Torstai 24.1.2019

Ministeri Mykkänen Aamulehdelle: Jos työtön ei löydä 18 tuntia töitä tai aktivointia, tulee miettiä muuttamista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.12.2017 16:22
Päivitetty: 
29.12.2017 16:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä työttömyysturvan aktiivimallin ympärillä käytävä keskustelu kertoo luovuttamisen hengestä.
|

Faktakulma

Aktiivimallin työssäoloehto täyttyy, jos työtön on palkkatyössä 18 tuntia 65 päivän työttömyysetuusjakson aikana.

Palkkatyön vaadittu tuntimäärä voi kertyä esimerkiksi työskentelemällä 3 peräkkäisenä päivänä 6 tuntia kunakin, tai kahtena peräkkäisenä päivänä 9 tuntia kumpanakin. Työtunnit voivat kertyä yhden tai usean työnantajan palveluksessa.

Työttömyysetuus pysyy normaalina myös, mikäli työnhakija:

– ansaitsee yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (65 työttömyysetuuden maksupäivän aikana vähintään 241 euroa) tai

– on 5 päivää työllistymistä edistävässä, työllistymisedellytyksiä parantavassa tai rekrytointia tukevassa toiminnassa.

Jos aktiivisuus ei toteudu, työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia 65 päivän ajaksi.

Kokoomuslainen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ihmettelee työttömyysturvan aktiivimallin saamaa tyrmäystä. Mykkänen sanoo Aamulehdelle, että joidenkin työttömien ajautuminen passiivisiksi on kaikkien tunnustama ongelma.

Mykkäsen mielestä vaatimus 18 tunnin työskentelystä runsaan kolmen kuukauden aikana tai yhteiskunnan järjestämiin aktivointitoimiin osallistumisesta eivät ole kohtuuttomia vaatimuksia. Mykkäsen mukaan työllisyyspalveluja pitäisi pystyä järjestämään jokaisessa maakunnassa.

–Jos asuu sellaisella seudulla, jossa ei kerta kaikkiaan löydy 18 tunnin työpaikkaa, ei vajaan 250 euron yrittäjätulomahdollisuutta eikä mitään aktivointipalvelua, niin pitää rehellisesti kysyä, miten pitkään on oikeus edellyttää yhteiskunnalta normaalin tasoista työttömyysetuutta, ilman että on valmiutta muuttaa sellaiselle paikkakunnalle, josta voi töitä löytää, Mykkänen sanoo lehdelle.

–Työttömyysetuuden tarkoitushan ei ole ylläpitää työttömänä olemista, vaan tukea väliaikaisen jakson yli, kunnes uusi työpaikka löytyy tai pääsee uudelleenkoulutukseen. Jos se ei ole mahdollista, palvelut on joko vietävä sinne tai tuettava työn perässä muuttamista.

Aktiivimallia vastustavan kansalaisaloitteen mukaan ei ole työttömän syy, jos rekrytointivalinta ei kohdistu häneen tai jos kotiseudulla ei ole työllisyyspalveluja.

–Jos ei tule valituksi hakemaansa työllisyyspalveluun, se on yhteinen epäonnistuminen. Myös TE-toimiston pitää katsoa peiliin, jos se ei ole pystynyt järjestämään edes yhden viikon aktivointitoimea, Mykkänen sanoo.

Lue lisää:

Pitkäaikaistyöttömän aloite nimivyöryllä eduskuntaan: ”Typerä laki, joka tekee kipeää hyvin monelle aivan vääristä syistä”

Kansalaisaloite vaatii työttömiä suututtavan aktiivimallin kumoamista: ”Kohtuutonta rangaista työnhakijaa”

Aktiivimalli: Kela seuraa työttömän toimintaa – ”Tulkinnanvaraisuutta voi tulla”

Suorat sanat Ylellä: Hallitus tekee työttömyydestä ikävämpää – ja se parantaa työllisyyttä

Työministeri myöntää aktiivimallin ongelman: ”Miten todistat olleesi aktiivinen”

”Ylimielisyyden huippu?” – Työttömiä suututtanut aktiivimalli eduskunnan käsittelyssä, koko hallitus poissa

Faktakulma

Aktiivimallin työssäoloehto täyttyy, jos työtön on palkkatyössä 18 tuntia 65 päivän työttömyysetuusjakson aikana.

Palkkatyön vaadittu tuntimäärä voi kertyä esimerkiksi työskentelemällä 3 peräkkäisenä päivänä 6 tuntia kunakin, tai kahtena peräkkäisenä päivänä 9 tuntia kumpanakin. Työtunnit voivat kertyä yhden tai usean työnantajan palveluksessa.

Työttömyysetuus pysyy normaalina myös, mikäli työnhakija:

– ansaitsee yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (65 työttömyysetuuden maksupäivän aikana vähintään 241 euroa) tai

– on 5 päivää työllistymistä edistävässä, työllistymisedellytyksiä parantavassa tai rekrytointia tukevassa toiminnassa.

Jos aktiivisuus ei toteudu, työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia 65 päivän ajaksi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jari Lindström
Jari Lindström
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
miten pitkään on oikeus edellyttää yhteiskunnalta normaalin tasoista työttömyysetuutta,

-Samalla perustulaillisella oikeudella millä muutkin Suomen kansalaiset saa Kelasta Kansan sosiaaliturvaa.Eri elämäntilanteiden mukaan. Tulojensakkin päälle.
Työtönhän on sosiaaliturvaansa maksanut joka tilistä veroa.Joka tilistä on pidätetty työttömyysvakuutusmaksukin edukunnan tekemällä lailla.
Joka työttömälle kuuluisi myös ansiosidonnainen työttömyysturva ,koska kaikkilta kerätään rahaa ja veroja siihen .
(Työnantajat 40%/Valtio 50% siksi sitä ei kai kaikille ole haluttu maksaa)
lähde:
Kaup.leht.-15

-Eduskunta on tehnyt myös lain SAK/EK sopimista alakohtaisista alimmista palkoista .Yhdenvertaisuudesta työelämässä.
(on sormeiltu-14 Aktiivitoimissa olevien kohdalta)

6 000e/kk sopeutumirahaa saava ex-kansanedustajakin saa kaikki Kelan etuudet "työttömyyskorvauksen" päälle mihin on kulloinkin oikeutettu.

-Lapsilisistä lähtien jotka kepu,kok leikkasi köyhiltä ja toimeentulotukea saavilta työttömiltä pois jo 23 vuotta sitten -94
JK.Onko Perustuslakikirja jo silppurissa?

Marja-Liisa Kalkela

Onko tarkoitus tehdä kahdet eri säännöt lakeihin ? Työttömille erikseen omat?
- Onko työtön irtisanomisen jälkeen enää Suomen kansalainen?
-Onko hänellä vaaleissa enää äänioikeutta?
Mikä vastuu on yrityksillä palkansaajien irtisanomisille?
esim: Nokia,Microsoft,Anttila,Telia,Aktia,Kone ,Posti ,valtio ja kunnat . Julkisenpuolensäästöt ja väkeä on pistetty pihalle tuhansittain.
Konkurssit ,taloudelliset syyt ,lama-08-15 .
Rangaistaan työttömiä noista edm.
Yritykset ei palkkaa yhtään työntekijää jollei sillä ole työvoiman tarvetta.
Pitäisi sen verran edes porvaripuolueiden tietää elinkeinoelämästä.

Mikko Toivonen

En ole varma pitäisikö minun eläkeläisenä lainkaan osallistua tähän tunteita ilmeisesti herättävään keskusteluun, mutta yritän kuitenkin:

Kyllä Mykkänen on ymmärtääkseni sekä kohtuullinen, että oikeassa analyysissään. Tosin hän on Kokoomuksen nykyjohdon tulevaisuuden lupauksia esimerkiksi Häkkäsen kanssa, eikä ole koskaan huomatakseni hänkään syyllistynyt ahneudesta ja yhteiskunnallisesta vastuuttomuudesta koko kansaa kohtaan politiikkaan ja ajatuksien heittoon. Vain harvoihin opettelu kannanottoihin kuten Häkkänenkin. Ovat kuitenkin ihan eri luokkaa kuin Kokoomuksen puheenjohtajakunnta johto.

