Sunnuntai 26.5.2019

Asiantuntija sotilastiedustelujutusta: ”Liian aikaista sanoa, minkälaisia pitkäaikaiset seuraukset voisivat olla”

Luotu: 
16.12.2017 15:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäsen ihmettelee, voisiko mediaan luottaa kriisin syttyessä lauantaina paljastuneen sotilastiedusteluun liittyvän asiakirjavuodon jälkeen.
|

Helsingin Sanomien sotilastiedustelua käsittelevä lauantaina julkaistu artikkeli tyrmistyttää suomalaisia poliitikkoja, virkamiehiä ja tutkijoita. Keskusrikospoliisille on tehty rikosilmoitus, joka koskee turvallisuussalaisuuden ilmaisemista. Myös tapauksen kansainvälinen ulottuvuus huolestuttaa.

–Salaisen materiaalin vuotaminen lehdistölle on täysin edesvastuutonta ja rikollista. Epäisänmaallista on myös sen julkaiseminen. Jos kriisi syttyisi, voisiko valtakunnan yhteen päämediaan luottaa vai olisivatko silloinkin isot otsikot tärkeämpiä, eduskunnan ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk.) ihmettelee Twitterissä.

Ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestinnän yksikönpäällikkö Ville Cantell pitää aineiston luovuttamista täysin tuomittavana.

– Työskentelen viestinnässä ja kannatan avoimuutta. Virkamiehenä ja diplomaattina pidän kuitenkin täysin tuomittavana (onkin rikos) luokitellun aineiston luovuttamisen. Kansainvälinen ulottuvuus/vastuu pitää myös julkaisijan muistaa, hän huomauttaa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että tapauksen pitkän aikavälin vaikutuksia on vaikea arvioida tässä vaiheessa.

–On liian aikaista sanoa mitään siitä, minkälaisia pitkäaikaiset seuraukset voisivat olla. Todennäköisesti tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta kansainväliseen tiedonjakamiseen muiden kanssa, sillä Suomella on hyvä maine asioiden salassapidossa. Sen perusteella, mitä tiedämme toistaiseksi, ei ole merkkejä siitä, että suomalaiset viranomaiset olisivat tehneet jotain laitonta tai moraalitonta, hän pohtii Twitterissä.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan salaisten asiakirjojen vuotaminen Helsingin Sanomille vaatii muutoksia siihen miten asiakirjat turvataan paremmin kybermaailmassa. Kanervan sanoo Ylen mukaan, että  nyt julkisuuteen tullut materiaali on sellaista, joka ei ole ollut eduskunnan käsittelyssä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa poikkeuksellisen vakavaan sävyyn aikaisemmin lauantaina.

– Korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita, Niinistö sanoi.

Lisää aiheesta:

KRP: Kirjattu rikosilmoitus, joka koskee turvallisuussalaisuuden ilmaisemista

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Arvoituksellinen tviitti Jussi Niinistöltä: ”Sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Siitä voi lukea Wikipediasta

Jo Hallamaan ajoista alkaen yksikön tehtävä on ollut signaalitiedustelu, jolla on seurattu pääasiassa ensin NL:n ja sitten Venäjän joukkojen liikkeitä ja paikannettu tuhottavia maaleja. Nykyisin uusin tuote on maalikartat, joille varmasti kaluston myynelle NATO/USA:lle on hyötyä (Lockheedin kalusto) + CASA koneet. Vaihtokaupassa saadaan toiseen suuntaan hyödyllistä vakoilutietoa.

Toinen validi asia on signaalisormenjäljet, liikeneprofiilit ja tavoite murtaa salaukset.

Keskisuomalaisen mukaan laitos odotta merkittävää kasvua, johon se on jo saanut rahat, kunhan tiedusatelulailla sille annetaan virallinen oikeus seurata kaikkia suomalaisien tietoa, sijantia, viestintää, mielipiteitä eli asiasanoja. Sekä tietenkin kaikkea suomen läpi kulkevaa liikennettä.

Eli toteuttaa tiedustelain mukaista massavalvontaa ilman rikosepäilyä. Sen jälkeen voi vaalisalaisuudekin heittää pois, koska virkamies tietää jo oletko Vihreä vai Kokoomuslainen, profiloimalla toimintasi ja viestintäsi verkossa, jos olet aktiivinen verkon käyttäjä ja muunkin mitä katsitaan tarpeelliseksi profiloida. Jos käytät vääriä avainsanoja et ole enää luotettava.

