuuden vahingoittamisesta. Toiminnasta, joka kriisitilanteessa voi maksaa henkiä, joiden määrästä puhuttaessa kymmenet tai sadat saattavat olla pikku lukuja.

Vastuussa ovat tetysti päätoimittaja, toimittaja ja hänen päivystävä esimiehensä, salaisen asiakirjan kopioinut ja HSlle toimittanut puolustusvoimien henkilö.

Sakko ei riitä, ehdotonta vankeutta. Vuotanut virkamies viralta. Julkaisemisessa mukana olleet HSn työntekijöille potkut. Töitä eivät löydä vakavasti otettavista tiedotusvälineistä.

Lähdesuojaa ei ole. Rikollista ei Suomen kansalainen saa suojella.

Mikko Virtanen

Justaasa joo ja huomenna lissää! Tiedot olivat pääosin 10 vuoden takaa. Nyt käydään presidenttipeliä ja tässäkin case on erään rahaeliitin asianajajan ulkokultaisuuden kiillotusta. Niin läpinäkyvää ja monet vielä uskoo silti kaiken mitä syötetään. Se oli järjestetty skandaali ei turvallisuusuhka.

Seppo O. Saarela

Onpas tänään liikkeellä isänmaallista porukkaa..."Sauli Niinistö jyrähti", "Puolustusasiainvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva pitää asiakirjavuotoa poikkeuksellisen vakavana asiana", sekä näillä sivuilla joku..."sananvapaudessa on menty liian pitkälle". Onko se nyt niin kauhea asia, kun kansallekin kerrotaan hieman, missä mennään? Eihän esimerkiksi puolustusministerin virka ole kuin tilapäinen poliitikon virka. Jos hän putoaa Eduskunnasta, niin hänellä, tavallisella kansalaisella, on hallussaan maamme kaikki viestintäsalaisuudet.

Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitatko että valtion tärkeissä ministeriöissä olevilla virkamiehillä ja ministereillä ei ole vaitiolovelvollisuutta?
Pitäiskö puolustusvoimien avata Facebook-sivut kansaa varten jossa kerrotaan
mitä puolustusvoimat puuhastelee maan turvallisuuden takia?
Talonpoikaisjärjenkin pitäisi jo sanoa mikä tieto ei kuuluu kuin presidentille,puolustusvoimille,puolustusministerille ja pääministerille.
Vaaran uhatessa myös eduskunnalle.

Juha Wiklund

No huh huh jussi niinistö taas avautui epäisänmaallista lienee herran halu viedä Suomi osaksi natoa ja sotaan venäjää vastaan. Jussi on sota kiihkoilija ilman järjen hiventä.

Tulisi äkkiä vaalit että uuvateista päästäisiin eroon lopullisesti. Siniset kun ei kuulu osaksi demokraattista yhteiskuntaa kun he eivät pysty kunnioittamaan edes vapaiden vaalien tulosta.

Risto Nikander

Minulle on riittänyt HS:n ja Aamulehden epäisänmaallisuus niiden tilausten peruuttammiseen. Ei tarvinnut edes tätä isänmaan petturuutta.

Lehdistön tietolähdesuojan EI pitäisi koskea isänmaan petturuutta. Mitenkäähän tätäkin asiaa on varmisteltu niin ettei rikos paljastuisi.

Pentti Ylimys

Suomihan on useaan otteeseen ilmoittanut että Venäjä ei ole uhka, tällä hetkellä Suomea ei sotilaallisesti uhkaa mikään valtio.
Siksi erityisesti vain Venäjään kohdistuvilla sotilastoimilla ei ole mitään järkeviä perusteita, miksi puolusvoimat silti jatkuvasti hyökkää Venäjää vastaan.
Onko kyse siitä että ylipäälikkö Sauli Niinistö ei pysty hoitamaan tehtäviään, vain onko kaiken toiminnan takana nimenomaan Niinistö.
Niinistö toi Usan joukot Suomeen, mutta väittää että ei tiennyt asiasta mitään.
Niinistö on niin kiero vastuun pakoilija, että siitä ei pirukaan ota selvää.

Veijo Paasonen

Sauli Niinistö ja puolustusministeri uloistulollaan osoittavat kuinka isosta asiasta tiedustelulaissa on kyse armeijalle ja Supolle. Kyse onkin laajasta kansalaisten oikeuksien leikkaamisesta. Koskaan Suomen historiassa ei ole ollut vastaavaa tilannetta.