Perjantai 24.5.2019

Leipäjonotutkija ruoka-apusopasta: Opposition kauhistelema miljoonaleikkaus peittää isomman ongelman

Luotu: 
21.12.2017 18:28
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Köyhyystutkija ja vihreiden kaupunginvaltuutettu Maria Ohisalo (kuvassa) arvostelee opposition lietsomaa kohua, johon on ottanut osaa myös puoluetoveri Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.). Arkistokuva.
|

Kohu leipäjonojen miljoonaleikkauksesta on ylimitoitettu ja peittää alleen laajemman ongelman, arvioi vihreiden varapuheenjohtaja, leipäjonoista väitellyt Maria Ohisalo.

–Tätä tukea on jaettu vasta pari vuotta, eikä se kata koko leipäjonojen kenttää, Ohisalo kertoo.

–On paljon järjestöjä, jotka eivät saaneet tästä hausta aikaisemminkaan mitään.

Hän huomauttaa, että leipäjonoja rahoitetaan useista eri lähteistä, joista suurin apu tulee EU:n vähävaraisten apurahastosta, Feadista.

Oppositiopuolueiden kansanedustajat ovat arvostelleet keskiviikkona ja torstaina hallitusta, kun se ei myöntänyt ruoka-apuun kohdennettua noin miljoonan euron suuruista erää.

Asian nostivat esille keskiviikkona perussuomalaisten Mika Niikko ja kristillisten Antero Laukkanen. Torstaina oman tiedotteensa asiasta lähettivät niin vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto kuin RKP:n Veronica Rehn-Kivikin.

Lue lisää: ”Hirvein kuviteltavissa oleva joululahja” – Alanko-Kahiluoto vaatii hallitusta palauttamaan ”leipäjonorahat”

Käytännössä miljoonasumma haluttiin maksuun eduskunnan niin kutsutuista joululahjarahoista. Joka vuosi valtion budjettiin jätetään rahaerä, jonka jakamisesta päätetään eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa. Ruoka-apuun rahaa on myönnetty kahtena vuonna.

–Nyt tältä samalta budjettimomentilta myönnettiin 300 000 euroa itsemurhien ehkäisytyöhön, sanoo Ohisalo.

–Kerran kun on lähdetty jakamaan rahaan, niin totta kai se näyttäytyy leikkauksena, kun se otetaankin pois. Ja sitten siitä syntyy kierre, että sitä pitäisi jatkossakin antaa, vaikka usein vaaditaankin näyttöä siitä, miten myönnetty raha on vaikuttanut.

Viime vuonna ruoka-avun joululahjarahaa myönnettiin erityisesti Samaria rf:lle. Se haki miljoonaa euroa muun muassa kylmälaitteisiin ja -kontteihin sekä ruoanjakotoimintaan rakennettavan bussin hankintaa varten. Rahaa myönnettiin yhteensä 790 000 euroa.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi torstaina, että yhdistys on läheinen kahdelle kansanedustajalle, kristillisten Antero Laukkaselle ja perussuomalaisten Mika Niikolle. Hänen mukaansa ruoka-apu ei kuulu keskeisesti Samarian toimintaan.

–Kahtena edellisenä vuotena tukea on myönnetty edustaja (Antero) Laukkasta (kd.) ja perussuomalaisten Mika Niikkoa lähellä oleville järjestöille, muun muassa Samarialle, jonka varsinainen toiminta ei edes keskity ruoka-apuun. Ei ihme, että hallituksen päätös aiheuttaa heissä närää.

Ohisalo huomauttaa, että Samaria on leipäjonotoiminnassa verrattain uusi toimija. Lisäksi hän korostaa, että miljoona euroa on summana varsin pieni.

–Vaikka se kuulostaa kamalalta, niin eihän se ole summa eikä mikään. Eduskunnassa on eilen äänestetty yli 400 budjettikohdasta ja kokonaisuus on valtava. Se miljoona olisi voitu jakaa, jos olisi haluttu.

Leipäjonoleikkaus joulun alla on mehevä kohun aihe, mutta Ohisalo huomauttaa, että se peittää alleen selvästi suurempia ongelmia, jotka ovat leipäjonojen juurisyy.

–Esimerkiksi THL on arvioinut, että sosiaaliturvan tasoon tehdyt indeksijäädytykset ja -leikkaukset ovat alkaneet näkyä siinä, että perusturva ei enää riitä kunnon elämään. Nämä ovat niitä isompia kysymyksiä, jotka aiheuttavat köyhyyttä, jonka takia ihmiset joutuvat leipäjonoihin.

–Tämä miljoona euroa on niin pieni osa ongelmaa. Mutta se on helposti popularisoitavissa, ja kaikki ymmärtävät, mikä on leipäjono mutta kuinka moni ymmärtää, mikä on perusturvan taso.