"Viestikoekeskus (vuosina 1960–2014 Viestikoelaitos, VKoeL) on Suomen puolustusvoimien signaalitiedustelua harjoittava organisaatio, joka yhdistettiin vuonna 2014 Puolustusvoimien Tiedustelulaitokseen.[2][3] Viestikoekeskus on Pääesikunnan alainen joukko-osasto. Viestikoekeskuksen esikunta sijaitsee Luonetjärven varuskunnassa Tikkakoskella, jossa on myös Ilmavoimien esikunta. Viestikoelaitoksen viestiasemia ja muita toimintoja on sijoitettuna eri puolille Suomea, muun muassa Rovaniemelle. Lisäksi laitoksen käytössä on ainakin kaksi tiedusteluvälineistöllä varustettua lentokonetta."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Viestikoekeskus

Antero Kuortti

Minä kun luulin, että minkä tahansa sodanuhan ilmetessä alueellamme, toimitaan kuin Eestissä ennen vanhaan.

Suomen poliittinen johto h a l u a a (sic) siirtyä Venäjän hellään huomaan Siperiaan.

Venäjä antaa pyyteettömästi kaiken apunsa operaatiossa tarjoten täydet ilma- tai maakuljetuspalvelunsa ensimmäisessä gulag-luokassa.

Veli-Pekka Moisalo

Lehdistön tehtävänä on kertoa viranomasten toiminnasta suurelle yleisölle. Hesarin jutussa ei ollut mitään vaarallista tietoa, jota muut valtiot eivät jo ennestään tietäisi. Suomen johdolle tyypillinen taipumus ylireagoida kaikkeen tietoon, jota he eivät itse kontrolloi.

Janne Pohjala

Tässä jupakassa tuntuu olevan se huolestuttava piirre, että kansaa ajetaan lynkkamaan jokainen joka kertoo jotain "salaista", pohtimatta että oliko esiin tuotu asia oikeasti salaista, vai asia jonka suunnilleen kaikki tiesivät lukemalla suomalaisia lehtiä.

"Helsingin Sanomien juttu Tikkakoskella sijaitsevan Viestikoekeskuksen toiminnasta ei tuonut uutta tietoa, kirjoittaa Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola

Juttu ei tuonut uutta tietoa, vaan tekstin lukemisen jälkeen jäi olo, että Helsingin Sanomat vain halusi julistaa saaneensa käsiinsä salaiseksi luokiteltuja papereita.

Keskisuomalainen on kertonut usein entisen Viestikoelaitoksen, nykyisen Viestikoekeskuksen toiminnasta. Esimerkiksi 21. huhtikuuta uutisemme kertoi, että tietoverkkotiedustelun ydin tulee Tikkakoskelle ja näin voi syntyä kymmeniä uusia työpaikkoja."

Mistä siis tämä kalabaliikki kun samat asiat on kerrottu jo aiemmin?

Toki voisi kysyä että miten voi verkkotiedusteluun olla jo rahat ja paikka päätettynä kun lakiakaan ei hyväksytty? Tehtäisiinkö tiedustelua laittomasti, julistamalla asia "salaiseksi", jos laki ei menisikään läpi?

Nythän tässä kansaa on kiihotettu tuomitsemaan "salaisen paljastaminen" vaikka mitä ilmeisimmin mitään erityisen salaista ei ole paljastettu.

Tämä haiskahtaa tiedustelulain lobbaamiselta ja yritykseltä tuomita salaisen tiedon paljastaminen vaikka se olisi laitontakin.

Aivan erityisesti Suomen kansan, eli eduskunnan päätösvallassa tulee olla päätös siitä mitä saa tehdä ja mitä ei, etenkin silloin kun Suomen kansalaiset ovat se verkkotiedustelussa vakoiltava kohde.

https://www.ksml.fi/paakirjoitus/nimella/Aivan-turhaa-salaisten-paperien...

Pentti Westerholm

Hämentävää,että Media alkaa päättämään mikä on salaista tietoa.Demokratia ei ole sitä ,että kerrotaan kaikki mitä tiedetään.Suomessa on mm. liike- ja sotilasasioissa tietoja joita ei maailmalle ole tarpeelista julistaa.Tämä on tyhmää rehellisyyttä joka koituu maamme tappioksi.

Martti Kosonen

Viikon vitsi. Suomessa ei ole nykyään ainoatakaan oikeistolaista, porvarillista mediaa. Eikä puoluetta. Eikä presidenttiehdokasta. Eikä tutkimuslaitosta. Eikä ... kohta mtään.
Kuinka ihmeessä näin on voinut käydä maassa, jossa vihervasemmisto on, luojan kiitos, edelleenkin vähemmistönä?