Lauantai 25.5.2019

Professori MTV:llä: Kyseenalaista – Miten HS osaa arvioida salaisten tietojen vaikutusta Suomen turvallisuuteen?

Luotu: 
18.12.2017 09:36
  • Kuva: Ilkka Laitinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Jarno Limnéll.

Aalto-ylipiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll katsoo Helsingin Sanomien harkintakyvyn pettäneen tietovuotoa hyväksi käyttäneen jutun julkaisussa.

Limnéll varoitti MTV:n aamutelevisiossa, että ”ulkomaiset tahot ovat saattaneet saada omaan palapeliinsä puuttuvia paloja” jutusta, joka käsitteli puolustusvoimien Viestikoekeskusta. Laitos suorittaa tiedustelutoimintaa, ja HS kertoi sen toiminnasta salaisiin asiakirjoihin nojaten.

– Yksittäinen pienikin tiedon palanen voi antaa vihjeen, miten tieto on kerätty. Jos nämä keinot paljastuvat, tiedon hankinta jatkossa hankaloituu, Limnéll sanoo.

Hän kyseenalaistaa sen, pystyykö sanomalehti arvioimaan riittävällä tasolla salaisten tietojen arvoa.

– On hyvin haasteellista Helsingin Sanomilta lähteä arvioimaan, mitkä salaisista tiedoista ovat sellaisia, mitä se voi sananvapauden nimissä julkistaa ilman että vaarannetaan [kansallista] turvallisuutta, Limnéll sanoo.

– Kun tällainen artikkeli julkaistaan ja vielä erikseen korostetaan, että lähteet liittyvät erittäin salaisia asiakirjoihin, niin minun mielestäni siinä vaiheessa harkinta on pettänyt.

Limnéllin mukaan tiedustelutietojen salassapito ”on meidän suomalaisten etu”. Hän ihmettelee punaleimaisten tietojen julkaisua ”käymättä esimerkiksi dialogia etukäteen kohteen kanssa, jonka tehtävä on huolehtia Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta”.

Limnéllin mielestä on hyvin vakavaa jo itsessään, että näin luottamuksellista tietoa on päässyt vääriin käsiin. Hänen mukaansa artikkelissa ei nouse esiin, että lehdellä tai asiakirjojen vuotajalla olisi motiivina tuoda julki tietoa, joka kertoisi, että ”puolustusvoimissa toimitaan väärin”.

Toisaalta professori katsoo, että Suomi voisi jatkossa harkita tietyiltä osin suurempaa avoimuutta tiedustelun suhteen.

Lisää aiheesta:

”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – HS: Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

”Hämmästyttävää, miten vähän tiedustelusta on julkisesti keskusteltu - Suomen ei pidä ottaa askeltakaan tuolla polulla”

Tiedustelukohu: ”Ainakin hieman heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Helsingin Sanomien selitys ei vakuuta tiedustelupäällikköä: ”Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla”

Asiantuntija sotilastiedustelujutusta: ”Liian aikaista sanoa, minkälaisia pitkäaikaiset seuraukset voisivat olla”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Presidentin jyrähtäminen ja tutkintapyyntö poliisille johtaa iskuun toimittajan kotiin, kotietsintään ja toimittajan työvälineiden takavarikoimiseen. Näinkin asian voi tulkita ja sitten pohdiskella, miten se vaikuttaa presidentti Niinistön vaalityöhön.

Luettuani Hesarin jutun, en osannut pitää sitä mitenkään raflaavana tai asiaa uutena. Punaisten leimojen korostaminen toki herätti huomiota. Ehkä kyse onkin siitä muusta materiaalista, joka nyt on toimituksen tiedossa. Onko siinä jotain viranomaistemme kannalta piinallista?

Olisi ollut suotavaa, että ensin olisi selvitetty vuotaja ja Viestikoelaitoksen osuus. Nyt iskettiin sananvapauden suojaamaan toimittajaan ja sitä kautta mediaan. Vahingot vain kasvavat ja renkaat leviävät myös sosiaalisessa mediassa. En hyväksy punaleimaisten vuotamista, mutta myös sananvapautta on vaalittava.

Jaakko Aalto

Eiköhän sitä viestikoelaitoksen vuotajaa etsitä nimenomaan sen toimittajan hallussa olevan aineiston perusteella. Toimittajat mielellään nostavat itsensä lakien yläpuolelle, mutt sellaista rälssiä heille ei ole annettu.

