Maanantai 20.5.2019

”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

Luotu: 
18.12.2017 07:35
Päivitetty: 
18.12.2017 12:30
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ex-sisäministeri Päivi Räsänen pitää poliisin toimintaa tiedusteluvuotokohussa poikkeuksellisena.
|

Entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) katsoo, että toimittajan kotiin tehty kotietsintä on hyvin poikkeuksellinen toimenpide ja kertoo vakavien seurausten mahdollisuudesta. Räsänen arvioi Helsingin Sanomien tiedustelukohua MTV:n aamutelevisiossa.

– Todella poikkeuksellinen toimenpide ja kertoo siitä, että myös toimittajaa epäillään vakavasta rikoksesta. Ja silloin on merkittävä rangaistusmahdollisuuskin olemassa, sanoi Räsänen maanantaiaamun lähetyksessä.

Hän kertoi lukeneensa alkuperäistä vuotoartikkelia huolestuneena.

Helsingin Sanomat kertoo, että poliisi tutki lehden toimittajan Laura Halmisen kodin sunnuntai-iltana. Tietoturva-asioihin erikoistunut Halminen on toinen toimittajista, jotka tekivät HS:n lauantaisen jutun puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta ja sitä käsittelevistä salaisista asiakirjoista. Muun muassa presidentti Sauli Niinistö otti asiaan huolestuneesti kantaa.

HS:n mukaan poliisi vei Halmiselta ”tämän oman puhelimen, HS:n puhelimen, Halmisen oman tietokoneen, oman Ipadin ja runsaasti muistitikkuja”.

– Kotietsinnän perusteeksi poliisi kertoi epäilyn turvallisuussalaisuuden ilmaisemisesta, HS kertoo.

Lehden mukaan Halminen vasaroi ”hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot”. HS:n mukaan tämä aiheutti savun, jonka takia hän kutsui palokunnan paikalle. Paikalle tuli myös poliisipartio, joka hälytti apuvoimia ”saatuaan selville, kuka Halminen on”, HS kertoo.

– Halusin koneen tuhoamisella varmistaa lähdesuojan mahdollisimman hyvän toteutumisen, sanoo Halminen.

Päivitys klo 12.30: Keskusrikospoliisi on nyt vahvistanut kotietsinnän ja perustellut sen kiireellisen toteutustavan. Lue lisää: KRP: HS-toimittajan koti ratsattiin kiireellisesti – kellarista takavarikoitiin palanut tietokone

Lisää aiheesta:

Tiedustelukohu: ”Ainakin hieman heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Helsingin Sanomien selitys ei vakuuta tiedustelupäällikköä: ”Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla”

Asiantuntija sotilastiedustelujutusta: ”Liian aikaista sanoa, minkälaisia pitkäaikaiset seuraukset voisivat olla”

Helsingin Sanomien juttu aiheutti laajaa kuohuntaa ja sai jotkut lukijat muun muassa peruuttamaan lehden tilauksensa. HS:n päätoimittaja Kaius Niemi myönsi, että lehden olisi pitänyt perustella juttunsa paremmin lukijoille, ja Sanoma-yhtiön hallitus puolestaan vaatii Niemeltä selvitystä jutun julkaisuun liittyvästä toimitusprosessista. Toisaalta lehden toimintaa on myös puolustettu.

Muun muassa presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.)  korosti kannanotossaan, että medialla on ”syystäkin laajat toimintavapaudet”.

–Se on keskeinen osa länsimaista oikeusvaltioperiaatetta. Puuttuminen tähän vapauteen tulee aina olla korkean kynnyksen takana. Tämä periaate tuntuu osalta keskustelijoista unohtuneen tai periaatetta ei ole missään vaiheessa todella sisäistetty. Euroopassa on maita, joissa tämä periaate on viimeisen vuosikymmenen aikana rapautunut. Suomen ei pidä ottaa askeltakaan tuolla polulla, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan lähtökohtana pitäisi olla, että kaikki se, mikä ei ole todella perusteltua salata, on julkista.

–Tämä tarkoittaa myös sitä, että viranomaisten ei pitäisi salata liian suuria kokonaisuuksia silloin, kun joidenkin yksityiskohtien salaaminen on perusteltua. Mahdollisimman laajalla avoimuudella voidaan lisätä kansalaisten luottamusta viranomaisia kohtaan.