Lue myös:

Nyt tuli vastaus: ”Hallitus ei ole leikannut leipäjonoilta mitään”

Leipäjonojen tutkija: Eduskunnan 765 000 euron ruoka-apurahassa eriskummallisia piirteitä

Mika Niikko perustelee 765 000 €:n päätöstä: ”Ilman kylmäkuljetuskalustoa einesten saanti loppuisi talven jälkeen kokonaan usealla toimijalla”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Totta.Hyvinvaltio Suomessa on ollut leipäjonoja -93 lähtien . Ulkomaalainen mediakin kiinnitti siihen tuolloin huomiota:"Mitä Suomessa tapahtuu"?
EU-ruoka-apua on tuotu siitä asti n.3 Milj/kg/v 24 vuotta jo.+Kauppojen "parasta" ennen -30%.
miljoonalla verovaroista hankittiin kylmäautoja jotta "parasta" ennen pysyy "tuoreena" eikä kylmäketju katkea.
Köyhät ei saa lapsilisiä toimeentulotuen päälle?
Hurstin-valinnassa ei ole Piltti-vauvanruokia,ei vaippoja,ei leluja,ei talvivaatteita eikä jalkineita lapsille.
Sitten tekopyhästi siunaillaan syrjäytyneistä nuorista ? Kyllä leipäjonossa lapsi oppii mihin kastiin kuuluu jo kehdosta lähtien.
0kk-17v lapsilisiä ei tule 12x vuodessa Nordean seinään Kelasta.Kuten tuloja saavien lapsille tulee.
"Ope"! Mulla on nälkä"!
IL-17
Vilma-viesti koulusta:Voisitteko ostaa uudet lenkkarit ettei koulussa kiusattaisi "Ossia"!
IL-17
Mitä Suomessa tapahtuu?

Marja-Liisa Kalkela

JK. Minkään eduskunnan puolueen ei ole syytä taivastella yhtään leipäjonoja ja köyhien tukia.
Jokainen puolue on ollut tekemässä tätä politiikkaa -94-17.
- Jokaine puolue on leikannut köyhimpien sosiaaliturvaa .Kukin vuorollaan .
Te kaikki 200 teette ne päätökset.

Esa Auramäki

Niin, kysymyshän on siitä, keille noita rahoja halutaan jakaa, keille ne jaetaan ja mihin ne käytetään. Ja oleellista on "Esimerkiksi THL on arvioinut, että sosiaaliturvan tasoon tehdyt indeksijäädytykset ja -leikkaukset ovat alkaneet näkyä siinä, että perusturva ei enää riitä kunnon elämään. Nämä ovat niitä isompia kysymyksiä, jotka aiheuttavat köyhyyttä, jonka takia ihmiset joutuvat leipäjonoihin."

Harri Kovala

Suomi on läntisen Euroopan ainoa valtio, joka on saanut Euroopan Neuvostolta huomautuksen liian alhaisesta sosiaaliturvasta.

Jos Suomessa asetettaisiin julkisen sektorin hallinto asukasluvun suhteen samaan määrään kuin Kiinassa, voisimme käyttää sosiaali- ja terveysturvaan 8 mrd euroa enemmän. Hallinnon puolittamisen säästöt olisivat siis miltei yhtä suuret kuin koulutukseen käytetty rahamäärä.

Kari Piispanen

Eikös tässä nyt ole jo selvinnyt hallituksen linja, minkä jokainen esim. terveyskeskuksessa käynyt on jo huomannut. Eli köyhät tapetaan ja tilalle ns: parempia ihmisiä. Jokainen voi itsekseen ajatella, keitä he ovat. Vaikka Suomen vienti hetkeksi romahtaa, ei ole mitään järkevämpää toimintaa, kuin yleislakko, jolla saadaan nykyist Mulkut helvettiin hallituksesta!
Ja vielä yksi asia. kokoajan puhutaan pelkästään viennistä! Jospa alettaisiin puhumaan järjettömästä tuonnistamme! Mitään ei enää valmisteta kotimaassa! Olisiko syytä! Mulkerot on myyneet kaiken valmistuksen, raaka aineet, infran , pois Suomesta! Nyt on aika hankkia ne takaisin. Ja työpaikat myös! Suomalaiset äänestäjät, Käyttäkää Järkeänne ennenaikaisissa eduskuntavaaleissa, jotka toivottavasti järjestetään HUOMENNA!

Gun-May Arffman

On turhaa puhua, että ei olisi ollut sitä miljoonaa. Hallitus myönsi laittomasti maassaolevien sosiaalisiin tukiin vuodelle 2018 5miljoonaa! Lisäksi hallitus myönsi kunnille määräämättömäksi ajaksi valtion rahaa, jos kunnilta loppuu turvapaikanhakijoille tarkoitetut sosiaalirahat. Tämä hallituksemme näyttää vihaavan omaa kansaansa ja tekevän kaikkensa, jotta omilla kansalaisilla menisi mahdollisimman huonosti.

