Perjantai 24.5.2019

Antti Rinne lupaa: SDP peruisi työttömien aktiivileikkurin – haukuttu uudistus voimaan jo 1.1.2018

Luotu: 
19.12.2017 14:48
Päivitetty: 
19.12.2017 14:56
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Antti Rinne.
|

”Ahkerat työttömät yrittävät hakea työpaikkaa ja heitä kyykytetään. Tämä on väärin.” Näin kommentoi oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan tänään hyväksymään aktiivimallia.

Rinne lupaa perua työttömien etuuksia leikkaavan mallin, jos pääsee hallitukseen.

– Tämä 5 prosentin leikkaus tullaan perumaan, jos SDP pääsee päättämään, Rinne sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa tiistaina.

– Emme me missään tapauksessa vastusta sitä, että työttömiin otetaan yhteyttä ja palveluiden kautta autetaan takaisin työelämään. Oleellista on se, että niitä, jotka yrittävät, rangaistaan siitä, että he eivät saa työpaikkaa.

Voitaisiinko aktiivimalli siis perua jo 2019?

– Puhun nyt tästä leikkauksesta. Kyllä, Rinne vakuuttaa.

Rinne viittaa viiden prosentin leikkauksella siihen, että jatkossa työttömyysetuutta alennetaan 4,65 prosenttia seuraavan 65 maksupäivän ajan, mikäli työtön ei kykene näyttämään aktiivisuuttaan. Tämä tarkoittaisi Talouselämän mukaan noin 32,40 euron vähennystä kuukaudessa, jos työtön saa peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea ilman korotusosia.

– Se on käytännössä 5 % ja se on iso raha työttömille. SDP tulee kumoamaan tämän, jos päästään valtaan, Rinne sanoo.

– Kysymys on siitä, että ahkerat työttömät yrittävät hakea työpaikkaa ja heitä kyykytetään tällä tavalla. Tämä on väärin.

SDP:n tiedotteessa Rinne jatkaa, että puolue ei hyväksy sitä, että ”työttömiä rangaistaan siitä, että työtä ei yksinkertaisesti ole”.

Työttömyysturvan aktiivimalli hyväksyttiin eduskunnassa tiistaina äänin 103–90 ja se tulee voimaan tammikuussa. Aktiivimallissa työttömän täytyy osoittaa tehneensä töitä 18 tuntia, tienanneensa yritystoiminnalla vähintään 240 euroa tai olleensa viisi päivää aktivointitoimenpiteessä kolmen kuukauden tarkkailujakson aikana. Työttömyysturva alenee, mikäli hän ei voi tätä osoittaa.

Hallituksen päätös johti välittömästi lakkopuheisiin.  Teollisuusliitto ilmoitti tiistaina tuomitsevansa aktiivimallin jyrkästi ja kertoi valtuustonsa velvoittaneen liiton valmistelemaan jo ammattiosastoja polittisiin lakkoihin. SAK puolestaan toivoo seuraavan hallituksen kumoavan mallin.

Lähde osin: Talouselämä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Syytä olisikin. Ei tulottomien työttömien elannosta leikkaaminen tähänkän auta:

Synkkä arvio: Maailmantalouteen tulossa ”täydellinen myrsky” – 5 syytä tulevaan romahdukseen
Analyysitoimisto varoittaa vakavasta myrskystä.
TS/IS
19.12.

Heikki Rosti

Jos siis kansa käy aktiiviseksi,mihin politiikkoja enää tarvittaisiin,vain Leninin mausoleumin kunniavartioiksi.Historian lehteä on tosin vaikeaa siirtää taaksepäin,sosialistisessa Suomessa sen yrittäjiä vielä löytyy.Aktivismia kuitenkin pukkaa,vaikka kohta jo Joulurauha julistetaan.

Topi Rantakivi

Miksi aina kiima hallitukseen? Kyllä tässä pitäisi pystyä peruuttamaan heti.

Työttömien pitäisi kaikkien matkustaa Helsinkiin ja vallata koko eduskunta kaikkine ministeriöineen. Tässä on tehty vakavaa perustuslain ja ihmisoikeusrikkomuksia ja ILO:n määritelmiä siitä, että mikä on orjuus.

Jari Kaisla

Työministeri Lindströmin seuraava aktivoimistoimi lienee sama kuin Pohjois-Koreassa on jo käytössä. Eli lähetetään ihmisiä pakolla ulkomaille orjatyöleireille tienaamaan rahaa valtiolle. Palkaksi saa hieman ruokaa ja väliaikaisen katon päänsä päälle. Lindströmin toimet ovat katastrofaalisia vapaalle taloudelle sekä Suomelle pitkässä juoksussa.

Harri Kota-aho

Nou hätä! Jos kaikki työttömät päätyisivät kärsimään 4,65% rankaisun,eivätkä osallistu mihinkään,niin tarvitaanko enää te-keskuksia ne voisi lopettaa,te keskukset voisi yksityistää. Siitäpä tulisi todellista säästöä valtionkassaan.

