Maanantai 22.10.2018

Sote-ministerien ulostulot toivat ylilääkärin mieleen vahvan markan: ”Silloinkin uskottiin kykyyn selättää markkinavoimat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.12.2017 11:44
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Lasse Lehtonen muistuttaa, että Sipilän hallituksen sote-esityksen mukaan terveyspalveluiden vahvana järjestänä toimisi maakunta.
|

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen sanoo, että sote-uudistusta valmistelevien ministerien lausunnot palveluiden ”vahvan järjestäjän” merkityksestä tuovat mieleen 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun puheet vahvasta markasta.

– Ministerien ulostulo oli virkistävä – ei kuitenkaan siksi että se olisi lisännyt luottamustani sote-uudistuksen ongelmien poistumiseen. Vahvan järjestäjän -konsepti markkinoiden aiheuttamia ongelmia poistamassa vain toi kaltaiselleni sote-veteraanille mieleen nuoruusajan ”vahvan markan” uutisoinnin ja nuoruus suuren laman keskellä oli ikäpolvelleni mielenkiintoista aikaa. Silloinkin ministerit uskoivat julkisen toimijan vahvuuteen ja kykyyn selättää markkinavoimat, Lehtonen toteaa Puheenvuoron blogissaan.

Vahvasta järjestäjästä on soten yhteydessä puhunut viimeksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

– Yksittäiset toimijat voivat yrittää vikuroida ja temppuilla, tietenkin. Siksi jollain pitää olla selvä suunta ja strategia. Koska järjestäjän valta tulee olemaan vahva, on väistämätöntä, että yhteisistä asioista päättävät vaaleilla valitut kansalaiset, hän sanoi viime viikolla kirjoittamassaan blogissa.

Lue myös: Sote-varoitus ministeriltä: "Vähävaraiset uhkaavat päätyä julkisen hoidettaviksi, varakkaat hyödyntävät yksityisiä"

Lasse Lehtonen muistuttaa, että Sipilän hallituksen sote-esityksen mukaan vahvana järjestänä toimisi maakunta.

– Hallituksen esityksistä ei kuitenkaan selviä, mitkä maakunnan ominaisuudet tekisivät siitä vahvan. Objektiivisesti arvioiden maakunnan pitäisi olla taloudellisesti vahva, poliittisesti vahva, infrastruktuuriltaan vahva sekä osaamiseltaan vahva, jotta voitaisiin puhua vahvasta järjestäjästä.

Hän nostaa esiin myös asiantuntijalausunnot, joiden mukaan esitetty rahoitusmalli ei turvaa maakunnille riittävää rahoitusta niiden tehtäväksi määrättyjen palvelujen tuottamiseen.

– Esimerkiksi Uudenmaan maakunnan alueella rahoitusvajeeksi on arvoitu lähes 1 mrd euroa. Maakunnat joutuisivat siis heti kerjuulle anomaan valtiovarainministeriöltä lisää rahaa, jotta niiden lakisääteiset tehtävät tulisivat hoidetuksi. Tällaista maakuntaa on vaikea sanoa vahvaksi. Ratkaisuna asiaan olisi maakunnan verotusoikeus, mutta moni ehdotettu maakunta on taloudellisesti niin heikko, ettei se pysty edes verotuloillaan tehtäviä hoitamaan. Jotkut maakunnat ovat velvoitteisiinsa nähden yksinkertaisesti liian pieniä eli maakuntia on esityksessä liikaa, Lehtonen kommentoi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kyllä tämä asia on nyt täysin selkeä. Kokoomus ja Kepu ovat lähteneet ajamaan totaalisen subjektiivisesti omia ideologisia ja samalla materiaalisia etujaan koko kansan kustannuksella.

Aivan vähälläkin järjellä, päättelykyvyllä, kansainvälisellä vastaaviuen järjestelysen tiedolla ja edes kohtuullisella moraalilla on heti todettavissa että molemmat uudistushankkeet ovat täysiä susia ja tulevat sekä haittaamaan että nostamaan noiden site ja hallinta toimien hintoja ja se vielä rajusti. Kokoomuksen ja Kepun johto siitä ilmiselvästi viis veisaa kun ovat omien palkkiovirat ja palkkiot kyseessä niin että muut maksavat.

