Lauantai 20.7.2019

Helsingin Sanomien selitys ei vakuuta tiedustelupäällikköä: ”Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla”

Luotu: 
16.12.2017 16:47
Päivitetty: 
16.12.2017 16:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin Sanomien käsityksen mukaan lehti tai sen toimittajat eivät ole rikostutkinnan kohteena.
|

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Esa Mäkinen perustelee suuren kohun herättäneen sotilastiedusteluartikkelin julkaisemista ja salaisten asiakirjojen käyttämistä sillä, että lukijoiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

–Median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa. HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, Mäkinen toteaa lauantaina iltapäivällä julkaistussa kirjoituksessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi aikaisemmin lauantaina, että salaisia asiakirjoja on laittomasti luovutettu Helsingin Sanomien haltuun ja siltä osin on käynnistetty rikostutkinta. Keskusrikospoliisi kertoi vähän myöhemmin kirjanneensa rikosilmoituksen, joka koskee turvallisuussalaisuuden ilmaisemista.

– Helsingin Sanomien käsityksen mukaan lehti tai sen toimittajat eivät ole rikostutkinnan kohteena, Esa Mäkinen kommentoi.

Kohutussa artikkelissa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta.

– Viestikoekeskukselle ollaan uudessa tiedustelulaissa antamassa merkittäviä uusia valtuuksia. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja kansanedustajat tietävät laitoksesta hyvin vähän. Puolustusvoimat on pyrkinyt salaamaan kaiken tiedon. Ulkopuolisilla ei ole ennen tätä ollut juurikaan mahdollisuutta arvioida, miten toiminta on järjestetty, Mäkinen perustelee.

Hän sanoo, että Helsingin Sanomat pyrki asiaa käsitellessään olemaan tasapainoinen ja vastuullinen.

–Kaikkea HS:n saamaa tietoa ei ole julkistettu, eikä julkisteta. Salaisia asiakirjoja on myös suojattu kuten niitä on syytä suojata.

Mäkinen kysyy samalla, tietävätkö ulkovaltojen tiedustelupalvelut Viestikoelaitoksesta jo nyt paljon enemmän kuin Suomen kansalaiset ja pitäisikö suomalaisten tietää vähintään saman verran.

–Kaikkien, myös Helsingin Sanomien etu on toimiva, lakia noudattava tiedustelu. Asiakirjojen ja artikkelin julkaisemisen tärkein tarkoitus oli tuoda Viestikoelaitos julkisen keskustelun piiriin. Julkisuus voi tuntua aluksi kiusalliselta, mutta se yleensä tekee viranomaisten toiminnasta parempaa ja tehokkaampaa, hän päättää.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho kommentoi Helsingin Sanomien perusteluja tuoreeltaan Twitterissä.

-Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla, hän kuittaa.

Lue myös:

Asiantuntija sotilastiedustelujutusta: ”Liian aikaista sanoa, minkälaisia pitkäaikaiset seuraukset voisivat olla”

KRP: Kirjattu rikosilmoitus, joka koskee turvallisuussalaisuuden ilmaisemista

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Arvoituksellinen tviitti Jussi Niinistöltä: ”Sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
salaisten asiakirjojen käyttämistä sillä, että lukijoiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Kuten muissakin maissa mitä täällä puuhataan salaisesti puolustusvoimissa?
HS luetaan muuallakin kuin täällä. Ulkomailla seurataan tarkasti Suomen median uutisia. Niin päättäjien toimia kuin lausuntoja.
Ja tuo uutinen kiinnosti varmasti eniten .
Nuo tuskin oli julkisia asiakirjoja joita toimittajat voi käyttää ?