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Joonas Ranta

Toimittajan osaamattomuudesta kertoo jos jostain. Googlaamalla löytyy minuutissa tavat tuhota kovalevyn tiedot turvallisesti. Ja tietenkin poliisi kiinnostuu yksilöstä joka hakkaa asunnoaan vasaralla tietokonetta ja soittelee palokuntaa paikalle. Huhhuh.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Toimittajan osaamattomuudesta kertoo
-Toimittajien Kokemuksesta ja ammattitaidosta kertoo se että käytiin rajalla mutta ei alitettu laillisuuden rajaa. Kertoilee asioista perillä oleva IL.
US,YLE,HS toimittajat osaavat työnsä. Turha hyökätä toimittajien kimppuun jos joitain närästää jokin "uutinen"!
Sensuuriinko pitäisi palata kuten Kekkoslovakia aikana?

Jaakko Aalto

Ja laillisuuden tulkitsijana oli Hesarin entinen pääkirjoitustoimittaja. Taitaa olla melkoisen jäävi tuollaisen tulkinnan tekijäksi.
Koska toimittaja ei suostu kertomaan lähdettään, vuotajan selville saamiseksi on tutkittava vuodettua aineistoa. Ja sitä kannattaa etsiä kovalevyiltä ja muistitikuilta. Olisihan se nyt kummaa, jos ei yritettäisi selvittää, kuka levittelee salaiseksi merkittyjä dokumentteja.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Niinkö? Heinäkuussa 2009 Salonius-Pasternak nostatti vilkkaan keskustelun Suomen roolista Afganistanin rauhanturvaoperaatiossa kirjoittaessaan Helsingin Sanomien kolumnissa .

Onko kaikki jotka Hesarissa kirjoittavat kolumneja alansa asiantutijana Hesarin palkkalistoilla?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #23

Afganistaniin otti Puolustuvoimein entinen komentajakin osaa kommentoidessaan, että ei siellä rauhanturvaajia ole.

"Suomi Afganistanissa: ”Turha puhua rauhanturvaamisesta”

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/74796-suomi-afganistanissa-%E2%80%9Dtu...

Entä miksi Suomi on sotimassa kyseltiin...

"Suomi on mukana Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa, mutta hankkeelle ei löydy julkisesti lausuttuja kansallisia poliittisia perusteita. Näin arvioidaan Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen tuoreessa julkaisussa.

–Tukemalla Yhdysvaltojen politiikkaa, toivotaan tuettavan omaa kansallista turvallisuutta"

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/52086-tiedatko-sina-miksi-suomella-on-j...

Tottahan se, rauhanturvaajien kunnia asia on ollut puolueettomuus joka on tavallaan myös suojannut heitä.

Jarmo Lius

Mikä lie oikea vaikutin valita toimittaja jutun tekijäksi? HSn takana oleva liberaali demokraattien joukko haluaa puhdistaa rivejä? Eli käsky kävi Yhdysvalloista.

Mikä voisi olla Yhdysvaltojen peruste antaa hesarin julkaista materiaali? Arvelisin tätä osaksi salaliittoa vyöryttää meidät NATOon. Oletetaan Venäjän suuttuvan ilmeisestä tiedustelun sotakohteena olemisesta. Reagoivan sillä heidän politiikkansa on ollut reaktiivista.

Onko viestikoekeskus moderni digitaalinen sovellus 1930-luvun Suomen, Viron ja natsi-Saksan yhteisestä Itämeren sulutuksesta?

Harri Tapani

Viestikoelaitos on tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa todella pitkään, siitä teki muistaakseni jo YLE aikanaan jonkinlaisen dokkarinkin...

https://www.uusisuomi.fi/comment/763157#comment-763157

Ja tavallinen netinkäyttäjäkin löytänee jopa jo vuosien takaa netistä Yhdysvaltojen tietoja yhteistyöstä Viestikoelaitoksen kanssa, joten mitä mahtaa tiedustelualan ammattilaiset löytääkään...

Eli oliko juttu olenkaan niin suuri kuin kohutaan, sitä en tiedä, kun en ole Hesarin juttua lukenut.

Harri Tapani

Jooh, kyllä YLE:llä on ollut ongelmia jo kymmenisen vuotta sitten tuon viestikoelaitoksen kanssa. Oikein korkieamman oikeuden on pitänyt YLE:lle selittää että viestikoelaitos saavat salata juttujaan.