Ainoa mahdollisuus toimia koko kansan edun mukaisesti on vetää sekä kokoomuksen sote, että kepun maakuntahallinto"hankkeet" kokonaan pois ja aloittaa sote uudistus täysin alusta mutta nyt oikein tehostamalla olemassa olevaa julkista esimerkiksi palauttamalla erilaisen yksityisten ammatinharjoittajien palvelukset hankintaan sekä terveyden, että vanhusten hoivassa ja poistaa pörssi rahastukselta kaikki julkinen avustus ja rajoittaa sen kokonaismäärä brittien NHS systeemin tyyliin enintäin 20% koko toiminnasta.

Uudistuksessa on heti alusta otettava selväöä kuinka kuluttajat ja maksajat sekä oikeat puolueista ja ideologioista riippumattomat asiantuntijat sotea parantaisivat.

Maakuntahallinnolle taas ei ole mitään tilausta vaan se on yksinkertaisesti lakkautettava

Jonne Peto

Sotella ei enään ole ollut pitkään aikaan mitään tekemistä potilasjonojen poistamisen - hoitoonpääsyn nopeuttamisen, kustannusten nousun, yleisesti hoidon tehokkuuden parantamise kanssa. Kustannukset nousevat .. vain idiootti viittaa sotella tuleviin kustannussäästöihin. Potilaista ei kukaan enään välitä. Tärkeintä sotessa on betonoida kepun valta maakunnissa (mitäpä siitä vaikka syntyy hallintohimmeli). Kokoomukselle tärkeintä ln taklata ns. kolmas sektori pois palveluiden tarjoamisesta ja muodostaa kermankuorinta juhlat veronmaksajien kustannuksella.

Raimo Ilaskivi

Lasse Lehtonen on oikeassa. Ja jos mennään asian ytimeen, niin mistä yksinkertaistettuna on kysymys: Kepu haluaa maakunnat - historiallisen tavoitteensa, johon se nyt on pääsemässä. Kok puolestaan kuvittelee saavansa hintana enemmän privatisointia ja ns. valinnanvapautta. Mutta saako ja saavatko kansalaiset - vai ovatko voittajina ns. markkinavoimat ja tuloksen saajina lähinnä suuret yksityiset terveystalot, joitten tuloksia sitten viedään ulkomaisten omistajien haluamiin veroparatiiseihin. Nimenomaan Kokoomuksen kannattaisi täten miettiä asiaa vielä toisen ja kolmannen ja neljännenkin kerran. Lobbaus ja kokoomustaustaiset lobbaajathan ovat toki tehneet hyvin työnsä, mutta sekö sitten riittää?

tom brunila

Kokoomuksen nykyjohto on täysin ideologiansa sokaisema! Vaikka se miettisi asiaa vaikka n-kertaa niin suunnitelmia ei muuteta. Vasta muutaman vuoden päästä kun maailmalla nauretaan, kauhistellaan ja ihmetellään sitä miten yksi maailman parhaimmista ja tehokkaimmin toimivista terveydenhoitojärjestelmistä tuhottiin tullaan Kokoomuksen johdolta kuulemaan kuinka kukaan ei varoittanut asiasta eikä kukan olisi kyennyt edes epäilemään suunnitelman epäonnistumista. Ja lopuksi väitetään, että syy on Donald Trumpin!

Petri Heiniemi

Muistutuksena Raimolle siellä demarinpunaisessa kravatissa, että kilpaillussa vapaassa markkinataloudessa, markkinavoiman muodostavat kuluttajat. Toisekseen olisi hyvä pohtia, kannattaako pääosin verorahoitteista terveydenhuoltoa verottaa niin, että tulos on järkevintä ohjata kevyemmän verotuksen maihin, ts. keräämmekö veroja maksaaksemme veroja ja samalla luoden kilpailuhaitan kotimaiselle omistukselle.

Marja-Liisa Kalkela

Jos SOTE nyt viedään tällä mallilla läpi ja se osottautuukin täydeksi "sudeksi"
niin sitä ei korjatakkaan enää hetkessä .Tulee olemaan kallis laku veronmaksajille . Mitä takuita veronmaksaja saa että pääsee varmasti hoitoon sen jälkeen.
Kauan vielä menee kun USA malli on täällä?
Tätä malliahan oli opastamassa Vanhasen II-hallituksen tilaama
USA yksityinen konsulttifirma MacKinsey.
Terv.palv.maksujen korotus 27% (vielä jo maksettujen verojen lisäksijolla jolla edm.palvelut tuotetaan)
Onko seuraava vaihe pakollinen vakuutus tai ei pääse hoitoon ?