Sunnuntai 26.5.2019

Toimittaja käytti vasaraa tietojen tuhoamiseen – Murskaaminen ja poraaminen eivät ehkä riitä

Luotu: 
18.12.2017 19:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kuvituskuva.
|

Tietojen hävittäminen kiintolevyltä on noussut keskusteluun Helsingin Sanomien (HS) kohujutun takia. Kiintolevy kestää melkoisia vastoinkäymisiä, ennen kuin sen data on lukukelvotonta, kertoo Tivi.

HS:n juttu on johtanut esitutkintaan rikosnimikkeillä turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen. Tutkintapyynnön teki Puolustusvoimat, jonka salaisia asiakirjoja oli vuodettu. Poliisi teki kotietsinnän kohujutun toisen kirjoittajan kotiin.

Toimittaja Laura Halminen kertoi Helsingin Sanomille vasaroineensa hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot varmistaakseen lähdesuojan pysymisen. Halmisen mukaan vasaroinnista aiheutui savua, jonka vuoksi hän kutsui palokunnan paikalle. Mukana tuli myös poliisipartio.

Keskusrikospoliisi (KRP) vahvisti, että kellarista takavarikoitiin palanut tietokone. KRP:n mukaan poliisilla oli syytä epäillä, että asuinrakennuksen kellarissa oli aiemmin iltapäivällä pyritty ilmeisesti tuhoamaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa.

Tivin mukaan murskaaminen, poraaminen, ampuminen tai veteen upottaminen ei takuuvarmasti hävitä tietoja kiintolevyltä. Myös formatoidun kiintolevyn tiedot saattavat säilyä, jos tietojen päälle ei ole kirjoitettu.

Varmimmin kiintolevyn tiedot saa Tivin mukaan tuhottua ylikirjoittamalla, viemällä kiintolevy vahvaan magneettikenttään, kuumentamalla sitä vähintään 600–700 asteen lämpötilassa tai poistaa laitteen sisällys.

Kaikkein varmimmin tieto pysyy salassa, jos se on kryptattu. Tähän viittaa myös Tekniikka&Talous, joka kysyi kahdelta asiantuntijalta, mitkä ovat varmimmat tavat hävittää tiedostot lopullisesti. Oikein tehtynä kryptaus eli kiintolevyn salaaminen varmistaa, että tietoihin on lähes mahdotonta päästä käsiksi ilman salasanoja.

Tekniikka&Talous huomauttaa, että fyysinen murskaaminen olisi tehokkain hävitystapa, mutta ongelmana on se, että kiintolevy sijaitsee usein murskaamisen kannalta hankalassa paikassa. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen tapauksessa saattaa osua akkuun, joka voi syttyä palamaan. Lasinen tallennuslevy hajoaa helpommin palasiksi kuin metallinen, SSD-levyssä riittää muistipiirin pilkkominen kahtia, jolloin transistoreiden rakenne hajoaa.

Lähteet: Tivi ja Tekniikka&Talous

Lue myös:

HS:n tiedusteluvuoto – Liittojohtaja: ”Poliisi yrittää murtaa lähdesuojan”

KRP: HS-toimittajan koti ratsattiin kiireellisesti – kellarista takavarikoitiin palanut tietokone

”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – HS: Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

Tiedustelukohu ”heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Vesamäki

Kuten tuossa sanottiin, niin formatointi ei välttämättä poista yhtään tiedostoa, siis "tavallinen" formatointi. Menneinä aikoina se alustus vain vapautti tilaa, toisin sanoen poisti tiedostojen nimet varautaulukosta. Toki se levy voidaan vaikka kirjoittaa täyteen tyhjää, niin poistokin voi onnistua. Kryptaus on ainoa suhteellisen varma keino mutta kai se salasankin voidaan puristaa epäilyksen alaisesta ulos kolmannella asteella.

Pekka Hovatov

Ei riitä formatointi. Formatoinnissa poistetaan ainoastaan tieto siitä missä levylle tallennettu tieto sijaitsee, ei siis poisteta varsinaista tietoa, se on siellä ja palautettavissa helpostikin. Kovalevyn uudelleen osioiminenkaan ei auta, tiedot ovat ainakin osittain palautettavissa, tosin vaatii vähä enemmän ammattitaitoa, kuin formatoinnin palauttaminen. Koko levy pitäisi kirjoittaa yli kokonaan 0 tai 1 ja mieluummin useamman kerran.

