Lauantai 20.7.2019

Lakimies ärähtää: ”Valtakunnansyyttäjän on erottava välittömästi”

Luotu: 
21.12.2017 09:42
Päivitetty: 
21.12.2017 10:07
  • Kuva: Alma Media arkisto / Kari Pekonen
    Kuva
    Matti Nissinen aikoo palata tehtäväänsä saamastaan rikostuomiosta huolimatta.

Kun valtakunnansyyttäjä tuomitaan viranhoidossa tehdystä tahallisesta rikoksesta, ainoa järjellinen vaihtoehto on ilmoittaa välittömästi itse eroavansa. Näin katsoo lakimies Valtteri Aaltonen, joka vaikuttaa SDP:ssä eduskuntaryhmän lakimiehenä sekä piirihallituksen jäsenenä.

Aaltonen vaatii blogissaan Matti Nissisen eroa valtakunnansyyttäjän tehtävästä. Nissinen tuomittiin keskiviikkona korkeimmassa oikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta. KKO käsittelee valtakunnansyyttäjää vastaan nostetut syytteet ylimpänä ja ainoana instanssina, joten tuomiosta ei voi valittaa, Aaltonen huomauttaa. Tuomio on siis heti lainvoimainen.

Nissinen on kuitenkin julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan palaamassa töihin. Hän vahvisti asian itse tiedotteessaan torstaiaamuna.

Aaltonen pitää tilannetta järjettömänä.

– Jostain syystä kuitenkin lehdissä kerrotaan, että Nissinen suunnittelee palaavansa takaisin valtakunnansyyttäjän tehtäviin heti huomenna. Rikostutkinnan ajan hän on ollut virastaan pidätettynä, mutta virasta pidättäminen tällä perusteella on päättynyt tuomion julistamiseen, Aaltonen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Nyt voi sanoa, ettei mene niin kuin Strömsössä. Kun valtakunnansyyttäjä länsimaassa tuomitaan viranhoidossa tehdystä tahallisesta rikoksesta, niin silloin ainoa järjellinen vaihtoehto on, että hän ilmoittaa välittömästi itse eroavansa. Ja kyse ei ole vain juridiikasta ja moraalista.

Oikeusministeriö on ilmoittanut käynnistävänsä virkamiesoikeudellisen harkinnan Nissisen jatkosta. Aaltosen mielestä tämän selvityksen tuloksia ei ole syytä odottaa.

– Vaikka tapahtuneessa olisi kuinka eri puolia ja näkökulmia ja vaikka oikeusministeriö ei ryhtyisi toimiin Nissisen erottamiseksi, niin hänen itse pitäisi ymmärtää tilanteen mahdottomuus, Aaltonen kirjoittaa.

– Valtakunnansyyttäjä on instituutio. Ja sitä instituutiota, kuten laajemmin kansalaisten luottamusta koko oikeuslaitokseen instituutiona, pitää suojella tällaiselta. Ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, että yksi Suomen oikeuslaitoksen korkeimmista virkamiehistä saisi jatkaa tehtävässään tilanteessa, joka johtaisi potkuihin useimmissa ihan tavallisissakin työpaikoissa.

– Nyt siis ei ole enää kysymys enää vain tuomiosta tai Nissisestä henkilönä. Kyse on oikeuslaitoksen ja sen uskottavuuden suojelemisesta. Ja jos Nissinen ei tätä itse nopeasti ymmärrä, se viimeistään kertoo, ettei mies ole oikeassa työpaikassa, hän jatkaa.

Aaltonen korostaa blogissaan sitä, että korkein oikeus pitää Nissisen toimintaa nimenomaan tahallisena ja tietoisena, ei huolimattomuuden tuotoksena.

– Tuomion taustalla oli se, että Nissinen on aktiivisesti ajanut valtakunnansyyttäjänvirastossa hankintoja veljensä yritykseltä. KKO kiinnitti huomiota siihen, että menettely jatkui useita vuosia siitä huolimatta, että Nissistä oli muistutettu mahdollisista esteellisyysongelmista, Aaltonen kirjoittaa.

Teon tahallisuutta alleviivaa se, että KKO:n ratkaisun mukaan Nissisen esteellisyys oli noussut esiin jo ensimmäisen kyseenalaisen hankinnan yhteydessä. Nissinen oli käynyt apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen aloitteesta tämän kanssa keskustelun siitä, että Nissisen veljen ollessa merkittävässä asemassa hankintaketjun toisessa päässä ei ollut soveliasta, että Nissinen tekisi päätöstä koulutushankinnasta yhtiöltä. Nissinen oli keskustellut aiheesta mahdollisesti myös muun viraston väen kanssa. Tästä huolimatta hän oli tekemässä päätöksiä useana vuotena.

Oikeuden mukaan Nissisen toiminnassa ei ollut kyse taloudellisen edun tavoittelusta, vaan tapauksen ytimessä on selvä esteellisyys päätöksenteossa.

Lue myös: KKO tuomitsi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen – sakkoa 1700 €

Nissiseltä ilmoitus: Palaan virkaan

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen oli pantu viralta syytteen käsittelyn ajaksi, mutta virasta pidättäminen päättyi tuomioon. Hän vahvistikin torstaina valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteessa, että palaa hoitamaan virkaansa.

