Torstai 23.5.2019

Suorat sanat Ylellä: Hallitus tekee työttömyydestä ikävämpää – ja se parantaa työllisyyttä

Luotu: 
28.12.2017 10:41
Päivitetty: 
28.12.2017 10:54
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Hallitus tekee työttömän elämästä nykyistä "ikävämpää" aktiivimallillaan, ekonomisti arvioi.
|

Paljon parjattu työttömyysturvan aktiivimalli tulee kaikesta huolimatta alentamaan työttömyyttä ja parantamaan työllisyyttä, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja Niku Määttänen Ylen Ykkösaamussa torstaina.

Määttänen kertoi uskovansa, että vuoden alussa voimaan tuleva aktiivimalli parantaa osaltaan niin työllisyyttä, julkista taloutta kuin työllisyystilastojakin.

– Uskon että sillä joku vaikutus on, sekin tulee pikkaisen työttömyyslukuja alentamaan ja työllisyyttä parantamaan, Määttänen sanoi.

Hän sanoi ymmärtävänsä myös työttömien ärtymystä, koska esimerkiksi alueelliset tilanteet vaihtelevat suuresti sen suhteen, kuinka helposti on saatavilla pätkätöitä tai koulutusta, joka hyväksytään aktivointitoimeksi. Aktiivimallin on tarkoitus kannustaa esimerkiksi pätkätöiden tekoon, sillä melko pienikin työmäärä pitää työttömyysturvan täysimääräisenä.

Määttänen sanoo suoraan, että malli tekee työttömän elämästä nykyistä vaikeampaa.

– Nyt yritetään parantaa työllisyyttä niin, että tehdään työttömyydestä vähän ikävämpää, hankalampaa. Toinen tapa olisi yrittää parantaa työllistämisen kannustimia yritysten kannalta, hän sanoo.

Tämä tarkoittaisi työllistämisen riskien alentamista, Määttänen tarkensi. Hän huomauttaa, että käytännössä tämäkin keino ”olisi ikävä palkansaajille”, sillä työllistämisen riskien alentaminen tarkoittaa työntekijän työsuhdeturvan heikentämistä.

Pitkään pankkiekonomistina toiminut Roger Wessman sanoi Ylen lähetyksessä, että aktiivimalli on ”yksi tapa kannustaa hakemaan ja ottamaan vastaan” töitä. Hänen mukaansa paras kannustin näyttää kuitenkin olevan ihmisten usko siihen, että töitä on mahdollista saada. Hänen mukaansa tuoreet työllisyystilastot kertovat, että monet työvoiman ulkopuolella olleet ihmiset – jotka ovat olleet työttömiä mutta eivät ole hakeneet töitä – ovat nyt palanneet aktiivisiksi työnhakijoiksi eli osaksi työvoimaa.

– Nyt on toivetta, että työtä on tarjolla, Wessman sanoo.

Lue lisää:

Kansalaisaloite vaatii työttömiä suututtavan aktiivimallin kumoamista: ”Kohtuutonta rangaista työnhakijaa”

Työministeri myöntää: Aktiivimallissa on ongelma – ”Sitä tulee tarvittaessa korjata”

”Ylimielisyyden huippu?” – Työttömiä suututtanut aktiivimalli eduskunnan käsittelyssä, koko hallitus poissa

Antti Rinne lupaa: SDP peruisi työttömien aktiivimallin

Ministeri uusista työllisyysluvuista: ”Väitän aika lailla pokkana – helpot keinot jo käytetty”

Passiivinen työtön menettämässä yli 30€/kk – Haukuttu aktiivimalli tänään käsittelyssä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jari Lindström
Jari Lindström
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilmari Jokinen

Joopa joo....nuoria katoaa yhä enemmän ulkopuolelle, suuret ikäluokat eläkkeelle ja kasvava joukko ulkomaalaisia tulee repimään seinistä rahaa.
Kokoomuksen paikka tulee olemaan vuosia oppositiossa poissa tuhoamasta hyvinvointivaltion rakenteita.

Marja-Liisa Kalkela

Nytkö niitä palkallisia työpaikkoja alkoikin löytyä kun pakotetaan työttömät ilmaiseksi töihin sosiaaliturvaa leikkaamalla?
Mikä oli se summa minkä valtio maksaa yrityksille ja järjestöille työllistämistukena per työtön kuukaudessa?
Kunnilla se on 50e/pv per työtön.

