Tiistai 11.12.2018

Kansalaisaloite vaatii työttömiä suututtavan aktiivimallin kumoamista: ”Kohtuutonta rangaista työnhakijaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.12.2017 11:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Aktiivimalli meni eduskunnassa tiistaina läpi äänin 103–90 ja astuu voimaan jo tammikuussa.
|

Eduskunnan tiistaina hyväksymän aktiivimallin kumoamiseksi on jätetty kansalaisaloite. Joulupäivän aamuun mennessä keskiviikkona jätetyn aloitteen on allekirjoittanut 4 788 ihmistä.

Aloitteen perusteluissa huomautetaan, että työttömyysturvaa leikataan aktiivimallissa aina kun työnhakijan ponnistukset oman työllisyytensä edistämiseksi eivät ole tuottaneet tuloksia. 

–Työnhakija ei kuitenkaan päätä rekrytointiprosessin tuloksista, vaan työnantaja niistä päättää, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että työnantajan rekrytointivalinta ei ole osunut häneen. Työnhakija ei myöskään päätä siitä, onko omalla kotiseudullaan hänen urasuunnitelmiaan tukevia työllisyyspalveluita edes tarjolla, saatikka siitä, tuleeko hän valituksi hänen hakemiinsa palveluihin, vaan TE-toimisto päättää molemmista, joten on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että hän ei ole saanut TE-toimistoltaan hänen tarvitsemiaan palveluita. Samoin muissakin työllisyysasioissa; päätös tuloksista ei juurikaan ole työnhakijan käsissä, perusteluissa sanotaan. 

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Aktiivimalli meni eduskunnassa tiistaina läpi äänin 103–90 ja astuu voimaan jo tammikuussa. Aktiivimalli tarkoittaa, että jos työtön ei ole osallistunut riittävästi työllistäviin toimenpiteisiin tai tehnyt työtä, hän menettää työttömyysetuudestaan 4,65 prosenttia.

Oppositio on ryöpyttänyt hallituksen valmistelemaa aktiivimallia kovin sanoin ja moni on kutsunut sitä kyykytysmalliksi. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi perua työttömien etuuksia leikkaavan mallin, jos pääsee hallitukseen.

Lue lisää:

Ministeri uusista työllisyysluvuista: ”Väitän aika lailla pokkana – helpot keinot jo käytetty”

”Monelle ainoa keino välttää rangaistus on palkaton työ” – Touko Aallolta ehdotus työttömän ”kyykytysmallin” tilalle

Antti Rinne lupaa: SDP peruisi työttömien aktiivimallin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eljas Nikkilä

70 luvulla ammatti suoja oli kuulemma ehdottomampi. Kuusamon miestä patisteltiin risisavottaan tai kursseille.
Kävikin Kurssit Helsingissä ja iski virkailijalle raitiovaununkuljettajan paperit ja kysyi ammattiavaativaa työtä

Jorma Nordlin

Aktiivimalli on peitelty säästötoimi. Ei haluttu kovan vastustuksen seurauksena suoraan leikata työttömyystukia. Se tehdään näin peitellysti tietäen, ettei suurin osa työttömistä tule saavuttamaan aktiivimallin velvoitteita.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Kuten metsälaissa jota vastusti 136 000. Laki tehtiin kuitenkin.Eduskunnan päätöksellä.
(näennäisvaltaa kansalle)

Jari Kaisla

Millaisia muunlaisia ajatuksia ja päätöksiä voisikaan odottaa työministeriltämme, joka nousi omaan asemaansa rasistisen puolueen (persujen) kulta-aikana ja pian tämän jälkeen käänsi silmääkään värähtämättä takkia (sinisiin) ja harrastaa nyt rasismia työttömiä ja vähäosaisia kohtaan. Missään muussa pohjoismaassa ei ole vastaavia rankaisutoimia työttömille ja vähäosaisille. Työministerimme ei vain tunne muuta tapaa vaikuttaa asioihin kuin kyykyttämällä ja alistamalla jotain tiettyä ihmisryhmää. Jos hän aiemmin kosiskeli tavallista Suomen kansaa maahanmuuttovastaisilla ajatuksilla nyt hän kosiskelee porvariryhmiä työttömien ja vähäosaisten vastaisilla ajatuksilla. Kun pääsee rahan ja vallan makuun siitä yrittää tietysti pitää kiinni kaikin tavoin. Lopputuloksena hän pelaa vain ja ainoastaan omaan pussiinsa kuten teot ovat jo osoittaneet. Työministeriä ei kiinnosta Suomen kohtalo.

