Sunnuntai 21.10.2018

Alkoholilaki yritetään vielä pysäyttää eduskunnassa? ”Tämä on ala-arvoista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.12.2017 12:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Anna-Maja Henrikssonin mukaan on ”pohjanoteeraus”, ettei uuteen lakiin tehdä uutta, selkeää kirjausta alkoholin etämyynnistä.
|

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson arvostelee suorin sanoin alkoholilain uudistuksen valmistelua ja käsittelyä. Hänen mukaansa on ”pohjanoteeraus”, ettei uuteen lakiin tehdä uutta, selkeää kirjausta alkoholin etämyynnistä.

– Olemme pitkään eduskunnassa valittaneet huonoa lainvalmistelua. Nyt tehdään pohjanoteeraus, kun hallitus ei halua lakiin selkeää pykälää etämyynnistä, vaan luotetaan siihen että korkein oikeus ratkaisee. Tämä on ala-arvoista, hän kirjoittaa Twitterissä.

Henriksson sanoi launtaina Hufvudstasdbladetin haastattelussa suoraan, että eduskunnan pitää hylätä uusi alkoholilaki täysistunnossa tiistaina.

–Meidän tehtävämme lainsäätäjinä on säätää lakeja, ei pakoilla vastuuta. Meidän velvollisuutemme on ratkaista tämä asia.

Eduskunta päättää alkoholilain kokonaisuudistuksen lopullisesta hyväksymisestä tiistaina, jolloin päätetään vain ehdotuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Siinä vaiheessa lakiesityksen sisältöön ei enää voi tehdä muutoksia.

Alkoholin etämyyntiä koskeva lakipykälä on jäämässä ennalleen, vaikka sen tulkinta on ollut haastavaa. Perustuslakivaliokunta on katsonut lausunnossaan, että etämyynti on sallittua, jos sen kieltämistä ei selkeästi kielletä laissa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on vedonnut siihen, että kansallisen lainsäädännön liikkumavara riippuu vielä EU:n oikeuden sisällön vahvistamisesta ja korkeimmalta oikeudelta (KKO) odotettavasta Alkotaxi-päätöksestä. Sosiaali- ja terveysministeriö on todennut jo aiemmin, että etämyyntisäännöstä tarkastellaan uudestaan ja muutetaan tarvittaessa, kun virolaisyrittäjän Alkotaxi-juttuun saadaan KKO:n päätös. Keväällä tullut hovioikeuden päätös ei ole lainvoimainen, koska siitä on valitettu.

Helsingin hovioikeus päätti keväällä Alkotaxi-jutun yhteydessä, että mietojen alkoholijuomien etämyynnin on oltava sallittua, mutta väkevien ei tai muutoin Alkon monopoli vaarantuu. Taustalla oli EU-tuomioistuimelta pyydetty ennakkopäätös, jonka mukaan Alkon monopolilla voi rajoittaa tavaroiden vapaata liikkuvuutta, jos se takaa kansanterveyden ja yleisen järjestyksen suojelun. EU:n yleisperiaatteena on tavaroiden vapaa liikkuvuus.

Lisää aiheesta:

Alkoholilain epäselvästä etämyynnistä seuraava riita: Oppositio vaatii täyskieltoa

Raju ulostulo alkoholilaista: ”Päättäjämme eivät vaivaa itseään tosiasioilla”

Li Andersson ryöpyttää alkoholipäätöstä: ”Neloskaljan saaminen kauppaan on elämää suurempi ihmisoikeuskysymys”

Alkoholilaki viimeinen niitti Mikael Jungnerille: ”Erosin juuri SDP:stä”

Nyt se on varmaa: IV-olut tulee ruokakauppaan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

EU-Yksinomaiseen toimivaltaan kuuluvat alat:
kilpailulainsäädäntö
JAETTU TOIMIVALTA ON yleisin EU:n toimivallan muoto. Jaetun toimivallan aloilla sekä unioni että jäsenvaltiot voivat säätää lakeja ja antaa oikeudellisesti velvoittavia säädöksiä.
Jaettuun toimivaltaan kuuluvat alat:
sisämarkkinat
osin sosiaalipolitiikka
UNIONIN KOLMAS PÄÄTOIMIVALTALUOKKA eli toimivaltaa täydentävä luokka käsittää sellaiset alat, joilla unionilla on toimivalta toteuttaa erilaisia tuki- ja täydennystoimia.
Näitä ovat:
ihmisten terveyden suojelu ja kohentaminen

Irja Röntynen

Mikko toivonen: Ehdottomasti EI. Meillä Suomessa käy saksalaisia kuntien vierailuilla. Samalla he poikkeavat Alkoon ja ihmettelevät esim. saksalaisten viinien valikoimaa. Jossakin kunnassa Keski-Suomessa oli yli 20 erilaista viiniä
Saksan eri alueilta. Tämä on Suomen rikkaus!