Onm tietysti jokaisen "aktiivisen" vaikea asettua sellaisen vaatteisiin joka hyytyy paikoilleen eikä halua, käytän tarkoituksella oikeaa ilmausta, ei halua, ryhtyä tarvittaviin toimiin työtä löytääkseen.

Perustan tuon siihen, että oma ja kutakuinkin tuntemieni maailman ihmisten ura on aina edennyt siten että työtä ja muutosta on haettu itse. Yksi sen hakemisen tärkeimpiä tekijöitä on ollut muuttaa sinne mistä on työtä tai koulutusta löytynyt. Tai ryhtyä yrittäjäksi tasolla tai toisella.

Sen sanon suoraan, että noin elämä pääasiassa toimii kaikkialla maailmassa. Yhteiskunnat vaan ovat erilaisia tuen mahdollistamisessa. Minä ja tuntemani ihmiset eivät koskaan mitään tukea pyytäneet tai käyttäneet, eikä sellaista kasvuvaiheessa juurikaan ollut muualta kuin vanhemmilta saatavissa. Minun kasvuiässäni sitäkään ei oillut suurimmalle osalle saatavissa vaan ihan itse lähdettiin nyytti oksassa maailmalla tavalkla tai toisella selviämään.

Jos kertoisin teille miten monet (eivät kaikki)nuoret pojat joutuivat maailmalla alussa selviämään 60 luvun alun Suomessa niin ette uskoisi.

Kysymys on siitä, että miten parhaiten saadaan "myytyä" itsensä aktivointi niille jotka ovat eri syin "hyytyneet ja passivoituneet" ja alkaneet elämään annetulla sosiaalituen määrällä vaikka sitä ei ehkä mahtavaksi voisi kuvailla. Se on kuitenkin mahtava verrattuna siihen tilaan missä viittaamssani 60 luvun alussa jouduttiin mahdollisuuksia j aktivitettiä etsimää. Sanoisin mahdottoman suuri ja ruhtinaallinen. Kenties jopa se passivoitumisen syy.

Yhteiskunnan eli valtion ja kuntien olisi itse aktiivisesti ja asiayhteyksiä ymmärtäen ohjattava sosiaalituki ja pitkän työttömyyden tuki niin, että se se joko antaisi aktivoitumis sytykkeen tai vaihtoehtoisesti alentaisi yhteisön kustannuksia työkykyisen siis toistan työkykyisen henkilön perus ylläpitämisen ja asumisen kustannuksia.

Sitä en esitä miten se pitäisi tehdä, mutta siinä pitäisi avata hallitsijoidenkin mieli ja pohtia asioita ihan uudestaan, mikä on kohtuullista, mikä tarpeellista, ja miten siitä pääsee ylös tai parempaan, jos henkilö halun löytää.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Se on kuitenkin mahtava verrattuna siihen tilaan missä viittaamssani 60 luvun alussa jouduttiin

-Totta.Me isoikäpolvi jouduttiin työllä hankkimaan rahaa jo 15-16v . Silloin ei Kelan tukiautomaatista saanut euroakaan TYÖSSÄ KÄYVÄT vain ne jotka oli sosiaalisen tuen tarpeessa.Sairaat,vanhukset ,orvot ja lesket.

-Vain 4x vuodessa lapsilisä 80 mk per.lapsi sai jokainen lapsiperhe.
Ei kuten nyt 12x vuodessa 17v/per lapsi, tulojen päälle.

-Koti hoidettiin työnohella ilman tukia. Itse joutui valitsemaan onko varaa jäädä kotiin vai onko mentävä töihin hankkimaan rahaa elantoonsa. Verovaroilla kotiin jäämistä ei tuettu.

-60 luku oli toista kuin 2000 luku. Sodan jälkeen maa ei vielä ollut rakennettu valmiiksi .Töitä oli niin paljon kuin halusi tehdä ja siitä maksettiin Palkkaa.
Nyt on tuhansia aloja poistunut kokonaan ,työtehtäviä yhdistelty yhdelle,yrityksiä myyty pörssiyhtiöille ,työtä viety halpamaihin .Entiseen ei enää ole paluuta.

Mutta oikeus ja sivistysvaltiossa pidetään kaikki mukana .Kuten pääministeri Sipilä puheessaan "lupasi "100v Suomessa.

Niko Kaistakorpi

Hallitukselta on jäänyt muutama asia tätä surkeaa lakiansa tehdessä selvittämättä. Ensinnäkin kukaan näistä ministereistä ei osaa sanoa monelleko on tarjolla kuvatunlaisia töitä tai työllistämistoimenpiteitä yli 300 000:n työttömän laumalle. Puhumattakaan siitä, että olisivat selvittäneet asiaa alueellisesti. Toisekseen työnantaja joutuu tekemään käytännössä samat byrokraattiset kuviot tuon 18 tuntia töitä tekevän suhteen sopimuksineen ja palkanmaksu yms järjestelyineen, että kovin useat eivät pienen työmäärän vuoksi sitä tee.

Jostain kumman syystä hallituksella on harhakuva, että näitä riittää kunhan vaan viitsii tehdä. Nyt sitten vaikkapa akateeminen työtön halutaan hakemaan kahdenlaisia töitä, lyhyitä pätkiä jostain ja sitten toisaalta jatkuvaa täysipäiväistä työtä. Työttömän rankaisu siitä, että ei ole saanut työtä aktiivisuudesta huolimatta on absurdia. Kuuluisasta Tanskan mallista tämä hallitus poimi taas vain keppiosuuden ja jätti muut työtöntä auttavat osuudet kuten paljon laajemmat ja yksilöllisemmät palvelut huomioimatta - eikä ole ensimmäinen kerta. Esim paikallisessa sopimisessa ollaan tuomassa vain työnantajan haluamia osuuksia. Laki voimaan parin viikon varoitusajalla ja ilman kuvaa sen todellisista vaikutuksista, vain työttömille puolustuskyvyttöminä voidaan tehdä tällaisia kokeiluja samalla jopa myöntäen, ettei laki ole loppuun asti mietitty.

Marja-Liisa Kalkela

Pitäisikö ajatella niin ettei ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi ollenkaan.Tekisi pimeesti töitä ja nostaisi Kelasta etuuksia mitä muutkin saa jos ei ole leimautunut "Työtön"? Kelahan ei kysele saatko pääomatuloja vai oletko voittanut lotossa .Etuudet tulee silti perustuslain mukaan.

Perustulo 560e vähennetään seuraavien etuuksien nettomäärästä:

työmarkkinatuesta ja peruspäivärahasta
ansiopäivärahasta
Kela-17

Perusosaa voidaan alentaa enintään 40 %

jos olet toiminut jollain yllämainitulla tavalla ja sen voidaan katsoa osoittavan, ettet halua ottaa vastaan työtä tai julkista työvoimapalvelua tai osallistua kuntouttavaan työtoimintaan tai kotouttamistoimenpiteisiin
Kela-16

Jos työtön kieltäytyy työstä, johon hänet on valittu, hänelle asetetaan 90 päivän karenssi. Karenssi alkaa 30 päivän päästä työstä kieltäytymisestä.
Saamasi sosiaalietuudet vähennetään yleensä suoraan työttömyysetuudesta.
Kela-17

Vuonna 2018 toimeentulotuen perusosan määrä on yksin asuvalle 491,21 e/kk.

Jk.Saako sen 250e pitää työttömyyskorvauksen päälle vai vähentääkö Kela sen tulona pois korvauksista omaan kirstuunsa?