Petri Hämäläinen

Aktiivimallia englantilaisittain:

Katie has her benefits frozen, leaving her penniless, while Daniel, a man whose doctor says he is too ill to work, has to spend 35 hours a week applying for jobs he can’t take, on the orders of the jobcentre “work coach”. It is a surreal, dehumanised world in which empathy has little place and no allowance is made for the chaos of everyday life.

Juhani Syvänen

No jo on vaatimus. Mitä työttömän pitäisi tehdä mennä taksilla kapakaan ryypätä päivä ja vaatia että taksikuski peitelee illalla sänkyyn. AY liike ei ole tehnyt mitää muutta kuin työttömyyttä tähän maahan ja nostanut johtajiensa palkat korkealla.

Harri Kota-aho

Aktiivimalli on hieno tulee samat säästöt, kun jättää ostamasta kolme punkkua tai valkkaria kuukaudessa. Eikä tarvi osallistua mihinkään. Toki ikävää valtio menettää siltä osin verotulot. Paras veronmaksaja polttaa tupakkaa,ryyppää ajaa autoa vaihtaa sitä riittävän usein, ja kuolee äkillisesti ennen eläkeikää.

Petri Kokko

lindström varmaan kuvittelee että tämä asia unohtuu eduskunnan lomien aikana, siksi jätettiin käsittely viime tinkaan ja tuli muitakin tapauksia jolla yritettiin harhauttaa ja naamioida julkisuutta....Väärinpä arvaa, tätä ei unohdeta eikä varsinkaan paineta villaisella

Markus Vuorivirta

Itse allekirjoitin kyseisen aloitteen, vaikken uskokaan moisella aloitteella olevan tämän hirviöhallituksen touhuihin mitään vaikutusta.

Syy miksi allekirjoitin ei ole suoranaisesti työllisyyteen liittyvät asiat vaan rangaistusmekanismi itsessään.

Kun kerran ihan tutkitustikin Suomen valtio ei kohdista kovin kummoisia resursseja työttömyyden torjuntaan ja työllisyyden parantamiseen vrt vaikka kaikki muut pohjoismaat. Eikä tämän uuden lain myötä resursseja lisätty - päinvastoin. Niitähän koko aika entisestään vähennetään. Ei annettu lisää rahaa työllistämiseen, eikä henkilökuntaa työttömien työllistämisen auttamiseen. Eikä työttömille mitään mekanismeja, että saisivat tehokkaammin etsittyä työtä. Ei palkkatukiin ei yhtään mihinkään. Myöskin täysin tutkimatta jätetään mikä tökkii sielä työnantajien puolella. Eihän työllistymistä tapahdu jos ei ole työllistäjiä. Työttömät on siis ihmisinä paiskattu täysin oman onnensa nojaan etsimään käytännöllisesti katsoen mahdotonta! Jos mahdotonta ei löydä - rangaistaan!

Täten vaikuttaa, että suomeen luotiin rangaistusautomaatti joka väkisinkin väistämättä AINA rankaisee osaa ihmisiä. Eihän sivistyneeksi länsimaaksi väitetyssä maassa voida luoda lakia, joka rankaisee AINA VÄISTÄMÄTTÄ jotain osaa ihmisiä, äkkiseltään arvaten jopa kuusinumeroista määrää ihmisiä.

Noh tässä satavuotiaassa maassa moinen laki luotiin ja onko meidän "koko kansan" presidenttikin kerinnyt jo tämän lain allekirjoittaa. Ei niinku kiinnittäny hänkään huomiota, että kansalaisen oikeusturva moisessa laissa on väkisinkin hakoteillä? Luulisi oikeusoppineena jotain huomanneen mutta ei taida kiinnostaa!

Petri Kokko

Vast #24 Niinpä. Suomalaiset ovat tunnetusti nuhjakkeita joita ei edes kiinnosta se potkitaanko päähän vai ei. Tähän malliin on meidän päättäjät opetettu, mitä vaan saa tehdä kunhan vaan kehtaa. Ja nämähän kehtaavat

Lasse Jääskeläinen

Suututtaa tuo muitakin kuin työttömiä. Työttömyysturvan aktiivinen leikkausmalli kun koskee myös lomautettuna olevia henkilöitä. Eli vaikka sinulla on työsuhde voimassa, niin jos et olet lomautettuna yli 3 kk niin silloin työttömyyspäivärahaa leikataan tuossa aktiivimallissa.

