Perjantai 24.5.2019

”Hallitus ei ole leikannut leipäjonoilta mitään” – Nyt tuli vastaus Mika Niikolle ja Antero Laukkaselle

Luotu: 
21.12.2017 12:50
Päivitetty: 
21.12.2017 13:54
  • Kuva: Jarno Juuti / Alma Talent arkisto
    Kuva
    "Jaettava ruoka-apu tulee kaupoilta, ei hallitukselta", tiedottaa Simon Elo (sin.), joka korostaa, että viime vuosien ylimääräinen tuki ei mennyt varsinaiseen ruoka-apuun vaan ruoka-apua antavien järjestöjen toiminnan tukemiseen.
|

Hallitusryhmä Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo syyttää oppositiopuolueita kristillisdemokraatteja ja perussuomalaisia vääristelystä eduskunnan ruoka-apupäätöksen suhteen. Elon mukaan oppositio syyllistyy ”kylmään politikointiin” esittäessään paikkansa pitämättömiä väitteitä.

Muun muassa Iltalehti on uutisoinut, että hallitus ”vei rahat leipäjonoilta”. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen väitti tiedotteessaan, että hallitus leikkaisi leipäjonojen tukirahoista miljoonan pois. Kyse on kuitenkin tosiasiassa siitä, että hallitus päätti olla myöntämättä enää vuodelle 2018 noin miljoonan euron ylimääräistä tukea, jollaista myönnettiin ruoka-aputoimijoille vuosina 2016 ja 2017. Eduskunnassa kumottiin keskiviikkona ehdotus miljoonan euron lisäyksestä budjettiin, ei leikattu olemassa olevia määrärahoja.

– Hallitus ei ole leikannut leipäjonoilta mitään. Sen sijaan valtiovarainvaliokunta ei esittänyt ensi vuoden talousarvioon mietinnössään kahden edellisen vuoden tapaan noin miljoonan euron lisämäärärahoja ”eduskunnan jakovarasta”. Eduskunta täydentää vuosittain talousarvioesitystä noin 40 miljoonan euron määrärahalisäyksillä. Lisäykset on tarkoitettu ennen kaikkea kertaluonteisiksi kohdennuksiksi erilaisiin hankkeisiin tai painopistealueille, ei pysyväksi budjettirahoitukseksi, Simon Elo kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Jaettava ruoka-apu tulee kaupoilta, ei hallitukselta. Kummallista, että eduskunnan köyhyysryhmän varapuheenjohtaja Laukkanen ei tunne tätä yksityiskohtaa, Elo jatkaa.

Hän huomauttaa, että edellisvuosien ylimääräinen tuki myönnettiin pääasiassa ruoka-apua antavien järjestöjen investointeihin. Järjestöihin hankittiin muun muassa kylmäkuljetusautoja.

– Viime vuonna eduskunta myönsi tukea ylimääräisen miljoonan muun muassa ruokajakelun kylmäkuljetusketjun turvaamiseksi ja muihin ruoan jakelua helpottaviin asioihin, ei ruokaan. Isoilla ruoka-avun toimijoilla pitäisi olla nyt varustelu paremmalla tasolla, Elo jatkaa.

Elo kertoo, että vuosina 2016 ja 2017 hallitus myönsi tukea esimerkiksi ruokajakelun helpottamiseksi sosiaali- ja terveysministeriön momentilta 33.03.63. Vuonna 2018 samalta momentilta maksetaan muun muassa 300 000 euroa itsemurhia ehkäisevään työhön sekä kolme miljoonaa euroa päihdeäitien auttamistyöhön, hän selventää.

– Kahtena edellisenä vuotena tukea on myönnetty edustaja Laukkasta ja perussuomalaisten Mika Niikkoa lähellä oleville järjestöille, muun muassa Samarialle, jonka varsinainen toiminta ei edes keskity ruoka-apuun. Ei ihme, että hallituksen päätös aiheuttaa heissä närää, Elo syyttää.

Lue myös:

Leipäjonojen tutkija: Eduskunnan 765 000 euron ruoka-apurahassa eriskummallisia piirteitä

Mika Niikko perustelee 765 000 €:n päätöstä: ”Ilman kylmäkuljetuskalustoa einesten saanti loppuisi talven jälkeen kokonaan usealla toimijalla”

Hallituspuolue keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen on tuonut esiin, että tänä vuonna myönnettyjä ruoka-avun tukia valuu myös vuodelle 2018. Näin hallituksen edustajien vakuuttelut ruoka-avun tukemisesta jatkossakin pitävät osin paikkansa, vaikka tukea ei myönnetäkään edellisvuosien malliin.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Joni Rikkola

Ja Sipilän jäljiltä meillä on maailman korkein itsemurhatilasto. Katsotaan vaan. Positiivista asiassa on että meillä on syntynyt historian radikalisoitunein kansanryhmä . Kiitos tämän hallituksen. Siitä alka auusi muutos.