Jari-Jukka Annala

En sitten millään jaksa ymmärtää, miksi nämä ihmisryhmät asetetaan vastakkain. Suomi on edelleen yksi maailman vauraimmista maista ja on arvovalinta, halutaanko asiat hoitaa hyvin. Rahasta se ei ole oikeasti kiinni. Ennemmin väittäisin, että ihmisten todellisuudet ovat erkaantuneet niin kauas toisistaan, että toisen arkea ja hätää ei enää nähdä eikä ymmärretä. Jos osaa kansasta syrjäytetään tällä nykyisellä vauhdilla vielä lisää, on herroilla käsissään laukeava aikapommi. Sen paukun jälkiä ei pysty kukaan ennustamaan.

Harri Kovala

Kun on kyse rajatusta määrästä rahaa, niin yhdelle taholle annettu on pois toiselta. Tämähän on aivan itsestään selvää.

Suomi mahtuu juuri ja juuri maailman valtioista vauraimpaan kolmannekseen, joten emme ole mitenkään erityisen vauraita. Suomea vauraampia valtiota ovat esim. Nigeria, Indonesia ja Egypti.

Timjoh Ken

Ohisalon lausumat vilisevät kummallisuuksia. Pikkusumma 1 milj.€ ei ole pikkusumma. Suhteellisuudella ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, koska suhteellisuudella ei elä. Kansanedustajaa kyydittiin taksilla muutama vuosi sitten Helsinginkatua ja nähdessään ihmisjonon, joka päätyi Hurstin valintaan, kävi tuo onneton tiedustelemaan, mitä ihmiset jonottavat. Yhtä ihmeellinen on STM:n tiedote asian tiimoilta. Moni oli kytketty viisastelemaan tiedotteessa mm sillä miten asiat paranevat niin ja näin toimien. He eivät kuitenkaan ymmärrä, että köyhät ovat aina keskuudessamme ja että leipäjonojen poistaminen on yhtä todellista kuin asuntopulan poistaminen Helsingissä. Asuntopulaahan on jatkunut ainakin vuodesta 1944. Mitäpä jos itse kukin olisi rehellinen ja lopettaisi höpinät hyvinvointiyhteiskunnasta ja auttaisi oman maan kansalaisia. Käytössä olevat varat ovat kutakuinkin vakiot budjetiin perustuen. Siten 1 milj.€ lisää johonkin on saman verran pois jostakin.

Marja-Liisa Kalkela

Sas muutta Eliitti ja päättäjät vois ottaa oppia USA. Siellä järjestetään varainkeruujuhlia köyhiä varten. Tulot käytetään vähäosaisten auttamiseen. Hyväosaiset tekee vapaaehtoistyönä voileipiä ja jakaa ruokaa köyhille.
Kilpailu on kovaa kuka saa eniten miljoonia kerättyä juhlillaan.

Marja-Liisa Kalkela

Niinkö? Miksei 199 muuta kansanedustajaa tehnyt siitä valitusta oikeusasiamiehelle?
Perustuslain mukaan eduskunta valvoo hallituksen toimia. Niin että kaikki päätökset syntyy eduskunnan enmmistön hyväksymänä.
lähde:
Valtioneuvosto.
EMU-sopimus -92 astui voimaan 1.11-93 Emuun liitytään kolmenvaiheen kautta.Euro käyttöön 1.1-99
lähde:
EU-asiakirja/ Suom.pank.Asiakirja.
"Nahkurinorsilla tavataan"!
Ei yhden miehen.
Ei Salen eikä edes Lipposen päätöksillä.
Eduskunta ei ole Putinin eikä P-korean johtajan johtama laitos.

Mikko Virtanen

Ohisalokin vihreänä (hyysärinä) ja "köyhyystutkijana" (mikä nimi) tietää, että Niikko (ps) ja Samaria-yhdis tekee työtä lapsien- ja varhaisnuorien hyväksi sekä jakaa kantasuomalaisille sitä "meidän joka päiväistä leipäämme". Sen sijaan kun taasen esim. Suomen punainen risti ja Sininauhasäätiö ovat kokonaan unohtaneet suomalaiset ja keskittyneet lähes yksinomaan näiden maahantulijoiden hyysäämiseen ja viemään sen viimeisenkin leivänkäntyn suomalaisten suusta.

Marko Kivelä

Kylläpä täällä taas innokkaasti laitetaan heikoimmissa asemassa olevia vastakkain. Maahanmuuttovastaiset osoittavat oivaa joulumieltä. Samaan aikaan Suomi jakaa noin 4 miljardin verran yritystukia, joista iso osa on tutkitusti tehottomia. Noista vaikkapa promillen leikkaus vapauttaisi neljä miljoonaa käytettäväksi jos hallituksella olisi moiseen tahtoa. Itse suosittelen kaikille niille, joilla taloudellinen asema on tukala: älkää ikinä äänestäkö tahoa joka tekee moisia vastakkainasetteluja, sillä kyse on silkasta hajoita ja hallitse taktiikasta. Voitte olla varmoja, ettei moinen taho aja köyhien aseman parantamista.