Vesa Levonen

Työttömyyskorvauksesta nipistetään 4,65 prosenttia, jos työtön ei käy riittävää määrää palkkatyössä tai osallistu työllistymistä edistäviin palveluihin kolmen kuukauden aikana. Mitä, jos olisi käytetty kepin sijasta porkkanaa ja työtön saisi 4,65 prosenttia työttömyyskorvausta enemmän, kun hän osallistuu työllistymistä edistäviin palveluihin kolmen kuukauden aikana? Jos työpaikka sattuisi löytymään, niin sitten tietysti palkkatöihin. Kun pakkoa käytetään, niin miksi mieluummin rangaistuksen uhalla eikä toisinpäin eli palkitsemalla niitä, jotka ahkerasti yrittää löytää vaikeasta tilanteesta huolimatta itselleen työtä.

Marja-Liisa Kalkela

Aivan.Mitä jos se työtön saisi sen 6kk aikana 1000e/kk käteensä, minkä yritykset nyt saa kun työllistää työttömän?
6kkx1 000e/kk= 6000e per työtön +ammattitaitoisen työpanoksen.
Vois kokeilla myös että yrityksien verot nousisi sitä mukaa mitä useamman pistää kilometritehtaalle.
Tai joka irtisanotulle vuoden palkka kuten "herroille" on tapana antaa kun irtisanotaan.

Heikki Rosti

Venäjällä n.s ei sosialistisia hallituksia ja eduskuntia jo yli 20 vuotta,kuitenkin sosialismin kahdelta tuttua koohottamista Teräsmiehen(Stalin,Putin) johdolla kuin mitään ei olisi muuttunut.Sama meillä kansa koheltaa ja kiehuu selkärangassa olevien vanhojen ismien opettamina.Ja teräsmies Saulin kannatus kohenee.Pikku Venäjä ei asu Moskovassa ,mutta Helsingissä .Mutta siitä pidämme kotona Valloissa huolen,että nämä samanmerkkiset eivät talvi -ja jatkosodan sotahelvettiä uusi,vaikka intoa uusintaotteluun näyttää vielä olevan kummallakin puolen.

Hannu Rautomäki

Hallituksessa kuvitellaan edelleenkin, että aktiivimalli, eli työttömien juoksuttaminen ja rankaiseminen vaikuttaisi jollain tavalla Suomessa vallitsevaan suurtyöttömyyteen.
Sehän ei vaikuta juuri mitenkään.
Hallituksessa pyritään per*e edellä puuhun ja logiikan lainalaisuudet ja syy-seuraus-suhteet heittävät kuperkeikkaa.

Marja-Liisa Kalkela

Köyhät kyykkyyn kunnolla!
"Sieltä otetaan kellä sitä vähiten on"! Heikoimmilta.

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan indeksitarkistusta koskeva muutos on tarkoitettu pysyväksi eikä sitä kompensoida seuraavissa kansaneläkeindeksin tarkistuksissa.

Vaikuttaa lukuisiin etuuksiin
Kansaneläkeindeksin jäädyttäminen vaikuttaa
-kansaneläkkeisiin, takuueläkkeisiin ja kaikkiin etuuksiin, jotka ovat sidottuja kansaneläkeindeksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi
- vammaisetuudet, rintamalisät, työttömyysturvalain mukainen peruspäiväraha, työmarkkinatuki sekä lapsikorotus.

Jäädytys koskee myös kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksien määräytymisperusteita ja rahamääriä, kuten lääkekorvausten omavastuun rajaa.
IL

Tapio Mäkeläinen

Mihin ihmeen hommiin? Jos ei saa töitä koko- tai edes osa-aikaisesti niin miten sitte 18 tunniksi.
Mihin työhön espoolainen työtön markkinointipäälikkö menee 3 kk välein 18 tunniksi? Mihin työhön työtön Sorronkylän kyläkaupan kassa menee 18 tunniksi kun kauppa lopettaa.
Tässä valmistelussa ei ole ollut yhtäkään reaaliprosessissa mukana ollutta .
Mä toivon ja uskon että seuraavalla työministerillä on mikä tahansa akateeminen tutkinto . Olis pikkasen ehkä mahdollista ymmärtää muutakin kuin näkyvää fyysistä työtä kuten lumen luonti tsi propsien kuoriminen.

Pertti Ikonen

"– Tämä 5 prosentin leikkaus tullaan perumaan, jos SDP pääsee päättämään, Rinne sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa tiistaina."

Eli odottivat kusi sukassa että pääsevätkö työttömien ja leikkauksen avulla meluamaan saadakseen huomiota osakseen. Olisivat pitäneet melunsa ennen lain hyväksymistä, niin työttömätkin olisivat saaneet pitää korvauksensa täysimääräisenä.

Marja-Liisa Kalkela

Montako SDP tarvitaan kaatamaan Kepu 49,kok,37,sinis ? kyykytys?
Riittääkö 34 sdp kansanedustajaa?
Hallituspuolueilla on aina enemmistö,oppositiolla vähemmistö.
Joten hallituksen lait menee aina läpi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien äänillä.
Nyt olis voinut muutama kepu,kok,sinis. olla vaikka krapulassa pois Kyllä nappia painamasta.

Topi Rantakivi

@22. Siniset ovat olleet alusta alkaen pelkkä vitsi, joiden ei pitänyt olla ollenkaan eduskunnassa. Ilman näitä ääliöitä olisi äänestys ollut toisenlainen. Siksi onkin Jari Lindströmillä iso kysymysmerkki, jos hän piti tätä työttömiä syrjivänä, niin miksi äänesti JAA?