Hannu Rissanen

Jos työtön ei löydä töitä kannattaa harkita muuttamista Norjaan tai johonkin muuhun maahan. Meillä töitä on tarjolla vain meikäläisittäin isoissa kaupungeissa, joissa asunnot maksavat maltaita. Asumisen, verojen ja muiden maksujen jälkeen ei käteen jää paljoa mitään. Voihan se olla, että sama tilanne on vaikka Oslossa, mutta palkat siellä ovat huomattavasti paremmat kuin täällä meillä. Edellisen kerran samassa tilanteessa Suomesta muutti Ruotsiin ainakin 300 000 henkeä. Jos Norja ottaisi vaikka 200 000 työtöntä duunaria kaunistuisivat tilastot meillä huomattavasti. Työttömyys puolittuisi ja myös työssäkäyvin määrä suhteessa väestöön paranisi. Työllisyysaste nousisi 70 % paremmalle puolelle.
Suomen hallitus ja poliitikot pääsevät sitten kehumaan onnistumista aivan samalla lailla kuin Ruotsiin muuton yhteydessä.
Eläköön Pohjoismainen yhteistyö.

Jukka Mattsson

Äänestäkää Kokoomusta.

Seuraavaksi: Jos työtön ei löydä 18 tuntia töitä uudelta paikkakunnalta niin ammuttakoon heidät niskalaukauksella.

Ei koske elintasopakolaisia, koska... Hei me rikastutaan! Fantastista! Upeeta! Sori siitä!

Jari Kaisla

Entisten kansaedustajien on mukavaa "aktivoida" itseään kun rahaa tulee seinästä lähes 10x se määrä mitä tavallinen kansalainen saa joutuessaan työttömäksi, eikä tälle tulolle ole mitään rajoitteita. Hieman on meillä epätasa-arvoinen yhteiskunta, jossa päättäjät itse rohmuavat itselleen kaiken mitä irti saa ja muilta sitten kiristetään se viimeinenkin pois. Ei puutu enää kuin kultaiset vessanpytyt eduskuntatalosta...

Harri Kota-aho

Olen itse muuttanut perheeni kaksi kertaa työn takia. Lapsilta nykyään aikuiset olen saanut kommenttia, kun he eivät ole juurtuneet mihinkään,ja kaverit ovat aina jäänet. Tämä aktiivimalli on kyllä aika eriarvoistava riippuen asunpaikasta. Työelämä on kuitenkin muuttunut on fyysisesti vaativia töitä ja tietotekniikkaa osaamista vaativia töitä. Työelämä on kuitenkin suuressa murroksessa,kun perinteiset työt ovat osiltaan hävinneet. Osalle ei tule löytymään koskaan työpaikkaa. Voisiko ratkaisu löytyä menneisyydestä. Voisiko yhteiskunta tukea esim. Pyrkimystä omavaraisuuteen jopa viljemällä omaa palstaa tai yhdessä muiden kanssa. Kanat,Possut ym. aijoo nyt unohdin terveysviranomaiset eihän käy ilman lupaa!

Pasi Anttila

Tässä tullaan nyt siihen mistä Vartiainen ja monet muutkin puhuvat. Uusista matalapalkkatyömarkkinoista. Koska suomalaisten työttömien osaaminen ja koulutus ei riitä näihin "uudenajan" töihin täytyy uudelleen keksiä nämä tällähetkellä palkkakustannusten takia tuottamattomat ja siten tekemättä jätettävät työt uudelleen. Työt joilla ei elä joita sitten kompensoidaan sosiaalituilla (yhteiskunta maksaa osan palkasta). Matalapalkkatyömarkkinat. Josutavat, paikalliset työsopimukset. Yleissitovuuden purku. Vastikkeellinen sosiaaliturva. Tämä tulee seuraavan hallituksen "kärkihankkeeksi", ihan sama mikä hallituspohja tulee.

Harri Tapani

Mallit haettu:

"mitä Yhdysvalloissa puuhataan tänään, tulee Eurooppaan huomenna.

Amerikan dynamiikka
vaatii köyhiä

Jotta Amerikan malli toimisi, Eurooppaan tarvittaisiin 40–50 miljoonaa köyhää, jotka suostuisivat työskentelemään ruokapalkalla.

Useilla heistä pitäisi olla kaksi työpaikkaa niin, että he esimerkiksi ajavat päivät pakettiautoa ja ovat illalla nurisematta kaupan kassalla tai vartijoina..."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001568273.html

"5 myths about the working poor in America"

https://politicsofpoverty.oxfamamerica.org/2016/09/5-myths-about-the-wor...

Marja-Liisa Kalkela

Tuo on totta.Sovittu EU jo -92.Kepu,hallituksessa.
Se miten näin pieneen maahan sopiituo malli onkin taas eri juttu. Huoltosuhde muuttuu rajusti.Mistä rahat siihen ? Ajetaan sosiaaliturva alas .
Käytetään Kelan rahat "palkkoihin " Toimeentulotukena ja asumistukena.
Jokainen hankkii oman sairas ja eläkevakuutuksen .A La USA.
Olisikohan USA konsulttifirma MacKinsey opastanut tuohon ?
Vanhasen II-porvarihallitushan tilasi tuon "opastamaan" hallitusta.
"Kuka tätä maata johtaa"? Kansan valitsema eduskunta vai yksityinen ulkomaalainen konsulttifirma?

Kahdet työmarkkinat (kuten VM Kataiselta lipsahti-10 kyselytunnilla)
A) Palkalliset työt.
B) Työtä sosiaaliturvaa vastaan (veronmaksajien piikkiin)
Yksi on varmaa .Verot tulee nousemaan niille kenellä on palkallista työtä.
Ilmaistyöstä ja minimipalkoista tulevat verot ei palveluihin ja sosiaaliturvaan riitä.

Risto Salonen

Maailma on aina muuttunut. Ei nykymaailma ole poikkeus. Ihminen muuttuu tai itkee ja muuttuu.
Ministeri on siinä oikeassa, että jos ei löydy tekemistä, miksi jäädä paikoilleen. Näköalattomuutta tarjolla myös jälkipolville?
Joskus sen paikoilleenjäämisen on loputtava. Vai jatkavatko sitä myös lapset ja lapsenlapset?

Marja-Liisa Kalkela

Kuten Salossa ja Tampereella kävi kun Nokia otti ja lähti paikkakunnalta.
Jäljelle jäi vain Nokian irtisanotut työttömät. Salossa PK-yrittäjät ilman asiakkaita ja kunnat ilman verotuloja. Työntekijöiden asuntojen arvo romahti Salossa kun iso yritys vei paikkakunnalta työpaikat.
Valtio siivosi jäljet ,maksoi verovaroista kunnille menetettyjä verotuloja.Irtisanotuille työttömyyskorvauksia .
Mieleen ei edes tullut vaatia Nokialta yritystukia takaisin kuten Saksa ja Romania teki kun Nokia sieltä siirsi tehtaitaan pois.
-07 Pm-Vanhanen oli vihkimässä J.Ollilan kanssa Intiassa Nokian tehdasta joka työllisti yli 2000 henkeä.
Näin edistettin suomalaisille työpaikkoja hallituksen taholta.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #56

Totta.Hävisi: Valmet,Lokomo,Tampella,Finlayson,Suomen-Trikoo,Nanso,Attila,Aaltosen kenkätehdas,Tehdasputkitus,Koja ym.
Tilalleppa ei tullut enää työpaikkoja sitä määrä mikä noissa oli.

"Puuvillatehtaantytötkin "jäi ilman työpaikkaa. Joissa useampi sukupolvi saattoi palvella samassa työpaikassa.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #63

Tuo van tuossa Ajokin ja Valmetin (Cargotec) takana oli ikävä, että EU oli tässä osapuolena ja auttoi miljoonien tuella noita tehtaita lähtemään pois Tampereelta ja nimenomaan maahan jossa ei ollut ja joka ei kärsinyt eurosta. Myös paeritehtaita lähti, meni jopa Ruotsiin jolla on oma kruunu euron sijaan.

"Dagens Industri -lehden haastattelussa Jouko Karvinen kehuu Ruotsista saatavan halvan puutavaran ja kruunun kurssin tuomia kilpailuetuja.

– Siirrämme Ruotsiin niin paljon kapasiteettia kuin mahdollista. Olemme suunnattoman iloisia ruotsalaisten tehtaista, Karvinen sanoo.