Pentti Ylimys

Onhan se selvä asia että jos puolustusvoimien salainen toiminta, vaarantaa kansallisen turvallisuuden.
Jos puolustusvoimat salaa aloittaa, sotilaallisen toiminnan jotain valtiota vastaan, niin kyllä se selkeästi on lain vastaista toimintaa.
Tottakai sekä Eduskunnalla että kansalla on oikeus tietää, hyökkäyksestä naapuri valtiota vastaan.
Ei puolustusvoimat voi ominpäin sotaa aloittaa.

Juha Salin

Tämäkin uutisointi kuvaa Helsingin Sanomien toimituksen hakuisuutta saada sensaatiohakuisilla uutisoinneilla näkyvyyttä ja huomiota laskevien levikkilukemien pysäyttämiseksi. Aikaisemman laatulehden neutraalin tiedonvälityksen rooli on enää muisto vain menneiltä lehden kukoistuksen ajoilta. Jos toimituspäällikkö Mäkisen perustelut julkaistuille salaiseksi luokitelluille asioille edustavat myös päätoimittaja Niemen näkemystä ja arvomaailmaa salaiseksi luokitellun tiedon julkaisemiseksi niin niin valveutuneet kansalaiset tehköön asiasta omat johtopäätökset. Yhtään ei kaduta että muutaman kymmenen vuoden jälkeen lopetin lehden tilaamisen pari vuotta sitten.

Jaakko Aalto

"Yhtään ei kaduta että muutaman kymmenen vuoden jälkeen lopetin lehden tilaamisen pari vuotta sitten".

Samat sanat. Ja jos pyrkimys tasapainoisuuteen ja vastuullisuuteen onnistuu noin tavattoman huonosti, minkäänlaista tarvetta silloin tehdyn päätöksen uudelleenarviointiin ei ole.

Iiro Koppinen

Veronmaksajille on aiheutettu valtava vahinko rikollisella menettelyllä. Kyseistä infraa on kehitetty 60-luvulta lähtien ja nyt kaikkivoipuudessaan HeSa tekee tämän isänmaalle ja sen veronmaksajille. Riittääkö Sanoma Oy:n resurssit vahimgonkorvaukseen?

Asko Hiltunen

Nyt meni Helsingin Sanomat liian pitkälle. Täydellinen kotietsintä lehden toimitukseen ja kaiken materiaalin ja laitteiden takavarikointi. Kansallinen turvallisuus on kaikkein tärkein asia. Sitä ei saa vaarantaa millään tekosyillä.

Timo Hietanen

Yhteiskunnan pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa myös maahanmuuton
ja nykyisen pakolaispolitiikan ongelmista, jos Hesarin selittelyistä vetää aasinsillan ?
Hesari leimaa kaiken sellaisen populismiksi, mikä ei sovi kyseisen "Pravdan" agendaan.
Ja myötäilee tiettyjen poliittisten piirien ja eliittien toiveita - ikään kuin ainoana oike-
ana totuutena neukkulaisen esikuvansa tavoin. Kyseinen sotilastiedusteluun liittyvä
aineisto ja sen paljastaminen on maanpetos. Ei todellakaan ansaitse tiedonjulkista-
mispalkintoa !