Pasi Anttila

Ei kertaluonteista menoerää voi leikata. Se raha ei ollut budjetoitua rahaa, se oli tarkoitettu kertaluonteiseksi, näiden järjestöjen investointeihin esim kylmäkuljetuislaitteisiin. Sitä ei siis tarkoitettu pysyväksi menoksi.

Osa tästä rahasta meni ilm. järjestöille joiden ydintehtävä ei edes ole ruoanjako.

Tässä maassa vaan kun jotain saa niin se koetaan saavutetuksi eduksi mistä ei voida luopua.

Pekka Hovatov

Hyvä Toimi.
Iltalehdessä on seuravaa:
" Avustusruoan jakelusta on käytännössä tullut tärkeä osa kaikkein huono-osaisimpien avustustoimintaa ja julkisia palveluja täydentävää turvaa, sillä leipäjonoissa asioi pääasiassa perusturvaetuuksien varassa eläviä ja huonossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä."
- Niin, eli ulkomaalaisia, pakolaisia ja laittomasti maassa oleskelevat eivät joudu "kerjäämään" ruokaansa, itselleen ja perheelleen, kuten kantasuomalaiset. Noille muualta tulleille on luotu omat sosiaalipalveluverkostot, joihin riittää varoja "pohjattomasta kirstusta" ammennettavaksi. Ainoastaan Suomalaiset joutuvat jonottamaan ruokaa nälkäänsä pakkasessa, kuin Neuvostoliitossa konsanaan.
Eikö teitä hävetä ollenkaan??? Keskustalaiset, Kokoomuslaiset ja Sinisen tulevaisuuden omanvoiton tavoittelijat ja varkaat.

Vesa Huhtanen

Tajuatko takinkääntäjä, että joku tämän ruletin maksaa. Tehän revitte veronmaksajien taskut rikki. Miettikää nyt välillä sitä, miten tämä leipäjonoporukka työllistettäisiin. Itsetuntohan siinä menee lopullisesti, jos ei koe, että osallistuu yhteiskunnan ylläpitämiseen. Keskustelkaa välillä niistä, jotka painavat hiki hatussa töitä. Käsittämättömän tyhmää porukkaa tämänhetkinen kirjava oppositio.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Käsittämättömän tyhmää porukkaa tämänhetkinen kirjava oppositio.

Kun vähemmistönä ei voi torpata hallituksen leikkauksia?
-87-17 maata tätä kohti on enemmistönä johtanut
Kepu,kokoomus ja Rkp.
Kansan sosiaaliturvan alasajoa köyhimmiltä. Tuloja saavien sosiaaliturvaan ei koskettu pikkusormellakaan ei Ahon eikä Sipilän hallituksessa.

-Mihin tuloja saavat tarvitsee Sosiaalista-Turvaa verovaroista Kelasta?
Jos se sosiaalinen-Turva on viety tulottomilta ja köyhiltä?
Kelan kaikki etuudet maksetaan kansan omista rahoista. Perustuslaissa ei eroitella kansaa:
köyhät ei kuulu sosiaaliturvan piiriin eikä työttömät.

Marja-Liisa Kalkela

"Eihän" hallitus mitään leikannut.
Ellei tämä teksti ole puppua Stv/budjetti-18

Yksinhuoltajakorotuksen tasoa nostettaisiin 4,75 eurolla lasta kohden. Näin yksinhuoltajakorotus nousisi 48,55 eurosta 53,30 euroon lasta kohden kalenterikuukaudessa.

-Lapsilisä otetaan toimeentulotukilaskelmassa huomioon toimeentulotuen määrään vaikuttavana tulona.
(ja vähennetään edm.tuesta)
yksinhuoltajatalouksissa pienituloisuusaste on lähes kaksinkertainen verrattuna muuhun väestöön.
Samoin yksinhuoltajien työttömyys on kaksi kertaa yleisempää kuin muun väestön työttömyys.
Toimeentulotukea saavien kotitalouksien tuloja korotus ei siten lisää.