Yhtiön Ruotsin-tehtaat pyörivät Karvisen mukaan täysillä, ja suurimmat tuotannon alasajot tehdään Suomessa.

Lehden mukaan jokainen prosentti, minkä Ruotsin kruunun arvo putoaa, nostaa yhtiön tulosta 115 miljoonalla kruunulla."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001622958.html

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #52

Kyllä Salon Nokian työntekijät työllistyivät suhteellisen hyvin. Valveutuneina ihmisinä heidän muuttohalukkuuskin oli hyvä.
Toiseksi olisiko sinun mielestä Nokian pitänyt jatkaa Salon toimintoja konkurssiin asti?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #71

Ja Salon verotulot nousi ja PK-yrittäjillä riitti asiakkaita?
Jännä kun katsotaan asioita vain yhdestä näkökulmasta. Työpaikat,työntekijät tuo verotulot kuntiin . Sillä on vaikutusta moneen kunnassa oleviin PK-yrityksiin ja sitä kautta verotuloihin millä kunnat järjestää palveluita.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #75

Yritystoiminnan on oltava ensiksikin kannattavaa. Ja sen mukaan yritys määrittelee työtekijöiden määrän ja tarpeen. Sen seurauksena syntyvät työpaikat. Kannattavat yritykset luovat kuntiin työpaikkoja ja verotuloja. Muuta tapaa ei ole pitää yhteiskuntaa elinvoimaisena.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #79

Näköjään ei ole kannattavaa yritystoimintaa vaikka on
5Mrd/v yritystuet
Sosiaaliturva/Kelamaksuja poistettu 1,6Mrd/v
Hallitus tarjonnut ilmaiseksi työntekijöitä
Kikyllä vietiin kätilöiltä lomarahat,eläkeläisiltä indeksikorotukset.

Jopa Kreikan vippejä makseltiin meidän "työlliyyden" vuoksi.Kertoili PM kepu ja VM Kok-10.
Jokoko Vipit alkoi tuottaa III-tukipaketin 86 mrd jälkeen-15? Niillähän voisi nyt maksaa alinta alakohtaista palkkaa työttömille.

"Näin Suomi tekee rahaa "! (Kreikan lainoilla ja ERVV)
US 20.5-10

Harri Tapani

Nyt kyllä kysyit ihan liian vaikeita : ) Selitykseksi tulee kaikenlaisia logistiikkajuttuja yms...

Asuntojen saanti sen sijaan muuttovoittopaikkakunnilla on vaikeaa, erilaiset ryhmät kiilailee julkisissa asuntojonoissa ja vuokra-asunnoilla pyritään rahastaman ihan kunnolla niin kunnissa kuin yksityiselläkin, jos nyt yleensä asunnon saa: "Sosiologien hellimä working poor -käsite paljastuu entistä julmemmassa valossa. Nylkypalkkojen ja sikavuokrien epäpyhä allianssi on tulenarka yhdistelmä, joka ei Suomessakaan enää ole tuntematon."

Sitaatti - Skenet (1998-2015).

Jukka Mattsson

Mietipä tätä: Myrskylä, Rajamäki, Turku, Västerås, Norrköping, Silverdal, Borlänge, Sundsvall, Kuopio, Kajaani, Heinola, Myllykoski, Anjala, Kouvola, Lohja, Askola, Helsinki, Tampere, Sipoo, Helsinki Rakvere, Suzhou, Shanghai.
Tuossa muutama paikka missä olen "asunut työn perässä".

Nyt 56 vuotiaana työttömänä ja kahden vuoden aikana hakenut yli 400 työpaikkaan. En ole ilmeisesti ollut riittävän aktiivinen hakemaan töitä?

Perheen voi sinun mielestäsi tässä iässä jo unohtaa ja muuttaa taas muualle?
Pistä paremmaksi. Elämää on nähty muuallakin kuin Finlaysonin tai kuten sinulla Helsingin ikkunoitten takana.

Sopisiko Pasi sinunkin koittaa samaa rundia?

Irina Gagarin

Seuraavissa vaaleissa kannattaa äänestäjien tarkkaan harkita, kenelle äänensä antaa.
Kuinka moni äänestäjä oikeasti hyötyy siitä, että suuryritysten toimintaedellytyksiä parannetaan ja työläiset pakotetaan halpatöihin.

Risto Salonen

Ei ole edes suuryritysten intressi pakottaa työntekijöitä halpatöihin. Nykyaikaisen yrityksen voimavara on motivoitunut henkilökunta, mitä halpatyövoima ei voi koskaan olla. Tuo motivoitunut henkilökunta ei ole eikä saa olla vain lause yrityksen etiikassa.

Marja-Liisa Kalkela

Meinaako ne että kaikki työttömät on sinkkuja ?
"Työttömien lasten leikattu 20 tunnin päivähoito-oikeus tuo myös omat mutkansa".
IL
Kuuluu tuohon samaan hallituksen pakettiin .
Jos matkat vie yli tuon 20t maksaako Kela päivähoidosta yli menevän osan?
Vai maksaako työtön sen itse minimituestaan?
Vai olettaako hallitus että jokaisessa lapsiperheessä on isovanhempia jotka hakee lapset päivähoidosta pois ja hoitaa yli menevän ajan?
Näin saadaan aktivoitua eläkeläisetkin hallituksen toimiin mukaan.

JK.Maksaako yritykset ilmaisista työtunneista veroja valtiolle? Mitä veronmaksajat hyötyy tuosta?
Sehän ei alenna sosiaaliturva- eikä työttömyys-tuki menoja .

Juha Kuikka

Ymmärrettävää ajattelua, kun ymmärtää, ettei ajattelija ymmärrä kaikkien tilannetta oikein.

Suomen saloilla syrjäkylillä on yli 60-vuotiaita työttömiä ja vaatimus jonnekin muualle muuttamisesta elinikäisestä kotipaikastaan lienee lievästi sanottuna hiukan ylimioitettu vaatimus.

Jani Pulkki

Niin, tai lomautetun ihan yleensäkään. Pariskunnalla voi olla lasten koulut ja toisen työpaikka sekä omistusasunto. Kaikestako pitäisi luopua että voisi temppuila muutaman tunnin viikossa. Ihan älytöntä.
Aktiivimalli on hyvästä jos sillä tarkoitettaisiin todellista aktiivisuutta esim hakemuksia, haastatteluita jne. Tosin joku ikäraja saisi olla 60-kymmppisillä pitkäaikaistyöttömillä on koulutus jo resurssien hukkaamista.

Juha Kuikka

Ehkä ei tarkoittanut, mutta jätti huomiotta peräänkuuluttaessaan mallia, joka koskee sitäkin ryhmää. Niitä lienee kymmeniä tuhansia myös, koska nimenomaan siinä ryhmässä työllistyminen on kaikkein vaikeinta.

Jari-Pekka Holm

Oon ollu nyt noin 3,5 vuotta aikana kaupungin ja paikallisen yhdistyksen listoilla 5x3 kk kuntouttavassa, 1x3kk työkokeilussa, 2x3kk palkkatuella Ja voi luoja sitä työnohjaajien,päätöstentekijöiden ja vissiin jonku koordinaattorienkin määrää (yli 1o kpl ainakin) ja aina kun henkilö on vaihtunu niin uus tulijakin on ollu ohjeistuksista suunnilleen yhtä pihalla ku miekin, ku ohjeistuksiakin vähä viä rusnataan joka vuoden vaihde suuntaan tai toiseen! Yksinkertaistakaa vähä tätä helvetin byrokratiaa ja esim pitkää vähä pidemmillä sopimuksilla nuita ohjaajiakin +muita että ne kerkiää oppiin asioita mitä heidän pitäis opastaa!!!

Jari-Pekka Holm

Ja nytkin hiukan kiinnostais noin 300km päässä oleva mahdollinen ammattiani vastaava "piilotyöpaikkaa" Ni jumalauta näitäkin kysymysten ja todistelujen määrää mihin näissä matkakulu/yöpymis anomuksissa joutuu selvityksen antaan!

