Sunnuntai 26.5.2019

Paavo Arhinmäki HS:n tietovuodosta: ”Yritetäänkö lehdistöä pelotella hiljaiseksi?”

Luotu: 
18.12.2017 15:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki katsoo, että Helsingin Sanomien julkaisemissa tiedoissa Puolustusvoimien salaisista tiedusteluasiakirjoista ”ei tainnut olla olla aikuisten oikeasti mitään sellaista, mikä todellisuudessa oli huippusalaista”.

–Kymmenen vuotta vanhoja asiakirjoja, Arhinmäki kuittaa Facebook-päivityksessään.

Hän kertoo kuitenkin ymmärtävänsä kohun laajuuden, kun vuodetut asiakirjat olivat korkeimman turvaluokituksen, TL1, leimalla varustettuja. Jyrki Kataisen hallituksessa TP-UTVAssakin jäsenenä ollut Arhinmäki kertoo käsitelleensä elämänsä aikana vain kerran yhtä salaisia asiakirjoja.

TP-UTVA, eli tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksissa hallitus ja presidentti käsittelevät ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä.

–Olen siis käsitellyt varmasti satoja ja satoja salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja. Yleensä korkein salaus on TL2. En muista kuin kerran käsitelleeni TL1 tietoa. Silloinkin aika laajasti kyseenalaistettiin, oliko salausluokitus liian tiukka. Siltä osin ymmärrän siis reaktion rajuuden, kun TL1 asiakirjoja on vuodettu.

Samalla Arhinmäki kuitenkin kyseenalaistaa kritiikin osoittamisen Helsingin Sanomia kohtaan, jolle asiakirjat on vuodettu.

–Johtuuko reaktion voimakkuus siitä, mitä pelätään olevan tulossa pikemminkin kuin siitä mitä nyt julkistettiin? Yritetäänkö lehdistöä pelotella hiljaiseksi? Arhinmäki pohtii.

Arhinmäki myös muistuttaa, että salaus ei ole mitään muuta kuin hallinnollinen päätös, jota myös tulee arvioida kriittisesti.

–Tietovuodot ja asioiden, joita halutaan salata, paljastaminen kuuluu demokratiaan. Tämän toteuttaminen on yksi vapaan lehdistön perustehtävistä, Arhinmäki toteaa.

–Tietovuotajilla on usein joku motiivi ja tavoite. Harvoin se on vain ylevä avoimuusperiaate. Siksi on tässä tilanteessa myös kysyttävä, kuka vuodosta hyötyy?

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kota-aho

Taisi Hesari tehdä palveluksen meille,jos joku toimittaja saa tälläisiä tietoja haltuunsa näin helposti miten sittei ns.oikeat ”vaakojat” eivät saisi samoja tietoja käsiinsä. Ilmeisen löperöä toimintaa meidän tiedustelun puolesta. Hyökkäys näkyy olevan paras puolustus hallintomme puolesta syntipukki pitää löytyä jonkun täytyy katsoa peiliin.

Harri Tapani

"vuoto yllätti"

Ovat olleet tiedot jopa netin tietosanakirjassa Wikipediassa kaikkien näkyvissä jo vuosia...kuten blogisti tuolla kuvaavasti kertoo.

"Vielä kerran: Wikipedia oli vuosia edellä Hesaria ja kukaan ei ole koskaan julkisuudessa älähtänyt Wikipedian artikkelista..."

http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247788-salaisuus-joka-ei-ollut...

Sanavapauden mallimaassa Yhdysvalloissa sentään sensuroidaan Wikipediaakin kuten myös toimittajien tietolähteenään käyttämiä sivustoja. No varmasti pian täälläkin.

Orwell oli...

Harri Tapani

Tai sitten ei mikään vihervasemmisto vaan ihan joku muu taho : )Hesari ja sitten Crowleyn lista Wikipediassa seliteltynä.

" toimittajat toimivat CIA:n hyväksi kirjoittamalla mediaan epätosia uutisia yleisen mielipiteen muuttamiseksi... Tämän mediayhteistyön voimaa arvioi CIA:n Frank G. Wisner sellaiseksi, että heidän avullaan CIA voisi saada millaisen tahansa sanoman tai mielikuvan julkisuuteen."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Crowleyn_lista

Timo Hietanen

Tuskin tuossa mistään pelottelusta on kyse. Hesarihan on ajoittain näköispainos
Neukkulan Pravdasta, yhden puolen asioiden ja totuuden kertoja. Puolensa
valinnut ja kaikkia niitä dissaava, jotka eivät ole samaa mieltä HS:n agendan kanssa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Hesarin eli isänmaan vastaisuuden ja feministisen vihervasemmiston linnakkeen kimppuun hyökätään.

Otappa selvää ketkä omistaa Hesarin.
-vasemmiston "linnake" tuskin on Hesari.

Tapahtu tässä maassa mitä tahansa -87-17 aikana jolloin porvaripulueet on ollut enemmistönä syy on joko vasemmiston tai demarien.
Nytkin vas,sdp yht. 46-154porvaripuolueet.
Presidentti kok
Viestintä ministeri Kepu
Pääministeri kepu
puolustusministeri sinis.

Marja-Liisa Kalkela

Uskon. HS toimittajat on"vasureita" jotka tekee mitä lystää. Omistajilla ei ole mitään sananvaltaa omistamassaan yhtiössä?
Kannattas kysyä miten Nokia toimii.Kenkää saa isompikin johtaja jos omistajat ei ole tyytyväisiä. Palkansaajana toimittajille on vielä helpompi antaa monoa.
Miljoonien erorahoja ei tarvitse maksaa.

JK. Saatko itse toimia työpaikallasi miten lystäät? Tuskin.

Topias Siren

Lainsäätäjä siis sanoo, että jokaisen tarttee noudattaa vaan omia lakejaan. Lehdistö pitäkää nyt vaan kiinni sananvapaudestanne. Aikuisten oikeesti, älkää antako muiden (jotka nipottaa jostain vanhoista jutuista) kiusata teitä.

Lauri Viljanen

Paavolta on näemmä teon motiivi kadonnut. Eipä mitään hätää. Minulla ainakin on valistunut visio tapahtumien kulusta. Joku on löytänyt vaimonsa viltin alta jonkun sinne kuulumattoman. Nyt on kostoretki meneillään. Armeijan piireissä jokapäiväistä leipää. Liekkö " vuotaja " oikein tykistö ukko kun ampuu noin järeällä putkella.