Sunnuntai 21.10.2018

Kansanedustaja: ”Tuliko Hesarista varoittava esimerkki?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.12.2017 14:26
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Viikonloppuna sinisten puoluesihteeriksi valittu Matti Torvinen (kuvassa keskellä) nousi eduskuntaan kesällä, kun Hanna Mäntylä siirtyi Euroopan neuvoston sihteeristöön.
|

Kansanedustaja Matti Torvinen (sin.) pohtii blogissaan, kuinka tärkeä Suomessa on saada voimaan lakikokonaisuus, joka suojelee yhteiskuntaa ja sen toiminnasta kertovia journalisteja. Torvinen kuuluu parlamentaariseen siviili- ja sotilastiedustelulakia valvovaan komiteaan.

Taustalla on Helsingin Sanomien jutusta noussut tiedustelukohu. Lehdelle oli vuodettu salaisia asiakirjoja, ja poliisi teki kotietsinnän jutun toisen kirjoittajan kotiin.

Sinisten puoluesihteeriksi viikonloppuna valitun Torvisen mukaan ”jokaisen on tunnustettava, että nyt on tehtävä jotain”. Hän pohtii, että ”yhteiskunnan väkivaltakoneisto” saattaa seuraavaksi astua jonkun kansanedustajan kotiin.

– Tulikohan ikään kuin sivujuonteena Hesarista varoittava esimerkki, jonka seuraus on se, että me alamme ymmärtää, kuinka tärkeä on saada pikaisesti lakikokonaisuus, joka suojelee sekä yhteiskuntaa sekä sen toiminnasta kertovia journalisteja, Torvinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lue lisää: KRP: HS-toimittajan koti ratsattiin kiireellisesti – kellarista takavarikoitiin palanut tietokone

Torvisen mukaan tilanne maailmalla vaatii, että Suomikin saa voimaan tiedustelulainsäädännön. Ensi vuoden alussa eduskuntaan on tulossa tiedustelulakipaketti, joka laajentaisi merkittävästi tiedusteluvaltuuksia. Lakiin voi tulla muun muassa pykälä, joka mahdollistaa kansalaiseen kohdistuvan tiedustelun myös ilman rikosepäilyä ja ilman, että kohteelle koskaan kerrotaan asiasta. Nykyisin kohteelle on kerrottava tiedustelusta jälkikäteen.

Torvinen kuvailee uusia lakeja karrikoiden niin, että niiden keskiössä on kolme henkilöä, Supon päällikkö, armeijan tiedustelujohtaja sekä tiedusteluvaltuutettu. Eduskuntaan tulisi uusi tiedusteluvaliokunta. Laajat valtuudet saavaksi tiedusteluvaltuutetuksi valittaisiin ylemmän juristin koulutuksen saanut henkilö.

–Armeijan tiedustelujohtajalla on oikeus päättää tiedustelusta ulkomailla ja hänellä on oikeus sallia Suomessa tapahtuva tiedustelu, jonka ulkovaltojen edustaja suorittaa. Supon päällikkö saa samat valtuudet siviiliasioiden ja henkilöiden osalta. Tiedusteluvaltuutettu on puolestaan henkilö, jonka tulee kaiken aikaa tietää, kuka ja mitä sekä milloin, Torvinen kirjoittaa.

Myös demaripoliitikko Eetu Kinnunen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että HS:n juttu ja syntynyt kohu osoittavat, että ”tiedustelutoimintaan ja julkisuuteen todella tarvitaan selkeät pelisäännöt”.

–Koska tiedustelutoiminta on aina lähtökohtaisesti salaista, se on haastava yhteensovittaa oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien periaatteisiin. Tässä on kuitenkin onnistuttava, sillä tässä ajassa demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaminen vaatii toimivaa tiedustelutoimintaa, Kinnunen sanoo.

