Lauantai 25.5.2019

IL:n ja US:n puoluekysely: SDP kirinyt jo lähelle kokoomusta

Luotu: 
22.12.2017 18:00
Päivitetty: 
22.12.2017 18:19
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Nousukiidossa olevan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne (kuvassa taaempana) uskoo kyselyn tuloksen kertovan siitä, että ihmiset ovat ymmärtäneet sosialidemokraattisen puolueen vaihtoehdon olemassaolon.
|

Iltalehti ja Uusi Suomi aloittavat kuukausittaisten puoluekannatusmittausten teettämisen. Kärkikaksikko kokoomus ja SDP ovat selvästi muita edellä.

Iltalehden ja Uuden Suomen Tietoykkönen Oy:llä teettämä kannatusarvio vahvistaa käsitystä siitä, että SDP:n kannatus on nousussa.

SDP:n kannatus tuli pitkään loivaa luisua alaspäin, mutta syksyn aikana siihen on tullut käänne. Nyt IL-US-mittaus antaa SDP:lle 20,1 prosentin kannatuksen. Ylen joulukuinen kysely puolestaan antoi demareille 19,7 prosentin kannatuksen ja suunta oli ylöspäin.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on tyytyväinen kannatuksen käännyttyä nousuun.

– Tulos kertoo siitä, että ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, että tässä sotessa ja eriarvoistumiskehityksessä on isoja ongelmia suomalaisessa yhteiskunnassa ja että on olemassa Sosialidemokraattisen Puolueen vaihtoehto tälle.

– Se näyttää nyt mielestäni selvältä, että trendi on nyt ylöspäin, mutta nöyrästi täytyy joka päivä tehdä töitä asian eteen, Rinne sanoo.

Juttu jatkuu kyselytulosta esittelevän graafin jälkeen.

Kokoomuksen suunta?

Isoin puolue myös IL-US-mittauksessa on kokoomus 20,8 prosentin kannatuksellaan.

Ylen viimeisin mittaus antoi kokoomukselle 22,3 prosenttia, luvussa oli hieman notkahdusta alaspäin. Toisaalta viimeisimmässä Helsingin Sanomien HS-gallupissa kokoomus nosti hieman kannatustaan.

Kokoomuksen kannatus on pitkään ollut nousussa, mutta juuri nyt sen suuntaa on vaikea arvioida. Muutokset kannatuksessa mahtuvat mittausten virhemarginaalien sisään.

Joka tapauksessa on selvää, että kärkikaksikko kokoomus ja SDP porskuttavat selvästi muita edellä.

Lue lisää: Näkökulma: Antti Rinne teki paluun pääministerikilpaan

Seuraava hallitus?

Pääministeripuolue keskusta tarpoo pitkässä alamäessä. IL-US-kysely antaa keskustalle 16,2 prosentin kannatuksen. Jos keskusta ei saa kannatustaan nousuun, tulee vuoden 2019 eduskuntavaaleissa raju vaalitappio ja edessä on siirtyminen oppositioon.

Vihreät kärkkyy IL-US-kyselyssä neljänneksi suurimpana puolueena 13,7 prosentin kannatuksella. Loppukesän huippulukemista puolue on tullut selvästi alaspäin, mutta nykyiselläkin tasolla se olisi selvä voittaja vaaleissa ja potentiaalinen hallituskumppani kokoomukselle ja SDP:lle.

Jos tätä rataa mennään, niin näyttäisi siltä, että seuraava hallitus muodostuisi kokoomus-SDP-vihreät -pohjalta. Mitä siihen sanotte?

– Käydään nyt ensin vaalit ja katsotaan, millainen ohjelma pystyttäisiin rakentamaan. SDP:n ratkaisut tulevat perustumaan erityisen paljon sille, miten vaaleissa menestytään ja siihen, millainen ohjelma kyetään rakentamaan, Rinne toteaa.

NÄIN KYSELY ON TEHTY:

Kannatusarvion ja tutkimuksen on tehnyt Iltalehden ja Uuden Suomen toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. 

Haastattelut (1500 kappaletta) on tehty puhelinhaastattelujen ja internet -kyselyn yhdistelmänä 8.12.-18.12.2017. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Kannatusarvion muodostamista varten vastaajille esitettiin kolme kysymystä:

*Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään vuonna 2019. Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin juuri nyt, 

niin mitä puoluetta tai ryhmittymää ja sen ehdokasta äänestäisit?

*Mitä puoluetta tai ryhmittymää äänestit edellisissä kuntavaaleissa keväällä 2017?

