Sunnuntai 26.5.2019

”Hirvein kuviteltavissa oleva joululahja” – Alanko-Kahiluoto vaatii hallitusta palauttamaan ”leipäjonorahat”

Luotu: 
21.12.2017 16:01
Päivitetty: 
21.12.2017 16:47
  • Kuva: Alma Media arkisto / Joel Maisalmi
    Kuva
    Myös kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ryhtyi hämmentämään ruoka-apusoppaa, joka on kehkeytynyt opposition ja hallituksen välille. Arkistokuva.
|

Eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen leipäjonojen tukirahoista, joista oppositio ja hallitus ovat äityneet kiistelemään.

Oppositio on syyttänyt hallituksen leikanneen leipäjonojen tukirahoista miljoonan. Käytännössä kyse oli kuitenkin niin sanotuista joululahjarahoista, joita ei enää myönnetty vuodelle 2018. Sami Savion (ps.) aloite kaatui keskiviikkona eduskunnassa, ja asia sinetöitiin.

Hallitusryhmä Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo huomauttaa, että lisäykset on tarkoitettu ennen kaikkea kertaluonteisiksi erilaisiin hankkeisiin, ei pysyväksi budjettirahoitukseksi. Elo myös syytti oppositiota kylmästä politikoinnista ja paikkansa pitämättömien väitteiden levittämisestä.

– Kahtena edellisenä vuotena tukea on myönnetty edustaja [Antero] Laukkasta (kd.) ja perussuomalaisten Mika Niikkoa lähellä oleville järjestöille, muun muassa Samarialle, jonka varsinainen toiminta ei edes keskity ruoka-apuun. Ei ihme, että hallituksen päätös aiheuttaa heissä närää, Elo syyttää.

Lue tarkemmin: Nyt tuli vastaus: ”Hallitus ei ole leikannut leipäjonoilta mitään”

Kansanedustaja Alanko-Kahiluoto kysyy nyt silti, aikooko hallitus palauttaa ”leikkaamansa rahat ruoka-apua antavilta järjestöiltä”. Hänen mielestään hallituksen politiikka on kääntänyt Suomen suunnan.

–Köyhien määrä kasvaa ja samalla varallisuuserot ovat kääntyneet nousuun. On törkeää, että hallitus leikkasi ruoka-apua antavien järjestöjen rahoituksesta lähes puolet pois. Nyt monilta kaikkein köyhimmiltä suomalaisilta vietiin ruoka pöydästä koko ensi vuodeksi. Tämä on hirvein kuviteltavissa oleva joululahja, mitä köyhille voidaan antaa, Alanko-Kahiluoto sanoo tiedotteessa.

– Hallituksen politiikka on järkyttävää. Hallitus runnoo samalla viikolla läpi työttömyysturvaa leikkaavan lain ja vie rahat leipäjonoilta ja tekee näin köyhien tilanteesta mahdottoman. Hallituksen tulee pikaisesti varmistaa lisätalousarviossa ruoka-apujärjestöjen toiminnan edellytykset. On häpeällistä, että hallitus ensin ajaa ihmiset leipäjonoon ja vie sen jälkeen leipäjonoilta rahat.

Viime lokakuussa tukea ruoka-avun toteuttamiseen jaettiin kolmelle valtakunnalliselle järjestölle: Samaria rf. (790 000 euroa), Adra Finland Säätiö sr. (75 000 euroa) ja Suomen Punainen Risti (135 000 euroa).

Viime vuoden lokakuussa sosiaali- ja terveysministeriö (STM) jakoi niin sanottua joululahjarahaa 765 000 euroa Samaria rf -järjestölle ruoanjakelutoimintaan. Samalla STM myönsi rahaa yhteensä 1,1 miljoonaa euroa kuudelle ruohonjuuritason hankkeelle. Samarian hankkeen lisäksi rahaa saivat A-klinikkasäätiön, Kriminaalihuollon tukisäätiön, Nuorten ystävät ry:n, Suomen Romanifoorumin ja Suomen Ice-Hearts ry:n hankkeet.

Lue myös:

Leipäjonojen tutkija: Eduskunnan 765 000 euron ruoka-apurahassa eriskummallisia piirteitä

Mika Niikko perustelee 765 000 €:n päätöstä: ”Ilman kylmäkuljetuskalustoa einesten saanti loppuisi talven jälkeen kokonaan usealla toimijalla”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

jotenkin minä uskon tuohon simon elon sanaa, kuin alanko-kahiluotoon. eivät ole ottaneet asioista selvää. ei kait niitä jääkaappeja sentään joka vuosi pidä ostaa. tai jonkin myydä vanha, siis vuoden, parinkin? vanhat. huvittaa.

Matti Elo

Jos jossain jaetaan ilmaisia muoviämpäreitä, niin rikkaat sekä köyhäät ovat niitä jonottamassa vaikka jouluaattona. Kaukaisimmat tulevat sieltä Afrikasta asti, vaikka matkakin jo maksaa enemmän kuin ämpäri.
Yhteiskunta sairastaa ja samaa tekee kansa.
Keiden taskuun veromme oikein menevät, jos jossain joku meinaa kuolla nälkään?

Marja-Liisa Kalkela

Kyllä tuloton työtön ja työttömän lapsiperhe elää joulunkin vedellä ja leivällä.
Onneksi ilmaistöihin ei kai joulunpyhinä tarvitse mennä.
Kenelle Kela jakoi toimeentulotukea saavie veronpalautukset? Jotka se vei toimeentulotuesta? Jäikö joulunpyhiksi yhtään euroa? Entä Tammikuulle?
Vai venyykö taas 3kk kuten keväällä -17toimeentulotuissa Kelasta?
Työttömien tukien leikkaukset kun tulee viivästyttämään heidän "toisaikaista" -94-17 toimeentulotukea.

Tuloja saavat optiomiljonääritkin ja muita tuloja saavat sai pitää veronpalautuksensa vaikka nostavat sosiaaliturvaa Kelasta verovaroista.
Kaikki Suomen kansalaiset on 100v Suomessa "saman" arvoisia?

Mika Niikko

Simon Elo taas selittelee jälleen mustan valkoiseksi.
Kyllä eduskunta jakaa rahaa haluamiin kohteisiin toistamisiin vaikka joka vuosi. Näin on tehty esimerkiksi 4H nuorisojärjestön kohdalla. Keskustaa löhellä oleva järjestö on saanut ainakin yli 10- vuoden ajan 600.000 e joka joulu jo myönnetyn reilun 3 miljoonan päälle.

Toinen esimerkki oli MPK eli maanpuolustuskurssi jota tuettiin useita hallituskausia 400.000 e lisämäärärahalla, kunnes se korotettiin ensivuodelle tällä summalla ministeriössä jo budjettipohjiin.

Elon kommentti väheksyy ruoka-avun merkitystä järjestöille, muusta ei ole kysymys.