Lue myös:

HS:n tiedusteluvuoto – Liittojohtaja: ”Poliisi yrittää murtaa lähdesuojan”

Tietovuoto: Päivi Räsänen vaatii puolustusministeriltä pikaista selvitystä – Poliitikot huolestuivat toimittajan tietokoneesta

”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – HS: Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

Tiedustelukohu ”heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Tokihan tuo siltä vaikuttaa, että mediankin suuta ollaan tukkimassa, joskin tuo uutisessakin mainittu tiedustelulain yletön tyrkyttäminen viittaa jo hieman muualle.

Tiedustelu on joka tapauksessa tiedustellut jo jokseenkin miten sitä huvittaa viimeiset 40-50 vuotta antamatta siitä oikein mitään selvitystäkään...

https://www.uusisuomi.fi/comment/767524#comment-767524

Yhdysvalloissa tiedustelulaitokset ovat ikävästi ja julkisesti jääneet kiinni heitä varten laadittujen tiedustelulakien härskistä rikkomisesta joten miten linee Suomessa joka tekee yhteistyötä em. tahojen kanssa...eli jää vanha kysmys jos ja kun mediakin hiljennetään.

"Quis custodiet ipsos custodes?"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Quis_custodiet_ipsos_custodes%3F

Harri Tapani

"juurikin Siniset ovat olleet sitä mieltä, että..."

Hieman samaa olen ollut havaitsevinani erilaisilla palstoilla ja uutisoinnissa, mutta halutaanko me tämä oikeasti tänne, tästä IT-alan ihmiset harrastajista asiantuntijoihin ovat Suomessa tienneet asioita aika hyvin jo vuosien ajan. Toiminnasta varsin hyvä kuvaus, halutaanko me...

http://emailjuuso.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247832-mika-on-pielessa-viest...

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tulikohan ikään kuin sivujuonteena Hesarista varoittava esimerkki

-Kuinka helposti asiakirjoja voi kuka tahansa ottaa.Hesari teki palveluksen .
Vuotokohta on syytä tukkia ja varmistaa ettei niin käy enää.
Mikä oli eduskunnan vastuu tuosta?

Harri Tapani

Kannettavia tietokoneitakin katoilee, toimittaja sai jopa potkut YLE:ltä sen takia kun hukkasi Venäjällä pari tietokonetta, tai se ainakin sanottiin syyksi.

Nyt puhuu hylätty toimittaja: ”Olen rikoksen uhri”

Yleisradion hylkäämä Antero Eerola on ihmeissään kohtalostaan. Eerola kertoo Uudelle Suomelle, että Yleltä ilmoitettiin hänen Moskovan-avustajasopimuksensa lopettamisen syyksi kaksi tietokonevarkautta, jotka tapahtuivat viime vuoden syyskuussa ja nyt heinäkuussa"

https://www.uusisuomi.fi/comment/313331#comment-313331

Värikästä menoa...

" Yle ja toimittaja Antero Eerola ovat yhä eri mieltä siitä, miksi Eerolan avustajasopimusta Moskovassa ei jatkettu.

Eerolan mielestä syy on se, että kokoomus on painostanut Yleä sen jälkeen kun Eerola haastatteli Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaa Konstantin Kosatshevia valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) kohua aiheuttaneista suurvaltalausunnoista."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000104386.html

Mikko Toivonen

Yllättäen Hesarista on myös häipynyt ainakin tänään artikkelikommentointimahdollisuus netissä ei tilaajille.
Ollaanko seuraamassa YLE ja MTV linjaa joissa nettiartikkelikeskustelua ei ole mahdollistettu tai on poistettu kuten MTV poisti Disqusin.

Tämä siis sananvapauden ns. huippumaassa missä ainakaan yleisölle ei ole sanankäyttöä juurikaan mahdollistettu päämedioissa vaan ne kirjoittelevat ilman analyysiä ja kritiikkiä omia mielipiteitään ja usein hyvin heppoisin tiedoin. Sitä juuri ilmeisesti ei haluta keskusteluun tai arvioitavaksi.