*Entä mitä puoluetta tai ryhmittymää äänestit edellisissä eduskuntavaaleissa 2015?

Kannatusarvion laskennassa on käytetty korjauskerrointa, joka pohjautuu sekä edellisiin kunta- että eduskuntavaaleihin.

Puoluekantansa ilmaisi 76,4% vastaajista eli 1146 henkilöä. Kannatusarviossa (1146 vastaajaa) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Jukka L, herää! Näit unta Kekkosslovakiasta ja Kokoomuksen diasporasta.
Nyt on Joulu ja kaikilla hyvä tahto. Vuosi 2018 tulee tavallaan olemaan kahden ikävän asian merkkivuosi. Sisällissota ja Kekkosen, sairaan ja väsyneen miehen valiseminen liki huutoäänestyksellä ryssimään presidentti-instituution.
Pisteet SDP: lle että Manu korjas tilanteen ja Kokoomus kommppas. Se, että sitä kesti 30 vuotta on tarina myös.
Kommenttisi on masentava takauma jos olit tosissasi.

Pasi Anttila

Mihin perustat väittees et ois parempi. Muistaa edellisen hallituksen lopun, ei hääviä touhua. Muistaa Holkerin hallituksen, ei hyvä. Muuttuu hiukan paremmaksi jos demarit on pääministeri puolue, mielellään toki näkisin siinä roolissa jonkun muun demarin kuin Rinteen.

Pasi Käyhkö

Esimerkiksi Suomessa kaupungistumista pitäisi tukea, eikä jarruttaa. Kaupungistuminen on yksi Suonen kehityksen ja kasvun mahdollisuus. Keskustahan yrittää sitä hillitä käyttämällä siihen älyttömiä määriä veronmaksajien rahoja.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #12

Detroitissa, suuressa kaupungissa kävi päin vastoin, hakusanoillalla "detroit ruins" löytyy kuvamateriaalia siitä miten kävi, Detroit alkoi laajalti maaseuduksi ja tuhansia entisiä teollisuustontteja ja samoin tyhjien asuintalojen tontteja viljellään nykyisin...

Eli tarkoitan, että ei se kaupungistuminen itsestään mitään ratkaise, sielläkin tarvitaan oikeasti tuottavia töitä ja rahan tuloa kaupungin sisään, muuten homma voi mennä jopa slummiutumisen puolelle.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #12

Aika jännä ajatus, kun keskustaa nimenomaan syytetään kaupungistumisen kiihdyttämisestä kookomuksen perässähiihtäjänä. Väyrysenkin yhtenä syytteenä Sipilälle on tuo kokoomuslainen metropolipolitiikka.

Erkki Malinen

Kokoomuksen suosio johtuu onnistuneista puheenjohtaja valinnoista. Ei sen takia että ne ois päteviä vaan että ne vetoaa ennen kaikkea naisiin . Katainen ratsasti Sari sairaanhoitajalla ja sai valtakunnan sekaisin mutta kun oli niin lutunen niin kannatus säily. Stupukka vetosi selfiellä ja muutenkin reippaalla käytöksellä, kunnes tyhmyys paisto läpite niin joutu vaihtoon. Sitten tämä Orpo poika valinnanvapauksineen se vetoaa kansaan kun häkä, vaikka se valinnanvapaus veis lopulliseen tuhoon ei se tunnu haittaavan. Demareilla on just päivastoin puheenjohtaja on se ongelma se ei oikein puhuttele ketään. Kekulla on se että lestoja ei ole enempää.

Lauri Kiiski

Persuista ja Kepusta on näköjään pako käynynyt vihreisiin, demareihin ja jopa hieman vasemmistoliitonkin suuntaan. Kokoomuskin on hienoinen kasvaja. Jytky on hävinnyt ja kansan mieli muotoutumassa enemmän vasemmalle epävarmuuden oloissa. Keskusta saa syyttää vain itseään Vanhasen hallitusten ja nyt Sipilän hallituksen toilailuista. Kokoomus livahtaa aina näköjään seurauksista, kuin koira veräjästä - tai kuin luikuri komissaariksi Brysseliin.

Marja-Liisa Penttinen

Orpo on piru,joka hokee joka kysymykseen työllisyys on parasta yms?! Samalla haalii partalapsia suomeen täysihoidolla,veronmaksajien piikkii! Tähän Sipilän,Orpon,Soinin hulluuteen kansanpetturuuteen paras lääke on yleislakko,ja kaikki eduskunnan kansanpetturit kannetaan roskalaatikkon!