Tiistai 18.12.2018

Tietovuoto: Tutkija oudoksuu Sauli Niinistön reaktiota – ”Karkeasti ylimitoitettu ja epätavallinen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.12.2017 16:29
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Presidentti Sauli Niinistö vaalihaastattelussa Sanomatalolla. Monet muutkin poliitikot ovat pitäneet tietovuotoa vakavana.
|

Tutkija ihmettelee presidentti Sauli Niinistön reaktiota Helsingin Sanomien (HS) jutusta nousseessa tietovuotokohussa, kertoo Kauppalehti. Tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma katsoo, että Niinistön on nyt otettava kantaa sananvapauteen.

HS:lle oli vuodettu salaisia asiakirjoja. Poliisi teki myöhään sunnuntaina kotietsinnän jutun toisen kirjoittajan kotiin ja takavarikoi useita laitteita ja muistitikkuja. Perusteena oli epäily turvallisuussalaisuuden paljastamisesta, joka kirjattiin rikoslakiin Niinistön ollessa oikeusministeri vuonna 1995.

Niinistö kritisoi jo lauantaina, että ”korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita”.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Aunesluoma pohti kotietsintäjutun yhteydessä maanantaina aamulla Twitterissä, onko Suomi Niinistön ohjeistamana kulkemassa kohti Unkarin ja Puolan osoittamaa tietä. Aunesluoman mielestä Niinistö on aktiivisella otteella vaikuttanut muiden viranomaisten toimintaan, vaikka ei suoraan ohjaakaan viranomaisia. Hänen mukaansa istuvalla presidentillä on ”erikoinen agenda”.

– Presidentin reaktio on ollut paitsi hyvin epätavallinen niin artikkelin tosiasialliseen sisältöön nähden karkeasti ylimitoitettu, ja siksi asia nyt aidosti kiinnostaa tutkijoita. Pakko arvioida motiiveja ja mitkä ovat turpo-johdon pitkän aikavälin tavoitteet avoimuuden suhteen, Aunesluoma kirjoitti Twitterissä turvallisuuspolitiikkaan viitaten.

Monet muutkin poliitikot ovat pitäneet tietovuotoa vakavana, muun muassa sisäministeri Paula Risikko (kok.), Päivi Räsänen (kd.) ja Matti Vanhanen (kesk.).

Lue lisää: Tietovuoto: Päivi Räsänen vaatii puolustusministeriltä pikaista selvitystä – Poliitikot huolestuivat toimittajan tietokoneesta

Aunesluoma huomauttaa, että vaakakupissa ovat turvallisuuden lisäksi vapaa tiedonvälitys, sananvapaus ja yksilöiden vapaudet, eli toimittajan oikeus tehdä työtään. Hänen mielestään huomion tulisi median toiminnan sijasta kohdistua enemmän itse tietovuotoon ja Puolustusvoimien omaan toimintaan. Keskustelu urautuu hänen mukaansa yksipuoliseksi, jos sitä käydään vain julkaistuista asiakirjoista, tietovuodosta ja median roolista tapauksessa.

–Johtavien poliitikkojen pitäisi ottaa kantaa myös sananvapauskysymykseen, eikä ainoastaan siihen, onko kansallinen turvallisuus uhattuna vai ei. Tätä keskustelua käydään nyt paljon Euroopassa ja Yhdysvalloissa, Aunesluoma sanoo Kauppalehdelle.

Aunesluoman mukaan Niinistön on pakko ottaa kantaa sananvapausulottuvuuteen, koska presidentinvaalit ovat käynnissä. Hän uskoo, että siitä tulee keskustelukysymys vaaleissa.

–Presidentillä on sellaista valtaa, joka ylittää perustuslaissa määritellyt valtaoikeudet. Presidentti on suunnannäyttäjä. Kun kysymys on turvallisuuspolitiikasta, mutta myös demokratian ydinasiasta sananvapaudesta, on valitettavaa, että poliittinen viestintä on ollut yksipuolista, Aunesluoma sanoo Kauppalehdelle.

Tänään presidentti Niinistö tarkensi Helsingin Sanomille, että tietovuodon ongelma on luotettavuuden kärsiminen yhteistyökumppanien silmissä. Hän kuitenkin toppuuttelee syntynyttä kohua ja sanoo, että tapahtuma ei ole kansainvälisesti ainutkertainen.

–Mutta on niitä muuallakin tapahtunut. En usko, että tämä aiheuttaa siinä ulottuvuudessa kovin paljon harmia. Tästä tuli iso numero, Niinistö sanoi HS:lle.