Ja mitkähän puolueet teki lain toimeentulotukeen -94?
Kaikki yli norminmenevä osa vähennetään edm.tuesta.Kuten esim.lapsilisät.
Stvm -94
kepu,kok,rkp,kristil.
Totesin jo tuolloin ja etenkin nyt:"Tämä ei enää ole SE Suomi johon synnyin70 vuotta sitten"!
Alkio-aatteet hävisi-91 lähtien pääministeripuolue kepulta.
Rökäletappio on edessä-19

Risto Salonen

Tuntuu ihan siltä kuin edustaja menettää kaiken harkinta- ja ajattelukykynsä, kun puolue ajautuu oppositioon. Ei mitään väliä, mitä hallitus esittää, kaikkea pitää vastustaa ja nälviä.
Sillähän maata rakennetaan.

Veijo Murtomäki

Kyllä on säälittävää selittelyä Simon Elolta! Nyt on kuulemma nousukausi, joten raha ei ole ongelma, vaan asenne. Työttömien ja syrjäytyneiden määrä ei ole vähentynyt mihinkään, joten avuntarve on sama tai suurempi kuin ennen. On käsittämätöntä katsella vaikkapa Espoon keskuksessa leipäjonon pituutta, vaikka kunta on maan rikkaimpia. Hallituksen viesti on niin nolo, että hävettää olla suomalainen. Simon tuskin osaa enää hävetä, kun valta on noussut päähän kuin häkä.

Kai Lähteenmäki

Missä on rahapulan sylttytehdas?

Valtio ja kunnat on ottaneet velkaa joka vuosi n 10 mrd €- ja velaksi syöminen jatkuu..

Miljoonalla työllistää n 20-30 kovapalkkaista valtion ja kuntien palkannauttijaa- heidän mediaanipalkkansa kun on 3500-4000 e/kk.
Miljardilla maksaa n 20 000 julkisen puolen palkat.

Eli 10 mrd maksaa yli 200 000 julkisen puolen palkannauttijan palkat?

Joka kolmas palkkaeuro siis maksetaan velallla?

Tai 1/3 julkisen puolen työntekijöistä pitäis laittaa kortistoon ja etsimään töitä avoimelta sektorilta.
Kuten me tavallisetkin ihmiset yksityispuolelta jouduimme km-tehtaalle 10 v sitten...

Eräs solidaarinen ratkaisu olisi tasata julkishallinnon kovia palkkoja- mediaanipalkan yläpuolelta reilu veronkiristys.
Tällöin verovaroja riittäisi lapsille, sairaille, vanhuksille- sekä Tulevaisuusinvestointeihin, jotka toisi niitä oikeita itsekannattavia työpaikkoja aikanaan.

Mika Riihola

Ei ihan mennyt mediaanipalkat oikein. Tässä uusinta tilastoitua tietoa vuodelta 2016:

Yksityinen 3076€/kk
Kunta 2745€/kk
Valtio 3600€/kk

Kuntatyöntekijät kovapalkkaisia? Ei kannata olla kateellinen kuntatyöntekijöille.

Pekka Hovatov

Simon Elo todisti sen että Sininen Tulevaisuus on kylmänsininen kantasuomalaisille veronmaksajille, se kohtelee ja tulee myös jatkossa kohtelemaan suomalaisia huonosti, mikäli se joskus pääsee vielä vallankahvaan. Älkää ikinä äänestäkö noita "rottia" mihinkään luottamustoimeen.

Pauli Korpelainen

Kun kansanedustajat ovat jälleen pitkällä palkallisella lomalla he voisivat mennä myös seisomaan leipäjonoihin. Leipäjonoissakin on äänestäjiä joille voisivat selittää miksi leipäjonoja on suomessa. Usein leipäjonoissa on myös asunnottomia ja virkamiesten mielivallan uhreja. Tietääkseni kulkeminen ei kansanedutajille ole ongelmallista ei ainakaan ole ollut kun ääniä kalastellaan.

Marja-Liisa Kalkela

On turha persujenkin selitellä että leikkaukset teki nyt siniset.
Kun Orpo ja Sipilä puhui jo helmikuussa-17 että lisäleikkauksille on tarvetta. Niin missä persut oli silloin? Hallituksessa.
Leikkauslistaa ei sorvattu kesälomilla eikä 5.9-20.12 välissä.
Lausuntakierrokset miten tulevat leikkaukset vaikuttaa Stvm/kelan menoihin,kuntien menoihin,miten se vaikuttaa köyhyyden lisääntymiseen,mihin ohjataan leikatut rahat yms.
Ei onnistu edes Kakkaralla tehtynä tuossa ajassa. Puuhastelu on aloitettu jo heti joululomien jälkeen -17 helmikuussa.