Juha Virtanen

Tuo Mykkänen on ihan sekopää. Onko Mykkäsellä tarjolla työpaikkoja Helsingissä muualta muuttaneille jos Helsingissä on työttöminä vieläkin päälle kymmenen prosenttia. Entä miten tämä sekopää ministeri Mykkänen aikoo ratkaista muuttajien asuntokysymyksen? Entä perheellisellä tulevan ongelman kun toisella on työpaikka entisellä asuinpaikkakunnalla ja pitääkö erota kun toinen muuttaa Helsingin seudulle parakkiin. Kerro sinä sekopää kuka ostaa muuttajan entisen asunnon jos kunnan työikäisestä väestöstä 15 % muuttaa eteläsuomeen? Jätetäänkö asunto tyhjilleen rapistumaan tai kerrostalossa osakkeenomistaja maksaa edelleen yhtiövastikkeen. En olisi uskonut että kokoomuksen ministeritasoinen kaveri on noin tyhmä ja täysi sekopää. Suosittelen alan vaihtoa ministerin tehtävistä vähemmän vahinkoa aiheuttavaan tehtävään. Ehkä Katainen ottaa EU:n aisapariksi toisen saman tason kaverin. Nyt ihmiset herätkää seuraavissa vaaleissa ettei nämä sekoporukat enää lisäänny.

Arto Nurmi

Perheet rikki? Vai kahteen asuntoon? Eivät läheskään kaikki työttömät ole yksin asuvia. Ymmärrän kyllä halun yrittää vähentää työttömyyttä, kuin myös aktivoinnin, mutta rankaisua tällä tavalla en. Kyse on kuitenkin peruspäivärahan sekä työmarkkinatuen ollessa kyseessä sen verran pienestä rahasta, ettei oikeasti monikaan sillä tarkoituksenmukaisesti ole jos vaihtoehtona on oikeasti palkan saaminen työstä. Tämän mallin lähtökohta on että työttömyys on oma vika.

Niihin työttömiin, jotka eivät töitä halua, ei tämäkään toimenpide töihin saa.

Ralf Karlsson

Ministeri Mykkänen teillä on varmaan kokoomuslaisena mahdollisuus olla henkilökohtaisesti yhteydessä entiseen kansanedustajaan ja ministeriin Suvi Lindeeniin. Tässä hiljattain hän kommentoi ettei hänen kotipaikkakunnalla ole hänelle sopivia töitä kun hän jatkaa sopeutumiseläkkeen nostamista vaikka hänellä omn muitakin tulonlähteitä. Ollisiko nyt aiheellista valistaa Suvi Lindeniä että työtä kyllä löytyy kun hän muuttaa muualle kun tuosta tuppukylästä Oulusta ei näköjään löydy hänenlaiselle ihmiselle edes 18 tuntia työtä. Ehkä jopa joku työllistämiskurssi ja aktivoimistoimenpide olisi paikallaan jotta Suvi Lindenkin saataisiin antamaan poliitikkona keräämänsä suurta osaamista yhteiskunnan hyväksi. Tiedän että te, Suomen parasta ajattelevana ministerinä, haluatte että kaikkia etuuksia nostavat kansalaiset aktivoituisivat ja mikä olisikaan parempi esimerkki kuin entinen poliitikko joka liput liehuen muuttaisi työn perässä uuteen ympäristöön. Oulu kun nyt sattuu olemaan vain kolmanneksi suurin kaupunki Suomessa eikä näköjään pysty tarjoamaan hänen kykyihinsä soveltuvaa työtä edes 18 tuntia.

Juha Virtanen

Suomen perustuslaki 11.6.1999/731
2 luku Perusoikeudet
6 § Yhdenvertaisuus
Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

18 § Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

19 § Oikeus sosiaaliturvaan

22 § Perusoikeuksien turvaaminen

Tässä muutama kohta voimassaolevasta perustuslaista. Mykkäsenkin on noudatettava kansalaisiin päin perustuslakia.
Mutta kaikille työttömille tiedoksi. Suomi ei noudata EU:n sosiaaliturvan minimitasoa vaikka EU on siitä Suomea useasti huomauttanut. Laitahan mykkänen tämä kuntoon.

Harri Tapani

"Mutta kaikille työttömille tiedoksi. Suomi ei noudata EU:n sosiaaliturvan minimitasoa vaikka EU on siitä Suomea useasti huomauttanut."

Ei ole EU siitä huomautellut, jostain ihmeen syystä ihmiset vaan luulee niin, ehkä vika on tiedonvälityksessä. EU:n hommat on enemmänkin päinvastaisia, kun muistele vaikka Kreikkaa ja mitä EU:n vaatimuksesta siellä tehtiin sosiaaliturvalle ja eläkkeille jne.

Se joka asiasta (pieni sosiaaliturva jne.) on huomautellut, ei ole EU-elin ollenkaan, eikä sitä EU:hun pidä sekottakaan.

"Moni on sekoittanut Euroopan neuvoston valitettavasti EU-instansseihin...Euroopan neuvosto on se joka on valittanut Suomenkin liian pienestä sosiaaliturvasta yms.

"Neuvoston yhteydessä puhutaan lähes koko Euroopan maanosasta (neuvoston jäsenenä 47 valtiota), ja siitä käytetään joskus muun muassa Greater Europe -nimitystä. Tämä siis poikkeaa huomattavasti siitä pienemmästä, 28 valtion alueesta, jonka Euroopan unioni muodostaa." (Myös mm. Venäjä kuuluu Euroopan neuvostoon.).

https://www.uusisuomi.fi/comment/758778#comment-758778

Juha Virtanen

Äläpäs levitä vääriä tietoja.
Euroopan neuvostolta sapiskaa Suomelle liian matalasta sosiaaliturvasta

Suomi joutuu Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan rikkomisesta järjestön tarkkailulistalle. Noloutta lisää se, että pohjoismaisen hyvinvointivaltion pitää raportoida säännöllisesti perusturvan parannuksista siihen asti, kunnes niiden taso täyttää vaatimukset.

politiikka
11.2.2015 klo 15:09päivitetty 10.9.2015 klo 11:07

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #62

Euroopan neuvosto ei ole EU:n elin, eikä sitä pidä siihen sekoittaakkaan. Kuten tuolla edellä jo oli linkissä lisätiedot, mutta avitetaan hiukka lisää:

"Euroopan neuvostoa ei pidä sekoittaa Euroopan unionin neuvostoon eikä Eurooppa-neuvostoon."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_neuvosto

Lisäksi, kun monet mouhoavat, että asioita pitää vetää "EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen", niin siihenkin täytyy todeta, että ei EU:lla ole sellaista ihmisoikeustuomioistuinta, vaan sellainen on juuri tällä kyseisellä Euroopan neuvostolla joka siis ei ole EU:n elin, vai9kka monet niin luulevatkin, siinä media on vedättänyt ilmeisesti niin luulemaan, tai sitten jopa toimittajista osa ei tiedä mistä kirjoittelee.

Eräälle blogistille tuolla Usarin blogistanissa joku päivä sitten asia selitettiin ja hän poisti virheellisen bloginsa tajuttuaan virheensä. Lukekaa niitä tarjottuja linkkejä, niisä on yllensä tietoa asioista.

Marja-Liisa Kalkela

Euroopan neuvostolta sapiskaa Suomelle
- liian matalasta sosiaaliturvasta
Suomi joutuu Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan rikkomisesta järjestön tarkkailulistalle.
-Noloutta lisää se, että pohjoismaisen hyvinvointivaltion
-pitää raportoida säännöllisesti perusturvan parannuksista siihen asti,
-kunnes niiden taso täyttää vaatimukset.