– Minulle tärkeintä asiassa on ollut saada avoimesti kertoa KKO:lle oma näkemykseni tapahtuneesta ja toimintani vaikuttimista. Niin on tapahtunut. Kunnioitan KKO:n tulkintaa, ja hyväksyn tuomion. Sen perusteluja ja lopputulosta minulla ei ole tarvetta lähemmin arvioida, saati arvostella, Nissinen sanoo tiedotteessa.

Nissinen ottaa jopa kantaa oikeusministeriön selvitykseen hänen asemastaan.

– Odotan pääseväni keskustelemaan virkamiesoikeudellisesta asemastani luottamuksellisesti oikeusministeriön kanssa. Julkisuudessa en sitä käsittele, Nissinen sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Valtteri Aaltosen kanssa samaa mieltä. Nissinen pelastaisi edes osan omasta arvokkuudestaan ja oikeuslaitoksesta, kun jättäisi eroanomuksen välittömästi. Mikäli ei niin tee, on Nissinen pelkkä vallanhimoinen irvokas viritys, jossa pesuveden mukana menee kansalaisilla usko Suomeen enää oikeusvaltiona.

Tapani Tuominen

Ohhoh, kyllä on harvinaista, mutta tällä kertaa on myönnettävä, että olen demarin, siis Aaltosen, en Nissisen kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Kyllä on äärimmäisen nolo "herra" tämä Nissinen, kun ei ymmärrä itse erota. Luottamus ja uskottavuus häneen on totaalisesti menetetty ja nyt hän kehtaa vielä kyseenalaistaa oikeuslaitoksen uskottavuuden omalla itsekkäällä toiminnallaan. Eropaperit välittömästi sisään niin säästää edes uskottavuutensa rippeet.

Samy Arling

Uskottava oikeusjärjestelmän palauttaminen Suomessa vaati koko oikeuslaitoksen uudistusta ja sen henkilökunnan suurta puhdistusta, sekä kytkösten katkaisua mm. poliittiseen puolueeseen.Siihen menee varmasti vuosia,siihen saakka voisimme ehkä ostaa oikeuspalvelut vaikka Venäjältä?

Juha Koponen

..Pääministeri Sipilän ja hänen lastensa yritys on saanut yli 10 miljoonaa euroa erilaisia yhteiskunnan tukia. Samalla hän on ottanut lastensa yrityksen mukaan Intiaan jossa sille järjestettiin urakoita miljoonilla.
Sipilän pitäisi saada potkut. Syyttäjän roistoilu on aivan eri tasossa mutta tuomittavaa sekin..

Pekka Hovatov

- Valtakunnan ylimmän syyttäjän tulee olla taustaltaan nuhteeton ja vapaa kaikesta ulkopuolisista sidonnaisuuksista. Nissinen on osoittanut toiminnallaan, ettei hän ole tuollainen henkilö. Yhteenvetona, Nissinen tulee erottaa viivytyksettä tehtävistään, ilman mitään "kultaisia kädenpuristuksia".

Veijo Murtomäki

Missään muussa länsimaassa moinen farssi ei olisi mahdollinen: pienemmästäkin syystä viranomaiset tai poliitikot ovat eronneet. Meillä tämä kertoo oikeusvaltion romahtamisesta hieman Puolan malliin, sillä tällä tilanteella poliitikot voivat luottaa siihen, ettei heidän lehmänkauppojaan enää uskalleta tutkia. Oikeuskanslerin viranhoitokin on mitä sattuu. Sipilä ja kumppanit saavat nukkua yönsä rauhassa kuten tähänkin saakka.

Joni Rikkola

''Kunnioitan KKO:n tulkintaa, ja hyväksyn tuomion.''

Ihan kuin kaverilla viiraisi päässä jokin suuruudenhulluuskompleksi ja hänellä olisi vaihtoehtoja. Vaikuttaa nasitiselta uhriutumiselta-. Ei ole enää oikeusministeriön knassa kahden kesken keskusteltavaa tapauksesta, joka on jo keskusteltu ja tuomittu.

Peekoo Suomalainen

Maan tapa näillä isopalkkaisilla syöttiläillä.

Se nyt on nähty jo vuosikausia. Kiinni jäädään ja tämän jälkeen ollaan, kuin ei mitään olisi tapahtunut.
Kuka vielä naurahtamatta voi sanoa, ettei Suoli100 ole korruptoitunut? Kertakaikkiaan niin läpimätä maa. Eliitti porsastelee "oikeine mielipiteineen". Hyväveli -verkostot kokevat olevansa kaiken yläpuolella, "sulle-mulle"!

Ehkä kestän sen n. 10 vuotta eläkkeeseen, mut siinä vaiheessa viimeistään on lähdettävä. Kyllä tää alkaa olla aikamoista menoa. En aio jäädä katselemaan.

Onneksi nuoriso tajuaa sen, etteivät voi elättää tätä palkkaporsaiden armeijaa pidemmän päälle.

Jonne Peto

Oikeusministerinä kokoomuksen broileri Häkkänen. Olisi suotavaa että ministeriksi valittaisiin henkilö, joka edes joskus on tehnyt rehellistä työtä. Häkkäsen ansiot rajoittuvat Kataisen avustajana toimimiseen. Katainen lähti rintamakarkurina brysseliin kovemmille palkoille. Tämänkin asian -Nissinengate- Häkkänen painanee villaisella?