Torstai 23.5.2019

Sananvapaudesta repesi riita: Järjestöä huolettavat poliisin otteet – HS:n virheestä jyrähtänyt pj erosi

Luotu: 
22.12.2017 09:12
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osastossa kuohahti viikonloppuna julkaistun Helsingin Sanomien paljastusjutun johdosta.
|

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen puheenjohtaja Ilkka Nousiainen on ajautunut erimielisyyksiin järjestön hallituksen kanssa ja jättänyt eroilmoituksensa. Erimielisyyttä on Helsingin Sanomien kohujutusta.

Lehdelle vuodettiin salaisia asiakirjoja, joiden perusteella julkaistiin paljastusjuttu Tikkakosken Viestikoekeskuksesta lauantaina. Moni on katsonut jopa maan turvallisuuden vaarantuneen ja useat poliitikot ovat pitäneet vuotoa vakavana mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Poliisi tutkii nyt tapausta nimikkeellä turvallisuussalaisuuden paljastaminen.

Lehdistönvapauden puolustajaksi profiloitunut Toimittajat ilman rajoja on kuitenkin huolissaan ennen kaikkea viranomaisten poikkeuksellisesta toiminnasta jutussa ja kertoo tukevansa jutun kirjoittajia, Laura Halmista ja Tuomo Pietiläistä. Järjestön johdosta eronnut Nousiainen puolestaan katsoi heti maanantaina Ylelle antamassaan haastattelussa, että juttu oli virhe ja kansallinen turvallisuus on ykkösasia.

Järjestö antoi tukensa toimittajakaksikolle tiedottaessaan puheenjohtajan erosta. Järjestö huomauttaa, että Nousiainen kommentoi tapausta Ylelle, vaikka tapauksesta tiedettiin maanantaina vasta vähän. Järjestön mukaan myöhemmin on tullut ilmi, ettei suurempaa vahinkoa ole tapahtunut.

– Tapahtumien juridinen puoli on oikeuslaitoksen vastuulla ja selvityksessä. Salaisen tiedon paljastamiselle on aina syy, ja toimittaja käyttää juttua kirjoittaessaan ammattinsa vaatimaa harkintaa, järjestöö katsoo tiedotteessaan.

Järjestö huomauttaa, että sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi, ja sen vastuullinen käyttäminen on toimittajan työtä. Poliisi vei toimittaja Halmiselta kotietsinnässä muistitikkuja, puhelimen ja tietokoneen, mikä vaaransi järjestön mielestä lähdesuojan. Halmisen mukaan poliisilla ei ollut esittää tuomioistuimen päätöstä kotietsintään.

–Halmisen ja Pietiläisen jutun keskiössä on valmisteilla olevien tiedustelulakien uudistukseen vaikuttavia tietoja, ja tiedustelulakien toteutuminen saattaa vaikuttaa jokaisen suomalaisen perusoikeuksiin. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto katsoo, että Halminen ja Pietiläinen ovat toimineet journalistin ohjeiden mukaisesti.

–Ilmiantajia ja vuotajia tarvitaan tapauksissa, joissa yhteiskunnallisesti merkittäviä tapahtumia ja niiden seuraamuksia tuodaan julki. Journalistien lisäksi heitä tarvitsee myös suuri yleisö, jonka on saatava tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Nousiainen kommentoi myöhään torstaina Ylelle seisovansa yhä sanojensa takana.

– Minusta on luonnollista, että erosin, koska näkemykset hallituksen kanssa menivät niin paljon ristiin. Hallituksessa koettiin, että meidän tehtävämme on puolustaa journalismia, niin kuin tietysti onkin. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että Helsingin Sanomat ampui tässä yli ja tällaista journalismia en voi puolustaa, Nousiainen sanoo Ylelle ja lisää, että piti juttua tarpeettomana.

Suomi putosi tänä vuonna maailman lehdistönvapausindeksissä kolmanneksi, kun Norja ja Ruotsi menivät Suomen ohi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Pasi, kyllä tämä esiin tuotu paska alkaa haisemaan joka taholla. "Poliisi vei toimittaja Halmiselta kotietsinnässä muistitikkuja, puhelimen ja tietokoneen, mikä vaaransi järjestön mielestä lähdesuojan."