Sosiaalinen peruskirja edellyttää, että minimimäärien tulee olla vähintään 50 % kansalaisten mediaanitulosta eli 970 euroa kuukaudessa vuonna 2013.
Vähimmäistaso ei saisi missään tapauksessa alittaa 40 % mediaanitulosta eli toissa vuonna 776 euroa kuukaudessa.
Työmarkkinatuki ja toimeentulotuen perusosa jäivät selvästi alle 50 prosenttia mediaanitulosta.
11.2.2015
YLE

Suomen sosiaaliturva on Espanjaakin huonompi – Tutkija: "Muut maat ovat ottaneet kiinni"
22.09.2016
Aamulehti

Jukka Heikkinen

Harkitsin tarkkaan aktivoituisinko tämän keskustelun tiimoilta. Tähän ei kuitenkaan kukaan pakota, korkeintaan se suuri mieliharmi mitä tämänkaltainen keskustelu ja aktivointimalli aiheuttavat tarpeen osallistua. Pidän ministeri Mykkästäkin kohtuullisen tolkun miehenä, mutta onko hän koskaan selvittänyt esimerkiksi viimeisen kymmenen vuoden ajalta, kuinka monet yritykset ovat ottaneet töihin yli 50-vuotiaita, YT-toimenpiteiden takia työnsä menettäneitä. Ilmeisesti tässä yhteiskunnassa ei haluta keskustella siitä, että kaikki työntekijät eivät enää ole samassa asemassa työtä hakiessaan, vaikka olisi kuinka kouluttautunut tahansa. Hyvä, että pääsevät edes uudistamaan osaamistaan. Mitä mieltä ministeri Mykkänen on, mistä se voisi johtua. Johtuisiko aktiivisuuden puutteesta vai jonkinlaisesta syrjinnästä. Työnhakijaa haettaessa puhutaan usein työnhakijan sopivuudesta. Taitaa se sopivuus tyssätä siihen ikään kovin usein.

Olen tästä työllistymisestä puhunut jonkun kansanedustajankin kanssa ja hän oli myös sitä mieltä, että täällä on ikäsyrjintää.

Teppo Oikari

Trailer Trashin ainoa omaisuus tulee olemaan loppuunrytkytetty Asuntoauto/vaunu tai muu vastaava työmaakoppi, pari paskaista patjaa, tolppavuokraoikeus ja päihdeongelmat. Näin ratkeaa myös eläkeongelma kun jengi kuolee alle 50-sairauksiin. No, Jenkkilässä tällainen on arkipäivää, mutta "hyvinvointivaltio" ja "eurooppalaiset arvot" ovat ihan jotain muuta. Nyt oli muuten ihan fiksuna pitämänäni mieheltä helvetin typerä avautuminen.

Näköjään puoluekonsensus ja Soroksen perseennuolemisen oppii jo vuodessa.

Harri Tapani

"hyvinvointivaltio" ja "eurooppalaiset arvot"

No politiikot lopettivat hyvinvointivaltiosta puhumisen käytännössä jo 90-luvulla, tuleva kun osattiin jo silloin nähdä, politiikot alkoivat puhumaan hyvinvointiyhteikunnasta, joka on leikelty versio hyvinvointivaltiosta ja sitäkin ollaan jo ajamassa alas.

"Suomessa ryhdyttiin Margaret Thatcherin oppien mukaan toteuttamaan uusliberalistista politiikkaa, niin se tiesi kovia aikoja hyvinvointivaltiolle. Kaukonäköisimmät tiesivät, etteivät lamaleikkaukset jää tilapäisiksi."

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2006/09/emeritusprofessori-olavi-riihinen....

"Olavi Riihinen, osa 2: Uusliberalismia ja Göbbelsiä "

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2006/09/olavi-riihinen-osa-2-uusliberalism...

Ns.euroopalaisille arvoile kävi samalla tavalla...

"Trailer Trashin"/working poor, ne ovat työttömien ja useimpien työllistenkin tulevaisuutta.

Marja-Liisa Kalkela

Suomeen suunnitellussa työttömyysturvan suojaosassa on samoja piirteitä kuin Saksassa vuonna 2003 käyttöön otetussa minijob-järjestelmässä. Minijob eli minityö tarkoittaa työpaikkaa, jossa voi ansaita sosiaaliturvan tai muun työtulon päälle 450 euroa kuukaudessa verottomana.
Työsuhteen sosiaaliturvamaksuista vastaa työnantaja.

Sipilän malli:
Perustulo 560e vähennetään työttömän toimeentulotuesta kuten myös työmarkkinatuki. Tuen ehto työvelvollisuus.
KELA-17
Sosiaaliturvan maksaa veronmaksajat.

"Työtön" merkintää ilman oleva saa Perustulon 560e tulojensa päälle puhtaana käteen.
Puhdas tulonsiirto tuloja saaville. Yksi lisä tuloja saaville monien Kela etuuksien joukossa.

Pekka Hovatov

Voi Jeesus mitä paskaa tuo artikkeli sisältää.

työttömyysturvahan tulee tippumaan jokaisella työttömällä. Sinä et pysty todistamaan mitenkään aktiivisuuttasi esimerkiksi KELALLE. Miettikää kun tulee ihmisille, se aika kun pitää Kelalle palauttaa kuukausittainen korvausanomus. Joko anomuksesi käsittely viivästyy, jos ennen sait rahasi vaikka 5 pvä:n päästä, kun olit jättänyt anomuksen niin voin melkein lyödä vetoa siitä, ettet ole saanut rahojasi vielä 3vko:n kuluttuakaan. Jos saat rahasi ajoissa on siitä automaattisesti leikattu se 4,65% jota voit sitten eri anomuksella anoa uudelleen takaisin. Mutta edelleenkään et pysty todistamaan sitä, että olet ollut aktiivinen, koska tehtyjä työhakemuksia ei hyväksytä osoituksena aktiivisuudesta. No, mitä muuta sinä voit tehdä jossakin syrjäkylillä kuin työhakemuksia??? No, sitten tullaan työssäolo vaatimukseen. Mistä löytyy Suomesta ne työnantajat jotka pystyvät tarjoamaan sinulle ja muille sadoilletuhansille 18h töitä 65pv jaksossa, ei mistään. Ja jos teet 18h töitä niin se leikkaa kaikki saamasi tuet mitä mahdollisesti saat ja joudut tuon 65pv välein jatkuvasti uudistuvaan paperi ja byrokratia rumbaan. Kelahan muuten ei tule sitten tarkastelemaan saamiasi tukia, asumistuki, toimeentulotuki jne. 65pv jaksossa. Eli jos teet töitä tuon 18h ja saat palkkaa niin sitä palkkaa ei käsitellä niin, että se jaettaisiin tuolle 65pv, vaan sinä kuukautena kun sinulle maksetaan palkka 18h niin se leikkaa juuri sen kuukauden tuista vastaavan osuuden ja sitten seuravassa kuussa saat normaalit tuet ja sen jälkeen alkaa rumba uudelleen. TÄSSÄ JUTUSSA EI OLE KYSE MISTÄÄN TYÖTTÖMIEN AKTIVOINNISTA, SELLAINEN ON PELKKÄÄ HALLITUKSEN JA SIINÄ ISTUVIEN PUOLUEIDEN MASINOIMAA PASKAPUHETTA, JOLLA PYRITÄÄN PEITTÄMÄÄN TEHDYN LAKIMUUTOKSEN TODELLINEN TARKOITUS. KYSE ON TYÖTTÖMYYSKORVAUKSEN LEIKKAAMISESTA, EIKÄ MISTÄÄN MUUSTA.
TÄMÄ JÄRJESTELMÄ EI AKTIVOI KETÄÄN MUUTA KUIN KOKOOMUSLAISEN JA KESKUSTALAISEN POLIITIKON HAKKAAMAAN HANSKAANSA, SILMÄT KIEROSSA. KYLMÄN SINISENTULEVAISUUDEN POLIITIKKO ON VAIN LIIAN TYHMÄ TÄMÄN TAJUTAKSEEN, ENKÄ NYT VIITTAA PELKÄSTÄÄN TYÖMINISTERIIN
Menetät joka tapauksessa rahaa olit töissä tai et. Tämä on minun analyysi tästä "aktivoinnista"

Iiro Koppinen

Nuohoojista. putkimiehistä, marjanpoimijoista, maatalouslomittajista, metsureista ja monista muista lienee pula. Onko niin, ettei tarvi ottaa vastaan työtä, jos työmatkan pituus ei miellytä? Miten sitten jos on päästänyt habituksensa sellaiseksi, ettei kukaan "tuon näköistä" ota töihin? Täytyisi kai sitten reippaasti tehdä vähän pitempää työmatkaa, mennä aloille, jossa kysyntää ja kuntoilla itsensä "houkuttelevaksi"?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #66

Jalkautuminenkaan ei auta. Ellei noita vapaita työpaikkoja jaeta pätkittäin 5min-10min työssä oloon kaikille.
TEM-marraskuu-17
Marraskuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa
-oli kaikkiaan 580 800 työnhakijaa
+ Aktiivitoimissa olevat 126 700

Kaikkiaan työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli
marraskuussa avoinna 85 500 työpaikkaa.