Timo Tiitinen

Hallitus on päättänyt romuttaa koko työttömyysturvan.
"Työttömyysvakuutusmaksuja"on korotettu koko ajan ja kohta se on 1,9 %.
Eli tämän "vakuutuksen" joutuu jokainen työssäkäyvä maksaa.
Vakuutus oli aikanaan keksitty työttömyyden varalle
Eli valtio kerää miljardeja tällä verolla.
Valtio jakaa tästä verosta rahaa Ytk:lle ja ammattiliitoille jotka välittävät rahan työttömille.
Eli Ytk tai ammattiliitot eivät itse maksa omistaan mitään.
Työttömille menevä raha on noin 20% kerätystä summasta.
Mihin menee valtaosa? Yritystukiaisiin, virkamiesten ja poliitikkojen ylisuuriin palkkioihin.
Ja sitä kautta Gayman saarille.

Eli onneksi Suomi on vielä vapaa maa, en tiedä onko enää 2018 jälkeen.
Eli ei vielä asuta Pohjois-Korea tyyppisessä maassa.

Perustakaamme oma yksityinen työttömyysturvarahasto.
0.3 % osuudella palkasta rahasto toimii jo vallan mainiosti.
Maksu tulee niin kuin on vakuutusmaksaessa sovittu.
Eikä todellakaan siihen todellakaan vaikuta poliitikkojen ja virkamiesten oikut.
Eikä muutkaa kolmannet ja neljännet osapuolet.

Risto Salonen

Vuonna 2016 työttömyysturvaetuuksia maksettiin 4.974 miljardia. Suomen palkkasumma oli vajaat 50% (47.6%) bruttokansantuotteesta noin sata miljardia eli työttömyysvakuutusmaksuja perittiin maksimiprosenteinkin suunnilleen saman verran. Eipä taida paljoa jäädä yritystukiaisiin tai poliitikkojen ylisuuriin palkkioihin.
Muuten Cayman kirjoitetaan pehmeällä ässällä.

Marja-Liisa Kalkela

Katsoppa SAK sivuilta -15-17 irtisanottujen määrää . Siinä voi olla edessä itse kullekin Aktiivitoimia 9e/pv työtä ammattitaitoisena.
Thiiih Saitko lapsilisiä 12x vuodessa 17v/per lapsi ja muita Kelan -vähennyksiä,tukia,lisiä tulojesi päälle ilman työvelvoitteita?
Ne on leikattu työttömiltä pois jo -94 lähtien. Käteen vain toimeentulotuki 487e/kk työvelvoite tuen saamisen ehto.
Miksei muissa Kelan etuuksissa ole ehtoja?
Sama verokirstu kaikissa Kelasta maksettavista etuuksissa kuin työttömien tuissa.
Kela-korvaus hammaslääkäri tai sairaala laskussa voi olla työttömän 1kk toimeentulotuen verran kuukauden elantoo.
Meissä kaikissa on se pieni "sosiaalipummi" joka saa Kelasta rahaa aina Kehdosta-hautaan asti. Kansan sosiaaliturvaa.
Sitä varten maksamme veroja ja ALV 24% työtönkin työssä ollessaan.

Pasi Anttila

Aktiivimallin yks tärkein tehtävä on saada tuo maaginen 72% työllisyysaste saavutettua. Työllisiksi kun lasketaan jos on päivän kuussa (ei, se ei tarkota sitä juustopalloa taivaalla) töissä. Samoin kun jos on työvoimapoliittisten toimenpiteiden, kuten työharj tai jokin kurssi poiirissä ei lasketa työttömäksi. Kirsikkana kakun päällä tietysti tuhannet karenssit ja säästyneet työttömyyskorvaukset.

Pasi Salmi

Paras tapa olisi nyt ollut parantaa työllisyyttä sitomalla se yritysveroihin, kuten yhteisöveron alentamiseen, siten että yritykset jotka työllistävät saavat alennuksen verotuksesta ja ne jotka ovat jämähtäneet paikoilleen tai vähentävät väkeään pidetään vero samana tai nostetaan riippuen yrityksen tuloksesta.

Tapio Mäkeläinen

Olin Hr - ja työmarkkinahommissa 1982-2015.
Aktiivimaliissa ei ole järjen hitustakaan.
Toivottavasti seuraavalla työministerillä on akateeminen loppututkinto. Jo piisaa kirvesmiehet ja kuorimakoneenhoitajat. Toimihenkilötyöttömyyden ei ole tehty yhtään mitään ja Akava samoin seisoo tumput suorina.

