Lauantai 15.12.2018

Oppositio virittää vastarintaa IV-oluelle – Pekka Puska tyhjentää ilmat: ”Päätös on tehty”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.12.2017 12:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Vääntö kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajasta on nyt ohi ja pulinat pois, sanoo kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Puska (kesk.).

–Minun osaltani asia on nyt loppuun käsitelty, enkä tule tästä enää puhumaan.

–Se meni minusta vastoin keskustan periaatteita ja hallitusohjelman tavoitteita. Mutta äänestys on tehty ja pulinat pois. Terveystyö jatkuu muualla, sanoo 5,5 prosentin rajaa vastustanut Puska Uudelle Suomelle.

Keskustelu alkoholilaista jatkuu eduskunnassa vielä tänään ennen tiistain äänestystä, jossa alkoholilain uudistuksesta äänestetään lopullisesti. Puska ei usko, että tämänpäiväisessä keskustelussa tulee esiin vielä uusia näkökohtia asiaan. Eduskunta väitteli viime torstain ja perjantain välisenä yönä aiheesta kaikkiaan 5,5 tuntia aina kello 02.45 saakka.

Prosenttirajan korotuksesta eduskunta päätti perjantaina niukasti äänin 98–94.

Äänestyksen jälkeen Puska oli pahoillaan siitä, että puolueen puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä sekä muut ministerit ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kaikki kertoivat puoltavansa korotusta. Sipilä oli ainoana keskustalaisena poissa äänestyksestä. Ryhmän johdosta ainoastaan varapuheenjohtaja Markus Lohi vastusti korotusta.

Puska kertoi Ylelle puoluejohdon painostaneen asiassa.

–Painostus oli harkitsematon sanavalinta. Olen myöskin Sipilälle vastannut, että painostus oli huono sana, Puska sanoo.

Hän kuitenkin pitäytyy kannassaan, että johtavien keskustalaisten kannoilla oli ryhmässä äänestyskäyttäytymistä ohjaava vaikutus. Keskustan kansanedustajien äänet jakautuivat 29–19 korotuksen puolesta.

–Keskusta tämän ratkaisi nyt tämän äänestyksen kokoomuksen ajamaan suuntaan. Siitä tässä on kysymys, Puska toteaa.

Keskusta puolueena on vastoin eduskunnan päätöstä kannattanut kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan alentamista. Puolueen vuonna 2013 valmistuneen ja viime eduskuntavaaleissakin esillä olleen alkoholipoliittisen ohjelman mukaan keskusta haluaa laskea kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajaa 3,7 prosenttiin.

LUE MYÖS: Keskusta vahvistaa: Tavoitteena III-oluen poisto kaupoista

Oppositiopuolue RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vetosi vielä viikonloppuna, että eduskunta hylkäisi alkoholilain uudistuksen tiistain lopullisessa äänestyksessä. Henriksson katsoo, että alkoholin etämyyntiä koskevia pykäliä pitää täsmentää.

Samaa mieltä oli myös alkoholilakia käsitelleen sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n Tuula Haatainen. Valiokunta päätyi äänestyksen jälkeen kuitenkin toteamaan, että etämyynnin pykälät voidaan täsmentää myöhemminkin.

–Tiedän, että oppositiossa on virinnyt tästä keskustelua, mutta minä pidän kiinni nyt sopimuksesta, että toisessa äänestyksessä äänestetään uudistuksen puolesta. Minusta alkoholiasia on nyt käsitelty. Päätös on tehty ja näillä mennään.

Puska myös arvioi, että vaikka etämyynnin pykälät ovat ”hieman epäselvät”, niin nykyinen laki turvaa Alkon monopolin. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) myös ilmoitti käynnistävänsä sosiaali- ja terveysministeriössä lakihankkeen etämyyntiä koskevien pykälien uudistamiseksi.

Viime keväänä Helsingin hovioikeus antoi ratkaisunsa niin sanotussa Alkotaxi-jupakassa. Päätöksessään hovioikeus arvioi, ettei kaupassa myytävien mietojen juomien myyntiä voi rajoittaa. Vahvempien juomien etämyynti taas rikkoi lakia.

–Etämyyntikielto koskee siis vain monopolin alaisia tuotteita. Se on ihan selvä, vahvistaa Puska.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Minttu Verneri

Kansanedustajat nyt turhaa hakkaa päätänsä Brysselin mäntyyn... Etämyynnin kieltäminen olisi EU:n sisämarkkinoiden periaatteiden vastainen ja siksi sitä ei yksittäinen jäsenvaltio voi kieltää omassa lainsäädännössään. Ruotsissa 2007 Ruotsin tulli yritti kieltää viiniostot suoraan Espanjasta Ruotsiin, mutta EU tuomioistuin totesi, että suoraoston kielto oli ylimitoitettu ja vailla perusteita. Ruotsissa voi siis tilata alkoholijuomia toisista EU-maista. Miksi Suomi olisi tässä poikkeus, koska jokaisella EU-maalla on samat oikeudet ?!

Marja-Liisa Kalkela

lainnaus:
Kansanterveyden nimissä ne yrittää sitä estää.

Nimenomaan vain "kansan". Omissa pikkujouluissa virtasi varmasti ilmain kossu ja limuviinat.
Sillä erotuksella että kun "herroilta" lähtee juominen lapasesta soitetaan ambulanssi ja kiikutetaan lääkärin hoivaan.
Karvahattupuolella kun lähtee lapasesta soitetaan sininen koppiauto joka vie pahnoille.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #8

Mutta saako Ambulanssin nykyään noin helposti jos sairastut ja et ole kännissä? No et saa. Poliisin mukana olo varmistaa kännäilyn "uhrin" hoitoon pääsyn.
Muuten Ambulanssi kyydin saat nykyään vain jos hälytyskeskus katsoo sen "tarpeelliseksi" .