Lasse Jääskeläinen

Suututtaa tuo muitakin kuin työttömiä. Työttömyysturvan aktiivinen leikkausmalli kun koskee myös lomautettuna olevia henkilöitä. Eli vaikka sinulla on työsuhde voimassa, niin jos et olet lomautettuna yli 3 kk niin silloin työttömyyspäivärahaa leikataan tuossa aktiivimallissa.

Lasse Jääskeläinen

Suututtaa tuo muitakin kuin työttömiä. Työttömyysturvan aktiivinen leikkausmalli kun koskee myös lomautettuna olevia henkilöitä. Eli vaikka sinulla on työsuhde voimassa, niin jos et olet lomautettuna yli 3 kk niin silloin työttömyyspäivärahaa leikataan tuossa aktiivimallissa.

Timo Tiitinen

Hallitus on päättänyt romuttaa koko työttömyysturvan.
"Työttömyysvakuutusmaksuja"on korotettu koko ajan ja kohta se on 1,9 %.
Eli tämän "vakuutuksen" joutuu jokainen työssäkäyvä maksaa.
Vakuutus oli aikanaan keksitty työttömyyden varalle
Eli valtio kerää miljardeja tällä verolla.
Valtio jakaa tästä verosta rahaa Ytk:lle ja ammattiliitoille jotka välittävät rahan työttömille.
Eli Ytk tai ammattiliitot eivät itse maksa omistaan mitään.
Työttömille menevä raha on noin 20% kerätystä summasta.
Mihin menee valtaosa? Yritystukiaisiin, virkamiesten ja poliitikkojen ylisuuriin palkkioihin.
Ja sitä kautta Gayman saarille.

Eli onneksi Suomi on vielä vapaa maa, en tiedä onko enää 2018 jälkeen.
Eli ei vielä asuta Pohjois-Korea tyyppisessä maassa.

Perustakaamme oma yksityinen työttömyysturvarahasto.
0.3 % osuudella palkasta rahasto toimii jo vallan mainiosti.
Maksu tulee niin kuin on vakuutusmaksaessa sovittu.
Eikä todellakaan siihen todellakaan vaikuta poliitikkojen ja virkamiesten oikut.
Eikä muutkaa kolmannet ja neljännet osapuolet.

Tiina Arlin

Sosiaalisesta mediasta on saanut lukea monenmoisia kommentteja ns aktiivimallista.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/H...

Tuntuu etteivät ihmiset todellakaan tiedä mistä on kyse. Moni ihmettelee mitä pahaa aktivoinnissa on ja miksi työttömät eivät muka aio osallistua niihin vaadittaviin toimiin.

Aio osallistua?! Kuinka pihalla monet ovatkaan?! Kaikki työttömät EIVÄT tule saamaan haluistaan huolimatta työpaikkaa tai koulutuspaikkaa tai mitään muutakaan paikkaa joka estäisi päivärahan tippumisen.
Siitä on kyse.

Työtön EI saa valita ITSE mitä tekee.

Joku muu päättää pääseekö työtön johonkin työhön, koulutukseen tai tms toimintaan vai ei.
Ja KUN EI pääse vaikka haluaisi, työttömältä se raha viedään, ei siltä kielteisen-päätöksen tehneeltä.

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajanko...

Nyt on tehty Kansalaisaloite tuon surkean lain kumoamiseksi.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Jokainen joka ei halua työttömiä kohdeltavan kuin he eivät olisi ihmisiä, joita koskee Suomen perustuslaki, ihmisoikeussopimukset ja muut kansainväliset sopimukset, käy nyt laittamassa nimensä tuohon aloitteeseen.

Suosittelen myös heitä, jotka ovat vielä (toistaiseksi!) töissä allekirjoittamaan tuon aloitteen.

Lopputili voi tulla ja tuleekin usein yllättäen ja siinähän sitä sit on ihmettelemistä oman aktivointinsa kanssa!

Heikompien sortamisen on loputtava!

Markus Vuorivirta

20.11 28.12.2017 tuli jo 60 000 nimeä täyteen. Kyllä tuo ainakin 100 000 kerää ja toivottavasti vielä suurimman potin kautta aikojen! Sillä jos millä pitäisi olla vaikutusta niin liittoihin kuin kansanedustajiinkin! Nopeusennätys on jo plussaa. Kertoo kuinka raivoissaan osa kansasta on tähän touhuun. Niin ja onhan tässä kahdet vaalitkin tiedossa ;) Koko kansan presidentin vaalit joka siis tänään moisen lain allekirjoitti ja perään ne eduskuntavaalit!