Lähde osin: Kauppalehti

Lue myös:

HS:n tiedusteluvuoto – Liittojohtaja: ”Poliisi yrittää murtaa lähdesuojan”

KRP: HS-toimittajan koti ratsattiin kiireellisesti – kellarista takavarikoitiin palanut tietokone

”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – HS: Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

Tiedustelukohu ”heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Eläpä mokaa suuresti arvostamani kieroilijan, Babylon viiden suurlähettilään ja Centaurin keisarin Londo Mollarin mainetta tuollaisilla yhden rivin hölynpölyllä. Londo aiheutti lopulta ulkopuolisten ohjaaman ja johdattelemana planeettojenvälisen sodan, ja Londollekin kävi lopulta huonosti.

Qojalqot Vapaq
Vastaus kommenttiin #15

No Londo oli kaikkea muuta kuin vasemmistolainen. Lisäksi varjot ja drakhit eivät vielä saaneet minua komentoonsa... Ei Snowdenkaan ollut varsinaisesti Putinin asialla, mutta päätyi kuitenkin (hyödyllisenä idioottina) lopuksi Moskovaan.

Raimo Ilaskivi

Omituinen kannanotto - ei muuta voi sanoa. Eikö sekään kerro mitään, että ao. toimattaja tuhosi tietokoneensa kovalevyn, miksiköhän? Sisälsi ilmeisesti raskauttavaa aineistoa, josta oli päästävä irti hinnalla mllä hyvänsä. Ja tulipalohan se ensimmäinen hinta oli! Paikalle tullutta poliisipartiota voi vain ihaillen kiittää siitä, että osasivat vetää johtopäätökset ja kertoa asiasta KRP:lle - omine epäilyksineen.

Jaakko Aalto

Oikein piti hieraista silmiäni. Niinistön kannanottohan oli varsin kesy, etten sanoisi vaisu. Aunesluoma ja kumppanit kyllä näyttävät revittelevän kissankokoisilla kirjaimilla. Taitaa taas toteutua se vanha malli, että hälyn nostajat suuresti ihmettelevät noussutta hälyä.

Matti Loikkanen

Juhana Aunesluomaan kannanotto saatta kyllä lisätä Kauppalehden myyntiä, mutta pahentaa muuten tilannetta.

En ymmärrä miksei arvoisat HS tommittajat näyttäneet artikkeliaan Puolustusvoimille ennen sen julkaisua? HSn toimittajat eivät näytä ymmärtävän (tai eivät tahdo ymmärtää), että maanpuolustus ajaa snanvalauden yli. Jos kansalla ei ole vapautta, ei sillä ole myöskään sananvapautta. Toisin sanottuna, Puoluistuslaitoksen tehtävä on myös sananvapauden puolustaminen. Halloo HS!

Jukka Mattsson

Omituinen on kaikkien valtamediaa edustavien toimittajien kannaotot sananvapaudesta. Nyt sitä rummutetaan joka toimituksesta päätoimittajien ryydittämänä.

Helsingin Sanomien juttu ja toimittajakunnan reaktiot asiaan osoittavat että näitten siviilien ymmärrystaso kansainvälisen sotilastiedustelun toimintatavoista on täysin tuntematonta.
Onko kukaan toimittajista saanut koulutusta salassapito asiaan puolustusvoimilta? No, kyllähän tuo asia pitäisi olla selvä ilman puolustusvoimia.

Epäilen että siviilipalvelushistoria ja globalisaation tuntemus on toimituksissa iskostunut liian syvälle toimittajaeettiseen ajatusmaailmaan.

Jos tieto on luokiteltu salaiseksi niin se on salaista. Salaiseksi luokitellun tiedon jakamiseen on jo nyt olemassa selvät pelisäännöt.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Salassa_pidett%C3%A4...

PS: Puolustusvoimissa on usein totta että "Työni on niin salaista että en itsekään tiedä mitä teen".

Harri Tapani

Nuo kohutut tiedot vain olivat Wikipediassakin jo vuosia ja YLE:kin teki kyseisestä laitoksesta ohjelman jo toistakymmentä vuotta sitten jossa kertoi laitoksen tekevän tiedusteluyhteistyötä USA:n kanssa ja USA:n avulla seuraten silloista itänapuria monin eri tavoin...

Ylen ohjelmassa kerrottiin myös "onnettomasta" kapteenista joka oli kaupitellut salaisia tietoja laitoksesta USA:lle jotenkin ymmärtämättä, että laitos oli jo yhteistyössä USA:n kanssa ja joka sitten "käräyttikin" tietoja kaupanneen kapteenin suomalaisille. Kapteeni sai tuomion ja potkut hommista.

Myös Rislakki kertoo kyseisestä kapteenista ja seurannasta.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200611692_u0.shtml

Jälkikäteen vuosia myöhemmin YLE sitten siivosi/sensuroi ohjelman sivut ja koko dokumettiohjelmankin ohjelmistostaan...