" Laitoksen toimintakertomukset ja kehittämisstrategia luokitellaan erittäin salaisiksi asiakirjoiksi. Toimintasuunnitelma, organisaatiokaavio sekä tiedot yhteistyökumppaneista luokitellaan salaisiksi asiakirjoiksi. Kuuntelu on ollut niin luottamuksellista, että laitos ei laatinut ensimmäiseen 40 vuoteen lainkaan toimintakertomusta. "

https://yle.fi/uutiset/3-5781525

Aikonaan se YLE:nkin "huono-onniseksi" mainitsema kapteeni sai tuomionkin kun yritti kaupitella tietoja Yhdysvaltojen tiedusatelulle tajuamatta että Suomi oli jo aikaa sitten ollut yhteistyössä...Kuten Iltalehti kertoo:

"Kapteeni ei ymmärtänyt, etteivät amerikkalaiset tehneet mitään näillä tiedoilla, sillä puolustusvoimilla oli yhteistyösuhde Yhdysvaltojen kanssa. Amerikkalaiset käräyttivät upseerin, joka pantiin viralta ja tuomittiin."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200611692_u0.shtml

Mutta kuten uutisesta käy hyvin selville, myös yksittäisiä suomalaisia ihmisiä seurattiin jo tuolloin.

tom brunila

Ainoa joka tästä hyötyy on Venäjä! Venäjällä media vaatii jo anteenksipyyntöä Suomelta, siis käytännössä Sauli Niinistöltä! Tämä heikentää Suomen asemaa suhteessa Venäjään juuri sopivasti presidentinvaalien alla. Tämän tarkoituksena on nöyryyttää Sauli Niinistöä ja Suomea.
Myös Esa Mäkisen tausta antaa osviittaa siihen kenen hyödyksi tämä on ajateltu. Mäkinen on ollut Ylioppilaslehden päätoimittaja ja työskennellyt Kansan Uutisissa. Kumpaankaan ei pääse töihin jos on länsimyönteinen!
1930-luvulla Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto tekivät yhteistyötä ja jakoivat Itä-Euroopan etupiireihin Molotov-Ribbentrop -sopimuksella. Tämä yhteistyö loppui vasta 22.06.1941 kun Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon!

Timo-Pekka Mustakallio

Huolestuttavaa kotietsinnässä on, että aamun uutisten mukaan sille ei toimittajan kertomana ollut esittää tuomioistuimen päätöstä. Jos näin todella on - olemmehan jo oppineet hieman eppäilemään uutisointia, ajankuvaa sekin - se tarkoittaisi poliisin toimineen vastoin lakia, lehmipoikatyyliin. Toimittajan rumbasemisen sijaan päiden kuuluisi pudota salassapidossa epäonnistuneen sotilastiedustelu itsensä, ja nyt myös panikoivien poliisivoimien parissa.

Taidanpa käydä ostamassa Cocacolaa, ison pussin perunalastuja, ja lötsähtää töllön ääreen: tämä jupakkahan näyttää muuttuvan suureksi tragikomediaksi, missä yksi jos toinen julkinen toimija läiskäyttää itse kermakakun päin naamaansa. Naurattaisi, ellei juttu olisi pohjimmiltaan hyvin surullinen ajankuva - kuin kritiikittä ihailemansa Amerikan esikuvan mukaan - hysteerisesti sähläilevästä nyky-Suomesta. Lopunajan touhua, suuren euro-atlanttisen sekasorron enteitä?

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
. Toimittajan rumbasemisen sijaan päiden kuuluisi pudota salassapidossa epäonnistuneen
Samaa mieltä. Päitä pitäisi alkaa pudota hallituksessa. He ovat vastuussa .
He vastaavat ministeriöiden alaisista laitoksista.
JK. Onko Sipilä PM mennyt "perunakellariin" kun ei näy kommentteja ko.asiasta? Luulisi kiinnostavan ja kuuluvan tehtävänkuvaan pääministerinä .

Pentti Westerholm

Suomessa on eduskunta (kaikki puolueet mukana) laatinut lait ja asetukset jotka on tarkoitettu noudatettavaksi.
Sotasalaisuuksien paljastaminen on erittäin vakava rikos.HS täytyy vastata julkaisustaan ja antaa heille lain mukainen rangaistus.

Pentti Ylimys

Miksi ollaan nyt niin agressiivisia, hyökkäys on paras puolustus siitä on kyse.
Sotilaallisen salakuuntelun vakoilun kohdistaminen vain yhteen valtioon, tekee puolusvoimien toiminasta sotatoimen "hyökkäyksen" Venäjää vastaan.
Tämä halutaan peittää, syyttämällä agressiivisesti Hesaria tietovuodosta.