Juha Hämäläinen

Aktivointimalli on surkea sisällöltään. Vain täysin työmarkkinoista pihalla oleva voi laatia tällaisen asetuksen.

Julkishallinnon eli valtion ja kuntien on työllistettävä työttömiä siten, että kaikki työttömyyskorvaukset ja sossutuet, joita maksetaan terveille työikäisille, mielletään vastikkeellisiksi eli niitä vastaan teetetään töitä julkishallinnossa, joka tuet maksaakin. Lukin tekemään hommia tukensa suuruuden mukaan.

Hyvin yksinkertainen ratkaisu monen työttömän tilanteeseen sekä verovarojen säästöön. Tukirahoille edes jokin vastine. Töitä riittää kyllä.

Harri Tapani

"Julkishallinnon eli valtion ja kuntien on työllistettävä työttömiä "

Se kun ei enää oikein onnistu, aiemmin onnistui vaan nykyään asiat on jo ihan toisin.

"...että kunnat ja valtio ovat hävittäneet työpaikkojaan ja työllistämismahdollisuuksiaan siirtyen palveluntuottajista pelkiksi tilaajiksi on itsestään selvä, että kunnat ja valtio eivät voi työllistää kovinkaan paljoa enään nykypäivänä, se sotisi jopa EU:n painottamaa kilpailuneutraliteettia ja yksityistämisideologiaa vastaan."

https://www.uusisuomi.fi/comment/454811#comment-454811

Harri Tapani

Vielä, aikanaan oli LEX Leppänen joka toimi ja poisti tytöttömyyttä puheista huolimatta. Rinteen ja Leppäsen malli.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lex_Lepp%C3%A4nen

Mutta se kaadettiin, jopa työttömät pitivät mielenosoitusta eduskunnan edessä lain puolesta, halusivat töitä, mutta se kaadettiin oikeiston äänin vihreiden päästyessä vaa'ankieliasemaan ja tarinan mukaan saivat ns "kinkkurahaa" omiin hommiinsa hallitukselta kun äänestivät lain kaatamisen puolesta hallituksen riveissä:

"Tällaista lakia ei tuntenut vanha sosialismi, eikä kapitalismi sitä koskaan sulata. Ajatus oikeudesta työhön on vain idealistien haave. Kerran sen hetkeksi toteutimme tässä pienessä maassa."

"Urpo Leppäsen valmentama työvoimahallinto alkoi toteuttaa uutta työllisyyslakia. Vuoden 1988 lopussa oli enää noin 100 000 työtöntä.
Yli 2-vuotta työttömänä olleita oli vain noin 250. Ketään nuorta alle 20- vuotiasta ei ollut työttömänä.

Sitten alkoi imperialismin vastaisku..."

http://ansjout.puheenvuoro.uusisuomi.fi/30453-urpo-on-poissa#comment-315308

Teppo Oikari

Työstä on tullut niukasti hinnoiteltu hyödyke, kauppatavara. Tosin nykyaikana työn kytkeminen ihmisen perusoikeuksien annosteluun on ristiriidassa tällä hetkellä valtaapitävien puheiden kanssa.

Ei kusetus ja sumutus on homman nimi ja talous pyörii harmaalla sektorilla jo valtiotasollakin. Sellainen on sininen utopia.

Teuvo Valkonen

Maalikyliltä löytyisi noita 18 tunnin työpaikkoja. Mutta miten on sen normielämisen kanssa? Yhteiskunnan pitäisi kait avustaa suurin osa siitä? Eli kansalaispalkka veron maksajien piikkiin. Kun palkkaa nauttivien verotus lienee tapissa, niin pitäisikö verottaa enempi koneiden ja laitteiden tuottamaa hyötyä (robotit ja automaatio) ?

Petri Kokko

On taas oikea aivopierujen emäpieru tämä mykkäsen idea. Eikun kämppä vaan myyntiin pks ja muutto työn perässä jonnekin perähikiälle johon joku yrittäjä laittanut pajan pystyyn. Parin vuoden päästä yt- lappu kouraan ja työttömäksi eikä ikinä enää mahdollisuutta palata ruuhkasuomeen jossa kuitenkin mahdollisuudet ehkä joskus työllistyä ovat moninkertaiset.
Saahan suomessa mamutkin valita asuinpaikkansa, miksei ikänsä veroja maksanut ja kotinsa velattomaksi lunastanut saa asua siellä minne koti ja sosiaalinen verkko ovat rakentuneet. Johan tämä nyt perkeleelliseksi menee että hallitus alkaa pakkosiirtämään ihmisiä minne lystäävät, diktatuuriahan tämmöinen on puhtaimmillaan. Tai mallia P- Korea.

Ari Salo

Mitenhän mykkäsen oma työn tekeminen...minkäslaista tulosta se myklänen on saanut siellä edustulaitoksessa saanut aikaan ? Jos ei ala tuloksia syntymään niin pitäiskö mykkäsen muuttaa pois,semmoseen paikkaan jossa olisi hänelle sopivaa puuhaa. Esim kolariin lumenluojaksi....vai pitäskö ihan tutkia ettei vaan ole mies tehnyt mitään maanpetoksellista kuten monen edustajan kohdalla on käynyt kun ei ole tarkkana. Myös se edustajan homma on missä pitää olla extratarkkana.

Pekka Hovatov

Mieluummin 1,7-1,8% kannatus kokoomukselle. No, hyvää vauhtia olette sinne menossa, jatkakaa vain samaan tahtiin, vaalit on tulossa. Ensin presidentinvaalit joissa teidän Saulinne jää eläkkeelle, maakuntavaalit, jonka jälkeen te ette ole päättämässä sote-rahoista ja 2019 eduskuntavaalit, jonka jälkeen te ette ole hallituksessa ja kaikki teidän tekemät lait ja aloitteet tullaan mitätöimään, sekä perumaan.

Tapio Mäkeläinen

Meillä ajaudutaan samanlaiseen white trash ongelmaan kuin Yhdysvalloisa ja parissa muussa isossa länsimaassa. Hallitus pesee kätensä ja nk vasemmisto pelaa vain jäsenmaksua maksavien etuja.
Se että Pam ja muut liitot plus Sdp ja Vas nyt aktivoituvat on hyvä . Mutta se johtuu ainoastaan lähestyvien Presidentin vaalien ja hallituksen kannattamisen nujertamiseksi eduskuntavaaleja varten. Akava ei tee mitään.
Hallitus kumarsi huonolla hetkellä väärään suuntaan. Hoitaisi nyt Soten loppuun joskin taitaa pallo palautua Sdp: lle.
Ihmeellistä ettei tollaisella porukalla ole mitään johtamiskykyä vaan ammutaan joka maaliin kuin lännen kuvissa. Työllisyyden parantuminen johtuu elinkeinoelämämme jälkisuhdanne luonteesta; kuten aina

Toistan itseäni: seuraavan työministerin on oltava akateeminen, jolla on paitsi kykyä ymmärtää suuria lukuja myös tehdä niille jotain.