Juhani Karlsson

"Parhaillaan käsittelyssä olevat tiedustelulait antaisivat Viestikoekeskukselle selkeästi nykyistä laajemmat toimivaltuudet. Yksikkö voisi suodattaa ja seurata oikeuden päätöksellä valtionrajat ylittävää internet-liikennettä. Myös muita suomalaisten yksityisyyttä kaventavia oikeuksia olisi luvassa. Tiedustelulait on määrä säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, eli kyse on selkeästi perusoikeuksiin puuttumisesta.........On samalla surkuhupaisa paradoksi, että Suomi piilottelee lakimiesarmeijan turvin teräsholvissa historiallista Tiitisen listaa, mutta toisesta kainalosta putoilee kadulle sotilaallista maanpuolustusta nakertavia akuutteja asiakirjoja......Suurempi vahinko Suomelle onkin se, että salaisia asiakirjoja ylipäätään päätynyt vääriin käsiin, mikä ainakin hieman heikentää Suomen mainetta luottavana tiedustelukumppanina......Helsingin Sanomien toistaiseksi julkistamat tiedot eivät mitenkään yllätä tiedusteluun perehtyneitä asianharrastajia, on merkittävää, että Suomi ei pysty pitämään tiedustelunsa hermokeskuksen papereita lukkojen takana.......Median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa. HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu..........Totuus tekee kipeää. Helsingin Sanomien toimittajat ovat voineet tehdä tärkeän palveluksen yhteiskunnalle paljastaessaan mahdollisesti vaarallisen tietoaukon turvallisuusasiakirjojen suojaamisessa."
-
-
--
"IL-analyysi: Asiakirjavuoto on paha takaisku Suomen tiedustelun luottamukselle lännessä"
"Helsingin Sanomat nosti lauantaina puolustusvoimien alaisen Viestikoekeskuksen isoksi uutiseksi. Hesarin jutussa oli turvaluokiteltuja tiedonmurusia, jotka olivat peräisin laitoksen salaisiksi määrätyistä asiakirjoista.
Asiakirjat ovat aitoja, sillä valtiojohto reagoi juttuun äkäisesti. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi kireän tiedotteen, jossa hän kertoi, että vuodosta on käynnistetty rikostutkinta.
Keskusrikospoliisi tutkii tapausta todennäköisesti turvallisuussalaisuuden paljastamisena, josta enimmäisrangaistus on neljä vuotta vankeutta.
Rikosnimike on poikkeuksellinen ja varsin vakava. Turvallisuussalaisuuden paljastamisrikoksessa epäiltynä voi olla paitsi salaisten tietojen vuotaja mutta myös ”oikeudettomasti” julkaiseva eli julkaisupäätöksen tehnyt tiedotusvälineen toimittaja tai hänen pomonsa.
Lehdelle vuodettu aineisto on sen kaltaista, että alkuperäiset asiakirjat ovat laillisesti voineet olla vain asiakirjojen laatijoilla sekä korkeassa tai keskeisessä asemassa olevilla virkamiehillä, upseereilla ja poliittisilla päättäjillä.
Ne ovat voineet olla myös hakkereilla, mutta laittomasti."
"Voiko Suomeen luottaa?
Suomen kannalta kaikkein vakavin asia on se, että jossain liikkuu tai on liikkunut tukku salaisista salaisimpia sotilastiedustelun papereita. Vaikka Helsingin Sanomien toistaiseksi julkistamat tiedot eivät mitenkään yllätä tiedusteluun perehtyneitä asianharrastajia, on merkittävää, että Suomi ei pysty pitämään tiedustelunsa hermokeskuksen papereita lukkojen takana.
Vuoto on ikävä isku Suomen maineelle lännen tiedusteluyhteisön silmissä.
Suomi on viime vuosina lisännyt määrätietoisesti yhteistyötään eli tiedustelutietojen vaihtoa lännen tiedusteluorganisaatioiden kanssa. Lontoossa, Washingtonissa, Berliinissä, Pariisissa ja Tukholmassa mietitään tällä hetkellä, mitä muuta on vuotanut ja missä määrin ne voivat luottaa Suomen kykyyn pitää salassa sille luottamuksellisesti annettuja tietoja.
On samalla surkuhupaisa paradoksi, että Suomi piilottelee lakimiesarmeijan turvin teräsholvissa historiallista Tiitisen listaa, mutta toisesta kainalosta putoilee kadulle sotilaallista maanpuolustusta nakertavia akuutteja asiakirjoja."
"Totuus tekee kipeää. Helsingin Sanomien toimittajat ovat voineet tehdä tärkeän palveluksen yhteiskunnalle paljastaessaan mahdollisesti vaarallisen tietoaukon turvallisuusasiakirjojen suojaamisessa."
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712172200610723_u0.shtml
---
"Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö HS:n rikostutkinnan käynnistäneestä uutisesta: ”Yhteistyö on ainoa vaihtoehto”"
"- Hs.fi näyttäisi varoneen julkaisemasta Suomen turvallisuudelle suoraan haitallisia tietoja. Suurempi vahinko Suomelle onkin se, että salaisia asiakirjoja on ylipäätään päätynyt vääriin käsiin, mikä ainakin hieman heikentää Suomen mainetta luottavana tiedustelukumppanina."
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200610820_u0.shtml
---
"Miksi Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?"
"Median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa. HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu."
"Parhaillaan käsittelyssä olevat tiedustelulait antaisivat Viestikoekeskukselle selkeästi nykyistä laajemmat toimivaltuudet. Yksikkö voisi suodattaa ja seurata oikeuden päätöksellä valtionrajat ylittävää internet-liikennettä. Myös muita suomalaisten yksityisyyttä kaventavia oikeuksia olisi luvassa. Tiedustelulait on määrä säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, eli kyse on selkeästi perusoikeuksiin puuttumisesta."
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005492988.html?utm_source=facebook&...
---
"[email protected] näyttäisi varoneen julkaisemasta Suomen turvallisuudelle suoraan haitallisia tietoa. Suurempi vahinko Suomelle onkin se, että salaisia asiakirjoja ylipäätään päätynyt vääriin käsiin, mikä ainakin hieman heikentää Suomen mainetta luottavana tiedustelukumppanina"
https://twitter.com/jyrkikasvi/status/942124747109883904
---
kohun nostanut juttu:
---
"Suomen salaisin paikka"
"Suomen salaisin paikka Keski-Suomen kallioiden uumenissa saa muun tiedustelulaitoksen ohella oikeuden valvoa internetliikennettä, jos eduskunta hyväksyy tiedustelulait. Kansanedustajat joutuvat päättämään asiasta tietämättä tarkkaan, mitä Tikkakoskella oikein tapahtuu. Helsingin Sanomat kertoo nyt ja lähipäivinä, mitä sotilastiedustelu tekee – ja on tehnyt."
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005492284.html