Max Hellemann

On se tavallaan aika tehokas tapa tuhota kiintolevy jos ennen vasaraa niinkin monimutkainen työkalu kuin ruuvimeisseli pysyy kädessä. Palon vaarakin vähenee kovasti kun irroittaa kiintolevyn ennen vasaroimista. Ei myöskään tarvitse kovinkaan suuri rikollisnero olla, että tajuaa olla pyytämättä valtion edustajia (lue 112) paikalle kun yrittää hävittää todisteita jonkinasteisesta valtiopetoksesta. Näin niinkuin ihan normaalijärkeä laajempaa rikoshistoriaa harrastamattomana voisi ajatella, mutta ilmeisesti tähänkin touhuun on aika hemmetisti kykenemättömiäkin ihmisiä liikkeellä.

Marko Lehtinen

Aika surkuhupaisa juttu. Vasarointi, tulipalo ja piliisi. Mutta ehkä tarkoitus olikin herättää huomiota.

En tiedä tekikö toimittaja tässä rikoksen, mutta noin yleisellä tasolla olisi hyvä, että toimittajiakin laitettaisiin välillä vankilaan, niin muistaisivat, että sananvapaudellakin on jokin raja.

Heikki Paananen

Tällaisessa yhteydessä tulee aina toistaa ihmettely nykytoimittajien vajavaisesta yleistietämyksen tasosta. Ennenvanhaan toimittajat olivat käveleviä tietotoimistoja, nykyään jotakin muuta.

Huolestuttavaa on se, että nämä vasaralla tietokonetta mäiskivät toimittajat ovat niitä samoja, jotka ovat suureen ääneen sanelemassa, mitkä ovat niitä oikeita mielipiteitä(tm), eli miten meidän alhaisten tulee ajatella. Kylmäävää.

Sanoma Oyj voisi pitää toimittajilleen kovalevyn tuhoamisen peruskurssin.

Topi Rantakivi

Kovalevy voidaan ylikirjoittaa, jolloin palautustavoista huolimatta haudasta nousee lukukelvotonta zombieita. Mutta varminta on pätkiä kiintolevy niin pieniksi paloiksi, että siitä tuskin mitään lukukelvollista tule. Niin ja sitten heittää suoraan mikroaaltouuniin. Ylösnousemuksia lukukelvollisia tietoja tulee aina tavallisen formatoinnin kautta, sitä harrastavat ainakin pari miljardia ihmistä tietämättömyyttään.

Netissä on kirjoitettu tutkimuksia, että jos piirilevy kuolee kiintolevyn kyljessä, niin samaa korvaavaa piiriä ei voi laittaa, ellei piirilevyn sarjanumero ole samanlainen ja erilaisena se ei vaan kykene lukemaan. Jokainen kiintolevy omaa lähes yksilöidyn piirin. On sitä kokeiltu korviketta laittaa, epäonnistuttu niin, että levyä ei voi lukea millään tasolla.

Kaikkein helpointa toimittajille ja muille olisi laittaa kaikki erilliseen muistitikkuun, ulkoiseen kiintolevyyn ja viedä se huitsin nevadaan kuin säilyttää niitä asiakirjoja tietokoneessa. Mitään ei saa tietokoneelta yhtään auki, jos ei ole alkuperäistä muistitikkua. Ei sitten millään.

Jokainen vähäänkään tietoturvastaan pitävä ei säilyttäisi yhtään tietokoneessaan vaan pitäisi erikseen toisessa muodossa. Olkoon se toinen muoto eri formaatissa ja sitä edelleen eri toisessa formaatissa. Se on mahdollista tehdä, että ei saada enää helposti luettavaksi ellei toinen puhu.

Juha Vesamäki

Niin ja ehkä turvallisinta kuitenkin olisi käyttää jotain muuta käyttöjärjestelmää kuin sitä Weellä alkavaa. Tuli taas eilen mieleen sen jälkeen, kun olin poistanut yhden ohjelman sen Ween omalla "uninstallerilla", niin tämänkin jälkeen löytyi rekisteristä ties kuinka paljon viittauksia ko. ohjelmaan. Toki ne tiedostot menevät bittien taivaaseen mutta nimet jäävät rekisteriin, ja mahd. muutakin tietoa tiedostoista.

Raimo E. Harju

Kukaan ei ole ihmetellyt, miksi toimittaja aloitti tietokoneensa hajottamisen jo ennen kuin oli tietoa mistään kotietsinnästä ja myös on sanottu, ettei sillä tietokoneella ollut ollenkaan tiedustelujuttuun liittyvää aineistoa. Näyttää ihan siltä, että tämä kotietsintä oli osa tarinaa ja poliisia vietiin kuin pässiä narusta.