Tiistai 19.2.2019

Tietovuoto: Päivi Räsänen vaatii puolustusministeriltä pikaista selvitystä – Poliitikot huolestuivat toimittajan tietokoneesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.12.2017 13:31
Päivitetty: 
18.12.2017 13:38
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kansanedustaja Päivi Räsänen katsoo, että puolustusministeri Jussi Niinistön (kuvassa) on syytä antaa eduskunnan valiokunnalle selvitys vuototilanteesta piakkoin.
|

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) katsoo, että puolustusministerin olisi syytä informoida eduskunnan puolustusvaliokuntaa puolustusvoimiin kytkeytyvästä tietovuodosta vielä ennen joulua.

Räsänen on entinen sisäministeri ja nykyisin puolustusvaliokunnan varajäsen. Hän huolestui Helsingin Sanomien artikkelista, joka perustui vuototietoihin puolustusvoimien tiedusteluelimestä Viestikoekeskuksesta. Tapauksen vakavuudesta kertoo hänen mukaansa myös poliisin kotietsintä HS:n artikkelin toisen kirjoittajan kotiin.

– Kansallisen turvallisuuden vuoksi erittäisin salaisiksi luokiteltujen turvaluokituksella 1 merkittyjen asiakirjojen vuoto ei ole pikkuasia. Helsingin Sanomien vuotojutusta kävi ilmi, että vuodettua materiaalia on nyt julkaistua runsaammin ja että sitä mahdollisesti vielä aiotaan julkaista, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

– Kysymys vuodon ja sen aiheuttaman mahdollisen turvallisuusvaurion poliittisesta vastuusta nousee varmuudella myös ajan mittaan esiin. Eduskunta on toistaiseksi ollut asiassa lehtitietojen varassa. Vetoan, että puolustusministeri antaisi vuototilanteesta selvityksen puolustusvaliokunnalle vielä ennen joulutaukoa, kansanedustaja jatkaa.

Räsäsen mukaan tapauksesta käynnistetylle poliisitutkinnalle on syytä antaa täysi työrauha. Keskusrikospoliisin mukaan tapausta tutkitaan rikosnimikkeellä turvallisuussalaisuuden paljastaminen. Tutkinnassa selvitetään muun muassa, sisälsikö Helsingin Sanomien juttu sellaisia turvallisuussalaisuuksia, ”joiden paljastuminen on omiaan aiheuttamaan mm. vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle”.

Monet muutkin kansanedustajat ovat kommentoineet tapausta huolestuneina. Yksi huolta herättäneistä seikoista on ollut tieto Helsingin Sanomien toimittajan pyrkimyksestä tuhota kotonaan olleet kovalevynsä ja tietokoneensa. Keskusrikospoliisi vahvisti hetki sitten, että toimittajan kotoa takavarikoitiin palanut tietokone kiireellisessä kotietsinnässä, joka tehtiin mahdollisten todisteiden tuhoutumisen pelossa. Lue lisää: KRP: HS-toimittajan koti ratsattiin kiireellisesti – kellarista takavarikoitiin palanut tietokone

– Voiko olla totta, että toimittaja säilytti salaiseksi luokiteltua heille laittomasti vuodettua materiaalia kotonaan tietokoneellaan? kysyy kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

– Oliko jutun asiakirjatiedot toimittajan kotikoneella, pitäisikö siitä olla huolissaan, kysyy Sari Essayah (kd.).

Poliitikkojen twiittejä jutun alaosassa.

Tiedossa ei ole, oliko HS:n toimittajan Laura Halmisen tavoitteena tuhota kohuttuun juttuprojektiin liittyviä tietoja vai muuta materiaalia. Helsingin Sanomien mukaan ”Halminen kertoo vasaroineensa hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot”. Lehti lisää, että Halmisen työkoneella on lukuisten juttuprojektien materiaalia.

Lisää aiheesta:

”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – HS: Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

Tiedustelukohu ”heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

"– Voiko olla totta, että toimittaja säilytti salaiseksi luokiteltua heille laittomasti vuodettua materiaalia kotonaan tietokoneellaan? kysyy kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen."
Ei ole ennenkään viher/vasemmiston agendaa edustavia ja puolustavia toimittajia "ruudinkeksijöiksi" epäilty missään päin maailmaa, päinvastoin. Meillä on kotimaisia esimerkkejä vaikka kuinka paljon, heti tulee mieleen Turun Sanomien "Tähtitoimittaja", joka kirjoitti valheellisen jutun Turun terroriiskusta ja kun jäi kiinni valheistaan, niin jatkoi valehtelemistaan olemattomista "todisteista".
Ps. Ei ole vieläkään näkynyt julkisuudessa Turun sanomien ja sen toimittajattaren julkisesti mainostamaa video ja kuvamateriaali todisteita. Katosikohan filmit matkalla kehitykseen, sopivasti....

Mikko Toivonen

Oli miten oli, niin ilmeisen kova hätä on ollut jos vasaraan on toimittaja joutunut turvautumaan todisteet hävittääkseen. Vähälläkin ajalla ja tietokoneosaamisella sen olisi voinut hoitaa ilman vasaraa.
Nyt on siis ilmeisen pkko selvittää mitä oli noin epätoivoissti salattava materiaali tällaisen tapauksen yhteydessä.

Harri Tapani

"– Poliitikot huolestuivat toimittajan tietokoneesta"

No selkee huolestumisen paikkahan se, rikkihän se kone tai mennä oikein savun kanssa. Fiksu toimittaja olisi totta kai ohjelmallisesti kryptannut koneensa tiedot. Sekin tietysti on omanlaisensa ongelma, kuten esim. briteissä jossa kryptaus pitää avata viranomaisille heidän niin vaatiessaan, vaihtoehto kieltäytymisestä on vankilaa ilman ehdonalaista, siinä on huono mennä sanomaan, että ei muista kryptauksen salasanaa...