Se oleellisin seikka on, että puolustusvoimat on omavaltaisesti aloittanut vihollisuus toimet toista valtiota vastaan ja tähän sillä ei ole yhteiskunnan valtuutusta.

Jukka Norokorpi

Toimittaja on ilmeisesti pitänyt hallussaan varastettua 'tavaraa'. Voi aiheellisesti arvella, että hänellä on hallussaan paljon enemmänkin tuota tavaraa. Sananvapautta huudetaan taas perusteluksi rikoksen yhteydessä. Toivon, että avoimuutta perustelunaan käyttänyt Hesari päätoimittaja julkaisee kaiken tähän liittyvän tiedonvaihdon Sanoma Oy:n hallituksen kanssa.

Pertti Aaltonen

Viestintäoikeuden prof. Päivi Korpisaaren kannan mukaan salaiseksi julistetun asiakirjan julkaisemien on/saattaa olla rikos. Hänen mukaansa sama laki koskee toimittajia. Sillä ei väliä miten tieto on saatu tai onko tiedolla jotain merkitystä.

Oma asiansa on se, että onko joku syyllistynyt rikokseen luovuttamalla aineiston, tai säilyttämällä aineistoa huolimattomasti.

Olli-Pauli Sarvaranta

Tätä on nyt ilmassa!

https://yle.fi/uutiset/3-8848090

Verottaja uhkaa Yleä kotietsinnällä Panama-paperien tietoihin pääsemiseksi

Veroviranomainen väläyttää Ylen toimitukseen tehtävää kotietsintää mahdollisena keinona saada haluamansa tiedot, ellei Yle luovuta Panaman veroparatiisiyhtiöön liittyvää vuodettua aineistoa viranomaisille. Viesti tietojen luovuttamisesta on lähetetty Panaman tapauksesta uutisoineiden toimittajien koteihin.

Marja-Liisa Kalkela

Se sisältää tietoja yli 210 000 yhtiöstä, jotka toimivat veroparatiiseissa.

Aineisto koostuu lakitoimisto Mossack Fonsecasta vuodetuista dokumenteista.
-Nämä Panama-paperit
- eivät ole Ylen hallussa,
vaan yhtiöllä on pääsy dokumentteihin
-kansainvälisen toimittajaverkoston kautta.

Riso se vaikka kuinka verojenkiertäjiä, kansainälisetkin toimittajat on veronkiertäjien kannoilla . Verojen maksusta tehdyt lait koskee kaikkia.

Tapio Mäkeläinen

Luepa vaikka kirjat Ratakatu 12 ja Neuvostovakoulu Suomessa 1917-92 niin niissä avoimesti sanotaan ja ilmenee että vastavakoilun pääkohde on aina ollut Neuvostoliitto ja Venäjä. Ikävä kyllä näin se aina tulee olemaankin koska maan bysanttilaiseen paranoiaan elimellisesti kuuluva infiltraatio ei nuku.
Pahimpinakin rähmälläänolovuosina toimi linkki ja tietojenvaihto Uk-Usa akselille koko ajan.
Kuuntelin jonkun Jan Peter Pailin analyyseja HS asiasta. Mitä ihmeen salaliittoskeidaa?. Tais markkinoida itseään.

Harri Kota-aho

Taisi Hesari tehdä palveluksen meille,jos joku toimittaja saa tälläisiä tietoja haltuunsa näin helposti miten sittei ns.oikeat ”vaakojat” eivät saisi samoja tietoja käsiinsä. Ilmeisen löperöä toimintaa meidän tiedustelun puolesta. Hyökkäys näkyy olevan paras puolustus hallintomme puolesta syntipukki pitää löytyä jonkun täytyy katsoa peiliin.

Harri Tapani

Uutine kertoo:

"HS:n toimittajan kotietsinnän edellytyksiä käsitellään osittain salaisena

Käräjäoikeus antoi päätöksensä hetki sitten. Oikeus määräsi salattavaksi henkilötietoja sekä muun muassa rikosilmoituksen numeron.

KRP vaati myös Halmisen soittaman hätäkeskusnauhan salaamista. KRP:n mukaan hätäkeskusnauhalta löytyy "elementtejä", jotka liittyvät siihen, miksi toimittajaa on syytä epäillä rikoksesta."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201802132200740394_u0.shtml