Jukka Laitinen

Media on vallan vahtikoira, sanotaan. Mutta kuka valvoo mediaa? Omavalvonta "Julkisen sanan neuvoston kautta" ontuu.

JSN olisi syytä korvata parlamentaarisemmin/kansanvaltaisemmin valitulla elimellä. Toki JSN voisi jatkaa toimintaansa nykyisellä sisäsiittoisella mallilla.

Raimo Laine

Venäläiset tietävät nyt tiedustelun keskittyvän heihin ja kuinka sitä tehdään. Varmasti tutkivat myös joutuuko heitä koskevia tietoja muille valtioille.
Tiedustelu ja vakoilu ovat todella salaista puuhaa, jota ei saa kukaan levitellä. Mitä rangaistusta sovellettaisiin, jos oltaisiin nyt sotatilassa ?

Pekka Hovatov

"– Miten HS osaa arvioida salaisten tietojen vaikutusta Suomen turvallisuuteen?"
Viher/vasemmistolainen tausta pätevöittää, ainakin viher/vasemmistolaisten omasta mielestä vaikka astronautiksi, ilman sen kummempaa koulutusta tai tietämystä asiasta. Meillä on tästä vaikka kuinka paljon esimerkkejä. Tunnettu ja asiasta rangaistutkin suonensisäisten huumeitten käyttäjä / ylioppilas pitää "luentoja" cyber-turvallisuudesta ja informaatiovaikuttamisesta...???

Joten, jos Hesarin toimittaja pätevöittää itsensä turvallisuusuhkien arvioijaksi, ei siinä ole mitään ihmeellistä. Viher/vasemmistolaisuus velvoittaa valehtelemaan.

Pentti Ylimys

Kun toimittajia tapetaan ja vainotaan niin mihin nämä valtiot aina vetoaa, kansalliseen turvallisuuteen.
Kun Suomenkin toiminta on muuttunut fasistisen agressiiviseksi, niin kas kummaa, meilläkin vedotaan nyt kansalliseen turvallisuuteen.
Olen aina olettanut että Suomessa tämä ei koskaan ole mahdollista, mutta nyt se arkipäivää.
Olisi jo aika huomata mitä ollaan telemässä, pieni eliitti tekee jotain, mihin kansa ei ymmärrä antaneensa valtuuksia.

Pauli Smolander

Tuo sinun kommenttisi olisi relevantti, jos toimenpiteet olisi tapahtunut ennen salaisten asiakirjojen julkaisua perusteettomasti. Ihmettelisin kyllä suuresti, jos asia sivuutettaisiin olankohautuksella tai jopa palkittaisiin kunniamerkillä. Turha vääntää ja trollata shittiä tekaistun profiilin takana!

Pertti Aaltonen

Näyttää siltä, että Venäjän trollit ovat ovat läsnä niissä piireissä joista niitä ei etsitä. Näinhän se pyromaani tulee palopaikalle ihmettelemään muiden mukana, mistähän palo syttyi.

Näinhän HS ja Yle ovat kirjoitelleet muualla olevista hybridivaikuttajista. Jokin aika sitten Yle juuri julkaisi jutun kaksoiskansalaisten kohtelusta puolustusvoimissa. Mistähän tuokin juttu oli vuodettu?

Veli Laurinsalo

Miten toimittaja ymmärtää korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen statuksen? Siitä vaan julkisuuteen. Voi siitä jonkin toimittaja-palkinnon ehkä saada. Mutta voi siitä Venäjä saada vaikka uuden "Mainilan laukauksen", eli tekosyyn alkaa mollauskampanja Suomea kohtaan, että salaiset asiakirjat paljastivat kuinka Suomi aikoo nyt hyökätä Venäjää vastaan ja urhoollinen Venäjä se vain puolustautuu ennakkoon sankarillisesti jne... Tulee toimittajapalkinnolle kova hinta.

Todellisuudessa kuuntelua on tehty niin kauan kun on vain siihen pystytty, kummallakin puolella rajaa. Sehän on sotilaiden velvollisuuskin tietää missä ja mitä naapurin kaverit luuraa ja puuhaa.

Juhani Vinberg

Hesari haluaa näköjään suututtaa kaikille lukijansa, tämän tikkskoskiuutisoinnin jälkeen on noni upseeri perunut tilauksensa, varsi vähän aikaa sitten lääkäreitä demonisoivien kirjoitusten jälkeen moni lääkäri Pete perui tilauksensa, hsn levikki
on laskenta kok ajan, kun hs on kirjoitellut monikulttuurin ihanuudrsts