Irma Asikainen

En tiedä parantaako työllisyyttä tai mitään, mutta kurjistaa kyllä työttömän asemaa entisestään. Tarkoitus toki voi olla hyvä ja oikeansuuntainenkin, mutta jos eivät ihmiset muutu TE-toimistossa, niin siitä tulee taas yksi hemmetin pannukakku. Miksi sinne ei voida palkata ihmisiä, jotka OIKEASTI haluavat ehdä sitä työtä työttömien ihmisten hyväksi, eivätkä vaan halua nauttia ylemmyydentunteesta, kun edes joku on sosiaalisesti heitä alemmalla tasolla ja sitä saa ihan laillisesti kusettaa.

Seppo Simonen

Täysimääräinen työmarkkinanatuki kk on 697 € se putoaa 664 € passiivimallissa
elikä 33 € kk Ei edes 697 €:olla herran huoneta rakenneta, olisiko aktiivimallilla paremminkin pitänyt olka postiivien merkitys 33 € lisää aktiivisuudesta.
Muutoin pidempään työmarkkinatuella olevien tuleva vanhuuseläke kokee kovan pudotuksen ja valtio tulee säästmään tässäkin tulevissa eläkemenoissa.

Marja-Liisa Kalkela

Työmarkkinatuki miinus 20% veroa. Käteen jää niin vähän että on pakko hakea toimeentulotukea. Käteen 487e/kk.
Ns. "kannustin" vai köyhyysloukku ? Jolla on hyvä kiristää työtöntä jotta hän saisi edes perusturvan kuukauden elantoa varten.
Tuo loukku tehtiin-94 leikkaamalla työttömien työttömyysturva niin pieneksi ja samalla leikattiin muut kelan etuudet pois,
niin sillä ei enää elänyt-94jälkeen.
Leipäjonothan on siitä asti kasvanut näihin päiviin asti.
100v Hyvinvointivaltio Suomessa.

Jari Kaisla

Tilastollisen työttömyyden kaunistelu erilaisilla tempuilla ei paranna mitään ongelmia. Näillä saadaan vain hetkellisesti pidettyä kulisseja pystyssä pidempään. Saamaton hallituksemme on ilmeisesti jo antanut periksi ja koittaa nyt vain toteuttaa luovaa tilastotiedettä erinäisin keinoin ja siirtää vastuuta tulevaisuuteen. Nykyhallitus haluaa kaikin keinoin kuitenkin nauttia runsaista etuisuuksistaan sen sijaan että irtisanoisi itsensä ja antaisi tilaa pätevämmille joilla olisi aitoja ratkaisuja nykytilanteeseen.

Ilmari Jokinen

Hallitus ojensi pääministerin paikan Rinteelle. AY väki asettuu nyt puolueen taakse jolla on riittävät hartijat kääntämään Suomen takaisin hyvinvointivaltioksi.
Vain Jutan mamuhyväily enää nyppii monia.
Tulemme näkemään demarien reippaan kannatuksen kasvun. Kepulle ottaa nyt ohraleipä 16%, siniset katoaa pois silmistä ja kokoomus saa 18% äänistä.

Harri Tapani

"puolueen taakse jolla on riittävät hartijat kääntämään Suomen takaisin hyvinvointivaltioksi."

No ei todellakan, hyvoinvointivaltion purkaminen on yksi EU:n ideologioita ja ne keinot siihen on upotettu jo EU:n perustuslaiksikin sanottuihin pilareihin joista sitten jonkin verran riideltiinkin kunnes joissain asioissa annettiin myöden, mutta perusongelma jää edelleen. Mös AY-liike tai ainakin sen johto ovat kovasti olleetr EU:n kannalla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sopimus_Euroopan_perustuslaista

Demarit ovat suuresti EU:n kannattajia ja Kalevi Sorsa ehti kirjoitta kirjaansakin "Sote"uudistuksesta ja julkisten palveluiden romuttamisesta:

”Julkisen sektorin tehostaminen on uusi tehtävä. Se on kehitettävä kilpailukykyiseksi yksityiseen sektoriin nähden. Tämä on nimenomaan sosialidemokraattien tehtävä, koska kukaan ei epäile heitä julkisen sektorin romuttamis- ja yksityistämispyrkimyksistä.”

https://www.uusisuomi.fi/comment/768476#comment-768476

Harri Tapani

Jatkoksi voi laittaa jo aiemmin havaitun ja kirjaankin kirjoitetun (Risto Isomäki
Kohti vuotta 1929?- Vapaakauppa, työttömyys ja ääriliikkeiden nousu):

"EU:n raakaa uusliberalismia on vaikea mieltää "sosialidemokraattiseksi" politiikaksi tai ammattiyhdistysliikkeen etujen ajamiseksi, mutta sosialidemokraatit olivat keväällä 1999 suurin hallituspuolue yhdessätoista EU:n kaikkiaan viidestätoista jäsenmaasta (Vuonna 1998 sosialidemokraatit olivat olleet hetken aikaa vallassa peräti 13 EU-maassa) EU:n uusliberalistinen politiikka on pitkälti perustunut siihen, että sosialidemokraatit- ja heidän siivellään myös useimmat muut vasemmistolaiset ja vihreät puolueet ovat antaneet ainakin osittaisen tukensa uusliberalistisille linjauksille.