Mikko Toivonen

Irja ! Minä olen asunut muun muassa Saksassakin monen monta vuotta ja tiedän hyvin kuinka monta sataa saksalaista viinituotetta siellä kaupoista löytyy eikä vain 20.
Saksassakin on suuri ilo käydä minkä tahansa ruokakaupan viini ja muita juoma valikoimia katselemassa. Etenkin kun se sen vapauden vuoksi lähinnä katseluksi jääkin. No Italiasta, Kreikasta, Ranskasta, Espanjasta ja Portugalista nyt puhumattakaan.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #20

Tuo tietenkin pitää paikkansa mutta jos jotain alkoholin jano silloin vaivaa, niin sitä ja hyvää ruokaa saa varsin edulliseen hintaan lähes kellon ympäri laadukkaista ja monipuolisista ravintoloista,
Pitää vain osata ostaa tarvitsemansa määrä maitoa varastoon ja olla juomatta sitä kaikkea kerralla. Juuri mihin meidän pitäisi pyrkiä alkoholin kanssa. Kyetä pitämään sitä hyllyssä juomatta kaikkea heti kun saa sen käsiinsä kieltolakiliikkeestä. Itse siihen kykenenkin vaikeuksitta kun olen tapoihin maailmalla oppinut

Raili Sergejeff

Tässä se ennakkopäätös, tuomio, se löytyy tuolta jutussa olevasta linkistäkin, jos joku viitsii lukea sen. Jutussa on 130 kohtaa, kopioin kohdasta 130 ja sen jälkeen.

".... Pääasian asianosaisten osalta asian käsittely unionin tuomioistuimessa on välivaihe kansallisessa tuomioistuimessa vireillä olevan asian käsittelyssä, minkä vuoksi kansallisen tuomioistuimen asiana on päättää oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Oikeudenkäyntikuluja, jotka ovat aiheutuneet muille kuin näille asianosaisille huomautusten esittämisestä unionin tuomioistuimelle, ei voida määrätä korvattaviksi.

Näillä perusteilla unionin tuomioistuin (viides jaosto) on ratkaissut asian seuraavasti:

1) SEUT 110 artiklaa sekä pakkauksista ja pakkausjätteistä 20.12.1994 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 94/62/EY 1 artiklan 1 kohtaa ja 7 ja 15 artiklaa on tulkittava siten, etteivät ne ole esteenä pääasiassa kyseessä olevan kaltaiselle jäsenvaltion säännöstölle, jonka mukaan eräistä juomapakkauksista kannetaan valmisteveroa mutta nämä pakkaukset ovat verottomia, jos ne kuuluvat toimivaan palautusjärjestelmään.

2) SEUT 34 ja SEUT 36 artiklaa on tulkittava siten, että kun pääasiassa kyseessä olevan kaltaisen jäsenvaltion säännöstön mukaan myyjä, joka on sijoittautunut toiseen jäsenvaltioon, tarvitsee vähittäismyyntiluvan voidakseen tuoda alkoholijuomia vähittäismyyntiin ensin mainitussa jäsenvaltiossa asuville kuluttajille tilanteessa, jossa myyjä huolehtii kyseisten juomien kuljetuksesta tai antaa sen kolmannen tehtäväksi, mainitut artiklat eivät ole esteenä tällaiselle säännöstölle, kunhan tämä säännöstö on sellainen, että sillä voidaan taata tavoitellun päämäärän toteuttaminen eli tässä tapauksessa kansanterveyden ja yleisen järjestyksen suojelu, tätä päämäärää ei voida saavuttaa vähemmän rajoittavilla toimenpiteillä vähintään yhtä tehokkaasti eikä kyseinen säännöstö ole mielivaltaisen syrjinnän keino tai jäsenvaltioiden välisen kaupan peitelty rajoitus, minkä selvittäminen on ennakkoratkaisua pyytäneen tuomioistuimen asiana."