Dokumentit selvästi on huonoja asioita, ei kansa tarvitse tietoa, vaan leipää ja sirkushuveja (tittytainment) mikä näkyy kyllä jo tv-kanavien ohjelmistoissakin jossa asiadokumentit alkaa olemaan harvinaisia ja jos onkin, niin voittopuolisesti yhdestä suunnasta tulevia ja edustavan yhden vain tiettyjä näkemyyksiä

Tuomas Sikander

Totta, jo kolmisen vuotta on itäeurooppalaistuttu oikein kunnolla oikeistokommunistin johdolla.
Joku Soiniitti kaikessa rasvaa tihkuvassa charmissaan ja alamaisessa lipevyydessään ei ukrainalaisesta virkaveljestään paljoakaan poikkea.
._.

Ilmari Jokinen

Kannanotto komppaa Pekka Haavistoa ja on täysin politisoitunut aivopieru!

Kuinka tämä "tutkija" voi olla yleensäkään tutkija. Maan etu ja leima salainen kulkevat käsi kädessä eikä niitä voi erottaa joku hesarin uutishaukka.

Tutkimusvankilaan vaan niin nähdään toimittajan lauluääni nauhoilta..

Harri Tapani

" Maan etu ja leima salainen kulkevat käsi kädessä eikä niitä voi erottaa"

Eli jos joku ryhmä taustalla ja valtionhallinnassa & puolustusvoimissa veisi ja tekisi yhteistyötä Venäjän kanssa ja veisi salaa maata vasalliksi Venäjälle niin se olisi hyvä ja salattava asia...

Veli Laurinsalo

Miten toimittaja ymmärtää korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen statuksen? Siitä vaan julkisuuteen. Voi siitä jonkin toimittaja-palkinnon ehkä saada. Mutta voi siitä Venäjä saada vaikka uuden "Mainilan laukauksen", eli tekosyyn alkaa mollauskampanja Suomea kohtaan, että salaiset asiakirjat paljastivat kuinka Suomi aikoo nyt hyökätä Venäjää vastaan ja urhoollinen Venäjä se vain puolustautuu ennakkoon sankarillisesti jne... Tulee toimittajapalkinnolle kova hinta.
Todellisuudessa kuuntelua on tehty niin kauan kun on vain siihen pystytty, kummallakin puolella rajaa. Sehän on sotilaiden velvollisuuskin tietää missä ja mitä naapurin kaverit luuraa ja puuhaa.

Harri Tapani

Ehkä joku tärkeä, mutta onhan nuo tiedot olleet...blogistia lainaten:

" Jos Hesarille haluaa välttämättä syystä b toisesta vinoilla, kannattaisi lähteä siitä, että eikö siellä Hesarin toimituksessa osata enää kuin copypastettaa Wikipedian artikkeleita.

Wikipedian artikkelista sen verran, että siinä vasta aivan lopuksi siteerataan Hesarin lauantaista artikkelia uuden tiedustelukoneen osalta, mikä sekään ei ole ollut salaisuus, sillä se on julkisista varoista hankittu puolustusbudjetista.

Vielä kerran: Wikipedia oli vuosia edellä Hesaria ja kukaan ei ole koskaan julkisuudessa älähtänyt Wikipedian artikkelista, vaatinut sitä poistettavaksi tai alkanut jahdata artikkelin tekijöitä ip-osoitteiden kautta tai muulla tavoin.

Wikipedian artikkeli on ollut vuositolkulla kaikille avoimesti luettavissa. Jo silloin, kun organisaation nimi oli Viestikoelaitos eli ennen vuotta 2014."

http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247788-salaisuus-joka-ei-ollut...

Hannu Mononen

Herranjestas mitä julkisuudenkipeitä linssiluteita poikii tyrkyttämään mielipiteitään "tutkijan" tittelillä aina kun joku poliittinen soppa kiehuu. Ja näille onnettomille vielä uhrataan palstatilaa.

Karkeasti metsään mennyt ja epätavallinen oli myös Hesarin keittämä soppa. Sitä tulee mitä tilataan, ja aivan syystä.

Kari Hongisto

Täysin yksiselitteinen asia, salattua tietoa ei voi julkaista, itseasiassa toimittajan olisi itse pitänyt ottaa yhteyttä viranomaisiin ja kertoa mistä sai materiaalin. Ei tässä ole mitään puolusteltavaa, ei edes vaikka jossain wikipediassa olisikin jotain tämäntapaista tietoa. Salainen on salainen ja toimittaja taatusti tiesi tekevänsä laittomasti.