Miten on mahdollista, että sosialidemokraatit ovat osallistuneet näin merkittävällä tavalla Euroopan unionin rakentamiseen ja maailmantalouden globalisointiin, vaikka molemmat ovat kiistattomasti hyvinvointivaltion ja ammattiyhdistysliikkeen vastaisia projekteja?"

https://www.uusisuomi.fi/comment/314183#comment-314183

Tapio Mäkeläinen

Voiko Jarpan, Vartiaisen, Määttäsen ja eräiden muiden puheita tulkita niin että työttömyys olis nyt jotenkin mukavaa?
Todennäköisesti yksikään tätä lakia laatinut ei ole pitkäaikaisesti ollut työtön. Vartiaiselle ja Määttäselle sen verran nk riman laskemisesta, että se vasta vaikeaa onkin. Kyllä tulee selitystä motivaatiosta, ylikvalifoitu ja ryhmään sopimisesta.

Henri Järvi

Ylen kristalliyössä työttömät, nuo ei ihmiset, eivät ymmärrä parastaan, alistu meidän muiden, ihmisten, palvelijoiksi ja orjiksi 9 euron päiväpalkalla

Ylen kristalliyössä lasinsirut putoilevat kun työtöntä työnnetään kapitalistisiin kaasukammioihin

Ylen kristalliyössä työtön, tuo osingonsaajan onnettomuuden lähde demonisoidaan ja ammattiliitoista tehdään sylkykuppeja

Ylen kristalliyössä

Pekka Hovatov

TYÖTTÖMIEN AKTIVOINTILAKI (=LUE KYYKYTYSLAKI) RIKKOO SUOMEN PERUSTUSLAIN 2 LUVUN 6§ JA 9§

Miettikää ihmiset hyvät. Pakolaisilla ja muilla on oikeus valita asuinpaikkansa Suomesta. Työtön voidaan uuden lain mukaan kuitenkin pakottaa muuttamaan pois valitsemastaan asuinpaikasta, kiristämällä häntä taloudellisesti. Ihmettelen sitä, ettei peruslakivaliokunta ole ottanut asiaan kantaa, koska se on perustuslain vastaista. Jokaisella suomalaisella on oikeus valita itse asuinpaikkansa. Mielestäni uusi nyt vuodenvaihteessa voimaan tuleva työttömien aktiivimalli , oikeammin "työttömien kyykytyslaki" rikkoo törkeästi ainakin kahta Suomen perustuslain kohtaa.

Perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

Perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

-"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

-"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä."

-"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Pakolaisia ja muita ulkomaalaisia ei pakoteta kiristämällä taloudellisesti muuttamaan eri puolille Suomea, mutta työtön suomalainen voidaan pakottaa, kiristämällä häntä taloudellisesti muuttamaan toiselle puolelle Suomea.

Jokainen voi käydä tarkistamassa halutessaan mainitsemani lainkohdat tuolta:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Tämä on hyvä esimerkki miksi ei pidä äänestää Kokoomuksen "koko kansan ehdokasta" Sauli Niinistöä tai Keskustan ehdokasta Matti Vanhasta seuraavaksi Suomen presidentiksi.

Joni Arvilommi

Kyllä on päättäjillä kapea näkökanta kun pitäisi tehdä monta työhakemusta kuukaudessa,
Eli oletetaan että jokaisella työttömällä on varaa maksaa tietokoneesta, internetyhteydestä sekä omistaa älypuhelin.
Luottotiedot on ehkä menetetty työttömäksi joutumisen takia, eli vuokra-asuntoa on turha yrittää saada vieraalta paikkakunnalta, kulkuyhteydet pienillä paikkakunnilla eivät aina toimi niinkuin esim. pääkaupunkiseudulla joten TE-toimistossa/muissa virastoissa olisi mahdollista käydä silloin kun haluaa, vai pitäisikö työttömällä olla varaa omistaa/ylläpitää omaa autoa???