Repe Mustonen

Jos kokkari Herra Ministeri Mykkänen osaisi vastaa kysymykseeni,että muniko on saanut oikean "työpaikan "työvoimatoimiston kautta,eli tyhjänpäiväisen toimiston kautta,en ole kuullut semmoisesta.Ketä työlistyy ja kiinnostaa suunnilleen mennään luomaan paskaa,ettei tuet mene.Eikä itse saa hakee työkkärin piikkiin haluamaansa työpaikkaa,eli työkkäri haluu itse päättää mihin paskahommaan laitetaan ihminen,mukavuusalueen ulkopuolelle,mistä ei oikeasti ole hyötyä kenelekkään.Työkkärin kautta ei pääse opiskelemaankaan haluamaansa ammattiin,laittakaa PRKL tämmöiset asiat ensiksi kuntoon ennenku alatte saunaillassa rääpimään ja ehdottelemaan älyttömyyksiä!!

Pekka Hovatov

Miettikää ihmiset hyvät. Pakolaisilla ja muilla on oikeus valita asuinpaikkansa Suomesta. Työtön voidaan uuden lain mukaan pakottaa muuttamaan pois valitsemastaan asuinpaikasta, kiristämällä häntä taloudellisesti. Ihmettelen sitä, ettei peruslakivaliokunta ole ottanut asiaan kantaa, koska se on perustuslain vastaista. Jokaisella suomalaisella on oikeus valita itse asuinpaikkansa. Mielestäni uusi nyt vuodenvaihteessa voimaan tuleva työttömien aktiivimalli , oikeammin "työttömien kyykytyslaki" rikkoo törkeästi ainakin kahta Suomen perustuslain kohtaa.

Perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus
Perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

-"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus
-"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä."

-"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Pakolaisia ja muita ulkomaalaisia ei pakoteta kiristämällä taloudellisesti muuttamaan eri puolille Suomea, mutta työtön suomalainen voidaan pakottaa, kiristämällä häntä taloudellisesti muuttamaan toiselle puolelle Suomea.

Jokainen voi käydä tarkistamassa halutessaan mainitsemani lainkohdat tuolta:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Tämä on hyvä esimerkki miksi ei pidä äänestää Kokoomuksen tai Keskustan ehdokasta seuraavaksi Presidentiksi.

Jari Kaisla

Harva poliitikko on uskaltautunut alentua tavallisen työttömän arjen kokeilijaksi. Ne jotka ovat sitä hetken aikaa koittaneet ovat kaikki olleet sitä mieltä ettei tuella voi elää. Tästä huolimatta ollaan silti vielä valmiita leikkaamaan näiden ihmisten tukia. Kun ihmiseltä viedään lähes kaikki hän passivoituu. Hän passivoituu sen vuoksi koska ei kykene enää ajattelemaan mitään muuta kuin mistä saa pakollisen ruoan itselleen. Kaikki itsensä kehittäminen ja verkostojen luominen häviää ja hän syrjäytyy. Tämä fakta ei kuitenkaan kiinnosta typerääkin typerämpiä päättäjiämme. Kermakakkujen syömisen lomassa salongeissa on mukava tehdä erilaisia säästöpäätöksiä jotka eivät kosketa lainkaan itseään. Siitä hyvästä voi kuitenkin sitten kavereineen palkita itsensä palkankorotuksilla ja muilla etuisuuksien lisäämisellä kun on onnistunut luomaan tilastoihin illuusion asioiden parantumisesta.

Kari Seppä

Aktiivimallia yritetään myydä keinona jolla työttömät työllistyvät tai sitten ei....jos ei niin syyllistävä sormi osoittaa. Hyvin perinteinen suomalainen keino jos on ongelma vaietaan se kuolleeksi jos ei vaikene niin syyllistetään.
Tutkitaanpa keitä varten tämä malli on luotu. Eli työtävieroksuville no paljonko heitä on ?
Itse toimiessani työnohjaajana näille 9 € kavereille mutu tuntumalla voisi sanoa heistä 10-15 % on niitä joita voisi kutsua tähän ko katekoriaan kutsumatta heitä kuitenkaan työtävieroksuviksi.
Näistä , sanotaan nyt vaikka se 15 %, puolet on sairaita jotka eivät pääse eläkkeelle koska vakuutusyhtiön pitää tuottaa. Neljännes näistä 15 %:sista on alkoholin tai muiden päihteiden takia työkyvyttömiä.Lopuista neljännes on entisiä yrittäjiä tai muita sellaisia( pankkikriisin jälkeisiä takuita yms.) joilla on ulosotossa sen verran läskiä ettei ole enää järkevää mennä palkkatöihin. Ja näin ollen lopuksi jää ne "työtäviroksuvat" jotka eivät halua töihin sillä ne yleensä ovat käyneet jo melkein kaikki koulutukset läpi (silloin kun koulutus säästi ansiosidonnaisiä päiviä) ja muutenkin he osaavat hyödyntää kelan ja muidenkin instanssien avustuskuviot läpi eli ovat korkeastikoulutettuja tai sitten toinen ryhmä oli/on kriminaalit. Joten heitä varten on tämä aktiivilaki. Joka kurjistaa 98 % muita kuin tarkoitettuja eli syyttömät ja sivulliset kärsivät kun hallitus jyrää.
Mallin tarkoitushan on vain alentaa työttömyyskorvauksia 4,65 % eikä muuta. Sillä hallitustahan ei kiinnosta työttömät eivätkä niinden työllistyminen muutakuin ministereiden ja kansanedustajien juhlapuheissa. Ja miksikö ? Noo jos olisi kiinnostusta olisi jo tehty jotain radikaalia organisaatioissa jne toiminnassa mutta ei. En tiedä johtuuko se valmistelevan virkamiekunnan typeryydestä tai kokoomuslaisesta tausta nähdä asioita kovin suppeella näkökentällä.
SIllä jos työttömyys ja sen vähentäminen kiinnostaisi olisi tehty vaikkapa seuraavaa;
Yritys ,jolla on tarve palkata työntekijä voisi sen tehdä väh. vuoden sopparilla (normi koeajat), esim. 10 € /h ja sivukulut maksettaisiin työttömyysrahoista , yritystuista(niistä joita turhaan kylvetään yli 3 miljardia) .
Näin tuettaisi yritystä joka menestyy (tietyin säädöksin jottei kilpailu vaarantuisi), lisäksi työtön alkaisi maksamaan veroja eli kaikki voittaisivat työnantaja saisi tukea menestyäkseen ja työtön työpaikan sekä valtio saisi verotuloja ja säästäisi muissa menoissa.
Malli ion esitelty Linströmmille , Sipilälle sekä aikoinaan Stubille mutta ilmeistä ettei avustajien henkinenkapasiteetti riittänyt asian esittelemistä eteenpäin.

Kalevi Siikonen

Kyllähän näitä kokoomuslaisia riittää. Realiteetit ?
Työnantajien oikeus ottaa työhön . Työttömiä rangaistaan työnantajien oikeudesta. Ei tyhmenpää hölmöyttä enää voi esittää...tai ehkä Jari vielä alittaa riman, joka on nytkin tosi alhaalla.

Kaisa Krannila

Onko ministeri Mykkänen valmis tukemaan työn perässä muuttamista aina Norjaan asti? Se taitaa olla lähin paikkakunta, josta koulutetulle ihmiselle löytyy töitä. Lyhytaikaisia työkeikkoja, joiden vastaanottamiseen aktiivimallilla koetetaan kannustaa, ei niitäkään ihan minkä tahansa alan ihmiselle anneta, vaikka nämä hänelle kelpaisivatkin. Ei työtön matemaatikko noin vain kelpaa tuuraajaksi päiväkotiin tai baaritiskin taakse.

Työllisyyspalveluista aktiivisuuden osoitukseksi kelpaavat kurssit ovat monet sellaisia, että auttavat työllistymään lähinnä kurssien järjestäjät itsensä, ei kurssilaisia.

Juha Niemelä

Siinä Mykkänen on oikeassa, että työn perässä muuttamista tulee miettiä. Esimerkiksi Ruotsiin, Norjaan tai Saksaan. Jos ylipäätään muuttaa tarvitsee, niin miksi jäädä ankeaan Suomeen ollenkaan, samalla vaivalla sitä sitten muuttaa johonkin parempaan maahan.