Martti Kosonen

Oli aika, kun suomensuomalaisena olin ylpeä suomenruotsalaisista ja heidän Suomeen aikanaan tuomasta kulttuurista, sivistyksestä ja etenkin teollisesta osaamisesta ja yrittämisestä. Nykyinen Rkp tekee kaikkensa pilatakseen tämän perinnön ja positiivisen suhtautumisen suomenruotsalaisuuteen. Sääli.

Petri Kokko

Ja tämä on sitten valtakunnan ykkösasia ja huolenaihe, kukaan ei yritä torpata lindströmin ja mattilan työttömiin kohdistamaa uhkaa ja valmisteilla olevaa lakia jolla töitä löytämätön kansalainen leimataan rikolliseksi ja jota rangaistaan siitä että on työtön. Saisivat päättäjät ja kansalaisten luottohenkilöiksi valitut hävetä jos osaavat

Aki Terentjeff

Alkoholipolitiikasta ei puhuta missään muualla maailmassa, vain suomessa se on verojen ja rakenteellisen korruption pönkityksen elementti. Muualla alkoholi on elintarvike. Jopa kaikki Itäeuroopan maat ovat kaukana edellä Suomen vanhoellista ja protektiivista alkoholipolitiikkaa!

Jairi Palonen

Pakkoruotsi pois
Kieli on ajattelun väline ja jos sen hallitsee huonosti, on oletettavaa, että sen ymmärtäminenkin on vaikeaa. Suomessa on kaksi virallista kieltä Suomi ja Ruotsi: 88,3 % / 5,3 % kielisuhteella..Perusteluja voi esittää vapaan kielilain puolesta, jota suomalainen enemmistökin haluaa----- 2000-luvun suomessa tuolta se näyttää kun yritetään koko suomesta tehdä kaksikielisiä.

Tapio Mäkeläinen

En käsitä tätä kiemurtelua mitättömän asian suhteen.
Eduskunta romuttaa arvovaltaansa joka ikinen päivä.
Olen pitänyt Henriksonia yhtenä fiksuinmista poliitikoista mutta hän on vaipumassa loputtomaan siltarumpu- osaston poliitikkojonoon.

Eikö tämä jo hyväksytty sekä salissa että suuressa valiokunnassa?
Kohta rupeaa asioista kiinnostuneet ja tuntevatkin jättämään äänestämättä.

Jaakko Niskasaari

Ala-arvoista on että tästä alkoholilaista on tehty näin iso numero joka on otsikoita hallinnut jo vuosikausia. Uutisointi keskittyy aina tähän alkoholiasiaan silloin kun taustalla kulisseissa viedään läpi isompia ja tärkeämpiä uudistuksia/muutoksia kuten nytkin tiedustelulaki (eli kansalaisten oikeuksia kavennetaan ja massavaltonta tuodaan meillekin kivasti "turvallisuuden" nimissä) sekä sote-ja maakuntahallintohässäkkä voidaan ajaa taustalla läpi ilman isompaa meteliä kun suuri osa kansanedustajista ja valtamedia laitetaan kinastelemaan täysin mitättömistä lillukanvarsista kuten tämä alkoholilakiuudistus. En ymmärrä miten voi olla noin iso asia muka tämä nelosoluiden tuonti kauppoihin jne mitä laissa haettiin, paljon melua tyhjästä. Hyvä että tämä laki meni läpi mutta jospa täällä kohta keskityttäisiin noihin oikeasti tärkeämpiin lakiuudistuksiin mitä ei missään nimessä pitäisi toteuttaa, Suomen hyvinvointivaltio on kohta muisto vain kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppojen ja oman edun tavoittelun sekä kähminnän jäljiltä.
Kiitos näistä aiemmista vuosista, näkemiin Suomineito ja terve järki.

Jairi Palonen

Totta "Suomi on edelleen maa, jossa lobbaamista ei säädellä laeilla eikä rekistereillä.”Siinä on julkisen ja yksityisen edun välinen ristiriita.Ketkä meillä suomessa päättää asioista? Nyt alkoholilaki vastoin asiantuntija lausuntoja, pakolla vietiin läpi. Natoon hivutellaan aseteollisuuden lobbareiden luomilla sodan uhkakuvilla-pakolla.Pakolla on kaikkien suomalaisten opiskeltava pakkoruotsia , lobbareitten ja lahjonnan avulla estetty demokratiaa toteutumasta- vapaata-kielivalintaa vuosikausia.
Pakkoruotsia on valtion komennoin opiskeltava peruskoulusta yliopistoon kuin muinoin Neuvostoliitossa marxismi-leninismiä ikään. Niiltäkään ei yksikään sielu välttynyt-ja pakolla.