Kuinka pitkään maassamme aikoinaan olikaan "punainen poliisi" ? Eikö mikään muu varantunut kuin lähdesuoja ?

Limnell:tä voisi kysyä onko takavarikoidut tiedot nyt oikeissa käsissä?
Sama koskee Hesarissa olevia salaisia asiakirjatietoja. Limnell mainitsi asian viime viikolla televisiossa mutta onko asian suhteen tapahtunut mitään?

Harri Tapani

Eräänlainen näkökulma asiaan, tai hieman aiheen ohi tämäkin.

"Toimittajat ilman mitään rajaa

Ensin näet ne maat, joissa journalismilla katsotaan olevan merkitystä ja toimittajilla vaikutusvaltaa - muutenhan heihin ei yritettäisi vaikuttaa vaikka väkivalloin. Ylimpänä listalla ovat ne maat, joissa edelliset on onnistuttu jo tekemään hallitusten ja kansainvälisten suuryritysten kannalta vaarattomiksi..."

http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.fi/2008/09/toimittajat-ilman-mitn-...

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #7

Kappas...

" - muutenhan heihin ei yritettäisi vaikuttaa vaikka väkivalloin. "

Tuore uutinen kertoo merivoimien komentajakapteenin kirjoitelmista:

" hahmon tappolistalla olevia nimiä ja ujutti listalle lisäyksen ”Helsingin Sanomien toimittajat”.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712222200626555_u0.shtml

YLE kertoo, että:

"Puolustusvoimat puuttui Merivoimien komentajakapteenin somepäivitykseen Helsingin Sanomien toimittajista

Komentajakapteeni kirjoitti someen päivityksen, joka voidaan tulkita uhkaukseksi."

https://yle.fi/uutiset/3-9992522?origin=rss

Lipsahtiko upseerilta vihapuheen puolelle...Presidenttihän sellaisesta tai sen levittämisestä ehdotti harkittavaksi jopa miljoonien sakkoja...saisiko siis tuollaisesta nykyään edes kertoa...

"Presidentti Niinistö avasi keskustelun: Miljoonien sakot vihapuheen levittäjille?"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/235859-presidentti-niinisto-avasi-kesku...

Jaakko Aalto

Melkoista hurskastelua ja puolitotuuksia näytti tuo Toimittajat ilman rajoja järjestön tiedote sisältävän, alkaen siitä, mitä siinä sanotaan lähdesuojasta.

Lähdesuojalla tarkoitetaan sitä, että viestin laatijalla sekä julkaisijalla ja ohjelmatoiminnan harjoittajalla on oikeus olla ilmaisematta, kuka on antanut viestin sisältämät tiedot. Julkaisijalla ja ohjelmatoiminnan harjoittajalla on lisäksi oikeus olla ilmaisematta viestin laatijan henkilöllisyyttä.

Lähdesuojan murtamisella tarkoitetaan säädöksiä, joiden nojalla toimittaja voidaan velvoittaa vastaamaan kysymykseen lähteestään. Se ei tarkoita sitä, ettei poliisi saisi omia keinojaan käyttäen pyrkiä selvittämään sitä, mistä tiedot ovat peräisin.

Tiedotteessa sanotaan myös: ”Tunkeutuessaan asuntoon poliisilla ei Halmisen mukaan ollut esittää tuomioistuimen päätöstä kotietsintään”. Tiedotteessa ei sanota, että sellaista päätöstä poliisi ei myöskään tarvinnut.

Tiedotteessa väitetään, että ”Myöhemmin on tullut ilmi, ettei suurempaa vahinkoa ole tapahtunut”. Tällaista ei ole todettu vaan siitä on hyvinkin perustellusti eriäviä näkemyksiä.

Ilkka Nousiainen ansaitsee kaiken arvostuksen kun hän rohkenee kritisoida myös omiaan, silloin kun siihen on hyvä syy. Niin täytyykin tehdä, jos haluaa säilyttää järjestön arvostuksen. Valitettavasti järjestö ei osoittautunut puheenjohtajansa arvoiseksi.