Pentti Ylimys

Tiedustelulain perusmuistio kirjoitettiin nimenomaan heppoisin perustein, se oli kuin vainoharhaisen juntin aivoista lähtenyt.
On pelottavaa ajatella että nämä tyypit alkaa valvomaan somea ja varoittamaan sekä ohjeistamaan mediaa, isämaata uhkaavista kommentoijista.
Venäjä uhkaan ei ole yhtään ainutta järkevää perustetta, vain suuri määrä kuvitelmia ja luuloja, elikkä junttien sekoilua.
Tässä nyky todellisuudessa nämä Venäjän vastaiset sotatoimet, näyttää kyllä sairaan harhaisilta.
Turvallisuus tilanne ei muutu vakavaksi, vaikka lehdistö kuinka sitä jankuttaa, yhä uudelleen ja uudelleen.
Kansa ei usko, Nato kannatus vai laskee, miksi ne ei ymmärrä olla jo hiljaa.
Se johtuu varmaan siitä, että lehdistö ei koskaan pysty myöntämään tyhmyyttää.

Arto Baas

Kaikki salaaminen (oli sitte kyseessä tiedustelu tai muu valtiojohdollinen toimi..toimen suunnittelu..ym sellainen jota ei kansa saiisi tietää...on jo ittessään vehkeilyä kansaa vastaan...Kansalaisten on saatava tietää mitä toimia halutaan tehdä..mitä organisaatioita pystyttää...ennen kuin näitä toimia on aloitettukaan...tähän "salaisuuden verhon taakse kätkettyyn" toimintaan liittyy niin paljon kansalaisia ja oikeuksia vahingoittavaa päätöksentekoa..jopa rikollisuutta sen varsinaisessa merkityksessä